Šta je novo?

Cene nekretnina

Za pocetak, najbolje je da ne ides na Halkidiki na more. Ima mnogo boljih mesta u GR :)
Obišao sam ja i dosta egzotike i dosta Evrope pa i samu Grčku, ali u Haniotiju sam kao u drugoj kući i tamo sam delom i odrastao, našao svoju plažu, kafić, svoj zen 😉 Može negde da se nešto obidje i vidi i promeni država i kontinent, ali kada se negde super osećaš i istinski odmoriš i prija ti što bih menjao, tamo da kažem napunim baterije 😉

Sale mraci previše ,stekao sam utisak namerno naglasava negativno a nipodaštava pozitivno da bi držao konta težu drugoj struji na forumu koja hajpuje. Koliko je toga realno njegov stav ne znam. Ako sve što napiše ovde zaista i misli onda mislim da je sam sebi zapravo najveći "neprijatelj".
Ja ne znam samo koja je to druga struja, koja hajpuje koliko on mraci, vradovic i Dzo?

Kad nema argumenata udri na sarkazam. I to je ok, svako prema sebi meri i radi. Ja mislim da će dugoročno cene u Beogradu da rastu, šta ti prognoziras?

Sale mraci previše ,stekao sam utisak namerno naglasava negativno a nipodaštava pozitivno da bi držao konta težu drugoj struji na forumu koja hajpuje. Koliko je toga realno njegov stav ne znam. Ako sve što napiše ovde zaista i misli onda mislim da je sam sebi zapravo najveći "neprijatelj".
Da izvines baja od kolumbije, nemam nikakvu potrebu da se nadgornjavam “argumentima” sa ovom ekipicom botova sem ovde/onde malo sarakzma … ko razume/shvatice…ostalima svakako nema pomoci…ja sam za top cene nekretnina u BG, ma da bude vise i od penthouse na Monmartu, ali polako i odrzivo…ovo balonce kod nas kad zapucketa bice gadno…

Da izvines baja od kolumbije, nemam nikakvu potrebu da se nadgornjavam “argumentima” sa ovom ekipicom botova sem ovde/onde malo sarakzma … ko razume/shvatice…ostalima svakako nema pomoci…ja sam za top cene nekretnina u BG, ma da bude vise i od penthouse na Monmartu, ali polako i odrzivo…ovo balonce kod nas kad zapucketa bice gadno…
Tako je bre niki, sta ce ti argumenti kad imas tri tacke. Setimo se samo kako si sve pogodio ranije:

Morace da dodje do korigovanja cena tokom 2020/2021, aktuelne cene su i dalje nize nego sto su bile 2006/2007 za straogradnju...ako je za neki projekat veca cena onda se radi i o znatno visem nivou kvalieta gradnje i opremljenosti...trenutne cene su na gornjem piku i stagniraju trenutno, postoji zamor u kupovini...
Ovakav članak nažalost u Srbiji košta 50€, veruješ li u info ili samo pokusavas da nekoga napraviš vevericom ? Fora je sto čak i veverice ostaju bez love, na prolece stanova u ponudi na pretek…

Zaboravljas da ako neko zeli da kupi stan u Becu to mora da uradi za kes, kod nas ipak moze da uzme kredit.
Investiciono stavise ima vise smisla uzimati na kredit uvek, jer ti omogucava da radis diversifikaciju kapitala.
Ako uzimate u Beču morate da vidite da li ima ograničenja renta. Što su neki pisali da ima. Drugo ako ti se useli bu**** s EU pasošem kako ćeš ti njega bez znanja jezika i EU pasoša izbaciti napolje. Ima da te voza kao malog majmuna. Kod nas ipak znaš ljude znaš sistem sve. U najgorem slučaju angazuješ Velju Nevolju.
EU je "loš" za izdavanje ako ne znaš sistem i nisi živeo u toj zemlji da znaš sve cake. Ja mogu to da radim u NL kad znam sistem inside out. Ali i dalje ne iznajmljujem NIKADA Holandjanima niti Ukrajincima. Čak i kad oglas pišem kažem samo za expate. Nikako Holanđane.
U Dubaiju kao i Texas je druga priča. Ne platis za 2 nedelje policija dolazi i letiš. Zato i jesu privlačni za investicije.

Beda je duboko usađena u srpski gen, ceo život kalkulišeš, plašiš se, štediš i grčiš i na kraju opet nemaš ništa.
U pravu si, lepo je to rekao Andrić još davno:

“Šta vredi imati mnogo i biti nešto, kad čovek ne može da se oslobodi straha od sirotinje, ni niskosti u mislima, ni grubosti u rečima, ni nesigurnosti u postupcima...."

Strah od sirotinje. Kao Brega onomad što je izjavio :cry:

Tako je bre niki, sta ce ti argumenti kad imas tri tacke. Setimo se samo kako si sve pogodio ranije:
I onda ušlo 20 milijardi evra kredita i 200k Rusa kojima dozvoljavamo prebivalište po osnovu kupovine nekretnine bez ograničenja minimalne vrednosti. To normalne zemlje ne rade. Šutnuli smo limenku malo dalje i odložili ono što sledi.

Poslednja izmena:
Ako uzimate u Beču morate da vidite da li ima ograničenja renta. Što su neki pisali da ima. Drugo ako ti se useli bu**** s EU pasošem kako ćeš ti njega bez znanja jezika i EU pasoša izbaciti napolje. Ima da te voza kao malog majmuna. Kod nas ipak znaš ljude znaš sistem sve. U najgorem slučaju angazuješ Velju Nevolju.
EU je "loš" za izdavanje ako ne znaš sistem i nisi živeo u toj zemlji da znaš sve cake. Ja mogu to da radim u NL kad znam sistem inside out. Ali i dalje ne iznajmljujem NIKADA Holandjanima niti Ukrajincima. Čak i kad oglas pišem kažem samo za expate. Nikako Holanđane.
U Dubaiju kao i Texas je druga priča. Ne platis za 2 nedelje policija dolazi i letiš. Zato i jesu privlačni za investicije.
Očuvanje vrednosti. Ne zarada od rente zbog utaje poreza. U Beču ne može da mi se dogodi da klecne kurs 20-30% i da za toliko padnu nekretnine preko noći. Očuvanje vrednosti a ne zarada.

Očuvanje vrednosti. Ne zarada od rente zbog utaje poreza. U Beču ne može da mi se dogodi da klecne kurs 20-30% i da za toliko padnu nekretnine preko noći. Očuvanje vrednosti a ne zarada.
Ali svakako treba da se izdaje nekretnina, a ne da stoji prazna i ne služi osnovnoj svrsi.

Kod nas i da kurs padne 50% nema efekta na nekretnine jer su SVE do jedne indeksirane u eurima. I svi ugovori su indeksirani u eurima. Tako da kupovao u Beču ili BGu isto ti je euro je u oba slučaja.

Kod nas i da kurs padne 50% nema efekta na nekretnine jer su SVE do jedne indeksirane u eurima. I svi ugovori su indeksirani u eurima. Tako da kupovao u Beču ili BGu isto ti je euro je u oba slučaja.
Ti si bio u Holandiji kad se to dešavalo a ja sam završavao fax i krenuo da radim. Verujem da za "nijansu" bolje pamtim. Naravno da je palo sve kao što je pala i kupovna moć ljudi. To su morali da urade zbog odliva deviza i velikog spoljtrgovinskog deficita.

Ja ne znam samo koja je to druga struja, koja hajpuje koliko on mraci, vradovic i Dzo?
Ja lično ne bi rekao da sam na strani koja hajpuje ili koja sve pozitivno priča. Uvek sam bio na realnoj strani. Vidi moje prve postove koji su bili da sam očekivao pad cena. Posle sam video da ništa od toga pa sam prihvatio realnost i stvarnost. Sada isto vidim da su cene skočile. Nije nikakvo hajpovanje. Isto sam realan što se tiče tržišta da očekujem pad berzi širom sveta. Tako da ako je to hajpovanje onda ok.

Ti si bio u Holandiji kad se to dešavalo a ja sam završavao fax i krenuo da radim. Verujem da za "nijansu" bolje pamtim. Naravno da je palo sve kao što je pala i kupovna moć ljudi. To su morali da urade zbog odliva deviza i velikog spoljtrgovinskog deficita.
Nisu morali! Nije to uradila Makedonija koja je mnogo siromašnija. Nije to uradila Bosna, nije to uradila Hrvatska, nije to uradila Bugarska. Jedino smo mi MORALI. ?

Pa eto, imali smo pad kursa pre 15-ak godina i pale su cene u evrima :)
Kurs je pao s 80 na 120 (znači 50%) a nekretnine nisu pale 50%. Po statistikama max 30% i to nakon 4 godine. Kurs je odmah pao još 2009 a cene su bile najniže 2013. Tako da dosta vode mora da protekne i Savom i Dunavom dok se to odrazi na cene stanova.
Ali cene su tada PADALE i po EU i u Austriji i u NL. Vrlo dobro znam a sve je indeksirano u eurima. To je padalo zbog recesije i narativa a ne zbog kursa.

Zato što su cene nekretnina lepljive, pa je potrebno vreme da padnu. Obrni neke vesti iz tog perioda iz oblasti nekretnina i videćeš da je situacija bila tragična. Ništa se nije prodavalo, tražnja je bila mrtva.
Tačno! Ali tako je bilo svuda. I u NL. prosečno vreme prodavanja je bilo 9 -12 meseci što se nikada pre nije desilo. I to za obične stanove i kuće, za velike i preko 18 meseci.
Jednostavno bila kriza. Posle krize došlo zlatno doba i svi vidimo plodove. Ali opet treba biti pažljiv jer će opet doći loše vreme i recesija i kriza. Za period od 30 godina (koliko traje max hipoteka) imaćete i period kriza i period zlatnih doba. Ne treba ni očajavati kad je kriza, a ni praviti se super pametan i ne znam šta zato što su cene stanova sad jako skočile pa kao sad su svi "veliki investitori". Jednostavno tržište odradilo svoje! O tome i pričam.
Ja mislim da će ove godine doći i početi velika kriza i recesija u EU i US. E sad koliko će to imati uticaja na naše tržište nekretnina ostaje da se vidi. Već sam rekao zavisi od narativa kako globalnog koji će biti izrazito bearish (kuknjava i slično) a naš će opet ići zbog EXPA na drugu stranu i biti bullish jako.

Zato što su cene nekretnina lepljive, pa je potrebno vreme da padnu. Obrni neke vesti iz tog perioda iz oblasti nekretnina i videćeš da je situacija bila tragična. Ništa se nije prodavalo, tražnja je bila mrtva.
Da sam imao ovo iskustvo, kupio bih tada odmah 2 stana u Stepi po 999e po kvm i zaključao i čekao par godina i zavaljao za 3x. Ali učiš dok si živ. Tad sam mislio, kao i mnogi sigurno da će kriza biti večna.
Zato i kažem ako u budućnosti bude opet nekih državnih projekata što će se u krizi reklamirati non-stop na RTSu kao Stepa tada uzimam odmah.
Meni je čudno da tada stariji gastosi nisu kupili stanove, neki koji su bili na sredini karijera. Ali dobro svako doba ima svoje zakone.

Kurs je pao s 80 na 120 (znači 50%) a nekretnine nisu pale 50%. Po statistikama max 30% i to nakon 4 godine. Kurs je odmah pao još 2009 a cene su bile najniže 2013. Tako da dosta vode mora da protekne i Savom i Dunavom dok se to odrazi na cene stanova.
Ali cene su tada PADALE i po EU i u Austriji i u NL. Vrlo dobro znam a sve je indeksirano u eurima. To je padalo zbog recesije i narativa a ne zbog kursa.
Posmatras iz pogresnog ugla. Ako si ranije sa 8.000 dinara po kursu od 80 mogao da kupis 100 evra, a sada po kursu od 120 mozes da kupis samo 66.67 evra, onda je to razlika od 33%, tako da dolazimo do toga da je pad cena ekvivalentan padu kursa dinara. Znaci, onaj ko je u to vreme primao platu koja je uglavnom u dinarima je nakon pada kursa mogao da kupi 33% manje evra nego pre pada kursa, i za toliko su pale cene nekretnina,

Vrh