Šta je novo?

Cene nekretnina

Rizikujes 1000e i 6 god država plaća momački deo kamate. Da sam mogao da rizikujem i ja tako prihvatio bih oberučke.
Ma kakvi. To je samo da udješ u "vrzino kolo". Bankama nekretnine ne trebaju. Ja pamtim SEKU i očaj ljudi godinama koji su hteli da vrate nekretnine samo da se oslobode rate ali No No. A cene čak pale ispod učešća i par godina otplate.

Ma kakvi. To je samo da udješ u "vrzino kolo". Bankama nekretnine ne trebaju. Ja pamtim SEKU i očaj ljudi godinama koji su hteli da vrate nekretnine samo da se oslobode rate ali No No. A cene čak pale ispod učešća i par godina otplate.
A da si uzeo 100e pre 20 godina i uz kamatu sad vratio 200e bio bi u dobitku jer tih 100e zbog inflacije danas vredi preko 200e. Tih par godina na 20 godina otplate ne znači mnogo, mora se gledati ceo period.

A da si uzeo 100e pre 20 godina i uz kamatu sad vratio 200e bio bi u dobitku jer tih 100e zbog inflacije danas vredi preko 200e. Tih par godina na 20 godina otplate ne znači mnogo, mora se gledati ceo period.
Da sam uzeo tamo krajem 2006 (a srećom nisam), plaćao bih kamatu samo do 2015 godine (80+% rate) a tih 100e bi mi 2015 vredelo 60e. 100e bi vredelo nominalno tek 2018 godine.
Eto, tako je bilo.

Šta znam, svako treba da proceni za sebe. Za tebe je to hazard jer ispod svakog kamena očekujes guju otrovnicu da te ćapi. Mi imamo na ovom prostoru gadnu istoriju punu nestabilnosti i prevrata. Otuda i kapiram kako ljudi razmišljaju i beže od zaduživanja ko đavo od krsta koliko god mogu.

S druge strane, gledam onog engleskog gastarbajtera i on je lepo objasnio potpuno drugačije razmišljanje ljudi u engleskoj. Oni čim mogu zaduže se i kupe nekretninu i to sa maksimalnim iznosom kredita na maksibmalni broj rata kako bi im iznos rate bio što manji. Sve zato da bi očuvali standard tokom otplate kredita i živeli što komfornije. Čak mnogi i ne planiraju da otplate stan u celosti. Računaju ovako, otplaćivaće kredit 10 god, za to vreme vrednost će skočiti, njihove životne potrebe će ae promeniti... Prodace nekretninu, isplatice kredit, zaradice neki iznos, kupice drugu nekretninu koja im tad više odgovara...

To je potpuno drugačiji pogled na ovo pitanje koji je mnogo više investiciono a mnogo manje životno pitanje kao što je to kod nas slučaj.
To si u pravu, jer nema sumnje da će cene u BG kao i u Londonu samo da rastu, na duuuzi period, vrlo moguće da uzmeš sad Mirijevo na 5k€/kvm i živiš u”svom” stanu 10godina i to uz prvu liniju metroa eeej, posle tapnes Mirijevo za 10k€/kvm, sa tom lovom kupis duplo veći stan u Londonu za keš i to je to…ovaj Salev samo mrači i nema kohahones da prelomi 🤣

To si u pravu, jer nema sumnje da će cene u BG kao i u Londonu samo da rastu, na duuuzi period, vrlo moguće da uzmeš sad Mirijevo na 5k€/kvm i živiš u”svom” stanu 10godina i to uz prvu liniju metroa eeej, posle tapnes Mirijevo za 10k€/kvm, sa tom lovom kupis duplo veći stan u Londonu za keš i to je to…ovaj Salev samo mrači i nema kohahones da prelomi 🤣
Kad nema argumenata udri na sarkazam. I to je ok, svako prema sebi meri i radi. Ja mislim da će dugoročno cene u Beogradu da rastu, šta ti prognoziras?

Sale mraci previše ,stekao sam utisak namerno naglasava negativno a nipodaštava pozitivno da bi držao konta težu drugoj struji na forumu koja hajpuje. Koliko je toga realno njegov stav ne znam. Ako sve što napiše ovde zaista i misli onda mislim da je sam sebi zapravo najveći "neprijatelj".

Pošto imamo mnogo investicione kupovine u Srbiji, to jest Beogradu i Novom Sadu, treba razmišljati, to jest videti kada će se investiciona kupovina više isplatiti u drugim državama.
Pogotovo u Evropi, poput Beča, Istre, Budimpešte, Italije, Španije, Grčke, Nemačke...Po meni i Dubaija, tu vidim da se mnogo investiciono kupuje, tu i ja razmišljam da investiciono kupim...
Dok god je našim investicionim kupcima bolje ulaganje u Beograd ili Novi Sad (lakše je svakako), nastaviće se taj trend plasiranja kapitala ovde u nekretnine. Čak i da je negde isplativije tipa 20% zbog logistike naši će nastaviti ovde po meni, možda i veći procenat...
Ranije su naši ulagali mnogo u CG, Trst, Grčku (Solun, Halkidiki), Beč...
Nekako imam sada osećaj da su se svi ti koji su ulagali preko fokusirali najvećim delom na BG pa i NS. Ovo su moja zapažanja na osnovu šire familije, prijatelja, kumova, poznanika koji su kupovali i koji kupuju nekretnine i/ili placeve...

#novogodišnja_šetnja #kej #hotelyu #dvestranesrbije #offtopic
IMG_20250102_120728.jpg

Poslednja izmena:
Evo jedan vrlo poučan tekst oko rentiranja!

To je baš ono o čemu je kolega @Filip 01 pričao!
Poznajem par osoba koji samo rentiraju nasledjene nekretnine i da od toga žive, jedan pravnik ili advokat koji je odlučio da ne radi nego izdaje par svojih stanova stan na dan u NS-u i izdaje u arendu neku zemlju, skroman život vodi.
Drugi je gradjevinski inženjer koji je bio šef gradilišta duži niz godina i takodje se prebacio na rentanje 2-3 svoja stana na dan, dobro njemu je bio burn out od posla i imao je mogućnost za ovo i svidelo mu se(ne znam jel i dalje samo na tome).
Ne računam suvlasnike hotela ili motela, jer je to stvarno full time posao i nešto sasvim drugo.
Ostali baš svi u mom okruženju izdaju stan/stanove čisto da dopune budzet.
Ovi bogatiji kupuju u boljim kompleksima i zgradama investiciono stanove(ili po nekoliko apartmana na planinama) kako bi rentali(ili dali deci da rentaju)i pošto im dobro ide posao i biznis to rade sa viškom para da kažem.Pogotovo im odgovara da taj stan u izgradnji plaćaju po ratama.
Svi koji su u nekom profitabilnom biznisu, pa i ovi koji rade za veće plate(advokati, privatni doktori, sposobni majstori, IT-jevci...), kada kupuju stan ne gledaju da će ga prodavati za veću cenu kada se izgradi zgrada, niti da će na njemu zaraditi...
Upravo takvi ljudi idu na sigurno i retko ko i diže kredit da bi kupio neku nekretninu.
U mom okruženju se više plaše kredita ovi što rade za platu za investicioni stan, jer nekako podignu svoj životni standard(bolji auto, letovanja,zimovanja, garderoba, restorani, saloni lepote itd...) umesto ulaganja, dok preduzetnici koji napreduju lagodno uzimaju pa čak i na max kredite i ako ne mogu u razvijanje firme ulažu u nekretnine...
Neke znam i da kažem da su za mene i neki primer koji suizgradili baš ozbiljne firme i zaradili ozbiljne novce a žive isto/skoro isto i kada su tek počinjali biznis, takvi samo ulažu...
Postoje i preprodavci koji kupuju u izgradnji stan da bi zaradili kada se izgradi zgrada, to je od kolege mama radila i nakon par takvih kupovina i prodaja kod istog Investitora dobila je na kraju njihov lep porodični stan- svaki put je malo veći uspela da uzme...

Pošto imamo mnogo investicione kupovine u Srbiji, to jest Beogradu i Novom Sadu, treba razmišljati, to jest videti kada će se investiciona kupovina više isplatiti u drugim državama.
Pogotovo u Evropi, poput Beča, Istre, Budimpešte, Italije, Španije, Grčke, Nemačke...Po meni i Dubaija, tu vidim da se mnogo investiciono kupuje, tu i ja razmišljam da investiciono kupim...
Dok god je našim investicionim kupcima bolje ulaganje u Beograd ili Novi Sad (lakše je svakako), nastaviće se taj trend plasiranja kapitala ovde u nekretnine. Čak i da je negde isplativije tipa 20% zbog logistike naši će nastaviti ovde po meni, možda i veći procenat...
Nekako imam sada osećaj da su se svi ti koji su ulagali preko fokusirali najvećim delom na BG pa i NS. Ovo su moja zapažanja na osnovu šire familije, prijatelja, kumova, poznanika koji su kupovali i koji kupuju nekretnine i/ili placeve...
Sve to stoji ali nekretnine su safe heaven inflation hedge. Zaštititi novac je cilj a ne zaraditi. U trenutnoj situaciji, pri trenutnim cenama starogradnje (koja je najčešće u izvornom katastrofalnom stanju) i novogradnje u odnosu na cene u drugim zemljama...... eto taj Beč npr ako želim da zaštitim novac, pre bih kupio jednosoban u Beču nego dvosoban u Beogradu. Ali dobro.....to sam ja.

Kad nema argumenata udri na sarkazam. I to je ok, svako prema sebi meri i radi. Ja mislim da će dugoročno cene u Beogradu da rastu, šta ti prognoziras?

Sale mraci previše ,stekao sam utisak namerno naglasava negativno a nipodaštava pozitivno da bi držao konta težu drugoj struji na forumu koja hajpuje. Koliko je toga realno njegov stav ne znam. Ako sve što napiše ovde zaista i misli onda mislim da je sam sebi zapravo najveći "neprijatelj".
Ja sam naveo 10-15 stvari kojima je država doprinela porastu nekretnina. Na kraju sam rekao, to je to, nemaju šta više da urade osim da daju učešće ili da plaćaju rate nekom da bi uzeo kredit. Dva meseca nakon toga izašli su sa ovom budalaštinom 1%.
E sad, tih 10-tak stavki koje su gurale nekretnine na gore, kako postajemo normalnija država će gurati cene na dole.
Nema šta da mračim, pričam realno.

Sve to stoji ali nekretnine su safe heaven inflation hedge. Zaštititi novac je cilj a ne zaraditi. U trenutnoj situaciji, pri trenutnim cenama starogradnje (koja je najčešće u izvornom katastrofalnom stanju) i novogradnje u odnosu na cene u drugim zemljama...... eto taj Beč npr ako želim da zaštitim novac, pre bih kupio jednosoban u Beču nego dvosoban u Beogradu. Ali dobro.....to sam ja.
Sale ja se slažem da su nenormalne cene za starogradnju u izvornom stanju, bacio sam i ja pogled na te cene kada sam ja prodavao moj takav stan, prosto mi je neverovatno štaljudi traže pod izgovorom lokacija, a najbolje znam koliko vremena stresa i novaca treba da se to renovira.Nisu reapni ti prodavci, kao što vidim i ovde da su članovi pisali da je katastrofa u izboru starogradnje. Ja sam na kraju prodao za 1900eur za par meseci, krenuo sam sa 2200/2100eur na super lokaciji i mikrolokaciji starogradnju u ok izvornom stanju.
Nemaju ni vremena ljudi ni znanje a tek neće da se cimaju sa kupovinom u drugoj državi, evo vidiš i sam koliko se ljudi ovde edukuju i traže nekretnine za kupovine a ne preko u drugoj državi, a pogotovo sada kada su svi osetili porast vrednosti nekretnina i kirija i da kažem prosperirali...

Dok se poreska politika ne promeni, ostaće privlačno ulagati u BG i NS.

Ja sam naveo 10-15 stvari kojima je država doprinela porastu nekretnina. Na kraju sam rekao, to je to, nemaju šta više da urade osim da daju učešće ili da plaćaju rate nekom da bi uzeo kredit. Dva meseca nakon toga izašli su sa ovom budalaštinom 1%.
E sad, tih 10-tak stavki koje su gurale nekretnine na gore, kako postajemo normalnija država će gurati cene na dole.
Nema šta da mračim, pričam realno.
Mislim da itekako imaju, primer je Dubai, koji je svetska destinacija za investiciono ulaganje izmedju ostalog zbog nemanja poreza na iste. Neka me neko ispravi ali tamo nema poreza na nekretnine, PDV, porez na dobit, mislim i na posedovanje nekretnine...

, a pogotovo sada kada su svi osetili porast vrednosti nekretnina i kirija i da kažem prosperirali...
Idealno vreme za kupovinu zar ne 🙂? Evo i BTC možemo da preporučimo jer longterm ide na milion 😁. Nema greške. Najbolje da se digne kredit na max i da se ne propusti šansa da se kupi ispod 100k. To je ta fomo logika.

Mislim da itekako imaju, primer je Dubai, koji je svetska destinacija za investiciono ulaganje izmedju ostalog zbog nemanja poreza na iste. Neka me neko ispravi ali tamo nema poreza na nekretnine, PDV, porez na dobit, mislim i na posedovanje nekretnine...
I pored svega toga..... koji je odnos cene i uslova kupovine 🙂? Gde dobijaš više za uloženo.
Pa mi kopiramo njih tj. još gori smo.

Ima poreza na sve navedeno, osim na individualni prihod (income tax). PDV je 5%, corporate income tax 9%, takodje se obracunava porez na imovinu, itd.

Idealno vreme za kupovinu zar ne 🙂? Evo i BTC možemo da preporučimo jer longterm ide na milion 😁. Nema greške. Najbolje da se digne kredit na max i da se ne propusti šansa da se kupi ispod 100k. To je ta fomo logika.
Nikako, ja sam uložio u eth, to jest rudario sam ih ali nikome nisam preporučio osim par prijatelja koji su svesno tada ušli u to, sada nikako ne preporučujem i sam sam skoro sve prodao što sam imao ostao mi je jako malo koje ću sada uskoro i prodati. Takodje kao @G.I.Joe očekujem drastičan pad ove godine a neću da jurim max.
Dok za nekretnine u NS-u pa i u BG-u(tada nisam toliko znao i pratio BG) sam govorio i pre 8god kada sam se zaposlio da treba da se kupuju i da će ići vrednost gore(tada su takodje neke kolege govorile pući će balon i da nisu realne cene).

Zaboravljas da ako neko zeli da kupi stan u Becu to mora da uradi za kes, kod nas ipak moze da uzme kredit.
Investiciono stavise ima vise smisla uzimati na kredit uvek, jer ti omogucava da radis diversifikaciju kapitala.

Ima poreza na sve navedeno, osim na individualni prihod (income tax). PDV je 5%, corporate income tax 9%, takodje se obracunava porez na imovinu, itd.
Ok hvala, nisam se skroz udubio, izlaze mi svakakve onda loše reklame, ali svakako su manji porezi. Nisam sada stigao pre postovanja i da detaljni istražim.

I pored svega toga..... koji je odnos cene i uslova kupovine 🙂? Gde dobijaš više za uloženo.
Pa mi kopiramo njih tj. još gori smo.
Ne znam Sale njihovo tržište, to jest logistika mi je tu problem oko kasnijeg rentanja i iako sam dosta istražio i pikovao neki projekat ali treba se mnogo udubiti kada je u pitanju inostrana kupovina i njena analiza...
Ovde mi je sve poznato i u tome sam pa mi je sve neuporedivo lakše, a nemam toliko vremena, to jest nemam ga da i odem tamo malo i uživo sve da vidim.
Ali kažem ti to mi je bila i jesta opcija nekog ulaganja, Dubai, BG i NS, možda Grčka(Halkidiki) ali tamo su cene baš otišle gore(svake godine odem tamo i gledam, ali sam ipak odustao, bolje i za celu sezonu da iznajmim aaprtman nego sada da kupujem, mada nikad se ne zna)...
Da i za Halkidiki isto došli Rusi i podigli cene to mi kažu iz agencija njihovih...

Nikako, ja sam uložio u eth, to jest rudario sam ih ali nikome nisam preporučio osim par prijatelja koji su svesno tada ušli u to, sada nikako ne preporučujem i sam sam skoro sve prodao što sam imao ostao mi je jako malo koje ću sada uskoro i prodati. Takodje kao @G.I.Joe očekujem drastičan pad ove godine a neću da jurim max.
Dok za nekretnine u NS-u pa i u BG-u(tada nisam toliko znao i pratio BG) sam govorio i pre 8god kada sam se zaposlio da treba da se kupuju i da će ići vrednost gore(tada su takodje neke kolege govorile pući će balon i da nisu realne cene).
Znači svi se slažemo oko narednih par godina a jedino ja 🐻.
Najbolje mi da nadjemo novi eth, btc, nekretnine itd. Makar neka korist od teme bi bila 🙂.

Ne znam Sale njihovo tržište, to jest logistika mi je tu problem oko kasnijeg rentanja i iako sam dosta istražio i pikovao neki projekat ali treba se mnogo udubiti kada je u pitanju inostrana kupovina i njena analiza...
Ovde mi je sve poznato i u tome sam pa mi je sve neuporedivo lakše, a nemam toliko vremena, to jest nemam ga da i odem tamo malo i uživo sve da vidim.
Ali kažem ti to mi je bila i jesta opcija nekog ulaganja, Dubai, BG i NS, možda Grčka(Halkidiki) ali tamo su cene baš otišle gore(svake godine odem tamo i gledam, ali sam ipak odustao, bolje i za celu sezonu da iznajmim aaprtman nego sada da kupujem, mada nikad se ne zna)...
Da i za Halkidiki isto došli Rusi i podigli cene to mi kažu iz agencija njihovih...
Za pocetak, najbolje je da ne ides na Halkidiki na more. Ima mnogo boljih mesta u GR :)

Znači svi se slažemo oko narednih par godina a jedino ja 🐻.
Najbolje mi da nadjemo novi eth, btc, nekretnine itd. Makar neka korist od teme bi bila 🙂.
Neću da idem sada u offtopic, to bi trebali drugu temu da napravimo ovde na forumu i stvarno bi bilo nadam se korisna razmena ideja pa i udruživanja možda sličnih ljudi za ulaganja.
Po meni je to AI i njegovo implementiranje u posao, kao i uvek znanje, investiranje u solarne elektrane, dovodjenje Filipinki kao bejbisiterki i Tajladjanki za masažu, kao i spremačica, samouslužne perionice za automobile pa i za kućne ljubimce itd...
Pasivna zarada je najbolja, eto čeka se pad na berzi da se kupi jeftinije zlato ili S&P500(to jest neke akcije...Do tada na rate stan u NS-u ili BG-u za mene i fokus na trenutnom poslu.
Udruživanje ljudi za izgradnju zgrade koja će se cela rentirati...
Dosta sam za danas pisao 😉

Vrh