Šta je novo?

Cene nekretnina

Sale ok to što pričaš, ali da li veruješ i u pad cena nekretnina kod nas?
To jest da li misliš da će biti veći pad od ako sam dobro ispratio onih 20% što ćeš dobiti popust prilikom kupovine nekretnine, koju treba uskoro da finalizuješ?

Sale ok to što pričaš, ali da li veruješ i u pad cena nekretnina kod nas?
To jest da li misliš da će biti veći pad od ako sam dobro ispratio onih 20% što ćeš dobiti popust prilikom kupovine nekretnine, koju treba uskoro da finalizuješ?
Da. Na tih trenutnih 20.....dodaj još neki % kada zgrada bude gotova. Plus ja na veći stan bih uzeo ratu max 350e. Ja problem imam samo sa državnom politikom Srbije u kojoj još kao pokušavam da ostanem. Zato je vremenski aspekt tu bitan. Ja licitiram da smo pri kraju sa zaduživanjem jer smo odložili delimično metro. Što više odlažemo pad, to će biti veći i gori. Plus, svaka kriza menja vlast i to dodatno gura nekretnine dole. Znamo zbog čega.
Ako tražiš da licitiram rekao bih 20-25% zbog kursa. 15% zbog Rusa i promene vlasti. To očekujem kao neki realni scenario. Ukoliko na zapadu krene baš loše onda i više.
Trenutna vrednost je daleko iznad tržišne. Ja trenutno skupljam bezvredni keš.

Da. Na tih trenutnih 20.....dodaj još neki % kada zgrada bude gotova. Plus ja na veći stan bih uzeo ratu max 350e. Ja problem imam samo sa državnom politikom Srbije u kojoj još kao pokušavam da ostanem. Zato je vremenski aspekt tu bitan. Ja licitiram da smo pri kraju sa zaduživanjem jer smo odložili delimično metro. Što više odlažemo pad, to će biti veći i gori. Plus, svaka kriza menja vlast i to dodatno gura nekretnine dole. Znamo zbog čega.
Ako tražiš da licitiram rekao bih 20-25% zbog kursa. 15% zbog Rusa i promene vlasti. To očekujem kao neki realni scenario. Ukoliko na zapadu krene baš loše onda i više.
Trenutna vrednost je daleko iznad tržišne. Ja trenutno skupljam bezvredni keš.
Jel moze samo pojašnjenje oko %? Da li je ovo 20-25% sa uključenim Rusima i 15% ili se sabira pa onda ispada da bi pad cene nekretnina bio 40% (kurs plus Rusi) ili čak i veći ako dođe do krize u EU ili US?

Može naravno. Kada su cene na zapadu uveliko padale mi smo zbog Rusa imali rast. Tu je neka minimalna razlika 15%. Dodatno, imali smo a i dalje imamo mnogo veću inflaciju u odnosu na EU. Zakucan kurs se odrazio na nemogućnost reakcije i poskupljenja bez osnova maltene svega. To može samo kratkoročno da se pegla kroz dug. Srednjeročno-dugoročno mora da se vrati u normalu ( cene svega u Srbiji u odnosu na okolne zemlje). Ako hoćeš realno koliko je to, uzmi porast minimalca za npr 3 godine (realna inflacija u Srbiji) i oduzmi od inflacije u EU.
Inače, prema informacijama koje imam ako pričamo o standard gradnji, cena izgradnje u odnosu na 2019 je porasla čak i sa zaradama, ogromnom inflacijom itd oko 350e po m2. Na ovo dodajte porast vrednosti cene zemljišta. Pa sad računajte zaradu i koliko su neke cene opravdane.
2025 će svakako biti turbulentna. Gore/dole više puta da bi se isisala likvidnosti. Za par meseci bi trebalo da dolar dostigne top a evro bottom.

Može naravno. Kada su cene na zapadu uveliko padale mi smo zbog Rusa imali rast. Tu je neka minimalna razlika 15%. Dodatno, imali smo a i dalje imamo mnogo veću inflaciju u odnosu na EU. Zakucan kurs se odrazio na nemogućnost reakcije i poskupljenja bez osnova maltene svega. To može samo kratkoročno da se pegla kroz dug. Srednjeročno-dugoročno mora da se vrati u normalu ( cene svega u Srbiji u odnosu na okolne zemlje). Ako hoćeš realno koliko je to, uzmi porast minimalca za npr 3 godine (realna inflacija u Srbiji) i oduzmi od inflacije u EU.
Inače, prema informacijama koje imam ako pričamo o standard gradnji, cena izgradnje u odnosu na 2019 je porasla čak i sa zaradama, ogromnom inflacijom itd oko 350e po m2. Na ovo dodajte porast vrednosti cene zemljišta. Pa sad računajte zaradu i koliko su neke cene opravdane.
2025 će svakako biti turbulentna. Gore/dole više puta da bi se isisala likvidnosti. Za par meseci bi trebalo da dolar dostigne top a evro bottom.
To bi po tebi značilo da bi se cene na NBG sa 4k spustile na 2k po kvm za novogradnju. Ja bi rekao lično super! Ali mislim da realno to će ostati samo novogodišnja želja. Ako bude tako ja onda umesto 1 uzimam 2 stana još pride da se ne baci. Ja ne znam kakva bi kriza trebala biti i kakve sankcije da nam se cene prepolove. Mislim da se ni u Kijevu to nije desilo nakon 3 godine rata.
Da će 2025 biti turbulentna i da će dolar da ojača se slažem, mada to s dolarom nas ne kači ni malo jer nam je sve vezano za euro. Možda samo par kompanija koje direktno posluju s US ostalo nema efekta nikakvog a pogotovo ne na stanogradnju. Jedino što @vradovic kaze da će kupcima iz US biti stanovi "jeftiniji" zbog kursne razlike 10+%. Nadam se da će samo naša dijaspora preko bare to iskoristiti i kupiti dok je dolar 10+% jači od eura. (Možda i predlog za državu ili Telekom da reklamiraju tako stanove u USA našim ljudima). 10% na kursu ušteda + 10% PDV i nije loša akcija u 2025oj.
I vuk sit i ovce na broju.

A šta ako Tramp traži političko opravdanje da podigne carinske stope? To je bila "kap u čaši" koja je prelila 1929....
Nista. Kreće kriza. Pad berze. Kupiš inverzni ETF i profitiraš na padu. Kad padne "dovoljno" po tebi kupiš običan ETF i sirovine tipa zlato i srebro i čekaš oporavak. Berza reaguje mnogo brže od stanova a pogotovo kod nas. ",kriza je naša razvojna šansa".

To bi po tebi značilo da bi se cene na NBG sa 4k spustile na 2k po kvm za novogradnju. Ja bi rekao lično super! Ali mislim da realno to će ostati samo novogodišnja želja. Ako bude tako ja onda umesto 1 uzimam 2 stana još pride da se ne baci. Ja ne znam kakva bi kriza trebala biti i kakve sankcije da nam se cene prepolove. Mislim da se ni u Kijevu to nije desilo nakon 3 godine rata.
Da će 2025 biti turbulentna i da će dolar da ojača se slažem, mada to s dolarom nas ne kači ni malo jer nam je sve vezano za euro. Možda samo par kompanija koje direktno posluju s US ostalo nema efekta nikakvog a pogotovo ne na stanogradnju. Jedino što @vradovic kaze da će kupcima iz US biti stanovi "jeftiniji" zbog kursne razlike 10+%. Nadam se da će samo naša dijaspora preko bare to iskoristiti i kupiti dok je dolar 10+% jači od eura. (Možda i predlog za državu ili Telekom da reklamiraju tako stanove u USA našim ljudima). 10% na kursu ušteda + 10% PDV i nije loša akcija u 2025oj.
I vuk sit i ovce na broju.
Ne može baš 2k 🙂. U krizi se ne kupuje novogradnja od investitora koji imaju mnogo novca i mogu da čekaju i ograniče ponudu. U krizi se kupuje od onih koji su kupili jeftinije pre skoka 2021 pa im je psihološki lakše da prodaju. Obično tad niko neće da kupi jer "propade sve i još to može dole"
Dosta zavisi od cena na zapadu.

Idi bre Joe, kako ga kažeš zvuci tako jednostavno…zašto ljudi onda gube novac , neki su se i samoubijali 2008…da se ne vraćamo na mračnu 1929…

A da. Država će omogućiti svakom da kupi stan sa 1% učešća bez ikakve risk politike i subvencionisanim ratama 🙂. Ako to nije top signal onda ne znam šta je.
Zašto to nisu radili 2016-2017 🙂? Zato što je ekonomija imala uptrend i nije bilo potrebe. Mnogo bi pojedinci profitirali.
Striktno ekonomski gledano, kupovati kad krene oporavak Nemačke.
Druga strana medalje.... zašto kažem vremenski aspekt......mi imamo veze sa Srbijom. Niko ne može da garantuje da u dinarima ne naprave inflaciju u naredne 3-4-5 godina po desetak % uz zakucan kurs. Zvanična statistika to predstavi kao 4,5% i cene nekretnina se kratkoročno izjednače sa cenama u Beču npr. Svi znamo šta to znači da se ne zaludjujemo. Paljba.

A ti gomilaš keš...
Ja sam napisao šta mislim i radim u skladu sa tim.
I ovaj stan što kao gledam.....to će biti ispod mojih mogućnosti. Ne sme se ostati bez keša i zadužiti na max danas. Ko deluje suprotno, mogu samo da mu kažem srećno. To je hazarderstvo.
Ekonomija nije problem. Srbija je problem. Da sam u nekoj od EU zemalja (pa makar to bila i Rumunija ili Bugarska) bilo bi to mnogo lakše. Mi smo već xy puta imali sulude ekonomske odluke proteklih 60 godina koje su nas skupo koštale i pojele rad ljudi.

Ja sam napisao šta mislim i radim u skladu sa tim.
I ovaj stan što kao gledam.....to će biti ispod mojih mogućnosti. Ne sme se ostati bez keša i zadužiti na max danas. Ko deluje suprotno, mogu samo da mu kažem srećno. To je hazarderstvo.
Šta znam, svako treba da proceni za sebe. Za tebe je to hazard jer ispod svakog kamena očekujes guju otrovnicu da te ćapi. Mi imamo na ovom prostoru gadnu istoriju punu nestabilnosti i prevrata. Otuda i kapiram kako ljudi razmišljaju i beže od zaduživanja ko đavo od krsta koliko god mogu.

S druge strane, gledam onog engleskog gastarbajtera i on je lepo objasnio potpuno drugačije razmišljanje ljudi u engleskoj. Oni čim mogu zaduže se i kupe nekretninu i to sa maksimalnim iznosom kredita na maksibmalni broj rata kako bi im iznos rate bio što manji. Sve zato da bi očuvali standard tokom otplate kredita i živeli što komfornije. Čak mnogi i ne planiraju da otplate stan u celosti. Računaju ovako, otplaćivaće kredit 10 god, za to vreme vrednost će skočiti, njihove životne potrebe će ae promeniti... Prodace nekretninu, isplatice kredit, zaradice neki iznos, kupice drugu nekretninu koja im tad više odgovara...

To je potpuno drugačiji pogled na ovo pitanje koji je mnogo više investiciono a mnogo manje životno pitanje kao što je to kod nas slučaj.

Šta znam, svako treba da proceni za sebe. Za tebe je to hazard jer ispod svakog kamena očekujes guju otrovnicu da te ćapi. Mi imamo na ovom prostoru gadnu istoriju punu nestabilnosti i prevrata. Otuda i kapiram kako ljudi razmišljaju i beže od zaduživanja ko đavo od krsta koliko god mogu.

S druge strane, gledam onog engleskog gastarbajtera i on je lepo objasnio potpuno drugačije razmišljanje ljudi u engleskoj. Oni čim mogu zaduže se i kupe nekretninu i to sa maksimalnim iznosom kredita na maksibmalni broj rata kako bi im iznos rate bio što manji. Sve zato da bi očuvali standard tokom otplate kredita i živeli što komfornije. Čak mnogi i ne planiraju da otplate stan u celosti. Računaju ovako, otplaćivaće kredit 10 god, za to vreme vrednost će skočiti, njihove životne potrebe će ae promeniti... Prodace nekretninu, isplatice kredit, zaradice neki iznos, kupice drugu nekretninu koja im tad više odgovara...

To je potpuno drugačiji pogled na ovo pitanje koji je mnogo više investiciono a mnogo manje životno pitanje kao što je to kod nas slučaj.
Kao što sam napisao gore. Da je bilo koja EU zemlja bi bilo drugačije. Jednostavno, EU ne bi dozvolila neke stvari koje se kod nas dešavaju. Imaš odredjenu dozu sigurnosti. Ostaje samo da vidimo da li se nastavlja ekonomsko ludilo kod nas ili je to to. Posle mene potop i to.
Dovoljno je samo videti no risk politiku kredita u situaciji kada se očekuje da se kriza produbi svuda. Izlažeš stanovništvo tolikom riziku.

Kao što sam napisao gore. Da je bilo koja EU zemlja bi bilo drugačije. Jednostavno, EU ne bi dozvolila neke stvari koje se kod nas dešavaju. Imaš odredjenu dozu sigurnosti. Ostaje samo da vidimo da li se nastavlja ekonomsko ludilo kod nas ili je to to. Posle mene potop i to.
Dovoljno je samo videti no risk politiku kredita u situaciji kada se očekuje da se kriza produbi svuda. Izlažeš stanovništvo tolikom riziku.
Rizikujes 1000e i 6 god država plaća momački deo kamate. Da sam mogao da rizikujem i ja tako prihvatio bih oberučke.

Ovde izgleda zabranjeno da se čestita Nova godina? Ili samo nije kul. Neki nepisani kodeks grupe koji sam propustio da pokupim. Svakako srećna Nova godina svima :sesir:
Nego, ono što htedoh da kažem: je l' ste vi to upravo uzeli za ozbiljno izjavu Trampa i počeli da pravite projekcije za neki "doomsday"? Prvi čovek koji će da priča o zlima deficita i proklamuje štednju, a ustvari će da bude tipičan "spend your way out of a recession". Tramp se samo malo zafrkava. Priča o neodrživosti duga USA je obična smejurija. Nisu oni jadnici da se pozajmljuju za tuđe devize. I nije svako "štampanje para" inflacione prirode, kao što mi mislimo ovde.
Opustite se I uživajte u 2025. godini, a za USA ne berite brigu.

Idi bre Joe, kako ga kažeš zvuci tako jednostavno…zašto ljudi onda gube novac , neki su se i samoubijali 2008…da se ne vraćamo na mračnu 1929…
Zato što su ljudi ljudi. Tj alavi su, koriste leverage, nikad dosta profita. Evo ja ti mogu opisati kako sam se ja osećao i šta sam prolazio s BTC. Još kad sam kupio na 60k rekao sam max je 115-120, ali bio bi srećan i s 90k. Nisam verovao da će doći do 115 ali sam si stavio cilj oko 90 i to je to. Onda dođe do 90 pa misliš možeš ti i više... I nikad dosta. Kad sam prodao na 102 a on posle otišao na 108 onda se nerviraš zašto nisi čekao. Onda padne na 92 pa misliš kako si jako pametan i tako u krug. Mislim da je u toj berzanskoj igri jako važno ali i jako teško ostati skroz priseban i hladne glave. Mislim da je važna samospoznaja da nikad nećeš kupiti na dnu i prodati na max. Važno je isto ne koristiti razne leverage-e jer to kako može povećati dobitak može povećati i gubitak. Isto što je važno da se zna uzeti pauza - znači overtrading je opasan, uđe u krv, stalno moraš biti investiran stalno moraš prodavati i kupovati nešto. Vrlo opasno. U stvari poenta je da uradiš 1-2 kupovine i prodaje uzmeš profit i kraj.
I da se razume da kad je tržište dobro da je svima dobro, da to nisi ti neki mag ili car ili pametnjaković već je tržište odradilo dobar deo posla za tebe. Kad je loše loše je svima pa i tebi.

Pogledajte samo s nekretninama, neki misle da su popili svu pamet sveta što su kupili 2019 godine a cene odletile u nebo. I sad su svi stručnjaci za nekretnine. Jednostavno potrefili su trenutak i tržište je odradilo svoje. Da je došlo do krize bili bi najgluplji a posle opet pametni kad se popravi sitacija.

Mnogo sam naučio od kad to radim, ali je vrlo teško ostati pribran. Već sam 100x hteo u nešto da uložim ali rekao sam NEMA dok ne padne tržište i kad padne zlato onda idem all in. Da li je lako? Ne. Ali mora se paziti i čuvati kapital.

Ovo je razmišljanje SVIH Zapadnjaka a mislim da treba da bude i naših. Treba uvek kupiti nekretninu ČIM imaš uslove i na max. Zato što ono što je max u 20-im je ispod min u 40-im godinama. O tome sam već više puta pričao. Da izuzmemo inflaciju, koja će biti prisutna i ješće sve više, plata na početku karijere nije ista kao na vrhuncu plus dođu razni drugi prinosi - bonusi, regresi, akcije, opcije, nasledstva. Sve to pomogne kod otplate. Ono što je "greška" po meni Zapadnjaka je da rade baš to, kupe pa prodaju pa opet kupe pa prodaju i tako 3-4x u toku života i svaki put plaćaš agente, poreze i slično. Na tom izgubiš 50% tokom života. Po meni ne treba prodavati već samo kupovati nove i nove nekretnine. Tako i radim.
Evo kod kupovine stana u BGu, opet sam se dvoumio da li garosnjeru ili tako što je manji mogući. Onda me jedan drug malo otreznio. Rekao je pa ajde reci kad si uzimao prvi stan da li bi taj ili veći. Ja reko veći. Rekao je uzmi pravi stan sad ti se čini puno, za par godina će ti se činiti malo. I u pravu je bio evo već nakon godinu dana. Pre godinu dana sam mislio kako ću, sad ladno sve lako.
Još je greška kod Zapadnjaka da ne otplate u celosti, ali to je njihova logika. Najbolje je po meni koristiti oba i kombinovati oba sistema. Znači kredit i stan na max i po našem što pre otplatiti da je tvoje. E onda ti niko ništa ne može.

Welcome to the dark side of the force.
Ajde više ovaj kripto još da klecne malo, skoči šta može do marta-aprila-maja pa da kreće svuda bum kabum.
U medjuvremenu u Srbiji.......država crpe poslednje atome snage sa 1% kreditima i diže rok otplate na 40 godina 🥳
Sledeća 3-4 meseca su kjlucna!

Vrh