Šta je novo?

Cene nekretnina

Deo sigurno da... Svakako je ovo kompleksno pitanje, ali mislim da možemo da se složimo da država apsolutno ništa ne radi oko rešavanja problema koji možda sad nije toliko izražen, ali za 20 godina kad budemo imali turski geto u Beogradu, biće kasno.

Imamo fantastičnu priliku da učimo iz tuđeg iskustva, u ovom slučaju zapadnoevropskog. Treba da iskoristimo to umesto da radimo apsolutno istu stvar koja je dovela do toga da se Arapi džipovima zaleću u novogodišnje vašare u Nemačkoj i da žene ne smeju da izađu na ulicu u Švedskoj.
LOL, koncentracija Turaka je tolika da ne može da se pojede pristojan doner u gradu od 2 miliona stanovnika, daleko smo mi od bilo kakve etničke getoizacije.

Ono što je zanimljivo je kako se domaći stanovništvo breca od mogučnosti da se u komšiluk nasele neki čudni, obojeni ljudi, sa feredžama preko lica i turbanima na glavama, a onda kada odu na taj famozni Beč ili Stocholm, gde se najzad njihov rad vrednuje i ceni i gde minimalac nije 500 eur nego nekoliko puta više od toga i gde nisu prepušteni samovolji lokalnih standavaca već im država subvencioniše i kontroliše rentu, ti ljudi se nasele u ista ta migranstka naselja i nauče sasvim fino da funkcionišu u Medilingu, Favoritenu, Rinkeby-Kista, by Skärholmen, itd.

Ovo je baš upitno, iako sigurno mnogi odluče da zbog navedenog ostanu u zemlji u koju su imigrirali.
Statistika od 2019. godine nadalje pokazuje da se emigracije visokoobrazovanog stanovništva smanjuju i da uopšte nisu zastupljene u većem stepenu. Zemlju najviše napušta srednjekvalifikovani kohort, gde ima dosta radnika u građevinskoj industriji i zdravstvu (tu je destinacija pretežno Nemačka). Dakle, ovi ljudi idu "trbuhom za kruhom", što bi se reklo. Kod nas su tržištne reforme 2000-ih donele smanjenja socijalnih davanja, što je povećalo dohodnu nejednakost, pa ovi najsiromašniji i ne mogu više da izdrže na "dečjem dodatku" i drugim pomoćima.
Za visokokvalifikovane su najpopularnije destinacije bile Amerika, Australija, Engleska itd, ali sad kad možeš da radiš za iste i iz Srbije, sve više ljudi bira tu opciju, iz očiglednih razloga. Dakle, reklo bi se da mi i nemamo tako lošu emigraciju. Više mnogo šaljemo radnike, nego ljude, što kaže jedan ekonomista koji se bavi time, i ja mislim da je u pravu. Kad bi rekao nekom da kod nas dolazi dosta mladih iz Bosne, Crne Gore, Makedonije itd da upišu fakultete, završe ih i nakon toga ostanu u Bg jer nađu posao, niko ti verovatno ne bi verovao. Ovo u neku ruku poništava emigraciju visokvalifikovanih iz Srbije, kojih ponavljam, uopšte nije toliko koliko mislimo.
Treba reći i da su nam doznake takođe na zavidnom nivou. Naravno, najsiromašniji su i najugroženiji, ali to je već aksiom.
Ženini kumovi i još jednu porodicu znam otišli su zbog institucija tj "uredjenijeg društva", a bili su ovde visokoplatežni. Kada smo išli da ih posetimo rekli su, citiram "Nama je ovde kupovna moć opala ali bar znam da institucije rade". Svi sa platama 2k+. Još ovi ženini kumovi kupili stan na NBG jer su mislili da će ostati ali razna dešavanja dovela su do toga da odu. Bilo je cimanja kada su otišli (firma u kojoj je trebalo da počnu da rade odlučila je da ipak neće zaposliti nove) ali su našli drugi posao.

Dobar deo ljudi ne napusta zemlju zbog plata vec zbog korupcije i nepostojecih institucija
It's all about the money! Sve ostalo je LAŽ! Samo keš. Ostalo ljudi samo sebi pričaju priče. Vazduh, korupcija, i slično.
Daj mu veliku platu tipa 3x veću i nominalno nego na Zapadu ili funkciju kao Božidaru Đeliću ili Stefanu Milenkoviću, pa ćeš videti kako će odjednom da promene ploču i spakuju kofere.
Ja se barem ne lažem.
Korupcije ima svuda i bilo je i biće je. Nikada je nećete iskoreniti, nikada. Samo je pitanje šta je prihvatljiv %. Na velikim poslovima uvek je bilo i uvek će biti!

Ženini kumovi i još jednu porodicu znam otišli su zbog institucija tj "uredjenijeg društva", a bili su ovde visokoplatežni.
Ja ne znam puno takvih ljudi, samo ove što su bili primorani da odu, ili su dobili baš unosne ponude. Ovi nezadovoljni institucijama sede i pljucnu po njima kad moraju da koriste usluge istih, ali ne razmišljaju o odlasku.
Ima i takvih kao sto si rekao sigurno, svi to znamo, ja samo navodim da statistika govori da ih nema uopšte toliko i da su u opadanju.

It's all about the money! Sve ostalo je LAŽ! Samo keš. Ostalo ljudi samo sebi pričaju priče. Vazduh, korupcija, i slično.
Daj mu veliku platu tipa 3x veću i nominalno nego na Zapadu ili funkciju kao Božidaru Đeliću ili Stefanu Milenkoviću, pa ćeš videti kako će odjednom da promene ploču i spakuju kofere.
Ja se barem ne lažem.
Korupcije ima svuda i bilo je i biće je. Nikada je nećete iskoreniti, nikada. Samo je pitanje šta je prihvatljiv %. Na velikim poslovima uvek je bilo i uvek će biti!

Poznajem par prijatelja koji su pristali za realno manje pare kad se uracuna trosak zivota da predju da zive u Nemacku i Portugal, nisu hteli da zive u ovakvom sistemu prosto.

U Srbiji definitivno nije prihvatjiv % korupcije.

Poslodavci uvoze radnu snagu kada ne mogu da nadju kavalifikovanu radnu snagu za trosak koji ce ih odrzati profitabilnim.

E sad ti meni objasni kako povecanje minimalca ide na korist takve taktike kada im re strance samo cini skupljim. Tvoja teza je da i pored nedovoljne zaposlenosti povecanje minimalca automatski skalira sve ostale plate za isti procenat i da odjednom radnici koji su im bili isplativi nisu vise nego dovode strance za vece pare nego sto su mogli da ih dovode pre samo par godina.

To jednostavno ne pije vodu. Da postoji takav visak radnika u Srbiji prosecna plata bi bila bliza minimalcu, ne postoji neki magicni koeficijent za koji vazi minimalac x magija = prosecna_plata.

A primera firmi koje otpustaju domace a uvoze strance bas i nemamo. Imamo anegdotu iz Mei Tei gde jedan covek nesto pretpostavlja i nagadja.

Naravno da se sve skalira prema minimalcu. Skoro ceo javni sektor. A privatni nema izbora nego da prati. Tj. dobio je novi izbor, da uvozi strance. Država im je to omogućila.

Ako ti se ne sviđa primer iz Mei Tei uzmi primer JAT keteringa ili kako se već zovu u poslednjoj iteraciji. 70 ljudi zamenili sa indijcima (ili nekim drugima). To baš i nije bilo rekla kazala. Izašli ljudi i štrajkovali, jer su valjda izgubili i pravo na biro jer su prebacivani sa jednog pravnog subjekta na drugi. Elem, ljudi su radili, firma imala siguran posao, firma otpustila postojeće zaposlene da bi ih zamenila uvoznim.
Sigurno vlasnik nije bio zadovoljan kvalitetom njihovog rada pa je odlučio da poveća kvalitet uvozom proverene radne snage iz Indije, Bangladeša i Nepala.

I za Mei Tei. Jeste, neko se probudio ujutro i šta novo da izmislim, ajde ovo još nismo Mei Tei otpušta domaće i uvozi strane.

LOL, koncentracija Turaka je tolika da ne može da se pojede pristojan doner u gradu od 2 miliona stanovnika, daleko smo mi od bilo kakve etničke getoizacije.

Ono što je zanimljivo je kako se domaći stanovništvo breca od mogučnosti da se u komšiluk nasele neki čudni, obojeni ljudi, sa feredžama preko lica i turbanima na glavama, a onda kada odu na taj famozni Beč ili Stocholm, gde se najzad njihov rad vrednuje i ceni i gde minimalac nije 500 eur nego nekoliko puta više od toga i gde nisu prepušteni samovolji lokalnih standavaca već im država subvencioniše i kontroliše rentu, ti ljudi se nasele u ista ta migranstka naselja i nauče sasvim fino da funkcionišu u Medilingu, Favoritenu, Rinkeby-Kista, by Skärholmen, itd.

Prihvatam da sam možda preterano paranoičan, ali mi godišnje slušamo o desetinama incidenata koje po pravilu ne prave slovenski imigranti, već iz nekih drugih regija i kontinenata. Mislim da nam takve stvari ne trebaju, pa makar cena toga bila da investitori zarađuju malo manje para.

Ja se barem ne lažem.
Da li bi ti lično za x evra više otišao da radiš za svoju firmu u Indiju? Sa sve porodicom?

Pričao si da tvoja kompanija ima neke skale pa u zavisnosti u kojoj državi radiš imaš toliku platu, koja se razlikuje za iste pozicije od države do države. Ako si upućen, onda znaš da za neke države trećeg sveta mora da se ponudi i značajno veća plata nego na zapadu da bi našli nekog voljnog da ode u te zemlje.
A ljudi neće da idu zbog vazduha, korupcije i sličnog.
Naravno da postoji dovoljno visoka cifra posle koje će da nađu ljude i koji će zbog novca da istrpe vazduh, korupciju i slično.

Zemlju najviše napušta srednjekvalifikovani kohort, gde ima dosta radnika u građevinskoj industriji i zdravstvu (tu je destinacija pretežno Nemačka). Dakle, ovi ljudi idu "trbuhom za kruhom", što bi se reklo.
Čitavi delovi države ili naroda su tradicionalno okrenuti životu u emigraciji, kao na primer Bošnjaci i Muslimani iz Sandžaka ili narod iz delova istočne Srbije, kao i Romi, a ima i još primera. Takve migracije nose veliki procenat ukupne emigracije i to se ne zaustavlja lako, jer je to tradicija. Rodjaci koji su na zapadu zapošljavaju ostatak rodbine tamo, deca nakon srednje škole idu na zapad, i slično. Nisu svi koji traže sreću u EU buntovnici. Kako kaže pop Mićo, svako treba da traži svoju sreću:

Ko hoće bolje, široko mu polje!

Da li bi ti lično za x evra više otišao da radiš za svoju firmu u Indiju? Sa sve porodicom?

Pričao si da tvoja kompanija ima neke skale pa u zavisnosti u kojoj državi radiš imaš toliku platu, koja se razlikuje za iste pozicije od države do države. Ako si upućen, onda znaš da za neke države trećeg sveta mora da se ponudi i značajno veća plata nego na zapadu da bi našli nekog voljnog da ode u te zemlje.
Naravno da postoji dovoljno visoka cifra posle koje će da nađu ljude i koji će zbog novca da istrpe vazduh, korupciju i slično.
Tako je, postoje skale to se zove "cost of living adjustment". Ako odeš da radiš u okviru iste firme u Švajcarsku biće ti veća plata nego ako radiš u Irskoj. Niko ne ide sa Zapada u Indiju da radi operativan posao. Ideš tamo da budeš C level executive lokalne indijske firme, ali samo kao "stepping stone" da bi mogao da napreduješ u organizaciji i samim tim u nekoj perspektivi pređeš na bolju poziciju kada se otvori u Evropi, Americi ili gde već želiš da živiš u budućnosti.

Kod nas pričaju i da će lekari da nam budu Bangladežani, a statistika je do skoro pokazivala da emigracija zdravstvenih radnika (pogotovu u Nemačku) nije bila smetnja
prekomernoj dostupnosti zdravstvene radne snage unutar zemlje. Nekih 2-3 hiljade viška je bilo do pre korone, a nakon izbijanja oko hiljadu.

Skoro sam upoznao jednu majku, pedijatar. Kaže neće da radi za 100k, neisplati joj se. Naravno, ima tu svega i svačega, ali ima očigledno i ovakvih kao ona.
Moja keva je pedijatar, jedan od najboljih na Balkanu, farmaceutske kuce joj nonstop placaju putovanja, sve lux, samo hoteli sa 5*, a radi ovde za 130 000 dinara, limit je 1200 pacijenata po lekaru, moja keva ima skoro 4000, dnevno pregleda preko 70 dece, a kolege zajedno ne prelaze 50 kad se skupi njih 3, ja je smaram da otvori ordinaciju, ubijace se od para, a ona nece, kaze okej joj je plata, ne znam sta da kazem...

Ja mislim da je to zato sto je stambeno obezbedjena pa joj nije problem sto nema hiljade eura, navikla je da ima dovoljno za hranu, da kupi neki poklon i to je to, jedino voli da trosi na parfeme, ima preko 400 komada, ja sam takav isto, kada budem od novembra stambeno obezbedjen, bas me briga dal cu da radim za 80 000 ili 200 000, imam fala Bogu za svoju cerku i imam da pojedem, al nije da ne bih voleo da imam vise pa da mogu i da proputujem i da se obucem malo bolje, da kupim neki sat

Tako je, postoje skale to se zove "cost of living adjustment". Ako odeš da radiš u okviru iste firme u Švajcarsku biće ti veća plata nego ako radiš u Irskoj. Niko ne ide sa Zapada u Indiju da radi operativan posao. Ideš tamo da budeš C level executive lokalne indijske firme, ali samo kao "stepping stone" da bi mogao da napreduješ u organizaciji i samim tim u nekoj perspektivi pređeš na bolju poziciju kada se otvori u Evropi, Americi ili gde već želiš da živiš u budućnosti.

Na C level sam i mislio.
Ako sam dobro razumeo GI Joe on jeste taj nivo i zato sam ga pitao da li bi išao u Indiju.

I to se plaća dobrano i plus se daje ta šargarepa što ti kažeš "stepping stone". Prosto, mora nešto da nadoknadi "vazduh, korupciju i slično".

Ovaj deo kad kažeš poziciji koja se otvori u Evropi, Americi igde već želiš da živiš dobrano zavisi "vazduha, korupcije i sličnoga".

Takve migracije nose veliki procenat ukupne emigracije
Jasno. Ja samo tvrdim da prevashodno emigrira srednjekvalifikovano stanovništvo, i to iz pretežno finansijskih razloga. Nezadovoljstvo institucijama dolazi tek nakon što zadovoljiš potrebe osnovne egzistencije. Ali se ljudi svakako teže odlučuju na odlazak kad su samo nezadovoljni institucijama, a u potpunosti su uredili svoj život, finansijsku su stabilni itd. Pa svi smo u suštini nezadovoljni institucijama.
Evo ja mogu da emigriram kad god hoću u zemlju gde su institucije 100x bolje nego ovde, imam papire, imam čak gde da živim na neodređno, ali ipak ne idem.
Zašto? Pa organizovao sam život ovde, zarađujem normalno, blizak sam sa porodicom, deca su mi očigledno srećna itd. Ima tu mnogo stvari da staviš na vagu, a kad odeš sa decom teško se vraćaš.
Da nemam cvonjka u džepu sigurno bih otišao negde gde potencijalno mogu da zaradim.

Ja se barem ne lažem.
Na licnom i primeru minimum 3 porodice/pojedinca iz mog okruzenja ovo prosto nije bio slucaj. Prihvatam da je cherry picking i samo moj bubble.
U Srbiji sam u momentu odlaska imao platu 5-6x vecu od proseka, u Holandiji maksimum 2x. Trenutno ne mogu da zamislim za koju bih se to cifru vratio nazad.
Nije do para. Izadji na terasu, udahni vazduh i dobices prvi od mnogo razloga zasto ljudi odlaze.

Ja se barem ne lažem.
Kako bre, zar nisu jednom članu ove grupe nudili da se prebaci iz NL u CH za 2x a on je tada rekao, ma kakvi, sad treba da se prilagođavam na novu sredinu, da tražim novu kuću, da dete upisijem u novu školu, nema tih para koje će mi nadomestiti moj lični komfor i život i rad u poznatom okruženju. Da su mu ponudili te pare da ode u Indiju možda bi i razmotrio-čist vazduh, dobre škole i tako to...

Naravno da se sve skalira prema minimalcu. Skoro ceo javni sektor. A privatni nema izbora nego da prati. Tj. dobio je novi izbor, da uvozi strance. Država im je to omogućila.

Kako je dobio novi izbor, kad je taj izbor uvek bio tu? Sta je tu drzava posebno omogucila sto nije bilo dostupno ranije?

Kako je ‘e sad te Nepalac kosta 400e umesto 200e pre par godina’ stimulativno za uvoz srranaca.

Nikakve logike nema, i ne, ne skalira se automatski sve sa mininalcem.
Ako ti se ne sviđa primer iz Mei Tei uzmi primer JAT keteringa ili kako se već zovu u poslednjoj iteraciji. 70 ljudi zamenili sa indijcima (ili nekim drugima). To baš i nije bilo rekla kazala. Izašli ljudi i štrajkovali, jer su valjda izgubili i pravo na biro jer su prebacivani sa jednog pravnog subjekta na drugi. Elem, ljudi su radili, firma imala siguran posao, firma otpustila postojeće zaposlene da bi ih zamenila uvoznim.
Sigurno vlasnik nije bio zadovoljan kvalitetom njihovog rada pa je odlučio da poveća kvalitet uvozom proverene radne snage iz Indije, Bangladeša i Nepala.
Pa i tu su valjda ljudi vraceni na posao na kraju jer nije postupano po zakonu:

I za Mei Tei. Jeste, neko se probudio ujutro i šta novo da izmislim, ajde ovo još nismo Mei Tei otpušta domaće i uvozi strane.
Pa ako je glavni izvor opozicioni politicar, onda i nije toliko neverovatno.

Indiju lično ne. Ali da mi ponudi Srbiju ili da mi ponudi Dubai ili Saudijsku Arabiju ili negde gde je baš toplo, uzeo bi ODMAH! Pogotovo Srbiju! Bez razmišljanja! Em više love em si džek kod svoje kuće. Expat u svojoj državi. Pa to je fantazija. Još bi uspeo da uzmem i program podrške (tj poreske olakšice za povratnike). Samo što moja firma nažalost nema skoro ništa u Srbiji. Imaju nešto malo u Poljskoj i veći deo u Rusiji koji se sad smanjuje zbog situacije.

Kako bre, zar nisu jednom članu ove grupe nudili da se prebaci iz NL u CH za 2x a on je tada rekao, ma kakvi, sad treba da se prilagođavam na novu sredinu, da tražim novu kuću, da dete upisijem u novu školu, nema tih para koje će mi nadomestiti moj lični komfor i život i rad u poznatom okruženju. Da su mu ponudili te pare da ode u Indiju možda bi i razmotrio-čist vazduh, dobre škole i tako to...
Iz NL u CH za 2x veće pare si apsolutno na istom. Zato što je cost of living u CH bukvalno duplo veći nego u NL. I naravno da se ne isplati. Em se cimaš, em sve ispočetka za iste pare na kraju meseca. To što nominalno dobiješ više, više sve platiš i na kraju si na istom. Klima je isto užasna kao u NL, možda koji stepen leti toplije, ali zimi isto hladnije, tako da ni s klimatske strane ne valja.
Jezik opet drugi. Pasoš u CH nećeš dobiti skoro nikad. Po meni dobio je iste ili comparable uslove. Za to se ne ide. Da je dobio 4-6x e onda se ide. Onda vredi cimanja. I onda šta ljudi rade je da rade commute pa 3 dana budu u CH a ostatak u NL ili npr. Srbiji i sam plaća avio karte i opet mu se isplati.
Zavisi i kolika su ti deca, tu gimnastiku možeš do detetove 7 godine i posle 18. Između može ako MORA, inače ne vredi.
Pa ni ja nisam iz SR u NL selio zbog 2x već je bilo 4x inicijalno. Sad je još mnogo više. Za 2x si na istom, tj. po meni na gorem i nižem.

Lično ja bi sada VRLO dobro gledao pre svega klimu, da ima mnogo sunca (minimum kao u Srbiji i leta prava +35C) onda keš naravno. Švedsku ne bi uzeo ni za 10x sad. Jer znam da bi za godinu dana skakao pod voz ili sedio u ćošku Laze Lazarevića u teškoj depresiji:) Sve zavisi šta ceniš u nekom periodu života. Sada u srednjim godinama mi stvarno treba biti ponuda vrh da izađem iz komfor zone. Znam da nisu svi u toj situaciji, ali ja lično mogu za sada da biram. Kad ne budem mogao, onda ću se zaposliti u apoteci u Srbiji, raditi i svađati se s pacijentima i uzimati rent iz NL i SR i ćaos.

Indiju lično ne. Ali da mi ponudi Srbiju ili da mi ponudi Dubai ili Saudijsku Arabiju ili negde gde je baš toplo, uzeo bi ODMAH! Pogotovo Srbiju! Bez razmišljanja! Em više love em si džek kod svoje kuće. Expat u svojoj državi. Pa to je fantazija. Još bi uspeo da uzmem i program podrške (tj poreske olakšice za povratnike). Samo što moja firma nažalost nema skoro ništa u Srbiji. Imaju nešto malo u Poljskoj i veći deo u Rusiji koji se sad smanjuje zbog situacije.

Joe moras priznati, da ti ne bi bilo svejedno sa ovom garniturom vlasti. Sta da si ti cekao onog dana nekog na voznoj stanici, prijatelja ili clana porodice koji ti dolaze?

Ja sam na istoj toj stanici bio sa devojkom jedno 2-3 nedelje pre pada nadstresnice... sta bi mi znacile pare kad sam mrtav?

Na licnom i primeru minimum 3 porodice/pojedinca iz mog okruzenja ovo prosto nije bio slucaj. Prihvatam da je cherry picking i samo moj bubble.
U Srbiji sam u momentu odlaska imao platu 5-6x vecu od proseka, u Holandiji maksimum 2x. Trenutno ne mogu da zamislim za koju bih se to cifru vratio nazad.
Nije do para. Izadji na terasu, udahni vazduh i dobices prvi od mnogo razloga zasto ljudi odlaze.
Svako je drugačiji. Ja u tvom slučaju NIKAD ne bi otišao iz Srbije ali svako ima svoje izbore. Ti sigurno spadaš u manje od 5% ljudi koji odlaze zbog ostalih faktora i ti bi otišao i bez toga. Ja znam lika koji se preselio na sever Norveške jer želi da živi u zimi i da se skija svaki dan skoro. I njemu je to bio uslov SEVER Norveške. I on je srećan. Ja bi se lično ubio za godinu dana čak i da imam milion eura platu.
Ja lično sam vrlo prost tip - veća plata može, manja plata ne može. Plus u Srbiji s većom platom si ti džek što ovde nećeš biti nikad čak ni s CEO platom.
Evo jedan primer, kad nam je dolazio CEO u posetu u prošloj firmi, ja pitam gde je crveni tepih, gde su latice ruža, ko će da ga čeka? Oni se čude mojim pitanjima?
To je nešto što se kod nas ne može desiti. Pogledajte samo kako se dočekuje običan predsednik opštine a ne CEO Delte ili slično, pa svi su postrojeni i salutiraju. E to se ovde ne može dobiti. To poštovanje NIKAD. Pogotovo u Severnoj Evropi. Oni su operisani od toga. U USA možeš, oni paze na to ali možeš samo ako si jako bogat.

Joe moras priznati, da ti ne bi bilo svejedno sa ovom garniturom vlasti. Sta da si ti cekao onog dana nekog na voznoj stanici, prijatelja ili clana porodice koji ti dolaze?

Ja sam na istoj toj stanici bio sa devojkom jedno 2-3 nedelje pre pada nadstresnice... sta bi mi znacile pare kad sam mrtav?
Ovo što se desilo je strašno slažem se! Ali mislim da se digla prevelika frka oko 15 ljudi. Jeste tragedija. Kad je pala Krajina i pola milioni ljudi proterano, ne znam koliko pobijeno niko nije ni prstom mrdnuo.
Šta je bilo s Kosovom, isto. Niko ni prstom. A sad svi odjednom nadobudni pa sad kao ajde nešto da radimo.
Ja ti mogu reći (bez da opravdavam ovu nadstrešnicu) šta se desilo u NL pre par godina. Izgradili su glanc novi parking u Eindhovenu na aerodromu. Znači bukvalno glanc novi sve iz temelja. I nedelju dana pre otvaranja, SAM od SEBE se srušio!!! Sam od sebe.
Pošto još nije bio otvoren niko na sreću nije poginuo. Počistili su to. Niko nije kriv, osiguranje platilo štetu i kraj. Što bi Velja Ilić rekao "malo su više kraduckali".

Naravno to se nije tako reklo i kraj.
Radim u farmaceutskoj industriji, i u koroni se svašta dešavalo, ljudi su umirali zbog grešaka kompanija. I znaš šta se desilo? Grupne tužbe i sve. Uglavnom u 99% slučajeva SAMo se isplate porodice u USA, dok ostale iz ostalih delova sveta (čak i EU) NIKO ne dobije ni dinara. A da samo pojasnim o kolikim se "odštetama radi" to se radi o 10-20k $ po pacijentu. Pazi grupne tužbe i preminuli pacijent tj njegova porodica dobije 10k $ kao odštetu i to samo ako si u USA. Ostali delovi planete ne dobiju NIŠTA. I kompanija se nagodi s Tužilaštvom u USA da NEMA priznanja krivice već se ide na nagodbu i kraj. To jesu iznosi u milijardama što kompanije plate ali kad podeliš na broj pacijenata dobiješ ove iznose. To je čak i za SR uslove smešna cifra.

Pošto sam na "većoj" funkciji onda svašta vidim što pre nisam viđao i to dosta prljavih stvari. Koje se sve zataškavaju s kešom. Ali bukvlno. Možete da googlate razne afere i videćete sami.
Možete me nazvati botom ili kako hoćete, niti opravdavam niti šta relativizujem. Samo mislim da naši imaju malo veće ideale nego što je realnost.

Vrh