Šta je novo?

Cene nekretnina

Pitanje je zasto ne daju i kredite za zidanje kuca sa privremenim obezbedjenjem preko hipoteke na drugoj nepokretnosti?
Lakse im je da rade sa stanovima nego sa kucama. I za jedno i drugo ti treba veza/korupcija da bi izgradio, samo je njima lakse da od investitora uzmu jedan stan na ime izadavanja dozvola nego da svakom ko pojedinacno gradi kucu traze po nekoliko hiljada evra ili koliko vec.

Eh ta snalaženja u prošlosti, gde su ti kola poput hotela ili kada se čeka da roditelji otputuju ili drugarovi roditelji otputuju pa mu daš za pivo da ode iz svog stana na kratko...
Tada nije bilo ni stana na dan ni stana na sat, hoteli preskupi u to vreme, eventualno dnevni boravak u hotelu.
Mislim može i studentska soba ako je devojka na budzetu ili ako je ona podstanarka koja je došla da živi i studira.
Ali realno ako muško živi sa roditeljima preko 30-te godine stvarno treba da se iseli, pa barem i podstanar i na periferiji u jednoj sobi(mada eto i stanodavci hoće uglavnom studentkinje😂).

Znam, ali ako se skupi dovoljno nas koji nismo kul, onda ćemo paradoksalno postati kul.
Kapiraš? Ma, slabo ti hvataš konce, propašće nam posao.

samo cu citirati liricke ubojice nbga

"toliko sam kul da je reč kul neupotrebljiva u opisivanju koliko sam kul
ko ima rođaka pandura, pa čak i u trećem kolenu
nek se ubije u momentu"

Ili npr. da im se ne mesas u zivotne izbore i ne delis nezeljene savete. I da, ziveo sam kod mame i tate do 30 i kusur :LOL: ako niste pogodili, drugo vreme bilo, ovo ono... Na kraju, ne znamo motive drugih ljudi, mozda znaju za sta stede, mozda samo bleje...

P.S. Vucicev predlog je komedija, kako god okrenes.
Ne delim savete niti se mesam u zivotne izbore, samo ne razumem kakva mera bi tim ljudima pomogla.

Ove mere ce definitivno pomoci velikoj vecini:

1. onima koji zive kao podstanari ali im zbog toga ne preliva previse da ustede za ucesce.

2. onima koji zive kod roditelja i skupljaju ucesce ali presporo.

Ne znam sta tu sad ima da se raspravlja i da se traze neki granicni slucajevi.

Drugo pitanje je da li je ovo najefikasniji nacin, da li ce za posledicu imati jos vece pumpanje cena i da li ce preopteretiti budzet. Ali matematika za dva slucaja navedena gore (kao i za sve koji su i vez ovih mera blizu kupovine) je vrlo jasna.

Ali realno ako muško živi sa roditeljima preko 30-te godine stvarno treba da se iseli
Ja sam se katapultirao preko bare već u 23, posle sam postao balon koji leti strelovito dalje - više me nije me držalo roditeljsko gnezdo.
Moraš da se otisneš jednom, kako bi ti se otvorili novi horizonti života.
Da sam sad omladinac, živeo bih bilo gde na oko sat vremena do Bg-a i ne bih mario pet para ni za šta! Vozio bi se lošim autobusom i pio lošu rakiju, ali slušao dobru muziku i čitao dobre knjige.

Mislim da sam i video takve Ugovore, a i da može da se prilikom kupovine stana ona odrekne svojih prava na taj stan kao trenutno zvanična žena.
Razlozi mogu biti napisani da potvrdjuje da su to njegovi novci, dobijeni od roditelja, nasledjeni ili njegova uštedjevina pre braka.
E sada za uzimanje stambenog kredita u toku braka ne znam kako funkcioniše, ali verujem i to da bi moglo...Takodje za vanbračne zajednice ne znam kako se gleda sa pravne strane...

Ne delim savete niti se mesam u zivotne izbore, samo ne razumem kakva mera bi tim ljudima pomogla.

Ove mere ce definitivno pomoci velikoj vecini:

1. onima koji zive kao podstanari ali im zbog toga ne preliva previse da ustede za ucesce.

2. onima koji zive kod roditelja i skupljaju ucesce ali presporo.

Ne znam sta tu sad ima da se raspravlja i da se traze neki granicni slucajevi.

Drugo pitanje je da li je ovo najefikasniji nacin, da li ce za posledicu imati jos vece pumpanje cena i da li ce preopteretiti budzet. Ali matematika za dva slucaja navedena gore (kao i za sve koji su i vez ovih mera blizu kupovine) je vrlo jasna.
Oni nisu trazili takvu pomoc, Vucko se sam nametnuo da nesto ispali ko iz topa.

Ovi klinci hoce pravnu drzavu, hoce da se preseku putevi prljavog novca, hoce sistemsko resenje. A vlast im nudi malo vecu porciju junetine A1, klase 14 :LOL:

Ja sam se katapultirao preko bare već u 23, posle sam postao balon koji leti strelovito dalje - više me nije me držalo roditeljsko gnezdo.
Moraš da se otisneš jednom, kako bi ti se otvorili novi horizonti života.
Da sam sad omladinac, živeo bih bilo gde na oko sat vremena do Bg-a i ne bih mario pet para ni za šta! Vozio bi se lošim autobusom i pio lošu rakiju, ali slušao dobru muziku i čitao dobre knjige.
Bravo, jedino se za lošu rakiju ne slažem, može da ima kobne posledice.... Bolje manji stan na lošijoj lokaciji da izdaješ nego da praviš u ovome kompromis :)

„Tako da, pored stambenih kredita najpovoljnijih mogućih za mlade, gledaćemo da napravimo i najozbiljnije subvencije, najozbiljnije planove i programe za privlačenje naših ljudi iz dijaspore, da se konačno vrate u otadžbinu i da mogu da daju svoj puni doprinos za razvoj Srbije“.

Biće para i za dijasporu, niko neće ostati diskriminisan ili zaboravljen! Država misli na sve. 👌👌💪💪

Jedva čekam da se brojčano uzdignemo i postanemo silniji!

ljudi u 30im godinama više nisu deca. u tim godinama nije poenta da imaš devojku kako bi je prošetao po gradu, pojeo sa njom sladoled i otišao u bioskop. u tim godinama se podrazumeva intima među njima, zajedničko provođenje vremena koje nema veze sa gradskim dešavanjima i mogućnost isprobavanja zajedničkog života. ako u 30im godinama taj momak nema stan, nema šta ni da traži sa devojkom. to je jednostavno realna slika tog životnog doba, jer se podrazumeva da ove stvari neće obavljati po kolima, hotelima, motelima, parkovima, stanovima na dan, a bogami tek neće u stanu gde mu sede ćale i keva i psuju na televizor.

ljudi u 30im godinama više nisu deca. u tim godinama nije poenta da imaš devojku kako bi je prošetao po gradu, pojeo sa njom sladoled i otišao u bioskop. u tim godinama se podrazumeva intima među njima, zajedničko provođenje vremena koje nema veze sa gradskim dešavanjima i mogućnost isprobavanja zajedničkog života. ako u 30im godinama taj momak nema stan, nema šta ni da traži sa devojkom. to je jednostavno realna slika tog životnog doba, jer se podrazumeva da ove stvari neće obavljati po kolima, hotelima, motelima, parkovima, stanovima na dan i ostalo.

Ne znam šta da ti kažem, ja zarađujem ok platu za srpske standarde, pa opet šansa da akviziram nekretninu samostalno je ravna nuli. Jedini razlog zašto sam uopšte mogao da se upustim u avanturu traženja stana je činjenica da mogu da ukombinujem prihode sa ženom.

Oni nisu trazili takvu pomoc, Vucko se sam nametnuo da nesto ispali ko iz topa.

Ovi klinci hoce pravnu drzavu, hoce da se preseku putevi prljavog novca, hoce sistemsko resenje. A vlast im nudi malo vecu porciju junetine A1, klase 14 :LOL:
I to je potpuno drugo pitanje.

Pricamo o matematici ovih subvencija iz ugla mladog coveka koji namerava da kupi stan.

Od 2020. godine, kada je prosecna plata bila oko 60.000 dinara, pa do danas, kada je skoro 97.000, ako odbijemo kumulativnu inflaciju od 36,2%, dobija se rast prosecne plate od 1.700 dinara za 4 godine. Prosecna cena kvadrata u Beogradu 2020. je bila oko 1.500 e/m2, a danas je 2.300e/m2, sto je otprilike isti rast kao kumulativna inflacija.

Od 2020. godine, kada je prosecna plata bila oko 60.000 dinara, pa do danas, kada je skoro 97.000, ako odbijemo kumulativnu inflaciju od 36,2%,
Utvrdili smo ovde već koliko puta da su realne plate rasle više od inflacije, tako da sve ide u dobrom smeru! Biće i za jeftine stanove, i za dijasporu da nam se vrati konačno, i za EXPO, i za sve ostalo što treba.
To doduše možda za trunčicu digne inflaciju, ali skočiće i plate više od toga! Ponavljam, sve ide u dobrom smeru!

Utvrdili smo ovde već koliko puta da su realne plate rasle više od inflacije, tako da sve ide u dobrom smeru! Biće i za jeftine stanove, i za dijasporu da nam se vrati konačno, i za EXPO, i za sve ostalo što treba.
To doduše možda za trunčicu digne inflaciju, ali skočiće i plate više od toga! Ponavljam, sve ide u dobrom smeru!
a ima i ovoga

Hvala Bogu, valjda će više ljudi da se vozi autobusima, ovi na plin su i ekološki.Ja bih dodatno podigao cene registracije i od tih para plaćao lokalni autobuski prevoz u celoj Srbiji.

Vrh