Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne znam to za studentkinje, deluje mi da bih naišao na negodovanje supruge mi.
Ali deluješ ozbiljno. Mogli bi da se udružimo i postanemo tajkuni?

pa ja mojoj ne bih ni rekao
sto da je boli glava ako lovica kaplje

tajkun mi deluje kao cimanje, bolje ovako na sitno, iz senke da nas ne boli glava

🤝

Učešće i da ispunjavaš uslove za dobijanje stambenog kredita su problemi ljudima. Oni što zaradjuju delom u kešu ili ne prijavljuju zarade su takodje u problemu za dobijanje stambenog kredita, a zaradjuju sasvim dovoljno pa i više od potrebnog za uzimanje stambenog kredita.

Ucesce je problem.
Placanje rate nije problem jer ti je rata generalno slicna i renti koju placas, barem u BGu..
a oni koji ne žive kao podstanari već sa roditeljima jer nemaju dovoljno visoku platu (što je dosta čest slučaj) da plaćaju sebi zakupninu i račune? poznajem dosta takvih i rade za ozbiljne firme međutim plata jednostavno ne može da podrži troškove zakupnine, računa, hrane, goriva, i života generalno....

a oni koji ne žive kao podstanari već sa roditeljima jer nemaju dovoljno visoku platu (što je dosta čest slučaj) da plaćaju sebi zakupninu i račune? poznajem dosta takvih i rade za ozbiljne firme međutim plata jednostavno ne može da podrži troškove zakupnine, računa, hrane, goriva, i života generalno....

izvini, a koliko godina otrpilike imaju ti ljudi?

Nego, našao sam jedan ok stan pored vrtića, i počeo da se razmišljam da ga i zaista pazarim.
Ali onda su mi iz roditeljske grupe javili da zbog zagađenja decu ne izvode napolje po 4-5 meseci, i tu sam malo počeo da se kolebam. Vredi li to? Nije da se ja nešto cimam od zagađenja (dišem dok mogu, što kažu stari), nego što je to izgleda neka zvanična mera, a deca se goje bogme.
Avaj! Mora se negde živeti uprkos tome, pa rekoh ženi: ajde ipak mi to da kupimo, pa šta nam vreme da! Ali...
Nastavak priče (istinit) nije za forum, te ću ga preskočiti...
Stan kupio nisam. Još...

izvini, a koliko godina otrpilike imaju ti ljudi?
Ima toga koliko hoces, cak nisu ni neobrazovani ljudi. Rade u neperspektivnim adv. kancovima godinama kao mladji referenti, u skolama menjaju nastavnike i nemaju pun fond casova, razne price. Nekom tih 300 - 400 evra mesecno ustedjevine mnogo znaci, razliku izmedju zivota sa ustedjevinom i "rat race-a". Kad saberes, nije ni malo, za par godina moze se ustedeti za master studije u inostranstvu, npr.

Razmišljam da odem na obronke neke planine. Samo ne znam da li ima neta. Moram da se raspitam. Biće tuga ako napustim forum.

Ja ne znam koje bi resenje onda tu bilo sem da im se pokloni stan.

iskreno stvarno mi nije jasno tumačenje da je najveći problem učešće? odakle ta ideja? msm ok, jeste problem u početku, a šta onda kad počne otplata? od čega se otplaćuje? Jedino ako će banke da prihvataju i konfete u zamenu za pare, pa onda da razumem...
Dajes kes na kiriju koji bi super isao u stek za ucesce, ne mozes da ustedis a sa tim novcem na mesecnom nivou mozes da placas ratu za kredit?

Evo iz mog nekog dodira sa mladjim ljudima koji nemaju vece plate, uglavnom se cimerise da bi se moglo stedeti.
Devojka dok nije presla da zivi sa mnom je na banovom brdu iznajmljivala i cimerisala za 120 EUR koliko se secam.

Nije bio velik stan ali 2 sobice i dnevna/kupatilo, dovoljno za njih dve da funkcionisu a da nisu sa roditeljima.
Na platu raspona 70-90 hiljada koliko su obe imale u tom trenutku to im je davalo prilicno finansijskog lufta.

Nego, našao sam jedan ok stan pored vrtića, i počeo da se razmišljam da ga i zaista pazarim.
Ali onda su mi iz roditeljske grupe javili da zbog zagađenja decu ne izvode napolje po 4-5 meseci, i tu sam malo počeo da se kolebam. Vredi li to? Nije da se ja nešto cimam od zagađenja (dišem dok mogu, što kažu stari), nego što je to izgleda neka zvanična mera, a deca se goje bogme.
Avaj! Mora se negde živeti uprkos tome, pa rekoh ženi: ajde ipak mi to da kupimo, pa šta nam vreme da! Ali...
Nastavak priče (istinit) nije za forum, te ću ga preskočiti...
Stan kupio nisam. Još...
Nije to zvanična mera već ima ludih roditelja sa kojima i mi ratujemo. Te ne mogu deca napolju hladno, te ne mogu zagadjeno, te ne mogu vrućina... Muka mi je više tih modernih roditelja.

pa ja bih prvo gledao na svakakve nacina da se odselim od roditelja. makar to znacilo da zivim u nekoj selendri daleko od posla. jer to mnogo promeni stvari u zivotu i stav
Meni nikako ne deluje ni da rade za ozbiljne firme ni da su ozbiljni ljudi. Jedino ako baš moraju da žive u penthausu 100m2n kod hrama na vračar historical pa da nemaju za kiriju i račune. A pre će biti da im lepo tu kod roditelja, drugi pere, sprema klopu, plaća....

Znači ako sam dobro razumeo mladi se ne sele od roditelja u 30im zato što nemaju da plaćaju 200-300e da žive sami u garsonjeri ili u stanu sa cimerom, ali zato im ne bi bio nikakav problem da plaćaju 400-500e ratu samo kad bi imali za učešće 😎

Ja ne znam koje bi resenje onda tu bilo sem da im se pokloni stan.
Ili npr. da im se ne mesas u zivotne izbore i ne delis nezeljene savete. I da, ziveo sam kod mame i tate do 30 i kusur :LOL: ako niste pogodili, drugo vreme bilo, ovo ono... Na kraju, ne znamo motive drugih ljudi, mozda znaju za sta stede, mozda samo bleje...

P.S. Vucicev predlog je komedija, kako god okrenes.

Znači ako sam dobro razumeo mladi se ne sele od roditelja u 30im zato što nemaju da plaćaju 200-300e da žive sami u garsonjeri ili u stanu sa cimerom, ali zato im ne bi bio nikakav problem da plaćaju 400-500e ratu samo kad bi imali za učešće 😎
upravo o tome pričam. msm recite mi na koji način može da se pokrije kirija (nema kirije bez 350 eur da se razumemo), plate računi (100 eur) i živi sa platom od 1000 eur (što je plata iznad proseka). to je glavna poenta, nema se jednostavno dovoljno mesečnih primanja u tim godinama kada može da se nosi rata po kreditu (razlog su visoke cene m2 i kamate) ma koliko bilo učešće.

Drzava ce parama poreskih obveznika da pomogne banke i gradnju nekretnina jer ce jedan deo otici na novogradnju direktno i indirektno.

upravo o tome pričam. msm recite mi na koji način može da se pokrije kirija (nema kirije bez 350 eur da se razumemo), plate računi (100 eur) i živi sa platom od 1000 eur (što je plata iznad proseka). to je glavna poenta, nema se jednostavno dovoljno mesečnih primanja u tim godinama kada može da se nosi rata po kreditu (razlog su visoke cene m2 i kamate) ma koliko bilo učešć

Prica pije vodu iskljucivo za parove - dvoje rade...Imaju po 80k - 120k dinara... i onda dodjes na 160k-240k ... i moze se

Evo iz mog nekog dodira sa mladjim ljudima koji nemaju vece plate, uglavnom se cimerise da bi se moglo stedeti.
Devojka dok nije presla da zivi sa mnom je na banovom brdu iznajmljivala i cimerisala za 120 EUR koliko se secam.

Nije bio velik stan ali 2 sobice i dnevna/kupatilo, dovoljno za njih dve da funkcionisu a da nisu sa roditeljima.
Na platu raspona 70-90 hiljada koliko su obe imale u tom trenutku to im je davalo prilicno finansijskog lufta.
eto, dao si sam primer ovoga o čemu priča. kako bi tvoja devojka sa platom od 90 hiljada izdržavala ratu po kreditu?

Prica pije vodu iskljucivo za parove - dvoje rade...Imaju po 80k - 120k dinara... i onda dodjes na 160k-240k ... i moze se
to da, samo što poenta ove mere jeste da mlad čovek može da obezbedi sebi gajbu, kako bi našao devojku koju će imati gde da odvede i onda da žive zajedno. u 30im bez gajbe nema šta ni da tražiš devojku ako živiš sa roditeljima, jer, kuda ćete...

Vrh