Šta je novo?

Cene nekretnina

Rekao bih ja tebi nesto, ali ne bi bilo pristojno.

Ja ovde pisem samo o zdravom razumu, pre svega.
A eto, za razliku od nekih koji samo pljuju, spinuju i pod*bavaju ljude ovde koji cesto to ni ne kapiraju, znam itekako mnogo toga o nekretninama, trzistu, funkcionisanju ove smejurije od drzave.

Pritom sam i sam sa jako malo godina nesto uradio i itekako opet za razliku od mnogih imam integritet da prokomentarisem bilo sta na tu temu, jer ne sedim negde u necemu nedostojnom i neuslovnom, vec vrlo naprotiv. U tome je cela poenta.
Neko ko je popio svu pamet ovog sveta i cesto ponizava ljude ovde kao doticni, bi makar onda mogao da zaradi za nesto bolje od u tom trenutku najjeftinije novogradnje u beogradu, u kojoj je kao toliko sposoban kupio stan. To je dovoljno reklo i govori o njemu i njegovom sveznanju i kampovanju na ovom forumu.
To je cela poenta.

A ti bile kakve god probleme da imas, mene zaobidji
Za nekoga ko je mlad i uspešan sa penthausom u centru grada, mnogo besa i kompleksa ima u tvojim postovima.

Vidim da se pričalo o plaćanju stana na rate.
Pošto sam i ja tako obavljao kupovine, otprilike znam kako funkcioniše.
U oba slučajeva kada sam tako kupovao(u jednoj kupovini sam trenutno), važio je isti princip.
Princip je bio da se dogovorim sa Investitorom koliko novaca ću odmah da dam(uplatim na račun sa svog računa).
Postojalo je više opcija, daš unapred 85% a 15% pri završetku ili 30% odmah pa po ratama još 30%,30%, 10% - prvi slučaj kupovine.
Naravno postojala je i opcija putem kredita. Pisao sam postove ovde i sa tačnim cenama(ne sečam se cena sada napamet), ali što više novaca uplatim pri potpisivanju ovakvog Ugovora cena m2 je niža. Opcija uzimanja kredita i takva kupovina je najskuplja. MIslim da je razlika od 10%-12% bila u tom kompleksu u odnosu na kreditnu kupovinu vs 85% plaćanja odmah.
U drugom slučaju sam se bukvalno sa Investitorom dogovarao koliki popust dobijam ako dam na početku 50%/60% ili 30%, a ostalo na rate.
Nekako mi je to i logično, jer ako mi ostavlja opciju iste cene po m2 ukoliko platim 85% odmah ili 30%, naravno da ću uzeti opciju od 30% i ostatak para oročiti.

Problem kod ovih kupovina i plaćanja je poverenje. Treba platiti 85% ,50% ili 30% za stan u koji ćeš se useliti za 2 - 2.5god i gde još temelj nije izbetoniran.
Naravno i prilikom takvih kupovina pre izgradnje postoji opcija odabira najbolje mikrolokacije stana, dok na završetku same zgrade ili kompleksa ostanu(ako ostanu) u velikoj većini samo stanovi na lošoj mikrolokaciji.
Naravno uvek ima preprodavaca kojima je to i posao(ili side job), pa kupe odmah dobar stan u izgradnji(po jeftinijoj ceni m2) i kasnije nakon uknjižbe stana ili na završetku izgradnje prodaju po dosta većoj ceni, spreman i odmah useljiv stan.

Jel ti Mićo konzumiraš nedozvoljene supstance? Gde sam ja rekao da očekujem pad cena zbog pada prometa? Sa čim polemišeš ti?
Ako kažeš da prodavci stanova više nisu izbirljivi po pitanju kreditnih kupaca onda je normalno ocekivati pad cena...a čini mi se da ti to stalno priželjkuješ....
Hvala za supstance....

Pominje se u prethodnih par stranica ova "vest" da ce biti posebni uslovi za mlade.
Kamo srece da to bude ali to ce ostati benefit u teoriji isto kao i onaj benefit od 20.000e za prvo dete i kupovinu stana - Ovo znam iz licnog iskustva.

Pominje se u prethodnih par stranica ova "vest" da ce biti posebni uslovi za mlade.
Kamo srece da to bude ali to ce ostati benefit u teoriji isto kao i onaj benefit od 20.000e za prvo dete i kupovinu stana - Ovo znam iz licnog iskustva.
Sve sto predstavi zvalavi, zna se da nema nista od toga, ja sam takodje probao da izvucem tih 20 000 i nista od toga, probali smo da povucemo i razne veze koje imamo, a ni to nije pomoglo, klasicno prodavanje magle kao i ovo sada za posebne uslove, videcemo da li ce Filipov burazer ili ko vec da izvuce tih 20 000, ali cisto sumnjam

Sve sto predstavi zvalavi, zna se da nema nista od toga, ja sam takodje probao da izvucem tih 20 000 i nista od toga, probali smo da povucemo i razne veze koje imamo, a ni to nije pomoglo, klasicno prodavanje magle kao i ovo sada za posebne uslove, videcemo da li ce Filipov burazer ili ko vec da izvuce tih 20 000, ali cisto sumnjam
Danas me je baš zvao burazer da idem vidim zgradu u kojoj hoće da uzme stan, žuri mu se sa kupovinom baš i zbog toga.
Rekao sam mu baš za tvoje iskustvo, ali on nekako veruje u to, kaže i da je pričao sa Investitorom i da će mu ovaj pomoći oko toga, ali i valjda ima još nekog da mu pomogne kroz taj proces(tast mislim).
Videćemo, koliko sam shvatio kupovinu moraš obaviti u roku od godinu dana nakon porodjaja.

Au je, mora zoveš investitora i tasta da se bore za tvoja prava 😅
Da l može tašta nešto da uradi, nju bih mogao da iscimam...
Samo prenosim činjenice u ovom slučaju 😉
Ja sam na primer rekao advokatu da će mi se on baviti mojim povratom PDV-a za prvi kupljeni stan na moje ime, jer mi je muka od skupljanja potrebne dokumentacije i gubljenja vremena i stresa, pa i čuvenog ft1p(fali ti jedan papir).

Jel moze malo preciznija lokacija tih stanova za komplet renoviranje gde si dao ponudu I za koliko novca su prodati ti stanovi?
Blok 22, Stari Merkator, Kej oslobodjenja...da ne ulazim previse u detalje evo primer bio je stan od oko 60m2 komplet za renoviranje uz pomeranje i zidova, nadjem u istoj zgradi prodat pre 6 meseci stan za 2550e po m2 sto je bila okvirno cena i okolnih zgrada, ponudih 2600 potom i 2700 sto je bila moja maks cena i cuh da su se dogovorili za oko 2850-2900, videcu kad izadju ugovori bas. Slican scenario i za druge stanove, manje vise cene trenutno za dobre lokacije na Nbgu 10-15% vece nego sto su zavedene u ugovorima od pre 6-12 meseci.

To se donekle i poklapa sa statistikom na NBG. Deluje da nastavlja da skače starogradnja nakon kratke stagnacije.

1000038579.jpg

To se donekle i poklapa sa statistikom na NBG. Deluje da nastavlja da skače starogradnja nakon kratke stagnacije.

Pogledajte prilog 223212
Sad ce neko da kaze da za 3500 eur (cena raspale NBG starogradnje sa temeljnim, ali ne luksuznim, renoviranjem) mozes da biras novogradnju na NBG i opet idemo u krug....

A o kvalitetu starogradnje na NBG da ne pricamo kolika je kocka pri kupovini. Imas zgrada gde je zvucna izolacija super, a imas i zgrada gde se sve komsije cuju, a zgrade sve pravljene pre 50+ godina.

Vrh