Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja ispod 1600 u BG više i ne nalazim stanove u oglasima. Novogradnje mislim da nema ispod 2000+PDV, i to obično neke upitne lokacije.

Kvalitet gradnje u BG je uvek kocka, eno u BNV kukaju kako su zgrade fušeraj, a tu su cene 4k+. Ja materijale i ne gledam toliko jer uglavnom je sve to neka srednja klasa materijala osim ako kupuješ baš skupe novogradnje. Bitno je da je zgrada strukturalno dobro urađena, da je dobra termo i hidroizolacija, krov, grejanje, instalacije, voda. Završni radovi su šminka i lako to možeš da promeniš za koju godinu ako ti se ne dopada.

Cena svakako nije indikator da li je novogradnja dobra.
I uzeo bi za 1300 ?

кредите емитују комерцијалне банке на основу рачуноводствених правила, али у суштини "од ваздуха".
Iz vazduha mogu da emituju samo Centralne banke.

Komercijalne banke mogu da pozajme više nego što imaju ukoliko im propisi dozvoljavaju da se bave tzv. frakcionalnim bankarstvom. Međutim, zbog naših iskustava sa hiperinflacijom, Dafinom i Jezdom, u Srbiji je velika obavezna rezerva, tako da naše banke ne mogu to da rade.

U suštini, komercijalne banke mogu da pozajmljuju novac od centralnih banaka i zato je štednja manje bitna nego nekada.

Kad smo kod kvaliteta gradnje, vidim da dosta objekata radi zidanje sa ytong blokovima (siporeks) dok je onih sa giter blokovima sve manje.

Mislim da moze u izgradnji ako je na 80 posto kad se kupuje od investitora i ima gradjevinsku?

Ali mislim da posle ne može jer koliko vidim ove ljude koji kupe pa prodaju posle uglavnom je kes, mada neki i kazu da moze i kredit tako da nisam siguran koje je pravilo.

Imas projekte npr u Mirijevu koji su odmah dobili upotrebnu i uknjiženi čim su se završili (proveravao u katastru) Tako da sve zavisi od investitora, i dal će da doda sprat, napravi od garaža stan, doda kanalizaciju na kišnicu itd.
Takodje mnogi idu na foru gradimo jos par zgrada pa ,, ćemo objedinjeno da predamo za upotrebnu,, Meni to zvuči onako kao kupovina vremena.
Ne znam dal su Sunnivile uknjižene one 4 zgrade iz 2019te iznad ovog novog gradilišta? Sad im ističe tih 5 godina a mislim da su samo one 3 Energoprojektove uknjizene od svega tu izgradjenog.
Nije uvek potrebna upotrebna, može i ozakonjenje ako investitor ima vezu i odstupio je od gradjevinske dozvole. Sa druge strane i za upotrebnu znaju da traže dlaku u jajetu. Sećam se da su Voždove Kapije nekoliko puta konkurisale za upotrebnu i par puta je bilo ft1p.

Nije uvek potrebna upotrebna, može i ozakonjenje ako investitor ima vezu i odstupio je od gradjevinske dozvole. Sa druge strane i za upotrebnu znaju da traže dlaku u jajetu. Sećam se da su Voždove Kapije nekoliko puta konkurisale za upotrebnu i par puta je bilo ft1p.
Jasno imao sam i situacije gde je ozakonjeno i ima u katastru ali je vlasnik zaboravio da to prenese na svoje ime (vec 15 godina) pa ne moze na kredit. Objašnjeno mi je da moze na keš i da se onda samo direktno odma knjizi na novog vlasnika.

Iz vazduha mogu da emituju samo Centralne banke.

Komercijalne banke mogu da pozajme više nego što imaju ukoliko im propisi dozvoljavaju da se bave tzv. frakcionalnim bankarstvom. Međutim, zbog naših iskustava sa hiperinflacijom, Dafinom i Jezdom, u Srbiji je velika obavezna rezerva, tako da naše banke ne mogu to da rade.

U suštini, komercijalne banke mogu da pozajmljuju novac od centralnih banaka i zato je štednja manje bitna nego nekada.
У великој си заблуди, Централне банке не емитују новац. Наша НБС поготово, она је само мењачница која стране кредите претвара у динаре. ФЕД или ЕЦБ позајмљују држави директно, у замену за обвезнице, али комерцијалне банке доминантно креирају новац, и то потпуно "из ваздуха" (обавезна резерва је само шминка, али не бих сада о томе, неважно је), а на основу уговора о кредиту, односно твог обећања да ћеш га вратити. Тиме се креира новац за добро које још није створено, а банка има законско право да то ради, правећи се да тај новац већ постоји, тј. да је резултат неке већ створене вредности. Не, та вредност тек треба да буде створена, твојим радом. У томе је цака. Банке зарађују унапред, кроз камату (код нас још и провизију, варанје на курсу, конверзијама исл.), а да при томе новац за камату није емитован. Због тога је потребно да се кредити стално узимају, јер се камате враћају од будућих кредита, које неки други узимају. Кад би то стало, било би нешто попут "врућих столица", илити попут разних понци- система које смо видели. Што је већа задуженост, већа је потреба за новим кредитима. Зато камате неће више никад бити високе као 70-тих.

Evo da vas posle ovog užasnog dogadjaja u mom gradu podsetim na par stvari prilikom kupovine stana, koje se trudim i sam da se pridržavam.

1.Reputacija Investitora

2.Da li se gradi po gradjevinskoj dozvoli

3.Da li objekat ima Upotrebnu dozvolu(ako je izgradjena zgrada)

4.Da li postoji Glavni Izvodjač i Nadzorni organ prilikom gradjenja

5.Spomenuo sam u nekim postovima kako su dogradnje prilično loše gradjene u statičkom smislu

6.Energetski pasiš(sertifikat) zgrade

Neki Investitori(čuo sam ih za doručom još pre godinu dana) jedan od njih ne zna šta je to Nadzorni organ, izgradio je već zgradu, tako da je to prvenstveno na nama da ne kupujemo kod takvih ljudi, nije presidna samo cena i lokacija...

Savet je da ili povedete nekog gradj. inženjera ili arhitektu prilikom kupovine ako ne znate sami te neke osnove, kao i kasnije advokata za potpisivanje Ugovora i njegovo tumačenje.

Naravno da treba da gledate materijalizaciju zgrade i da se uputite u to, kao i u sisteme grejanja i hladjenja i možda osnovnih elektro stvari(smart sistem itd...)

Evo da vas ... podsetim na par stvari prilikom kupovine stana, koje se trudim i sam da se pridržavam.

1.Reputacija Investitora

2.Da li se gradi po gradjevinskoj dozvoli

3.Da li objekat ima Upotrebnu dozvolu(ako je izgradjena zgrada)

4.Da li postoji Glavni Izvodjač i Nadzorni organ prilikom gradjenja

5.Spomenuo sam u nekim postovima kako su dogradnje prilično loše gradjene u statičkom smislu

6.Energetski pasiš(sertifikat) zgrade

Neki Investitori(čuo sam ih za doručom još pre godinu dana) jedan od njih ne zna šta je to Nadzorni organ, izgradio je već zgradu, tako da je to prvenstveno na nama da ne kupujemo kod takvih ljudi, nije presidna samo cena i lokacija...

Savet je da ili povedete nekog gradj. inženjera ili arhitektu prilikom kupovine ako ne znate sami te neke osnove, kao i kasnije advokata za potpisivanje Ugovora i njegovo tumačenje.

Naravno da treba da gledate materijalizaciju zgrade i da se uputite u to, kao i u sisteme grejanja i hladjenja i možda osnovnih elektro stvari(smart sistem itd...)
Evo nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu prilikom izbora lekara:
  1. Reputacija i preporuke - Raspitajte se kod prijatelja, porodice ili pogledajte iskustva pacijenata online. Dobar lekar ima pozitivne preporuke i dobar glas koji se daleko čuje.
  2. Obrazovanje i iskustvo lekara -Saznajte gde je lekar školovan i koliko dugo radi u svojoj oblasti. Što više godina prakse i stručnih usavršavanja, to bolje.
  3. Proverena ustanova -Lekar koji radi u pouzdanoj bolnici ili klinici daje dodatnu sigurnost. Ugledne ustanove poštuju medicinske standarde, što može biti ključno za kvalitetan tretman.
  4. Pristup savremenoj opremi i tehnologiji - Lekar koji koristi modernu medicinsku opremu često može brže i preciznije da postavi dijagnozu i preporuči tretman. Pristup savremenim tehnologijama može mnogo značiti u kvalitetu brige o zdravlju.
  5. Ljubaznost i komunikacija - Lekar treba da bude pažljiv, strpljiv i otvoren za pitanja. Pravi stručnjak zna kako da vam objasni sve postupke na jednostavan način i da vas uključi u donošenje odluka o vašem zdravlju.
  6. Specijalizacija i dodatne veštine - Za specifične probleme, obavezno proverite da li lekar ima dodatnu obuku ili specijalizaciju u toj oblasti.
Kao dodatni savet, povedite prijatelja lekara ili nekoga iz zdravstvene struke ako imate priliku – nekoga ko razume medicinske termine i može vam pomoći da postavite prava pitanja. Ništa nije važnije od vašeg zdravlja, zato se ne ustručavajte da se oslonite na stručnu pomoć pri izboru lekara.

Jel ti stvarno mislis da bi ljudi o svemu ovome trebalo da vode racuna? To je ono sto ja pricam da nam je drzava u rasulu. U uredjenoj drzavi ne moras da razmisljas o tome da li objekat ima dozvolu ili da li postoji nadzorni organ? I da li svako ima po jednog drugara inzenjera kog moze da povede? U uredjenoj drzavi ti kupujes proizvod, tj. stan. i nisi duzan da znas nista sto se tice ovih stvari, ti placas poreze da bi nadlezni drzavni organi to kontrolisali, pa ako nesto nije u redu investitor ima da plati debele kazne. Ali mi smo divli zapad, pa ti treba i advokat i izenjer kad kupujes stan, jer na drzavu ne mozes da se oslonis. Najbolje da povedes i nekog vodoinstalatera da proveri stanje vodovoda i kanalizacije, elektricara da proveri stanje elektricnih instalacija,...

Poslednja izmena:
Evo nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu prilikom izbora lekara:
  1. Reputacija i preporuke - Raspitajte se kod prijatelja, porodice ili pogledajte iskustva pacijenata online. Dobar lekar ima pozitivne preporuke i dobar glas koji se daleko čuje.
  2. Obrazovanje i iskustvo lekara -Saznajte gde je lekar školovan i koliko dugo radi u svojoj oblasti. Što više godina prakse i stručnih usavršavanja, to bolje.
  3. Proverena ustanova -Lekar koji radi u pouzdanoj bolnici ili klinici daje dodatnu sigurnost. Ugledne ustanove poštuju medicinske standarde, što može biti ključno za kvalitetan tretman.
  4. Pristup savremenoj opremi i tehnologiji - Lekar koji koristi modernu medicinsku opremu često može brže i preciznije da postavi dijagnozu i preporuči tretman. Pristup savremenim tehnologijama može mnogo značiti u kvalitetu brige o zdravlju.
  5. Ljubaznost i komunikacija - Lekar treba da bude pažljiv, strpljiv i otvoren za pitanja. Pravi stručnjak zna kako da vam objasni sve postupke na jednostavan način i da vas uključi u donošenje odluka o vašem zdravlju.
  6. Specijalizacija i dodatne veštine - Za specifične probleme, obavezno proverite da li lekar ima dodatnu obuku ili specijalizaciju u toj oblasti.
Kao dodatni savet, povedite prijatelja lekara ili nekoga iz zdravstvene struke ako imate priliku – nekoga ko razume medicinske termine i može vam pomoći da postavite prava pitanja. Ništa nije važnije od vašeg zdravlja, zato se ne ustručavajte da se oslonite na stručnu pomoć pri izboru lekara.

Jel ti stvarno mislis da bi ljudi o svemu ovome trebalo da vode racuna? To je ono sto ja pricam da nam je drzava u rasulu. U uredjenoj drzavi ne moras da razmisljas o tome da li objekat ima dozvolu ili da li postoji nadzorni organ? I da li svako ima po jednog drugara inzenjera kog moze da povede? U uredjenoj drzavi ti kupujes proizvod, tj. stan. i nisi duzan da znas nista sto se tice ovih stvari, pa ako nesto nije u redu investitor ima da plati debele kazne.
Isuse, ti si stvarno ne šališ! Živiš u filmu da odeš u DZ na pregled i očekuješ da ti lekar posveti dovoljno pažnje i vremena jer na kraju dana taj lekar je plaćen kroz poreze i doprinose koje ti se obračunavaju na platu.

Zdravstvo jeste u rasulu i normalno je da svako kome je stalo do istog ulozi trud i vreme da se raspita ko su specijalisti koji su najbolji u svojim oblastima i da ode kod takvog lekara ako može da priušti privatno gde lekar zaista ima više vremena i mogućnosti da temeljno pregleda pacijenta. Na žalost, ti bi radije ugrozio sopstveno zdravlje da dokažeš da je zdravstveni sistem loš, nego platio odlazak kod privatnog lekara iako možeš to da priuštiš.

Isuse, ti si stvarno ne šališ! Živiš u filmu da odeš u DZ na pregled i očekuješ da ti lekar posveti dovoljno pažnje i vremena jer na kraju dana taj lekar je plaćen kroz poreze i doprinose koje ti se obračunavaju na platu.

Zdravstvo jeste u rasulu i normalno je da svako kome je stalo do istog ulozi trud i vreme da se raspita ko su specijalisti koji su najbolji u svojim oblastima i da ode kod takvog lekara ako može da priušti privatno gde lekar zaista ima više vremena i mogućnosti da temeljno pregleda pacijenta. Na žalost, ti bi radije ugrozio sopstveno zdravlje da dokažeš da je zdravstveni sistem loš, nego platio odlazak kod privatnog lekara iako možeš to da priuštiš.
Nije to poenta komentara. Nego to da ti kao pojedinac u ovoj drzavi nemas nikakvu zastitu i ni na sta ne smes da se oslonis. A kao da su privatnici svemoguci, pa i privatno sve mogu da ti zavrse. Oni ti u privatnoj ordinaciji mozda samo malo vise smeskaju jer im je cilj da ti uzmu pare i pruze cak i one usluge koje ti mozda nisu ni potrebne ili cak stetne, a ako ti bude lose od toga naravno da niko nece odgovarati. A komentar je inace bio vezan za samu temu, odnosno nekretnine i to da ni kad kupujes nekretninu ti nisi siguran da ce sve biti kako treba, a upravo je sistem i drzava u kakvoj zivimo krivac za to.

Nije to poenta komentara. Nego to da ti kao pojedinac u ovoj drzavi nemas nikakvu zastitu i ni na sta ne smes da se oslonis. A kao da su privatnici svemoguci, pa i privatno sve mogu da ti zavrse. Oni ti u privatnoj ordinaciji mozda samo malo vise smeskaju jer im je cilj da ti uzmu pare i pruze cak i one usluge koje ti mozda nisu ni potrebne ili cak stetne, a ako ti bude lose od toga naravno da niko nece odgovarati. A komentar je inace bio vezan za samu temu, odnosno nekretnine i to da ni kad kupujes nekretninu ti nisi siguran da ce sve biti kako treba, a upravo je sistem i drzava u kakvoj zivimo krivac za to.
Dečko, suština je u vigilnosti i preuzimanju odgovornosti. Naravno da treba težiti da ojačavano institucije i rastemo kao društvo, ali istovremeno na individualnom nivou treba da razmislimo o svemu, pa i gde idemo kod lekara, od kog investitora kupujemo stan i sve ostalo što se tiče nas i naših života. U Americi je veoma razvijena parnica u "malpractice" predmetima gde se vrte milijarde, ali to je tržište kao i svako drugo. Ništa to ne utiče da američki doktori manje greše, ili da Amerikanci duže žive od drugih nacija, zapravo sve suprotno od toga.

Ivane ne znam u kojoj državi misliš da država sve za tebe radi, toga jednostavno nema.
Školski sistem je globalno napravljen da svi budu radnici.
Tako da jednostavno ne treba tako govoriti ljudima i samo negodovati naš sistem, jer jednostavno nije savršeno ni u drugim državama.
To svi moraju da budu svesni. Zdravstvo u Americi? Lekari u svetskoj zdravstvenoj organizacija, bukvalno se sprdaju ljudi sa njima. Većina mojeg okruženja se itekako informiše samostalno o svom zdravlju i idu kod baš proverenog nekog lekara ako baš moraju(jednom u 2 godine).
Mada 75% mojeg oktuženja se nije ni vakcinisalo za Covid, više su za meso, rakiju, luk i kada si bolestan čaj i limun 😉
Da se veruje državama koje ti svesno prodaju Coca-Colu i svakojake nezdrave stvari po prodavnicama, cigarete su se do nedavno reklamirale 😂
Ti zameraš na nekim stvarima državi, to mi je ok.
Ja isto mogu da zameram na celokupnoj ekonomskoj situaciju u celim svetu, štampanju para, ekstremnom kapitalizmu, kao i katastrofa obrazovnom načinu školovanja - globalno, ali treba biti svestan neke budućnosti i realnosti.
I da naravno da mislim da većinu ovih stvari trebaju da znaju ljudi prilikom kupovine stana(ok za nadzorni organ ne moraju to je da kažem plus neki). Pa ovde na forumu se toliko priča i ide u neke analize, a da čovek ne zna od kojeg materijala će mu biti stan???
Ako neko provodi ovoliko vremena za razne analize i sagledavanja nekretnina, to jest odabira za kupovinu, valjda će znati i osnovne stvari o toj nekretnini. Nije valjda da će ovde pisati sastave i 100 postova a Investitora neće to itati i tražiti dokaze, platiti arhitektu za mišljenje itd... Realno agenta za nekretnine možete preskočiti lagano...
Treba agent za nekretnine da mu kaže za 3% dodatne cene, pored interneta u 21 veku i provedenih sati i dana na ovom forumu😂😂
Eh pa ranije su ljudi gradili sami sebi kuću, vikendicu sa drugarima bez inženjera, statičara, nadzora, projekta itd...
Evo meni ta napravljena vikendica(od pradede) i dalje stoji ništa joj ne fali, sada ću je i dodatno srediti da bih mogao i da se preselim tamo.
To se izgubilo, to i imamo u istraživanjima da je testosteron opao kod muške populacije.

Ovi su svi prsli u mozak. Sta su se koj moj navrzli odjednom svi istog dana.
Navlace nam samo bedu na vrat. Samo nam jos fali da krenu da nam dolaze.

Turisti odusevljeni Beogradom

Amerikanci koji se sele a Srbiju

1731117179202.png

Znam da ima ovde dvoje, troje ljudi koji se još nisu skućili, ali sada je taj problem rešen! Imate 50 hiljada dinara od NLB banke, da napravite žurku kad kupite stan. Sa maržama doduše i dalje deru, i tih 50k će vam naplatiti kroz neki skriveni trošak ali žurka je žurka!
Iskoriste ovu neponovljivu priliku, kolebanje je za mekušce!

Ivane ne znam u kojoj državi misliš da država sve za tebe radi, toga jednostavno nema.
Školski sistem je globalno napravljen da svi budu radnici.
Tako da jednostavno ne treba tako govoriti ljudima i samo negodovati naš sistem, jer jednostavno nije savršeno ni u drugim državama.
To svi moraju da budu svesni. Zdravstvo u Americi? Lekari u svetskoj zdravstvenoj organizacija, bukvalno se sprdaju ljudi sa njima. Većina mojeg okruženja se itekako informiše samostalno o svom zdravlju i idu kod baš proverenog nekog lekara ako baš moraju(jednom u 2 godine).
Mada 75% mojeg oktuženja se nije ni vakcinisalo za Covid, više su za meso, rakiju, luk i kada si bolestan čaj i limun 😉
Da se veruje državama koje ti svesno prodaju Coca-Colu i svakojake nezdrave stvari po prodavnicama, cigarete su se do nedavno reklamirale 😂
Ti zameraš na nekim stvarima državi, to mi je ok.
Ja isto mogu da zameram na celokupnoj ekonomskoj situaciju u celim svetu, štampanju para, ekstremnom kapitalizmu, kao i katastrofa obrazovnom načinu školovanja - globalno, ali treba biti svestan neke budućnosti i realnosti.
I da naravno da mislim da većinu ovih stvari trebaju da znaju ljudi prilikom kupovine stana(ok za nadzorni organ ne moraju to je da kažem plus neki). Pa ovde na forumu se toliko priča i ide u neke analize, a da čovek ne zna od kojeg materijala će mu biti stan???
Ako neko provodi ovoliko vremena za razne analize i sagledavanja nekretnina, to jest odabira za kupovinu, valjda će znati i osnovne stvari o toj nekretnini. Nije valjda da će ovde pisati sastave i 100 postova a Investitora neće to itati i tražiti dokaze, platiti arhitektu za mišljenje itd... Realno agenta za nekretnine možete preskočiti lagano...
Treba agent za nekretnine da mu kaže za 3% dodatne cene, pored interneta u 21 veku i provedenih sati i dana na ovom forumu😂😂
Eh pa ranije su ljudi gradili sami sebi kuću, vikendicu sa drugarima bez inženjera, statičara, nadzora, projekta itd...
Evo meni ta napravljena vikendica(od pradede) i dalje stoji ništa joj ne fali, sada ću je i dodatno srediti da bih mogao i da se preselim tamo.
To se izgubilo, to i imamo u istraživanjima da je testosteron opao kod muške populacije.
Ako nam omladina ovako razmišlja nema nam spasa …

Šta će neko lično da proverava je njegova lična stvar.

Ovim nekažnjavanjem propusta u građevini direktno rastu šanse za nove smrti u skoroj budućnosti. I šta god radio, to ne možeš izbeći. Samo sreća pomaže. Možda te ubije zgrada, možda ne. Možda tvoja, možda tuđa, možda stanica, možda hala, možda put, možda most.

Ovo je podsticaj.

Vrh