Moja poznanica tako plaća divan stan od 60 kvadrata za 250€ na Novom BG Žena otišla u inostranstvo i izdala stan prijateljima da ne mora da misli ko je u stanu i šta će da zatekne kad se vrati iz inostranstva.Žena je bukvalno morala da isključi komentare, šta su sve ,,potencijalni zakupci" pisali...
U normalnim zemljama vas bar znaš koga primaš u stan (kakva iskustva su sa njim imali prethodni stanodavci, gde radi, kolike prihode ostvaruje...), ovde ti ni ugovor i prijava boravka ne može ništa pomoći.
Najstrašniji mi je slučaj koji se desio u Smederevskoj Palanci pre par meseci. Čovek je izdao stan nekoj navodno siromašnoj porodici za neku smešnu sumu novca. Godinama nisu plaćali ni kiriju ni račune, nagomilali se ogromni dugovi. Policija, naravno, nije reagovala. Na kraju se razneo bombom, pola zgrade je bilo oštećeno. Pa posle ti budi human i pomaži ljudima. Još su nakon svega bili dovoljno drski da se slikaju za novine i izigravaju žrtve.
Potpuno razumem ljude koji odbijaju da izdaju stan i drže ga praznim godinama. Čak mislim da skoro u svakoj zgradi postoji neki napušten stan. Obično je vlasnik u inostranstvu ili ko zna gde. Zarađuje solidno i zarada od kirije mu ne bi praktično značila ništa. Negde budu u pitanju i nerazrešeni imovinsko-pravni odnosi. Stan odmah do nas je napušten, vlasnika sam videla samo jednom kad je došao u obilazak. Vrata stana su toliko prljava da se to ne može opisati rečima.
I ja izdajem stan van BG, kupio sam stan samo da parkiram negde kes, stanari plaćaju istu stanarinu 10 godina, bez obzira što mogu da izdam za više nisam lud da ubacim neke budale da mi urnisu stan.