Ne znam koji deo mog izlaganja je nejasan, ali utisak je da nikada nisi bio na "zapadu" i da jednostavno imaš previše rigidan pristup profesiji. To što si završio fakultet da budeš profesor the ne sprečava da radiš nešto drugo nakon posla, tim pre ako ti taj "side job" omogućava dodatni izvor prihoda. Moj prvi kontakt sa ovim razmišljanjem je bio pre skoro 20 godina kada sam otišao da završim 4. razred gimanizije u Americi. Bio sam u malom gradu, potpuna vukoje*******ina, "flyover state". U takvom ambijentu gde su troškovi života relativno niski, retko ko je imao samo jedan posao. Na primer, u porodici gde sam živeo otac je bio profesor engleskog, a istovremeno je posle škole radio kao "coach" bejzbola i fudbala. Čovek je imao pun fond časova i ostajao nakon nastave i trenirao decu i bio dodatno plaćen za to. Majka bila zaposlena kao službenik u pošti, a vikendom je radila kao servirka u restoranu kada su neke proslave (banquet hall). Pri tome, ljudi su po svim parametrima zarade u Americi bili "middle class" ali se tamo jednostavno podrazumevalo da radiš više od jednog posla da bi mogao da platiš osnovne stvari. Uprkos tome, više od 60% Amerikanaca ni dan danas nema 500 dolara u slučaju nekog hitnog slučaja:
https://www.cnbc.com/2023/08/31/63p...le-to-pay-a-500-emergency-expense-survey.html
U prethodnom postu sam naveo primere ljudi iz mog okruženja (centralni deo Beograda) i izneo da ne znam puno primera porodica da na nivou domaćinstva raspolažu sa manje od 2500 EUR mesečno. Naravno, ako si tek završio fakultet i oženio se sa 23 godine, malo je verovatno da ćeš imati takav dohodak na nivou domaćinstva, jasno sam se ogradio da govorim o ljudima u 30-im koji već imaju neko životno i radno iskustvo i dao primer čoveka koji je iako fakultetski obrazovan počeo da se bavi instalacijama optičkih kablova jer tim poslom može da zaradi 1500 EUR mesečno. I na ovom forumu je
@centarfor pisao da iako je fakultetski obrazovan vikendom radi kao pomoćnik i uči zanat. Ja ne vidim da su ti ljudi uniženi, meni je to primer kako se preuzima odgovornost za kvalitet sopstvenog života i života svoje porodice.