Nove kupoprodaje su unete na cenestanova.com
Drugim rečima, proći će mnogo vode Dunavom pre nego što Srbin bude ulagao u nešto drugo umesto u nekretnine.Cini mi se da se ulozi prvo u nekretnine pa tek onda razmislja o drugim opcijama. Dodatno kupovina nekretnine na kredit a kao investiciju je do skoro donosila opciju da date relativno malo (20%), a da se osecate kao da odmah ili kroz samo nekoloko godina ubirate plodove (razlika izmedju rate i rente). Zlato je spram toga pasivno, nemate neku interakciju sa njim, cuva vrednost za ne daj boze, za neku buducnost, za decu, kada mozete prodati i pretvoriti zlato u novac a zlato prodajom izgubiti. Moze da bude vrlo pametno ulaganje naravno, ali satisfakcije od investicije nema u nekom kracem roku, vise je novac za ne daj boze. I na kraju kad vam treba se menja zlato za novac, dok u buducnosti od stana imate pare od rente kad se otplati kao stalni priliv, a ostane vam i sam stan. Mislim da taj psiholoski momenat mnogo doprinosi kupovini nekretnina kao primarne investicije.
Znači prijatelj traži skoro 2800 e po kvm za stari stan od 90 kvm? Pa kako je onda novogradnja npr. Lastavice skupa ako ispadne 3100-3200 po kvm bez PDVa? I ne moraš ni dinara da uložiš?!Tesko je doci do vece kolicine novca. Mali stan najlakse kupiti...
Drugar mi je skoro doputovao iz Crne Gore, teska srca prodaje stan (deli s bratom) na Nbg blizu autoputa, 90 kv, 2.sprat. treba da ga vidim ovih dana. Izlazi uskoro u halo oglasima, za 250.000. Koliko je to realno nemam ideju. Trziste uvek zna da iznenadi.
Investicija i samo investicija ...Zanimljiv mi je trend pada kvadrata koji se kupuje. Samo manji stanovi se prodaju.
Ovde bi hteo samo da prodiskutujem o zlatu. Zlato (kao nakit) ako kupujete onda GUBI vrednost prilikom prodaje oko 50%. Ako kupujete dukate (znači čisto zlato 99,9% čistoće i to 24 karata) onda "gubi" samo 1% od berzanske vrednosti prilikom prodaje. Znači nešto slično kao kad prodajete euro za dinare i obrnuto.Cini mi se da se ulozi prvo u nekretnine pa tek onda razmislja o drugim opcijama. Dodatno kupovina nekretnine na kredit a kao investiciju je do skoro donosila opciju da date relativno malo (20%), a da se osecate kao da odmah ili kroz samo nekoloko godina ubirate plodove (razlika izmedju rate i rente). Zlato je spram toga pasivno, nemate neku interakciju sa njim, cuva vrednost za ne daj boze, za neku buducnost, za decu, kada mozete prodati i pretvoriti zlato u novac a zlato prodajom izgubiti. Moze da bude vrlo pametno ulaganje naravno, ali satisfakcije od investicije nema u nekom kracem roku, vise je novac za ne daj boze. I na kraju kad vam treba se menja zlato za novac, dok u buducnosti od stana imate pare od rente kad se otplati kao stalni priliv, a ostane vam i sam stan. Mislim da taj psiholoski momenat mnogo doprinosi kupovini nekretnina kao primarne investicije.
Totalni apsurd . Poštujem tu priču oko parkova, reke, vrtića i škole u bloku na lokacijama starudijogradnje itd ali opet udošeš isti vazduh, čuješ istu buku, više-porodično stanovanje, čuješ komšiju kad aktivira vodokotlić... Meni je to sve isto ali ipak novo je novoZnači prijatelj traži skoro 2800 e po kvm za stari stan od 90 kvm? Pa kako je onda novogradnja npr. Lastavice skupa ako ispadne 3100-3200 po kvm bez PDVa? I ne moraš ni dinara da uložiš?!
A koliko vremena potrosis da se bakces sa stanarima i ostalim glupostima.To je racunica kao da si izdao stan za 400e x 12 meseci. Nije ni to lose
Kod mene je bas obrnuto. Ulazem u akcije i kripto jer je profit daleko veci i ranije sam razmisljao da samo skupim za ucesce dok sada vec razmisljam da li mi treba kredit i da se istrpim jos malo. Problem je sto je ovo jurnjava postala gde ljudi pokusavaju da ustede do tog ucesca i sto duze stede to su cene vece.Ovde bi hteo samo da prodiskutujem o zlatu. Zlato (kao nakit) ako kupujete onda GUBI vrednost prilikom prodaje oko 50%. Ako kupujete dukate (znači čisto zlato 99,9% čistoće i to 24 karata) onda "gubi" samo 1% od berzanske vrednosti prilikom prodaje. Znači nešto slično kao kad prodajete euro za dinare i obrnuto.
Jeste da je zlato pasivno, ali zato mu je likvidnost skoro 100% znači uvek u svakom trenutku ga možete prodati bez ikakvih problema, što nije slučaj sa drugim vidovima imovine, a pogotovo u kriznim vremenima i tako je bilo od praistorije pa do dana današnjeg. (probaj nekom dati/prodati bitkoin da te spasi s ratišta u Ukrajini ) Mislim da bi ti se nasmejao samo.)
Prvo se ulaže u nekretnine zato što moraš negde da živiš fizički. Onda posle za drugi stan ljudi kupe da deca imaju za studije... A posle ljudi ulažu u štednju, akcije / ETFove, zemlju, itd. Nije da se ne ulaže samo se ti drugi vidovi ne vide i ljudi ćute i ne pričaju. A bili bi iznenađeni koliko je rasprostranjeno. Pa samo pitajte u vašem krugu da li neko ima štednju u dinarima/eurima? Da li ima kripto? Da li ima akcije / ETFove? Niko neće naravno da kaže da drži dukate kući jer se boji da mu ne provale. Ali digitalne imovine (brokerski računi, štednja, itd ima). Pa pogledajte samo podatak iz NBS - rezerve su 24 milijarde eura pre neki dan bile! 24 milijarde eura u kešu!!
Kod mene je bas obrnuto. Ulazem u akcije i kripto jer je profit daleko veci i ranije sam razmisljao da samo skupim za ucesce dok sada vec razmisljam da li mi treba kredit i da se istrpim jos malo. Problem je sto je ovo jurnjava postala gde ljudi pokusavaju da ustede do tog ucesca i sto duze stede to su cene vece.
Trend pada generalno je žestok. 465 prometa. Nbg 40 komada za mesec dana. Meni zvuči poprilično loše. Obim prometa je prošle godineZanimljiv mi je trend pada kvadrata koji se kupuje. Samo manji stanovi se prodaju.
Ja bih ovu cifru pomnožio sa 2. Još uvek kilave sa unosima ugovora.Trend pada generalno je žestok. 465 prometa. Nbg 40 komada za mesec dana. Meni zvuči poprilično loše. Obim prometa je prošle godine j
u ovo vreme bio 162 milion evra, sad 64...
Evo bivsi kolega, prodao stan prosle godine i sve ulozio u bitcoin kada je bio 20k i sada je prodao kada je bio 70k jer ne zeli vise da rizikuje i to je dobio samo zato sto je pratio cikluse, nikakva nauka tu nema i odvojio je 30% da moze da ulozi opet kada ode sve dole. Daj mi nekretninu koja moze da vrati 3.5x za manje od godinu dana.Sličan problem, skupljamo učešće, a što više vremena prolazi, čini se da tapkaš u mestu. I sve više učešća ti treba.
Pff, ne znam baš. Ne deluje mi da je 2x, 1.5x u vrh glave po meni.Ja bih ovu cifru pomnožio sa 2. Još uvek kilave sa unosima ugovora.
Pff, ne znam baš. Ne deluje mi da je 2x, 1.5x u vrh glave po meni.
Koliko je ulozio?Evo bivsi kolega, prodao stan prosle godine i sve ulozio u bitcoin kada je bio 20k i sada je prodao kada je bio 70k jer ne zeli vise da rizikuje i to je dobio samo zato sto je pratio cikluse, nikakva nauka tu nema i odvojio je 30% da moze da ulozi opet kada ode sve dole. Daj mi nekretninu koja moze da vrati 3.5x za manje od godinu dana.
Nisam ga to pitao ali cim je prodao stan u bgu, verujem da nije ispod 100k, 65 kvadrataKoliko je ulozio?
Zato je dobro biti u toku sa osnovnom statistikom. Moguće da će prvo za velike stanove biti primorani da koriguju cene znatno više.Zanimljiv mi je trend pada kvadrata koji se kupuje. Samo manji stanovi se prodaju.
Strpljivo ću sačekatiRačunaj krajem marta da ćemo videti kompletan februar, dosta kasne još od pre izbora
Ovo je vrlo opasna izjava. Koji to fond garantuje dobit? Fondovi umeju i da odu u minus!5.2 % ulaganje u investicione fondove u bankama. Rizik kao kod orocene stednje a ovo mozete da povucete kad god i opet uzmete neku kintu. Nema poreza ako se ulazu dinari.
On puca vec 14 godina inace. I da je pukao, sacekao bi sledeci ciklus i dobio opet. Onaj ko prati cikluse zna kada da kupi i proda. Onaj ko prati medije ce puci.Ali isto tako je taj btc mogao da pukne pa ode mas u propas. Jbg za sve treba imati stomak