Svestan sam da je prihod od kapitala koncetrisan..Avanti hoce da sabere i dohodak od rada i dohodak od kapitala. Medjutim, dohodak od kapitala je jako koncentrisan i tu nema govora o vlasnistvu nad kapitalom i znacajnom dohotku od rente i sl. kod sirokog procenta populacije.
Top 1% domacinstava uzima 10-20% dohotka. Na BDP od 69 mlrd. i 2.6 mil. domacinstava, to je 6.9-13.8 mlrd. i 26 hiljada domacinstava, odnosno prosecno 250-500 hiljada evra godisnje bruto po domacinstvu. Prag za top 1% je verovatno negde oko 100-150 hiljada evra godisnje bruto. Sledećih 9% domacinstava uzima 20-30% dohotka. To je 13.8-20.7 mlrd. i 230 hiljada domacinstava u celoj Srbiji, odnosno prosecno 60-90 hiljada evra godisnje bruto po domacinstvu. Prag za top 10% je verovatno negde oko 30-50 hiljada evra godisnje bruto po domacinstvu. Svi ostali imaju manje od toga, odnosno manje od 3-4 hiljade evra mesecno bruto po domacinstvu.
O drugoj stvari sam pisao, ali nemam vremena da sednem pa da lepo ispišem..
-Devizna štednja 16mld- kamata 500 miliona eura godisnje
-Doznake ( prijavljene preko banke ) 4 milijarde. Do 10k se ne prijavljuje na carini.. Ako ih staviš u slamaricu, to je nevidljiva lova. Nema implikaciju na BDP
-IT i ostali koji prihoduju iz inostranstva. Uglavnom pausalci, ali gomila para ide preko Payoneer i sličnih kombinacija ( bankomati u EU )
-Paušalci max 350 eura paušal, a 50k eura ima do paušala od 6 miliona. Služe za: skidanja para sa doo, smanjanje dobiti, kad ne možeš da uzmeš keš da izdaš račun itd.
-Renta nekretnina. Beogradjani imaju nekretnine u Beogradu, Zlatiboru, Kopu, Grčkoj, Crnoj Gori... Nepoporezovan prihod
-Preduzetnici.. Kupovina stana na firmu, automobila.. To je imovina firme, koju koristi vlasnik i to je sve učestalije. To realno povećava kupovnu moć, a možeš da se prijaviš na 500 eura mesečno.
-Ima 30k Rusa, ukupno stranaca verovatno još toliko. Diplomate, biznismeni itd. Kome oni plaćaju rentu?
-Rast cena nekretnina, preprodaja stanova. Dosta ljudi je preprodalo kupljene stanove i to ne samo u Beogradu. Razlika u ceni = prihod, ako smanjiš cenu na ugovoru = neoporezovan prihod.
-Javni sektor- Ima sigurno 10-15% koji su na položaju i uzimaju keš, pored plate. Katatstar, Sudovi, Carina, Policija, politika, javna uprava itd. To je neprijavljen prihod. Ove na vrhu da ne pominjemo. To je već ozbiljan kriminal.
-Prijava na manju platu, keš na ruke. Ne znam koliko ih ima, ali kapiram da su u pitanju desetine hiljada ljudi.
Ako krenemo po ovoj tvojoj skali, verovatno najmanje kombinacija sa kešom prave najbogatiji. Kako se po lestvici spuštaš, kreću kombinacije. Dok se plaćao vrtić i dok su mi deca išla,najmanje su plaćali ljudi sa firmama, a svi dobra kola. Sistem je napravljen da možeš da vrdaš. Ja sam ubedjen da ima baš dosta ljudi sa dna ove lestvice, koji imaju jako mali prijavljen prihod, a šure se od para. Porez na prihod ide od 40+ % na bruto platu , pa do 5-6% ako si paušalac i sve do 0% ako ne prijavljuješ prihod.
Ja sam ubedjen da neprijavljenog keša poslednjih 40godina se napravila paralelna ekonomija u Srbiji, koja raste, reinvestira i pravi sve više para. 2009. je bio veliki reset, aod neke 2012. kad je SNS video da kontrole nema, to raste iz godine u godinu. Koliki je obim tačno, ne znam, ali sam nezvanično svojevremeno čitao da koliko ima para na deviznoj štednji, još toliko je po sefovima i slamaricama.