Šta je novo?

Cene nekretnina

Pozdrav svima, nov sam na forumu ali pratim duže vreme...
Moram da ispravim kolegu sa slabim poznavanjem domaće kinematografije i životom u SFRJ, tuberkuloza donosi 15 bodova!

Što se tiče cena nektretnina moje mišiljenje je da će potpuni kolaps uslediti kad se proda poslednji stan u BGH2O, dotle može samo stagnajcija ili rast.
Eventualno je moguć blagi pad ali verujem da će se naći način da se on efikasno zaustavi ako bude trajo predugo ili krenuo strmije na dole.
Nema to nikakve veze sa krizom, inflacijom, ponudom/potražnjom i ostalim ekonomskim zakonitostima o kojima maštaju pojedini forumaši i nevešto se prave da ne znaju gde žive.
Čak i da dođe do potpunog sloma ekonomije i svetske i domaće, cene novogradnje će poslednje padati, interesi su isuviše veliki da se cela stvar pusti niz vodu ili prepusti tržištu.
Možda i grešim ali mislim da će neminovni kolaps uslediti tek kad se proda poslednji BGH2O kvadrat, odnosno inkasira maksimalna moguća zarada, a dotle će se cene braniti na svaki način i po svaku cenu.
Kojim mehanizmima se cene brane po svaku cenu?

ECB će na leto verovatno sniziti kamatne stope​

Evropska centralna banka (ECB) verovatno će smanjiti kamatne stope na leto, izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) u Davosu u razgovoru za Bloomberg u odgovoru na pitanje da li postoji podrška većine za takav potez......

Naopako sa medvedima, ako je istina....

Ko je ovde pazario pod hitno kod lekara po lekarsko uverenje.
Pa iskreno mislim da onaj ko je kupio nije video ovo nego render. Došao uživo, video divan pogled, blizu gradu, slatke zgradice itd (sve ono sto upakuju i pokažu da sakriju).
Plus je tu 5 puta menjan plan i samo dodavane zgrade umesto obećanih škola parkova itd.

Tek kad dodjes da živiš - vidiš šta si uzeo.
To sam isto pričao da se ne ponavljam.

Nije to samo ovde ljudi već na tonu projekata.

Postovao sam i slike, i po Mirijevu i Karaburmi i tu oko istog ovog bloka u Miodraga Dimitrijevica gde sam sherovao ono potrkrovlje za 2500. Njima je bukvalno pored zgrada to romsko naselje gde se pali i Mirijevski potok.

Ali investitor i agenti dali garancije srediće to grad samo što nije, tu će putevi, infrastrukture, parkovi, blagostanje i na kraju ljudi poveruju uzmu i ostanu zarobljeni uz potoke i paljenje. Investitor uzme pare i ode.
Jedino što se uradi je još novih zgrada.
I ljudi ili ćute trpe ili cepe ovakve cene da prodaju nekom i beže dalje.
To nije samo za ovaj deo grada.
Takvih mesta ima i na Čukarici, Rakovici i drugim da ne dužim...

Zato i molim ljude da što više sheruju slika za lokacije za koje znaju da postoji problem.
Da ljudi lepo vide pre no se zalete pod obećanjima prodavaca i FOMO priči.
Svako dobro :)

Pratim templu paljenja godinama. Računajte da se pali po celom obodu Beograda, a negd3 čak i po centralnim lokacijama.

Gde god imate zgrade uz neku livadu, neki divlji puteljak, budite sigurni da se tu spaljuju gume i kablovi.

Pratim templu paljenja godinama. Računajte da se pali po celom obodu Beograda, a negd3 čak i po centralnim lokacijama.

Gde god imate zgrade uz neku livadu, neki divlji puteljak, budite sigurni da se tu spaljuju gume i kablovi.
Kako se stoji sa tom paljevinom na potezu između antifašističke borbe i milentija popovića?

Što se tiče cena nektretnina moje mišiljenje je da će potpuni kolaps uslediti kad se proda poslednji stan u BGH2O, dotle može samo stagnajcija ili rast.
BW ima još dosta da se gradi jer tek sad prelaze na deo kod Sajma a za ovu godinu su još planirali 3 zgrade ako se ne varam s ove strane Gazele. Tako da još min do 2030 će se graditi i prodavati. Plus nemojte da zaboravite da je tražnja za stanovima u BW još i dalje na maksimumu. Zadnje dve zgrade su skoro planule (Nika je planula, Rima svi manji stanovi, ostalo nešto stanova preko 100kvm). To je daleko od stagnacije ili pada. Kupaca za BW će biti bez problema. To je drugačije tržište od Mirjeva i Karaburme. Dva skroz različita sveta koji se skoro nikad ni ne dodiruju!

BW ima još dosta da se gradi jer tek sad prelaze na deo kod Sajma a za ovu godinu su još planirali 3 zgrade ako se ne varam s ove strane Gazele. Tako da još min do 2030 će se graditi i prodavati. Plus nemojte da zaboravite da je tražnja za stanovima u BW još i dalje na maksimumu. Zadnje dve zgrade su skoro planule (Nika je planula, Rima svi manji stanovi, ostalo nešto stanova preko 100kvm). To je daleko od stagnacije ili pada. Kupaca za BW će biti bez problema. To je drugačije tržište od Mirjeva i Karaburme. Dva skroz različita sveta koji se skoro nikad ni ne dodiruju!
Oktobra 2022. je prodat 5.000 stan a jula 2023 6.000 stan. Sad je prodaja mozda malo usporila, ali ove godine ce sigurno preci 7.000, a 2025. 8.000. Ukupno ima 10.000 stanova, sto znaci da ce sledece godine biti prodato vec 80% svih stanova. Plus sto mnogi stanovi su prodati u preprodaji, a jos uvek nisu uknjizeni. Plus sto planiraju da u Expo upumpaju veliki novac, a i zbog politickog ciklusa, mislim da im je cilj da sve prodaju do 2027.

Poslednja izmena:
Teško da stanovi koje finansiraju svi grđani ove zemlje i projekat od "nacionalnog značaja" predstavlje drugačije "tržište" koje nema dodrinih tačaka ni sa čim drugim. Mislim da je dodirna tačka ta što to "tržište" ipak nije izolovano i diktira cene u celom gradu pa i državi. A slažem se da će se graditi još neko vreme.

Zavisi, montažne kuće se rade po nekom standardu i imaš odredjenu specifikaciju materijala, ako zidaš možeš da staviš najjeftinije materijale, da nadješ dundjere koji će da te koštaju vremena i živaca, da štediš gde hoćeš pa da te izadje jeftinije od montažne.
Montažne su uglavnom prizemne kuće pa se trošak krova raspoređuje na kvadrature jedne etaze. Kad zidas više spratova pada cena po kvadratu...

Nisam siguran za paljenje guma i kablova, ali zaokružio sam tačke gde imaš "divlja" individualna ložišta.

Pri tom čak ti i ne treba paljenje kablova, jer tu je staro sajmište (zaokruženo) koje je crna tačka sa velikom koncentracijom dimnjaka PLUS dobar broj nekih radionica i servisa. Imam osećaj da se dobar broj njih greje na iskorišćeno motorno ulje.

Pogledajte prilog 186500
Pošto si upućen u tematiku, imam 2 pitanja. Da li građani, komšije pored tih paljevina prijavljuju policiji te paljevine? Logično bi bilo, obzirom da prave i proteste.
Ako je odgovor na pitanje iznad - da, onda, kako je moguće da se te paljevine i dalje dešavaju?

Pošto si upućen u tematiku, imam 2 pitanja. Da li građani, komšije pored tih paljevina prijavljuju policiji te paljevine? Logično bi bilo, obzirom da prave i proteste.
Ako je odgovor na pitanje iznad - da, onda, kako je moguće da se te paljevine i dalje dešavaju?
Da. Prijavljujemo. Da ima i okupljanja povremeno. Lično sam nekoliko puta zvao što policiju, što vatrogasce.

Moguće je jer nema rešenja. Zakon se ne sprovodi, verovatno je u pitanju organizovani kriminal. Ne bih znao tačno.

Izveštaj EK o zadovoljstvu stanovnika pojedinih gradova kvalitetom života.

Kog mrzi da čita 112 strana (mada ima zanimljivih poglavlja) evo kratkog pregleda
Screenshot_20240117-215551.jpg

Izveštaj EK o zadovoljstvu stanovnika pojedinih gradova kvalitetom života.

Kog mrzi da čita 112 strana (mada ima zanimljivih poglavlja) evo kratkog pregleda
Ovo istrazivanje nije relevantno, kod nas neki veruju da zivimo u zlatnom dobu iako je stvarnost drugacija. Neki veruju da smo kao drustvo bogatiji kad su nam nekretnine skuplje, pri cemu su to uglavnom oni koji imaju nekretnine. Zadovoljstvo kvalitetom zivota i kvalitet zivota su dve razlicite stvari.

Zidaće se dok god BDP bude u ovom procentu zavisio od izgradnje. Glavno je pitanje da li će se potencirati na Beogradu kao prestonici, ili će se zidati negde drugde po Srbiji (BDP-u je to sasvim svejedno).
Da li neko zna u kojoj meri dijaspora učestvuje u kupovini stanova, pošto su promenili interesovanje sa Beograda na planinske centre i nekoliko gradova po unutrašnjosti
Ovde moram da se složim sa Savom.
Ako padne gdp raste dug zemlje
Ako ode eur, raste dug zemlje
Oba se finansiraju iz kredita (posredno i neposredno) a koliko će to da traje zavisi od globalne ekonomije. Ako malo posustane onda ide ubrzana rasprodaja "porodičnog nakita" tj EPS, litijum (nastavi niz) itd.
Dodatno, moram da kazem da je spoljnotrgovinski deficit bas loš.
2021-vise od 8 milijardi,
2022-12 milijardi,
2023-vise od 8 milijardi.
Fora je da imamo "precenjen" dinar godinama, a ne mogu kurs da puste niz vodu. Porastao bi javni dug i mogli bi samo da proglasimo bankrot 🙂. Tako da nam drzava ide u drugu krajnost tj nastavlja po starom po principu zaduzi se koliko mozes, prodaj sve sto mozes pa koliko traje traje.

Kojim mehanizmima se cene brane po svaku cenu?
-povracaj pdva
-zabrana prometa
-moratorijum za otplatu kredita
-ograničenje kamatnih stopa
-besplatna konverzija zemljišta
-davanje mladima učešće za prvi stan
-povecanje plata javnom sektoru bez osnova kroz zaduzivanje zemlje
-dobijanje drzavnih tendera
-chf krediti
Itd itd itd

Edit: da, zaboravio sam. Odlaganje zakona o licnom bankrotu vise od 10 godina. Sad je mmf stisao konacno ove nase da uvedu. Odsustvo tog zakona je spasao trziste nekretnina Srbije tokom seke npr. Tada su ljudi imali masovno problem sa otplatom ali banke su cinile sve samo da ne preuzimaju nekretnine. Npr koliko ljudi je placalo godinama kredit u chf i na kraju su bili duzni vise nego na pocetku kredita. Nisu mogli da proglase bankrot i da vrate stan banci (to ce od leta 2024 moći). Umesto toga, banka im je skidala i po 70-80% plate (kurs sa 90 na 120 🙂) . Kasnije su doneli zakon da ne moze iznad nekog %. U principu ostavili su za komunalije da mogu da plate a ostalo je uzimala banka. Jezivo. Ali nema veze, to se brzo zaboravi. Samo bull 🙂

Poslednja izmena:
Država se i dalje zadužuje, iako je u fazi da ne može da vraća novim kreditima stare. Ipak tu je Eps, Tent-ovi, Đerdap, Perućac...kad se to proda možda se i proglasi bankrot. Kako god momenat naplate je svakim danom bliži. Euro će čuvati, dokle god mogu, jer ako ode na 180-200 din sve puca preko noći. To znaju zato i čuvaju kurs. Da je kraj duvanju cenama stanova došao - došao je. Sada prodaje ko ima viška, ko prodaje da kupi drugi veći ili manji stan već je u problemu, jer ulazi u začaran krug, prodavaca App, a za svoj ne može dobiti koliko treba da kupi drug, tako da se taj deo kupaca smanjio.

ko prodaje da kupi drugi veći ili manji stan već je u problemu, jer ulazi u začaran krug, prodavaca App, a za svoj ne može dobiti koliko treba da kupi drug, tako da se taj deo kupaca smanjio.
Apsolutna vecina prodavaca koje sam kontaktirao su upravo ovog tipa, i svi do jednog su naslednici tj skoro su nasledili te stanove koje prodaju i svi do jednog su debelo precenjeni obzirom da stoje u oglasima od najmanje 6mesec do preko godinu dana

-povracaj pdva
-zabrana prometa
-chf krediti
Itd itd itd

Edit: da, zaboravio sam. Odlaganje zakona o licnom bankrotu vise od 10 godina. Sad je mmf stisao konacno ove nase da uvedu. Odsustvo tog zakona je spasao trziste nekretnina Srbije tokom seke npr. Tada su ljudi imali masovno problem sa otplatom ali banke su cinile sve samo da ne preuzimaju nekretnine. Npr koliko ljudi je placalo godinama kredit u chf i na kraju su bili duzni vise nego na pocetku kredita. Nisu mogli da proglase bankrot i da vrate stan banci (to ce od leta 2024 moći). Umesto toga, banka im je skidala i po 70-80% plate (kurs sa 90 na 120 🙂) . Kasnije su doneli zakon da ne moze iznad nekog %. U principu ostavili su za komunalije da mogu da plate a ostalo je uzimala banka. Jezivo. Ali nema veze, to se brzo zaboravi. Samo bull 🙂
Pitanje je bilo upućeno meni a bilo mi glupo da odraslom čoveku objašnjavam mehanizme kojima raspolaže dražava u kojoj živi.
Očigledno da ili ne živimo u istoj ili se kao što već rekoh pravi naivan i nevešt a u oba slučaja ne vredi ulaziti u polemiku.
Sad kad je već dobio odgogovor osim ovoga dodao bih još i manje formalne mehanizme. Tipa još veći pritisak na vlasnike sumnjivog kapitala da svoj novac pročiste na mestu koje im garantuje laku legalizaciju i oproštaj greha.
Ima tu naravno još dosta toga, ljudi koji o tome odlučuju su sigurno maštovitiji od članovo foruma, njihovi intersi su u pitanju. Ako su mogli da ubede banke da zamrznu kamate mogu sigurno još dosta toga, što javno što tajno.
U krajnjem slučaju država uvek može sama od sebe da kupi par stotina stanova u BGH20 po cenama 10Xuloženo i poklani ih na pr. mladim majkama sa decom, starim majkama sa decom i potencijalnim majkama bez dece... bitno da su majke jer na vestima na Pinku to super zvuči, a uvek je lepo pomenuti i decu. Ako se ko drzne i pobuni on je protiv majki a i mrzi decu! Naravno specijalna komisija (sastav možete pretpostaviti) odlučuje koje majke i čija deca dobijaju, a stanove finansiraju svi građani u to po drugi put...
Sve može da propadne ali ne i cene nekretnina, bar dok se ne rasproda BGH2O, a sva je prilika da baš onda sledi kolaps i to po principu ko visoko leti visočije pada.
U svakom slučaju deluje da invsesticiono ulaganje u nekretnine trenutno nema baš veliku prespektivu osim naravno za one koji su prinuđeni/ucenjeni.

Većina tih mera je namenjena generalnoj populaciji, da bi se lakše skućili i da im stanovi ne bi otišli na doboš. Naravno da te mere pogoduju građevinskoj industriji i bdpu države. Al meni je prosto neverovatno da ima toliko nesrećnika koji imaju vlažne snove o totalnoj propasti samo da bi oni kupili jeftino stanove po nekim, u njihovim glavama iskonstruisanim, "realnim" cenama. Da li biste bili stvarno srećni da kupite stan ljudi koji završe na ulici zato što ne mogu da plaćaju kredit? Ja ne bih. Da li su cene naduvane? Jesu. Da li država treba da ode u ambis da bi se to ispravilo? Naravno da ne. Previše smo puta bili tamo, i kao posledica toga trebaće nam decenije da isplivamo na površinu...

Većina tih mera je namenjena generalnoj populaciji, da bi se lakše skućili i da im stanovi ne bi otišli na doboš. Naravno da te mere pogoduju građevinskoj industriji i bdpu države. Al meni je prosto neverovatno da ima toliko nesrećnika koji imaju vlažne snove o totalnoj propasti samo da bi oni kupili jeftino stanove po nekim, u njihovim glavama iskonstruisanim, "realnim" cenama. Da li biste bili stvarno srećni da kupite stan ljudi koji završe na ulici zato što ne mogu da plaćaju kredit? Ja ne bih. Da li su cene naduvane? Jesu. Da li država treba da ode u ambis da bi se to ispravilo? Naravno da ne. Previše smo puta bili tamo, i kao posledica toga trebaće nam decenije da isplivamo na površinu...
To je poznata strategija problem-reaction-solution. Prvo napravis problem vezan za stanovanje a onda ponudis populisticko resenje koje jos vise pogorsava problem, spolja izgleda kao resavanja problema, a u praksi je samo pomaganje svojim drugarima iz gradjevinskog sektora da se jos vise obogate, cime se jos vise pogorsava problem.

-povracaj pdva
-zabrana prometa
-chf krediti
Itd itd itd

Od navedenih mera samo bi se za zabranu prometovanja neuknjizenih nekretnina moglo reci da utice znacajnije a cene.

Ostalo su standardne mere ponoci generalnom stanovnistvu koje su ili skoro dve decenije (povrat PDV-a) ili uticu na nivou promila, a neke odavno i nisu vise faktor (krediti u chf lol).

Na stranu i zakon o konverziji zemljista koji zapravo povecava ponudu (a realno jos i nemamo projekte po njemu), kako to dodatno dize cene ostaje misterija ali mora da ih dize nekako lol.
Pitanje je bilo upućeno meni a bilo mi glupo da odraslom čoveku objašnjavam mehanizme kojima raspolaže dražava u kojoj živi.
Očigledno da ili ne živimo u istoj ili se kao što već rekoh pravi naivan i nevešt a u oba slučaja ne vredi ulaziti u polemiku.
Sad kad je već dobio odgogovor osim ovoga dodao bih još i manje formalne mehanizme. Tipa još veći pritisak na vlasnike sumnjivog kapitala da svoj novac pročiste na mestu koje im garantuje laku legalizaciju i oproštaj greha.
Ima tu naravno još dosta toga, ljudi koji o tome odlučuju su sigurno maštovitiji od članovo foruma, njihovi intersi su u pitanju. Ako su mogli da ubede banke da zamrznu kamate mogu sigurno još dosta toga, što javno što tajno.
U krajnjem slučaju država uvek može sama od sebe da kupi par stotina stanova u BGH20 po cenama 10Xuloženo i poklani ih na pr. mladim majkama sa decom, starim majkama sa decom i potencijalnim majkama bez dece... bitno da su majke jer na vestima na Pinku to super zvuči, a uvek je lepo pomenuti i decu. Ako se ko drzne i pobuni on je protiv majki a i mrzi decu! Naravno specijalna komisija (sastav možete pretpostaviti) odlučuje koje majke i čija deca dobijaju, a stanove finansiraju svi građani u to po drugi put...
Sve može da propadne ali ne i cene nekretnina, bar dok se ne rasproda BGH2O, a sva je prilika da baš onda sledi kolaps i to po principu ko visoko leti visočije pada.
U svakom slučaju deluje da invsesticiono ulaganje u nekretnine trenutno nema baš veliku prespektivu osim naravno za one koji su prinuđeni/ucenjeni.
Znaci za razliku od kolege gore koji se bar potrydio da mavede nesto, ovde inamo jos vecu misteriju i ‘znas ti u kakvoj drzavi zivimo’ i objasnjenje da cene skacu jer su vlasnici sumnjivog kapitala ucenjeni da kupuju BnV.

Kada ne bude BnV sav taj sumnjivi kapital nece ici u BnV nego u ostale projekte sto ce nekakvom uvrnutom logikom da izazove propast cena lol.

Vrh