Pa jesi kupio par stanova i zasto nisi kad verujes u svoja predvidjanja? Digni kredite ako nemas kes i pokupuj, sve ce ti se to vratiti za 5-10 godina.
A sve vece raslojavanje koje spominjes ne smatras krizom?
Uz duzno postovanje, svako investira srazmerno znanju i iskustvu koje poseduje.. Ulaganje u nekretnine bi trebalo da bude manje nego u ulaganja koje donosi veci prinos.
Ulaganje u akcije ce u narednih 5 godina doneti veci prinos (mnogo veci) od ulaganje u nekretnine, a ulaganje u biznise uz predpostavku da imas znanje, moze da bude dugovrocno jos isplativije . AKo zelis da zaradis na trzistu nekretnina, ne kupujes stanove, nego zemljiste.
Konkretno ja, sa par drugara, imam dugorocnu investiciju u zemlju u okolini Avale. Kupujemo vec 4 godine, od korone. Jedan ar je tada kostao oko 500 eura, pa je posle korone bio 800-900, 2022. bolje parcele oko nas su vec dostigle oko 1500-1700, a razvojem par naselja u blizini, zemlja ide i do 3.500 hiljade. Bolje lokacije od nase su i skuplje. Problem sa razvojem tih projekata je jako skupa infrastruktura i jako skup facility koji se preliva na buduce stanare. Bolji projekti na periferiji, koji su ulozili u infrastrukturu, postizu vac cene od 1.600-1.800 eura po m2, ali je zarada od prodaje kuca apartmana i dalje manja nego u gradu. Urbanisticki je jako izazovno, jer uglavnom nema DUP-a, pa moras da investiras u Urbanisticki projekat ili PDR. Upitna je i struja, voda, gas, optika itd. Ali ako uspes da sredis sve pobrojano, prinos je mnogo veci nego da kupujes stanove.
Raslojavanje nismo smislili mi sa foruma, nego je svetski negativni trend.. Svaki negativni trend se kod nas odlicno pelcuje, tako da ce nasa ekonomija u narednoj dekadi da dobije jos cudniju strukturu, sto je lose, ali je tako kako je. Mi nazalost ne mozemo preokrenuti ovaj trend, jer se vlast poslednjih 30 godina potrudila da unisti nukleus nase privrede, proizvodni deo nase ekonomije u domacem vlasnistvu. Subvencijama za strance, koji ne donose neku novu tehnologiju, jos vise se utice na strukturu privrede i potrebne su decenije da se struktura promeni.
IT je svetao primer, pitanje je koliki potencijal ima, jer ni tu nemamo mnogo firmi koje imaju svetski konkurentne proizvode i usluge.
Sto se tice trzista nekretnina u Bg-u, King Circle, Victory i ekipa su vec postavljeni projekti sa gradjevinskim dozvolama. Novi veliki projekti o kojima sam ja pricao su: Vunarski kombinat ( Delta), 2.faza Big Fashion-a, Grujicev projekat u Surcinu, Vatrosprem, 4-5 projekata u Tosinom Bunaru sa preko 200.000 m2 stanova (plus office posto su takvi uslovi), 2 velika projekta na levoj obali ( Krnjaca i Borca ), Rusi pored SBB-a na Vozdovcu, Pozeska koju zida Energogroup, Kasarna u Zemunu, kao i nekoliko projekata na Donjem Dorcolu u blizini Novog Dorcola, IMT vrlo brzo, lokacija pored Yu Buisness Centra sa kulama, Hotel Juga je dobio lokacijske uslove..
Vecinu ovih lokacija razvijaju developeri koji imaju i druge biznise i ne verujem da bi ulazili u to da nemaju 'osecaj' da ce trziste da raste u narednih 5-6 godina. Istini za volju, vecina ovih lokacija je odavno akvizirana, pa je i veliki bafer za korekciju prodajne cene m2.
Mi nazalost, kao privreda, kao drzava a narod kao potencijalni 'investitor' grupno nemamo puno alternativa za investicije, sto je katastrofalno, ali je tako. Jos manje ima znanja o investcijama, po eurostatu smo 3 zemlja od pozadi po unapredjenju znanja po svrsenoj skoli ili faxu. Samo 6% se obrazuje, uteha je da u Bosni i Albaniji 'nema podataka', pa smo eto ipak malo bolji od tog mesta. Pohvalno je da ima dosta novih inicijativa za ulaganje na berzi, par ljudi to ozbiljno dobro radi i da se bas lepo popularise preduzetnistvo i edukacija ( Podcasti, online kursevi, konferencije itd.)
Tako da su stanovi i lokali neka vrsta 'zlatne rezerve' svakog domacinstva, firme sa viskom kapitala, dijaspore a vec krecu da se pojavljuju profesionalne portfolio i asset management kompanije koje kupuju stanove.
Tako da ponovim, trziste ce da raste narednih par godina tu negde po stopi inflacije ( ili malo manje ) a srednjerocno i dosta brze od inflacije.
Ko trazi stan za zivot, ako nadje nesto sto mu se svidja, cenkaj se i kupuj. NECE BITI JEFTINIJE NAREDNIH 10 GODINA, jer nije realno da bude kad sagledate sve nabrojano.
Moje misljenje, ponavljam ponovo.. Ja sam preduzetnik (sad vec serijski kako sad popularno vele) i ekonomista, volim svoju zemlju i zelim joj sve najbolje. ALi nasu zemlju vode nestrucni i korumpirani ljudi i sto bi rekao Cane Partibrejkers, da li je ovo nasa zemlja ili njihova drzava?
Nazalost, njihova drzava..