Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja ne gledam na komšije na takav način. Sigurno od komšije neću traziti ni da mi čuva decu, ni da mi kupuje namirnice. Od komšije majstora ću možda i traziti da mi popravi nešto po kući i za to platiti koliko traži. Jednostvano gledam na to da prema komšijama treba da budem uljudan i pristojan ali to ne znaci da treba da budemo familijarno bliski.
Vidi se odmah da tako gledaš na komšiluk, ali to je verovatno jer nisi videla dovoljno sveta i normalnih ljudi. U americi imaš kvartove sa kućama gde ljudi, a naročito žene pomažu jedni druge više nego što bi neko i zamislio, od pozajmljivanja šećera i brašna, voženja na smenu komšijske dece do škole pa na dalje...i to ne mislim na naše ljude koji u okolini Čikaga po tavanima suše meso :)
Aman ljudi i ako gledate holivudske filmove, gledajte bar one prave!
Komšija ti je u svakodnevnom životu često bliži od porodice

Za mene takve nekretnine gde možeš živeti sa razumnim i srdačnim komšijama u neku ruku nemaju cenu!

To ništa neće značiti ako će da ih trpaju njih 10 da žive po nekim garažama i skladištima. 0% uticaj na cene stanova.
5 * 200e = 1000e za neki krs stan u Borci.
Sve zavisi od broja ukupnog koliko ih bude. Ja ocekujem veliki broj jer ce Srbiju da koriste kao proxy drzavu.
Na primer za solarne celije iz Kine carina u USA je 285% (pise 254% ali zapravo je 285%). ali ako uvezes u Srbiju pa prepravis i bude made in Serbia onda nemas carine za USA.

Vidi se odmah da tako gledaš na komšiluk, ali to je verovatno jer nisi videla dovoljno sveta i normalnih ljudi. U americi imaš kvartove sa kućama gde ljudi, a naročito žene pomažu jedni druge više nego što bi neko i zamislio, od pozajmljivanja šećera i brašna, voženja na smenu komšijske dece do škole pa na dalje...
Aman ljudi i ako gledate holivudske filmove, gledajte bar one prave!
Komšija ti je u svakodnevnom životu često bliži od porodice
Samo bih zamolio bez pausalnih izjava i karakterisanja nekoga. U Srbiji nisam ni živeo do pre 5 godina, tako da ono…moglo bi se reci da sam nešto i video :) ja bih pre rekao da si ti možda ostao zaglavljen u nekim proslim vremenima kad su svi živeli zajedno, na okupu, srećni, zadovoljni i isti. Takve stvari više ne postoje, već se mnogo toga zasniva na individualizmu.

Žao mi je što si pokupio najgore sa zapada, ali nisi jedini, i sami naši političari i ljudi to neretko čine (uglavnom prepisujući ono najgore!), to je upravo nedostatak zajedništva iz nekih vremena koje pominješ. U stambenoj zajednici svi imamo neku svoju privatnost, ali opet nismo ni hladni individualci. Uvek je bolji komšiluk kad možeš na nekoga da računaš. Često lep komšijski gest ili pomoć nema cenu, niti se može izmeriti novcem!

Žao mi je što si pokupio najgore sa zapada, ali nisi jedini, i sami naši političari i ljudi to neretko čine (uglavnom prepisujući ono najgore!), to je upravo nedostatak zajedništva iz nekih vremena koje pominješ. U stambenoj zajednici svi imamo neku svoju privatnost, ali opet nismo ni hladni individualci. Uvek je bolji komšiluk kad možeš na nekoga da računaš. Često lep komšijski gest ili pomoć nema cenu, niti se može izmeriti novcem!
Lepo sroceno, nema sta. Ja isto moram da priznam da volim "komsijanje". Naravno dozirano, ali ume to da bude lepo a sve vise se gubi. Meni je to i navika. Rodjena sam i odrasla u jednoj predratnoj zgradi u sirem centru s ukupno 11 stanova. Samo u 2 stana su se promenili stanari, sve ostale sam znala od rodjenja. Jos zgrada nema lift pa svakodnevno nekog sretnes, popricas...kad se moje dete rodilo, prva beba u zgradi posle 25 godina, svi iz komsiluka su joj doneli pokloncic. Nekako su to zaista lepe stvari. Kad god putujemo negde, pola zgrade izadje na balkone da nam mase. O razmenjivanju kolaca, pitica i sl. da ne pricam, to je gotovo svakodnevno...evo, sad kad se setim, raznezim se, nekako mi nedostaje taj komsijski momenat. Sad, ima u takvim zajednicama i preterivanja, jedni kod drugih pravo za kvaku, narocito starije komsinice, ali to se da resiti na lep nacin.

Ja i dalje ne razumem kako se nekom ovo isplati da kupi po toj ceni. Pa on mora da renovira ovaj stan od poda do plafona, izaći će ga 2300-2400 EUR/m2 kad se sve sabere na kraju.

Po manjoj ceni od te može da kupi novogradnju jednako udaljenu od centra.
Nije sva novogradnja Novi Dorćol, King's circle, BW Victoria i slično pa da ima sedmokomorna stakla i alu drvo stolariju, ventilirajucu fasadu i slične tehničke karakteristike modernog doba. To se posebno odnosi na periferne delove tipa Konjarnjik, Mirijevo i slično. Pogledaj zgrade stare 5-6 godina i u kakvom su sada stanju, a pored njih zgrade stare 50-60 godina bez ikakvih ulaganja u daleko boljem stanju. Ako ti je budžet ispod 2500 eur po m2, držao bih se dalje od novogradnji jer su težak fušeraj za te novce, nezavisno od lokacije.

@Vana
I meni nedostaje, pa kad pozajmim alat ili zamolim da bacimo neki namestaj. Ili nesto ceprkamo ispod haube.
A jos vise fali kad ima neka komsinica, pa obavezno padne neko muvanje :)
A tek interakcije izmedju starijih komsija i komsinki. Komsinka dok joj je muz na putu, je cesto znala ici u spavacici kod komsije koji stanuje ispod mene. Sve se to lepo vidi sto ovako, sto na spijunku :) nema ni govora o drzanju distance.
Socijalizacija je bitna.

Za mene takve nekretnine gde možeš živeti sa razumnim i srdačnim komšijama u neku ruku nemaju cenu!
Pitanje je GDE možeš imati takve komšije, jer je danas retkost.

Samo su nam ove bumerske jadikovke falile. Fali onaj deo kako danas muzika nikakva i sund a nekada kultura i Branko Kockica na TV-u.
Samo iznosim surovu realnost današnje interakcije između ljudi, iliti nedostatak iste, i to čak ni ne dolazi od bumera već od nekog ko je rođen krajem 80ih. Možda ja to posmatram drugačije jer sam odrastao sa svojim komšijama, pa smo imali neko prijateljstvo između nas. Uostalom, nemam te tripove kako je nekada bilo bolje, postoji određen nivo nostalgije ali to je sve. Druga vremena, drugi ljudi. U svakom slučaju i ne mogu više da tvrdim da je stvarno tako u Srbiji jer nisam više tamo, mada ni u inostranstvu nije ništa bolja priča što se tiče suseda/komunikacije. Nije krivica pojedinca, takvo je društvo sada, navikneš se ili probaš da nađeš osobe koji imaju slično mišljenje na tu temu.

Pogledaj samo ovu temu i količinu postova nevezanih za cenu nekretnina. Svaka prilika da se diskutuje o drugim aspektima života se koristi. Razne druge zagrejane diskusije - koliko ljudi bi sa potpunim strancem diskutovalo na ovaj način uživo? Možda određen procenat, ali ne u ovoj meri i ne na ovaj način. Zato forumi i društvene mreže cvetaju - pisana forma preovladava. Lako je dostupno i praktično. Naravno, imaćeš sukob mišljenja i sa ortakom u kafiću, sa prijateljem na gajbi, možda čak i komšijom ako se družiš sa istim, ali u kom procentu danas? Ne želim da budem negativan bez razloga, ali tako je kako je.

5 * 200e = 1000e za neki krs stan u Borci.
Sve zavisi od broja ukupnog koliko ih bude. Ja ocekujem veliki broj jer ce Srbiju da koriste kao proxy drzavu.
Na primer za solarne celije iz Kine carina u USA je 285% (pise 254% ali zapravo je 285%). ali ako uvezes u Srbiju pa prepravis i bude made in Serbia onda nemas carine za USA.
Jeste, samo kad bi mi bili pametni a svi ostali glupi. Ja iskreno očekujem reakcije druge strane. Ne znam koji bi razlog bio da ne dodje do reakcije.
Setih se današnjeg vlasnika Kopaonika i šećera koji je uvozio šećer od trske i repe nižeg kvaliteta pa prepakivao i izvozio po mnogo većoj ceni kao šećer od repe iz Srbije.... epilog, trajalo godinu dana, posle zabranili uvoz iz Srbije.

Nije sva novogradnja Novi Dorćol, King's circle, BW Victoria i slično pa da ima sedmokomorna stakla i alu drvo stolariju, ventilirajucu fasadu i slične tehničke karakteristike modernog doba. To se posebno odnosi na periferne delove tipa Konjarnjik, Mirijevo i slično. Pogledaj zgrade stare 5-6 godina i u kakvom su sada stanju, a pored njih zgrade stare 50-60 godina bez ikakvih ulaganja u daleko boljem stanju. Ako ti je budžet ispod 2500 eur po m2, držao bih se dalje od novogradnji jer su težak fušeraj za te novce, nezavisno od lokacije.

Ja sam baš čuo za neke novogradnje i ispod toga da su urađene kvalitetno. Navodno Bekament gradi dosta kvalitetno, a njihov Sunrise Residence je u blizini Ustaničke za 2100-2200 EUR + PDV. Još ako možeš da dobiješ povrat PDV-a, to te izađe dosta bolje nego da renoviraš stan u nekoj oronuloj socijalističkoj zgradi.

Pritom ja nemam utisak da su te stare zgrade po Ustaničkoj nešto kvalitetne, ali sam ih samo video spolja, nemam iskustva sa njima, tako da sam otvoren za promenu mišljenja :)

Ljudi koji sebe smatraju za pametne, a nisu ostvarili određeni nivo finansijskog/poslovnog uspeha često upadaju u veoma kontradiktornu situaciju, da svoju situaciju objašnjavaju i pravdaju ad hominem napadima (uglavnom kroz pasivnu agresiju) na ljude koji su u boljoj poziciji od njih. A kao po pravilu to je svesno brkanje/tumačenje kao sinonima pojmova inteligencije, moralnosti, sposobnpsti i obrazovanja, ili u još gorem slučaju kombinovanjem tih zapažanja sa još nižim udarcima u stilu "vidi ga na šta liči", "pogledaj kako je ružan, džabe mu sve"...
Ja skidam kapu ljudima koji su svesni toga i kojima je jasno da na taj način prave grešku, ali se pravdaju time "jače je od mene, morao sam tako da prokomentarišem".

Ali s druge strane apsolutno nemam razumevanja za ljude koji tvrdoglavo nečiji uspeh nipodaštavaju time da "on je glup i pun para, a ja sam pametan i nisam pun para" i kad god se nađem u takvoj situaciji ne propuštam priliku da pametnom sagovorniku preko puta mene "priznam" da sam glup, i da mu uputim mali (rekao bih čak i simboličan) izazov, da replicira makar 50% od finansijskog uspeha nekog glupog čoveka punog para, i dokaže kako je on pametan to mogao da uradi kad god, ali je izabrao da se fokusira na neke druge stvari, a ne na zgrtanje para.

Nažalost trenutni skor je 0. Drugim rečima ni jedno od pametnih ljudi kojima sam uputio izazov nije bio u stanju da dođe do makar 50% uspeha glupog čoveka po njihovom izboru.

Baš se pitam zašto je tako.
Evo ja baš sanjam da sam Dragan Marković Palma :D. Em pametan, em lep, em pošten, em pun para, vrlo obrazovan i dobrotvor :D.

Poslednja izmena:
Jeste, samo kad bi mi bili pametni a svi ostali glupi. Ja iskreno očekujem reakcije druge strane. Ne znam koji bi razlog bio da ne dodje do reakcije.
Setih se današnjeg vlasnika Kopaonika i šećera koji je uvozio šećer od trske i repe nižeg kvaliteta pa prepakivao i izvozio po mnogo većoj ceni kao šećer od repe iz Srbije.... epilog, trajalo godinu dana, posle zabranili uvoz iz Srbije.
Trenutno postoje proxy zemlje malezija, vijetnam i slicno....najcesce ide preko tih zemalja jer je slanje povoljnije i to traje tako vec x y godina.
Problem je mnogo dublji nego sto ti mislis. 98% solarnog trzista drzi kina. Amerika nema proizvodnju osim foliranata koji samo prepakuju. Nema ni proizvodnju solarnih celija i ako su dobili grantove u milijardama i sve propao. Jedini nacin je uvoz iz kine. podizanjem tarife kaznjavaju Kinu ali sada Kina to i dalje izvozi preko proxy drzava. Moze Amerika njih da carini takodje i bile su price da krenu jednu po jednu proxy drzavu da carine ali onda i sebe seku jer im je solar mnogo skuplji onda u US. Sve u svemu nije nista tako jednostavno. Proxy drzave postoje i koriste se upravo za te stvari. Cak ima i trenutno (i bez ukidanja carina) koristi se slobodna zona u Srbiji za takve stvari ali ovaj sad trgovinski sporazum je veliki jednako kao Expo i odlican vetar u ledja. Pogotovo sada kada je ceo svet stao osim Srbije, UAE i Saudijske Arabije gotovo svi stoje i ne rade nista. Najveci rizik je taj sto nasi zapadni "prijatelji" mogu ponovo da nam uvedu nepravedno nametnute i nicim izazvane sankcije.

Ako nam "prijatelji" ne uvedu sankcije i ne bude neki kurslus na Kosovu imamo sansu za ozbiljan rast do 2027. godine i pored svih svetskih problema.

Ja i dalje ne razumem kako se nekom ovo isplati da kupi po toj ceni. Pa on mora da renovira ovaj stan od poda do plafona, izaći će ga 2300-2400 EUR/m2 kad se sve sabere na kraju.

Po manjoj ceni od te može da kupi novogradnju jednako udaljenu od centra.

Neko kao ja, koja bih ga rado kupila samo da je cena približnija cifri koju imam. Verovatno neko iz kraja, ko hoće tu da ostane blizu, a ko je dovoljno mator da ne može da zamisli da ode iz reona. I da.....ovakav stan 62kvm+terasa, na kraju balade (renoviranja) košta oko 160k. Za mene previše i neprihvatljivo. Pritom zgrada nije ni uknjižena, na ekatastru je nema, jer je zidana u svrhu raseljavanja onih koji su krajem šezdesetih živeli oko Cvetkove pijace na Zvezdari. Stanovi jesu uknjiženi mahom, zgrada nije.

Trenutno postoje proxy zemlje malezija, vijetnam i slicno....najcesce ide preko tih zemalja jer je slanje povoljnije i to traje tako vec x y godina.
Problem je mnogo dublji nego sto ti mislis. 98% solarnog trzista drzi kina. Amerika nema proizvodnju osim foliranata koji samo prepakuju. Nema ni proizvodnju solarnih celija i ako su dobili grantove u milijardama i sve propao. Jedini nacin je uvoz iz kine. podizanjem tarife kaznjavaju Kinu ali sada Kina to i dalje izvozi preko proxy drzava. Moze Amerika njih da carini takodje i bile su price da krenu jednu po jednu proxy drzavu da carine ali onda i sebe seku jer im je solar mnogo skuplji onda u US. Sve u svemu nije nista tako jednostavno. Proxy drzave postoje i koriste se upravo za te stvari. Cak ima i trenutno (i bez ukidanja carina) koristi se slobodna zona u Srbiji za takve stvari ali ovaj sad trgovinski sporazum je veliki jednako kao Expo i odlican vetar u ledja. Pogotovo sada kada je ceo svet stao osim Srbije, UAE i Saudijske Arabije gotovo svi stoje i ne rade nista. Najveci rizik je taj sto nasi zapadni "prijatelji" mogu ponovo da nam uvedu nepravedno nametnute i nicim izazvane sankcije.

Ako nam "prijatelji" ne uvedu sankcije i ne bude neki kurslus na Kosovu imamo sansu za ozbiljan rast do 2027. godine i pored svih svetskih problema.
Zahvaljujem na odgovoru. Imamo i dodatan problem koji smo sami napravili a to je pojednostavljeno davanje drzavljanstva strancima posle 12 meseci tj samo 1 godine. Lose stvari su:
1. Sta mi vredi pasos koji svako moze da ima
2. Veliko doseljavanje stanovništva koje ce svakako uticati na bezbednost (ono sto ti kazes propala USA i zapad)
3. Nije u skladu sa EU i najverovatnije ce nam ponovo uvesti vize ako ne ponistimo ovu budalastinu.
A za sankcije zaista ne znam u kom obliku bi mogle biti.

Samo iznosim surovu realnost današnje interakcije između ljudi, iliti nedostatak iste, i to čak ni ne dolazi od bumera već od nekog ko je rođen krajem 80ih. Možda ja to posmatram drugačije jer sam odrastao sa svojim komšijama, pa smo imali neko prijateljstvo između nas. Uostalom, nemam te tripove kako je nekada bilo bolje, postoji određen nivo nostalgije ali to je sve. Druga vremena, drugi ljudi. U svakom slučaju i ne mogu više da tvrdim da je stvarno tako u Srbiji jer nisam više tamo, mada ni u inostranstvu nije ništa bolja priča što se tiče suseda/komunikacije. Nije krivica pojedinca, takvo je društvo sada, navikneš se ili probaš da nađeš osobe koji imaju slično mišljenje na tu temu.

Pogledaj samo ovu temu i količinu postova nevezanih za cenu nekretnina. Svaka prilika da se diskutuje o drugim aspektima života se koristi. Razne druge zagrejane diskusije - koliko ljudi bi sa potpunim strancem diskutovalo na ovaj način uživo? Možda određen procenat, ali ne u ovoj meri i ne na ovaj način. Zato forumi i društvene mreže cvetaju - pisana forma preovladava. Lako je dostupno i praktično. Naravno, imaćeš sukob mišljenja i sa ortakom u kafiću, sa prijateljem na gajbi, možda čak i komšijom ako se družiš sa istim, ali u kom procentu danas? Ne želim da budem negativan bez razloga, ali tako je kako je.
Moji roditelji su se druzili samo sa komsijama i kolegama i povremeno culi i vidjali sa rodjacima i drugarima sa studija npr. Ne zato sto su ljudi bili mnogo blizi vec zato sto nisu ni imali previse izbora.
Moja generacija (rodjeni sredinom 80ih) je vec od srednje skole internet masovno koristila za upoznavanje i druzenje. U najblizem drustvu i dalje imam par ljudi koje sam pre 20 godina upoznao na nekom forumu ovako, a u to neko vreme studija su okupljanja i upoznavanja bila toliko velika i cesta, mojim roditeljima nesto nezamislivo.
Takodje, zahvaljujuci internetu sam i dalje u kontaktu za dosta drugara i bivsih kolega koji su u inostranstvu, sto jednostavno ne bi bila odrziva opcija pre 30 god.

Iz moje perspektive, internet povezuje ne otudjuje. Ti mislis da bi da nema foruma ovakve diskusije obavljali sa potpunim strancima, ja mislim da nema foruma ovakve diskusije ne bi ni bilo.

Takodje, prepuni kafici govore da se ljudi i te kako druze uzivo i dalje. Moja zena je daleko ekstrovertnija i 'tradicionalnija' od mene, i ona je sa vecinom komsijama na ti, zna sta studira cerka prodavacice iz radnje ispod, na pijaci ima svoju zenu za sir i dedu za prsut itd.

Online ne iskljucuje offline, samo sad svako ima izbor koliko ce koristiti sta.

Vrh