Šta je novo?

Cene nekretnina

Nije sirotinjski post toliko koliko me više briga šta ću da obučem i šta će ko da misli o meni na osnovu toga šta nosim, koji auto vozim, koji telefon imam... Ima jedna izreka, "Previše ljudi troši novac koji nisu zaradili da bi kupili stvari koje im ne trebaju kako bi zadivili ljude koje ne vole." Može i "da bi zadivili ljude koje ne poznaju."
Tačno. S razvojem Facebook-a i pogotovo Instagrama sve se to podiglo na još viši nivo. Nije bitno kako živiš već kako okolina vidi da "živiš".

Nešto interesantno: mađari kupuju jeftinije i manje energetski efikasne nekretnine "jer je ionako globalno zatopljenje".
Zaista, ako je u oktobru 25c a grejanje kod nas pomere na 01.novembar, ta stavka gubi na značaju.

Isto kao što se i turizam lagano pomera na septembar/oktobar i april/maj jer je leti jednostavno pretoplo.
Ko će da tumara okolo na 40c. Meni tek sad pola poznanika otputovalo negde.

Poslednja izmena:
Evo Ja ću reći ako niko neće, troškovi, struja oko 60e prosek, internet+tv 25e, telefoni 20e, infostan 15e, sebi garderobu nisam kupio ne pamtim, patike mi poslednji put žena kupila ali zato žena za dete... srećom nema više pelena i mnoge stvari nasledjujemo od druge dece i ne stidimo se toga, a i sebi odvoji neku stvar, hranu uglavnom spremamo kod kuće sa povremenim izlaskom u restoran 1-2 puta mesečno, posebno ako ne stignemo da spremimo nešto, ne znam tačno ali oko 300e + povremeni restorani gde račun bude 2-4k. Ne idem po kafićima sem kad su neki poslovni sastanci, a i tad gledam da oni plate jer oni traže mene ne Ja njih, vrtić oko 50e (mada bi navodno uskoro trebalo da bude besplatan), logoped 150e. To su neki osnovni mesečni troškovi bez nekog luksuza. Na gorivo zbog posla dajem mnogo reda 200-300e, doduše ide na trošak firme pa ne treba da se računa ali je opet trošak, ratu za kredit ne računam ali je 312e. Kada se na to dodaju neplanirani tj sitni i skriveni troškovi, primanja od 2k (kombinovano žene i mene) teško da bi ostavila nekog prostora za uštedu.
E sad, samac i 2k, troškovi su mnogo manji, ali sve zavisi gde troši pare, mesečno na hranu može da mu ode i 200e, a može i 800e. Na garderobu može da potroši i 30e i 300e, na račune može i 100e može i 300e, na kiriju može i 300e i 600e. Sve zavisi od stila života. Ja dok sam skupljao za stan bogami gledao sam gde ide svaki dinar... ali to nije život, teško i da je životarenje, bliže je preživljavanju pa sad kako ko hoće.

Znači zato su mačke u opticaju :D Kada žena predje neke godine, niko joj ne valja :) sem mačaka ili kučića
infostan 10.000, kablovska tv+net 4.500, struja 7.500, telefoni fiksni + mobilni 3.500......

Tačno. S razvojem Facebook-a i pogotovo Instagrama sve se to podiglo na još viši nivo. Nije bitno kako živiš već kako okolina vidi da "živiš".
Tacno, ima neki Luis iz Priboja, sije zenske tasne, dok se nije pojavio facebook posao mu isao nikako, sad prodaje tasne za 5000$ po komadu ovim nasim influenserkama. To samo kod nas kompleksasa ima, znas kad bi neko u Francuskoj dao vise od 100$ za tasnu.

Podaci za septembar su ažurirani na cenenekretnina.rs!

Dodati su grafikoni koji prikazuju broj prodatih stanova po ceni kvadrata, ceni stana i kvadraturi!
stanovi_distribucija.PNG

Vezano za kolor šemu, pratim situaciju i utiske. Pustio sam malo da se slegne pa da vidimo da li je samo stvar navike ili jednostavno nešto ne štima. U svakom slučaju, sredićemo nešto ako koncenzus bude takav da nije adekvatna. Možda ću da ponudim još jednu temu da može da se bira, pa da padne glasanje posle nekog perioda.
Ako nije problem, pustite PP ili poruku na IG sa razlozima zasto vam se ne sviđa ili sviđa novi dizajn. Da li samo zbog novih boja ili još nešto, da li samo roze previše dreči, itd. Hvala unapred! 🙏

Tacno, ima neki Luis iz Priboja, sije zenske tasne, dok se nije pojavio facebook posao mu isao nikako, sad prodaje tasne za 5000$ po komadu ovim nasim influenserkama. To samo kod nas kompleksasa ima, znas kad bi neko u Francuskoj dao vise od 100$ za tasnu.
Ocigledno nikad nisi bio u Francuskoj, vecina zena koje sam ja sreo ima po nekoliko luksuznih asesoara/torbi. Nije to samo kod nas, drugo je sto je to njima dostupnije kad se sagledaju plate. Inace kad mozemo da ocekujemo konacne podatke za septembar? Kolor sema se meni licno dopada na sajtu.

On topic Marina Dorcol krece uskoro sa rezervacijama i prodajama, kvadrat oko 5k evra za prvu fazu, kad se ubace ti stanovi i Viktorija bice haos skok za prosek novogradnje u Bgu. Bilo bi mozda korisno da Cene nekretnina imaju opciju za racenje cena novogradnje/starogradnje za centralne dobre lokacije i periferiju da bi se pratila bolje situacija inace jedan/dva projekta mogu da drasticno izmene sliku.

Podaci za septembar su ažurirani na cenenekretnina.rs!

Dodati su grafikoni koji prikazuju broj prodatih stanova po ceni kvadrata, ceni stana i kvadraturi!
Pogledajte prilog 175505

Vezano za kolor šemu, pratim situaciju i utiske. Pustio sam malo da se slegne pa da vidimo da li je samo stvar navike ili jednostavno nešto ne štima. U svakom slučaju, sredićemo nešto ako koncenzus bude takav da nije adekvatna. Možda ću da ponudim još jednu temu da može da se bira, pa da padne glasanje posle nekog perioda.
Ako nije problem, pustite PP ili poruku na IG sa razlozima zasto vam se ne sviđa ili sviđa novi dizajn. Da li samo zbog novih boja ili još nešto, da li samo roze previše dreči, itd. Hvala unapred! 🙏
Super je nova statistika, daje dobar kontekst ciframa.

Slažem se za boje da su malo čudne, možda da dodaš jednu neutralniju temu pored ove pa neka ljudi biraju šta im se sviđa :)

Ocigledno nikad nisi bio u Francuskoj, vecina zena koje sam ja sreo ima po nekoliko luksuznih asesoara/torbi. Nije to samo kod nas, drugo je sto je to njima dostupnije kad se sagledaju plate. Inace kad mozemo da ocekujemo konacne podatke za septembar? Kolor sema se meni licno dopada na sajtu.

On topic Marina Dorcol krece uskoro sa rezervacijama i prodajama, kvadrat oko 5k evra za prvu fazu, kad se ubace ti stanovi i Viktorija bice haos skok za prosek novogradnje u Bgu. Bilo bi mozda korisno da Cene nekretnina imaju opciju za racenje cena novogradnje/starogradnje za centralne dobre lokacije i periferiju da bi se pratila bolje situacija inace jedan/dva projekta mogu da drasticno izmene sliku.
Marina Dorćol izgleda ima istu cenovnu politiku kao i King's Circle a iste i veličine stanova. Najmanji stanovi su 60kvm pa naviše... U tim delovima ispod 400k s garažom ne možeš ni da priđeš.

Totalno odricanje, sta to znaci?

Evo voleo bih da cujem taj brejkdaun troskova jednog samca, koji onemogucavaju da se ista ustedi sa tolikom platom.
Evo da probam da približim troškove.
Na primer, evo ja sam trenutno na dužem
poslovnom putovanju, mogla bih mnogo više da uštedim ako ne bih jela u restoranu, ali jedem jer mi je gušt (i ne, iako želim da kupim stan nije mi žao da potrošim na nešto što mi pričinjava zadovoljstvo) a nekad takođe zarad užitka (plivanje, trening) ne stignem da spremim. A u i hrana je sve skuplja i u supermarketima svakako.
Suštinski mi nije žao da dam 50e za večeru npr ponekad. (u inostranstvu, u Srbiji manje)
Za garderobu nisam merodavna jer ne trošim uopšte na to neki veliki novac. Volim da kupim lepe poklone dragim ljudima. Žene/Udaju mi se drugari, braća, opet trošak. Putovanje (mislim odmor) košta, a svakako i prevoz (gorivo, održavanje auta), učenje stranog jezika, košta, hoćeš u bioskop/pozorište? Opet, guess what, košta. Tako da ne bih samo svodila trošenje većih suma mesečno na bahaćenje već na lagodan život. Neko ko želi da se žrtvuje i odriče zarad bržeg stizanja do cilja, super, neko ko ne želi, opet super. Lično sam mišljenja da u znanja i iskustva uvek vredi ulagati, a zidovi će doći u svoje vreme :)

Pa ko kupuje one skupe tasne od svetskih modnih brendova? Ispade žene iz Srbije sve pokupovaše?

Unete su kupoprodaje kuca i stanova na cenestanova.com

* Vidim da nedostaje Stari Grad za septembar, ali to je tek 50ak mogucih stanova.

Pored toga, iako cenestanova obuvata sve BG opstine, pa i zajedno sa kucama, konacna cifra je 898 objekata sto je bas bas bas bas malo. Cak i da sledece nedelje grune 250 komada, opet ce septembar biti jako slab. (FYI broj stanova (bez kuca) na ovom sajtu nije bio nikada ispod 1000 u novijem periodu)

edit: Beograd na vodi ne odskace od standardnog ritma. Nije skocio u septembru: https://cenestanova.com/beograd/2023/9/20213/20270/29137
1696534835274.png

Poslednja izmena:
Nema šta, živimo u jako zanimljivim vremenima, gde mi je žao i ovih što moraju da kupe stan sad i ovih što moraju da prodaju (malo više ovih prvih :) )

Unete su kupoprodaje kuca i stanova na cenestanova.com

* Vidim da nedostaje Stari Grad za septembar, ali to je tek 50ak mogucih stanova.

Pored toga, iako cenestanova obuvata sve BG opstine, pa i zajedno sa kucama, konacna cifra je 898 objekata sto je bas bas bas bas malo. Cak i da sledece nedelje grune 250 komada, opet ce septembar biti jako slab. (FYI broj stanova (bez kuca) na ovom sajtu nije bio nikada ispod 1000 u novijem periodu)

edit: Beograd na vodi ne odskace od standardnog ritma. Nije skocio u septembru: https://cenestanova.com/beograd/2023/9/20213/20270/29137
Pogledajte prilog 175522

Ovaj grafikon mi se baš dopada. Vidi se da trenutna dinamika prodaje nije uopšte neuobičajena za BG, i da je ludilo jakog prometa uglavnom prisutno od 2021, što se poklapa i sa opštim rastom cena.

Vrh