Pozdrav svima!
Čitam temu već duže vreme, zarad upoznavanja red je da iznesem i svoje stanovište na početku posta
: neko je napisao da je sad kupovina na kredit duplo golo i sa tim se potpuno slažem, a što se tiče kretanja cena, mislim da to niko ne može ni blizu da proceni (lakše je proceniti kretanje cene zlata ili nafte...) jer ovde imamo razne faktore i logika može samo da nam odmogne - ništa nije logično, naročito na srpskom tržištu. Deluje da jake sile spolja i iznutra drže tržište zagrejanim, ali mislim da je najvažniji - odsustvo zdravih i bar neizgled sigurnih alternativa za konzervativnog srpskog ulagača koje bi bar omogućile očuvanje vrednosti stečenog i eventualno donele neki prihod. Navijam za pad cena ali se spremam na to da ga neće biti.
Elem, vidim da ima ljudi koji koji su, čini mi se , malo više finansijski pismeni od mene, pa sam hteo da pitam da mi se razjasni sledeće:
Kad govorimo o kreditima koji su nužno zlo, kad se priča o kamati uvek se govori da je to nešto što daš banci. Sad, sedim ja i razmišljam o inflaciji, i pogledam na
This inflation calculator uses the official Eurozone consumer price index. An inflation rate of 2.43% per year means €100,000 in 2000 is worth €173,669.59 in 2023.
www.in2013dollars.com
kalkulaciju inflacije od 2000 do danas - ispada 73,67%. - 100.000E tad je imalo vrednost kao sada €173,669.59. Vidim gore neke kalkulacije gde "banci daješ još jedan stan pri podizanju kredita", znači 100.000E... pa se mislim da čovek drži u slamarici 100.000 ili da ih nekome pozajmi na 23 god, bio bi na opasnom gubitku (namerno ne uzimam u obzir da je mogao negde da ih uloži ili prosto oroči u banci!)
Po mojoj logici, ukoliko je na kamatu otislo 100.000 a na inflaciju 73.669, to znači da bi čovek faktički banci platio "samo" 26.331 za korišćenje 100.000 u periodu od 23 god? Ostalo je pojela inflacija?
Da li sam nešto pogrešno shvatio ili ispustio iz vida?
Ukoliko je sve na svom mestu, jel to teoretski znači da i onaj koji je skupljao novac za stan, (pod uslovom da izuzmemo kretanja cena na tržištu i ne gledamo u bob koliko će da košta nekretnina nakon svih tih godina, mada to sad isto mozemo lako da izracunamo za 2000-2023) mora da na kraju samo zbog inflacije ima na gomili 73.669 više nego sto je na početku planirao?
100.000 / 240 meseci = 416
173.669 / 240 meseci = 723
=====> onaj ko planira da odvaja 416 mesečno ipak treba da odvaja 723 da bi za 20ak godina teoretski imao istu kupovnu moć?
(Znači, isključujemo kiriju (čovek živi kod roditelja), isključujemo držanje novca u banci (nema kamate kao što je i bilo prethodnih godina)... potreban mi je prost račun u "sterilnim uslovima"...)
Hvala unapred!