Šta je novo?

Cene nekretnina

Odakle god da je. Kada je sve na belo pisanim putem ga obaveštavaš da im je rok do tad i tad da ili plati ili izadje iz stana. Nakon tog roka smatra se da nije više u stanu. Kontam da ako je rus jedino što može je da ti ne plati 2, 3 kirije koliko je otkazni rok i da ode u Rusiju.
 
Zar ne moze u ugovor da se ubace i stavke sta je sve bilo u stanu npr od uredjaja i namestaja. Ovi novi uredjaji imaju serijske brojeve te to sve moze lepo da se popise.
Može, ali ako nisi stavio u ugovor zna da bude zeznuto. Tipa moraš da tražiš račune ako ih imaš i dokazuješ šta je tvoje. Mi smo imali sličan slučaj sa poslovnim prostorom pa smo srećom prikupili sve račune. Jednom platiš pravnika da ti sroči ugovor kakav treba i posle imaš šablon, a ne da se skidaju generički ugovori sa interneta.

Dakle može da se radi na belo ako se hoće, prepreke ne postoje sem pojedinim stanarima i stanodavcima. Stanodavcima u smislu plaćanja poreza i eventualnog extra profita, a stanarima u smislu da mora redovno da plaća račune i kiriju i ima dokaz o tome, ne može da kidne i nikom ništa. E sad, naš zakon je malo glup, tako da ako pravno lice uzima prostor od fizičkog lica onda pravno lice plaća porez za njega. Debilizam, verovatno jer država zna da zakupodavac neće platiti porez pa uzimaju gde mogu.
 
Poslednja izmena:
Ne može da pokaže ugovor koji je nevažeći. Sundjer_bob je lepo objasnio. Može da kaže i da si mu uzeo 100k evra, ti možeš onda da kažeš da je on tebi uzeo 500k. Ugovor je lepo difinisao šta može šta ne može. To što ti objašnjavaš znači da i pravna lica mogu da ne plaćaju kiriju i nikom ništa. Dakle ugovor istekne, potrebno ga je produžiti ili se ugovor poništava tj nema više stanara koji tu žive i imaš sva prava nad svojom imovinom kao da niko nije tu. Čak i da nije definisan rok trajanja ugovora, može se staviti 90 dana ne plaćaš kiriju ugovor se poništava. Takodje postoji i otkazni rok ugovora. Bukvalno nikad nisam čuo da ne možeš ući u svoj stan ako je ugovor poništen ili nevažeći. Ako neko ima detaljnije informacije neka kaže ali radim sa pravnicima i do sad nisam čuo takav primer. Meni sve to deluje kao plašenje, neko Vas je nabedio kako bi prikazao onako kako nije jer imanje ugovora bi značilo da ti je potreban dokaz o uplati kako bi se i stanar zaštitio, a stanodavac će biti dužan da plati porez na to ukoliko se zatraži ili že pak morati da plati i porez na extra profit.

I istekao ugovor je dokaz da neko tu nije ušao silom i da ga ne možeš tako izbaciti.
 
Postoje dva prava. Pravo vlasnistva i pravo poseda. Ukoliko nekog uvedete u posed izdavanjem onda on taj posed napusta svojevoljno ili prinudom. Silu moze da sprovede samo drzava, sud i policija. Ako nema pisanog traga o uvodjenju u posed onda se drzava ne mesa i onda silu sprovodite sami. Ko se ovde oslanja na drzavu ( podstanar ili stanodavac ) je bas u zabludi. Nema lepog resenja kad je stanodavac ili podstanar baraba.
 
Pa eto, dovedes policiju i izbaciš ga. Pravo poseda prestaje prestankom ugovora. Ako se plašite da "nema zašta pas da ga ujede" i to je rešeno. Sudskim izvršenjem mu se odbija od plate trenutno ili po zaposlenju. Lično video slučaj. U svakom slučaju ne možeš silu da sprovedeš sam, čak i da lopova zatekneš.

I istekao ugovor je dokaz da neko tu nije ušao silom i da ga ne možeš tako izbaciti.
Nije ušao silom ali je bespravno ostao. Možeš odmah u policiju i da se sudiš za nastale dugove ako ti je do naplate. Zameniš brave, izbaciš stvari ko će da te spreči? Opet pitam, znači li to da nijedno pravno lice ne mora da plaća kiriju jer svakako nijedno pravno lice ne ulazi niti silom niti bez ugovora?
 
Kako pravnik to lepo sroči. :) To sam i mislio. Odnosno izvršitelji sa sudskim rešenjem (sud to više ne radi, neke stvari sam naučio), uz policijsku pratnju, policija sama po sebi se ne meša, osim ako je u pitanju provala, što je praktično jedina stvaka na koju stanodavac može da se pozove radi brzog rešenja ako ima stanara barabu, a nema ugovor. Drugim rečima ako si stanodavac i ako radis sve po propisima, ugovor, prijava, ako naletiš na stanara barabu, njbćeš! Sa druge strane, ispaštaćeš ako si podstanar kome treba prijava iz milion razloga (pa i prosto zakonska prijava boravišta), a stanodavac zbog sopstvene sigurnosti ne želi da te prijavi!
 
Zar ne moze u ugovor da se ubace i stavke sta je sve bilo u stanu npr od uredjaja i namestaja. Ovi novi uredjaji imaju serijske brojeve te to sve moze lepo da se popise.
Naravno da moze, samo koliko njih pre nego sto izda stan napravi i inventar stvari (sa sve serijskim brojevima) pa onda to overi u sudu (ili danas kod notara) i izvrsi primopredaju sa sve potpisom stanara?
Moje pomenuto licno iskustvo na nekin nacin se pozitivno (za mene) zavrsilo zahvaljujuci bas jednom postojecom stavkom u ugovoru.
Da skratim pricu i ne gnjavim vas detaljima, stan je izvorno kupljen od osobe A koja je prodala osobi B a osoba B je prodala meni. Osoba A je u svoje vreme registrovala i firmu na adresu i stan koji je prodao osobi B i naravno firma nikada nije odjavljena sa adrese mog stana (o tome nista nisam znao). Nakon 11 godina od kako je osoba A prodala stan, meni stigne izvrsno resenje za popis stvari na osnovu nekog duga firme prijavljene na moj stan i nikada odjavljene. I tu pocinje perverzni zacarani krug sa nasim zakonima (i praksom) gde ja moram da dokazem da sve sto je u mom stanu je moje a ne od firme koja tu fizicki ne postoji vec 11 godina (ali je prijavljena i nikada odjavljena). Da vas ne gnjavim sa detaljima, ali ovom prilikom moram da kazem da je izvrsitelj (odnosno njegova ekipa) bila dovoljno profesionalna i da je prihvatila kao dokaz to sto je srecom u ugovoru izmedju osobe A i osobe B bila stavka gde osoba B nalaze osobi A da sve svoje pokretno iz stana mora izneti u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora ili ce osoba B to sama izvrsiti (prakticno izbaciti stvari napolje). To je bio dokaz da kada sam ja preuzeo stan od osobe B u njemu nije moglo biti nista od imovine osobe A i njegove firme.
Tom prilikom sam se upoznao sa raznim situacijama manje vise slicnim mojoj i shvatio da kada se jednom na vasoj nekretnini prijavi osoba ili preduzece to postaje njihova zvanicna adresa i svi njihovi eventualni problemi sa zakonom dolaze na vasa vrata dokle god se ne prijave na neku drugu adresu.
Isao sam posle ovog iskustva u privrednu komoru (gde se registruju preduzeca), da pitam kako da odjavim firmu koja je prijavljena na moj stan, i gle cuda ne mogu ja da odjavim sa sopstvene nekretnine nekoga ko se tu prijavio pre 20 goodina nego mora on licno. Jedini nacin je da povedem sudski postupak, pa na sudu sve to dokazem i onda sa presudom se vratim u komoru i odjavim "fantom" firmu sa mog stana.
 
Poslednja izmena:
Zakon u Srbiji štiti državinu. To je razlog što ne možete lako izbaciti stanara koji odbija da izađe. Nema to veze sa ugovorom i šta u njemu piše. To je razlog što će vas policija odjaviti za asistenciju u izbacivanju, i što će sud doneti brzu odluku o vraćanju stanara u posed ako ga sami izbacite. Ovo je komplikovana pravna tematika, nećete naći odgovor na forumu, ali ako vas zanima, pitajte nekog advokata da vam objasni.
 
Staviš klauzulu u ugovor da ako ne izadje iz stana nakon otkazanog roka placa šestostruku rentu tokom trajanja sudskog procesa .., bilo juče u jutarnjem programu grad Zaječar dao udruženju nekom prostor na korišćenje i izbacuju ih nakon 5 godina sudskog spora
 
Naravno da ima rešenja. Znači eto, ko je podstanar, po ljubinom, samo je dovoljno da se prijavi na adresu i automatski ne mora da plaća ništa.

To sam i mislio. Odnosno izvršitelji sa sudskim rešenjem (sud to više ne radi, neke stvari sam naučio), uz policijsku pratnju, policija sama po sebi se ne meša, osim ako je u pitanju provala, što je praktično jedina stvaka na koju stanodavac može da se pozove radi brzog rešenja ako ima stanara barabu, a nema ugovor. Drugim rečima ako si stanodavac i ako radis sve po propisima, ugovor, prijava, ako naletiš na stanara barabu, njbćeš! Sa druge strane, ispaštaćeš ako si podstanar kome treba prijava iz milion razloga (pa i prosto zakonska prijava boravišta), a stanodavac zbog sopstvene sigurnosti ne želi da te prijavi!
Pogrešno misliš. Imaš li neki konkretan primer ili i dalje si bez odgovora zašto uopte iko plaća kiriju i mlati se prazna slama. Možda je u Titovo vreme bilo drugačije, ne znam, Jedina stvar koja ide u korist (ne znam da li si stanodavac ali predpostavljam) najma na crno su porez i računi. A stanodavac čim se bavi izdavanjem verovatno ima više stanova pa se plaši i extra poreza na dobit. Uglavnom, kao ona čuvena izreka "Šetam parkom i vidim čoveka kako spava na klupi. I ja sad ne znam da li je Jugosloven ili narkoman."
 
Sad se setih još jedne klauzule. Ako stanar ne izadje posle pismenog obaveštenja i posle otkaznog roka smatra se da je izašao sa svojim stvarima i sve stvari koje se zateknu u stanu nakon otkaznog roka pripadaju stanodavcu. Pa nek tad proba da prijavi da si mu ukrao 20k evra posle zamene brave, pa i nek dokaže odakle mu 20k evra kad već nema za kiriju.
 
Izbacio sam zakupca pre par godina iz lokala je nije platio kiriju. Ugovor o zakupuj davno istekao, a zakupac nije ni imao stari jer ga je uzgubio. Završio sam na sudu,nagodio sam se da mu platim oštetu. Tužio me koliko se sećam po nekom članu 330 koji se odnosio na to da sam uzeo zakon u svoje ruke- samovlašće. U praksi ako je on u posedu a ti hoćeš da ga isteraš on zove miliciju. Ti objašnjavaš miliciji da je ugovor istekao a oni ti kažu tuži ga sudu, ne smete ga ga dirate. Znači može da i nema ugovor, ali dok je on u posedu ne možeš mu ništa. NE PRAVITE ugovore na dug vremenski period jer mu time dajete legitimnost. On može da vam plati samo prvu kiriju a nakon toga možete ga samo tužiti sudu za neplaćene kirije. Mogu još dosta da vam pričam iz svoje tridesotodišnje prakse zakupodavca ali :censored:...budite oprezni,živite u banana državi:rolleyes: Ljjudi kada nemaju para za kiriju traže od vas da ih razumete. Kada to odbijete, počinju da vas mrze i momentalno postajete njihov najveći neprijatelj.
 
Poslednja izmena:
Raspitah se malo ali je kasno pa rekoše da će mi sutra objasniti ako me baš zanima :D Kažu da zavisi i koliko je vremenski bio tu, ima zakon o državini. Sa druge strane i ako nema ugovor, po principu provale, može da kaže da postoji usmeni dogovor i onda kreće dokazivanje na sudu da li je bio ili nije, ako je provala stanodavac mora da živi tu. Takodje bez ugovora može da Vam iznese stvari, neplati račune, kirije... a ne možete mu ništa jer nije ni bio tu. A može Vam i sutra doći na vrata da Vas priupita nešto. Dakle i jedna i druga strana imaju mane.


dodatno

Ako je zakup ugovoren na određeno vreme (npr. godinu dana), čim istekne tih godinu dana prestaje i ugovor osim ukoliko po isteku roka stanar nastavi da živi u stanu i plaća kiriju a stanodavac to odobrava pa makar i prećutno (time što se ne pobuni kada mu kirija legne na račun). Tada će se smatrati da je nastavljen zakup pod istim uslovima samo sada na neodređeno vreme.

Dakle, dobar ugovor, redovno obnavljanje, pismena obaveštenja i nema zime. Možeš da staviš i da imaš pravo na mesečni obilazak stana. Ako mu zamenite brave posle svih obaveštenja onda on mora Vas da tuži i dokazuje da ste ga bespravno izbacili, što je sa dodatnim klauzulama otežavajuće. I ako dodje do spora sada to ide po hitnom postupku, sa dobrim advokatom se rešava sve za max godinu dana. A tada će Vam biti dužan još više.
 
Poslednja izmena:
Problem sa podstanarom koji prestane da plaća kiriju ili neće da izađe nakon isteka ugovora je taj što odluku o iseljenju može da donese samo sud. Policija nema nadležnost da rešava ugovorne odnose. Neko je pomenuo menjanje brave u svom stanu. To se u pravu zove smetanje poseda ili smetanje državine. Kada biste to uradili, a podstanar vas utužio, sud bi ga vratio u stan a vi biste snosili troškove postupka.
 
Naravno da ima rešenja. Znači eto, ko je podstanar, po ljubinom, samo je dovoljno da se prijavi na adresu i automatski ne mora da plaća ništa.


Pogrešno misliš. Imaš li neki konkretan primer ili i dalje si bez odgovora zašto uopte iko plaća kiriju i mlati se prazna slama. Možda je u Titovo vreme bilo drugačije, ne znam, Jedina stvar koja ide u korist (ne znam da li si stanodavac ali predpostavljam) najma na crno su porez i računi. A stanodavac čim se bavi izdavanjem verovatno ima više stanova pa se plaši i extra poreza na dobit. Uglavnom, kao ona čuvena izreka "Šetam parkom i vidim čoveka kako spava na klupi. I ja sad ne znam da li je Jugosloven ili narkoman."

Nisam (više) stanodavac. :) Kažem ti da porezi nemaju nikakve veze sa prijavom. Ti možeš i da prijaviš nekoga, a da ne plaćaš porez. Sve su lepo objasnili ljudi. Zašto je to tako da država na neki način štiti kriminogeno ponašanje, ne znam! Vrlo lako bi ova oblast mogla da se uredi. Da li se država i vlast (bilo koja generalno) možda plaši da bi time oborila tršište, pa tako i svoje fiskalne prihode? Ne verujem, možda bi bile niže cene, ali veća naplata. Svi bi imali veću pravnu sigurnost. Samo iskopirati zakone, a ne ovako da moraš godinama da se sudiš, pa i godina je mnogo, a ne 5 kao onaj primer grada.

Imam sličen primer u primeru svoje i šire familije. Preminuli nosioci stanarskog prava, pastorak hteo da to pravo nasleđuje. 10 godina trajalo suđenje i iseljenje. Treba li da napomenem da mu se svaki mesec stanovanja u tuđem više isplatio bez obzira što mu se sad odbija od plate?
 
A ako se promene brave (ali ga ne izbaciš) zar nije da smetanje nastaje samo ako nije proteklo 30 dana od dana saznanja za smetanje? Neka dokaže ko mu je promenio bravu pa posle obijanje, šteta... Sve to on treba da plati. No nebitno uglavnom rešenje postoji ako se zna pravni put i naplatićete sve troškove i kirije. Dobar ugovor i redovno obnavljanje. Dok bez ugovora iako možete brže da ga izbacite na ulicu on može da Vam ošteti stan, iznese stvari, neplati račune, da Vas tuži za usmeni dogovor... Oba primera imaju posledice.

@Ljuba82
Mislim da su retki stanari danas koji bi pristali da ostanu bez budućih plata i primanja ako znaju da nemaju pravnu prednost. Pogotovo jer se sada rešava brzo. (koliko čitam u zakonu kažu sada max 2 godine). Zato se gleda i kome se izdaje stan. Problem je što je većina ugovora generički i nije fino definisano kao i slabo poznavanje zakona od strane zakupodavca pa se onda to otezalo. Nije baš da ukoliko postoji ugovor stanar više ne mora da ti plaća kiriju i ti češ nakon nekoliko godina samo vratiti stan. Dobrim ugovorom ćeš sve lepo naplatiti.(relativno brzo)
Mislim da država ne štiti kriminogeno ponašanje već je to neki stari zakon iz doba socijalizma gde su stanari zaštićeniji. Možda je i sličan sa nekim evropskim pa ne žele da menjaju. Svakako bi državi više odgovaralo da zna gde je ko prijavljen, kao što je bio ovaj popis.

Ti možeš i da prijaviš nekoga, a da ne plaćaš porez.
Znam, ali sa ugovorom ćeš teško izbeći porez ako dodje na naplatu. (prinudnu ili ne)
 
Poslednja izmena:
A ako se promene brave (ali ga ne izbaciš) zar nije da smetanje nastaje samo ako nije proteklo 30 dana od dana saznanja za smetanje? Neka dokaže ko mu je promenio bravu pa posle obijanje, šteta... Sve to on treba da plati. No nebitno uglavnom rešenje postoji ako se zna pravni put i naplatićete sve troškove i kirije. Dobar ugovor i redovno obnavljanje. Dok bez ugovora iako možete brže da ga izbacite na ulicu on može da Vam ošteti stan, iznese stvari, neplati račune, da Vas tuži za usmeni dogovor... Oba primera imaju posledice.

@Ljuba82
Mislim da su retki stanari danas koji bi pristali da ostanu bez budućih plata i primanja ako znaju da nemaju pravnu prednost. Pogotovo jer se sada rešava brzo. (koliko čitam u zakonu kažu sada max 2 godine). Zato se gleda i kome se izdaje stan. Problem je što je većina ugovora generički i nije fino definisano kao i slabo poznavanje zakona od strane zakupodavca pa se onda to otezalo. Nije baš da ukoliko postoji ugovor stanar više ne mora da ti plaća kiriju i ti češ nakon nekoliko godina samo vratiti stan. Dobrim ugovorom ćeš sve lepo naplatiti.(relativno brzo)
Mislim da država ne štiti kriminogeno ponašanje već je to neki stari zakon iz doba socijalizma gde su stanari zaštićeniji. Možda je i sličan sa nekim evropskim pa ne žele da menjaju. Svakako bi državi više odgovaralo da zna gde je ko prijavljen, kao što je bio ovaj popis.


Znam, ali sa ugovorom ćeš teško izbeći porez ako dodje na naplatu. (prinudnu ili ne)
Tesko da bih 2 godine nazvao 'brzo' i benefit imanja ugovora. Verujem i ja da je u pitanju zaostali zakon iz doba socijalizma, kad se stvarno znao red.

Generalno vecina ljudi ne voli konfrontacije, i cinjenica je da su stranci bolje platise, pa se i proguta taj moguci rizik unistavanja stana, neplacanja racuna, itd. Probabilisticko razmisljanje nalaze da je veca verovatnoca da ce neki npr gradjevinar/sljaker iz Rakovice koji iznajmljuje stan u kuci za 200e mesecno sa racunima, da trazi da ga gazda saceka sa kirijom, da se ponasa lose prema stanu u poredjenju sa nekim ko bije 2k eura platu i iznajmljuje kod Botanicke Baste za 850e stan od 50kv.

Naravno postoje ekstremi u svemu, ne treba generalizovati, ali je cinjenica da skuplji stanovi privlace bolju i 'normalniju' klijentelu.
Takodje, dosta 'ugovora' se pravi na takav nacin da formalno postoji neki papir, overen kod notara, ali nije nuzno rec o zakupu, vec o npr 'prijateljima mog sina koji se znaju duzi niz godina izdajem stan uz napomenu da ne moraju nista da placaju ali da ne smeju da nista iznose od stvari, ometaju kucni red stambene zajednice, da snose popravke sami, itd', a ustvari se kes uzima ispod zita, i stanar ima ogranicena prava, ali u ovom cudnom vremenu, navikao je. Bar moze da se prijavi ako nista drugo, na adresi, iako zna da realno su mu dani odbrojani. Na taj nacin su i ovce koliko toliko na broju, a i vuci (stanodavci) siti. Ima raznih sema i svega sam se nagledao, ali poenta price je da dosta vise ima negativnih iskustava sa tim ugovorima, i da porez ne predstavlja ni priblizno veliki problem stanodavcima, koliko pravna nesigurnost i stavise ogranicavanje sopstvenih prava po pitanju isterivanja nesavesnih stanara.

Retko ko je lud da em placa, em ga drzava potencijalno goni za neke gluposti kasnije, em sebi uskracuje opcije, i jos se zeza pravno sa svim tim.
Ovako zakon dzungle, vidis da sam ja normalan, vidim da si ti normalan, probamo godinu dve, i dok jedan ne prestane da bude normalan, sve super sljaka.
 
Problem sa podstanarom koji prestane da plaća kiriju ili neće da izađe nakon isteka ugovora je taj što odluku o iseljenju može da donese samo sud. Policija nema nadležnost da rešava ugovorne odnose. Neko je pomenuo menjanje brave u svom stanu. To se u pravu zove smetanje poseda ili smetanje državine. Kada biste to uradili, a podstanar vas utužio, sud bi ga vratio u stan a vi biste snosili troškove postupka.
Nisam pravnik, ali ovo je tacno, kao i sto je Petar napisao. Sve ostalo je logicno razmisljanje, ali malo naivno detinjasto jer zakon tako ne funkcionise. Pre neki mesec sam citao temu o ovom problemu pa su se javili, sto pravnici, sto ljudi koji su prosli kroz ovo. Jedan covek je izdao nekom problematicnom policajcu koji je posle valjda isteran i iz sluzbe i prestao da placa. Usao i u neku polu krimi pricu pa se ti natezi sa takvima. Drugima je neki pravnik smestio ugovor tj. placa podstanara invalida da smeta vlasniku koji je kupio stan. Sedi sve vreme u stanu i bukvalno smrdi. Lude price, al desava se.
 
UZ „CBS HOME” – NIKAD BRŽE DO IDEALNOG STANA

Ukoliko ne možete da nađete stan koji se uklapa u Vaš budžet, želite da zaobiđete pravne i papirološke nedoumice, nađete najbolju kamatnu stopu i po specijalnim cenama opremite životni prostor, obožavaćete inovativnu platformu „CBS Home“, koju je kreirala vodeća konsultantska kuća za nekretnine CBS International


Mnogi od nas bi rekli da je nemoguće rešiti stambeno pitanje bez mnogo briga i stresa. Jednoj od najlepših, ali i najodgovornijih životnih odluka, prethode godine napornog truda i rada, potom višemesečna potraga za nekretninom, mnogobrojne pravne i papirološke peripetije, a onda još toliko za uređenje životnog prostora… Ili baš i ne mora da bude tako?

Jedini odgovor na svako prethodno pitanje i nedoumice zove se „CBS Home“. Da kupovina stana ostane nezaboravno i prijatno iskustvo pobrinula se vodeća konsultantska kuća za nekretnine u Srbiji, CBS International, pokrenuvši „CBS Home“ – inovativni segment poslovanja u cilju pružanja „usluge po meri“ svakog kupca na stambenom tržištu. Ova platforma pruža uvid u najveću bazu različitih stanova, kao i opciju da svim svojim kupcima preporuči i usluge advokata i notara koji će pomoći da proces kupovine nekretnine bude što lakši.


Najveća prednost platforme „CBS Home“ je izuzetna baza, od tradicionalnih i prefinjenih „salonaca“, pa sve do modernih i luksuznih rezidencijalnih kompleksa. Nakon što odaberete neki od stanova za kupovinu, specijalni ekskluzivitet predstavljaju Premium usluge, iza kojih stoji tim stručnjaka oformljen kako bi Vam proces dolaska do željenog stana prošao bez imalo stresa.

Premium segment „CBS Home“ obuhvata usluge kreditnog savetnika koji će za Vas pronaći najbolje kamatne stope i predočiti Vam način finansiranja nekretnine koja se u potpunosti uklapa u Vaš budžet.

Osim te usluge, „CBS Home“ je u mogućnosti i da kupcima preporuči usluge advokata koji predstavljaju podršku u procesu provere kompletne dokumentacije, pripreme kupoprodajnog ugovora i pružanje stručnih pravnih saveta.

Kako bi proces kupovine nekretnine protekao znatno brže i jednostavnije, kupcima je tim stručnjaka na usluzi sve do kraja procesa kupovine nekretnine, tj. do izbora odgovarajućeg notara i same overe kupoprodajnog ugovora i ispunjenja svih uslova za useljenje u izabrani dom.

Pomoć eksperata ne prestaje čak ni kada se proces kupovine završi, jer tada počinje uređenje enterijera i opremanje stana. Na putu do useljenja u idealan stan „po meri“, „CBS Home“ je u mogućnosti da svojim klijentima preporuči i usluge visokokvalifikovanih arhitekata koji će svojim neospornim iskustvom i stručnim savetima pomoći u organizovanju unutrašnjosti životnog prostora. Osim toga, svi kupci stanova putem novopokrenutne platforme dobijaju i izvanredne pogodnosti i popuste za kupovinu nameštaja, bele tehnike, rasvete i ostalih kućnih detalja u objektima ekskluzivnih partnera „CBS Home“.

Koncept „CBS Home“ sprovodi izuzetan tim iskusnih stručnjaka koji prevashodno razume da je vreme Vaš najveći kapital, a potom da proces pronalaska i kupovine idealne nekretnine treba da budu nezaboravno i vredno iskustvo. Da svoju važnu životnu odluku prepuštate najboljim profesionalcima najbolje svedoči osnivač „CBS Home“, vodeća konsultantska kuća za nekretnine CBS International, koja beleži 15 godina iskustva u ovom segmentu, više od 40 projekata sa ekskluzivnim zastupništvom i čak 10.000 prometovanih stambenih jedinica.
 
Poslednja izmena:
Pitanje zašto država štiti državinu je pitanje iz domena teorije prava, i opet je komplikovano. Ali nije slučajno tako, ili zato što mrzi stanodavce. To nisu komunisti izmislili, ali jeste stari koncept, koji postoji odavno u kontinentalno evropskim zakonodavstvima (pa tako i u našem). A većina evropskih država i jesu socijalisticke. U suštini, zakoni treba da štite slabiju stranu u ugovornom odnosu. Koliko se god to vama ne sviđalo, stanar u ovom slučaju jeste slabija strana i normalno je da ga zakon štiti. Stavite se u položaj stanara, koji ima bebu i dobije otkaz da izađe u roku od 7 dana u ovo nevreme sa kirijama. Pa naravno da ne treba da izađe i da će ga i sud i policija zaštiti. Moraju da se ispostuju neki normalni rokovi (a zakonski je 90 dana), na kraju govorimo o nečijem domu. Nikada se neće desiti da stanar izbacuje zakupodavca iz njegovog doma, zato je stanar slabija strana (I još nekih teorijskih razloga)

Naravno, uvek postoji mogućnost zloupotreba, koje se i dešavaju, ali ne možete gledati stvari samo iz jednog ugla. Potpuno je opravdano zakonsko rešenje. Drugi je problem neefikasnosti sudova u Srbiji.
 
Sve sto treba da se desi jeste da stanodavci podignu rente tako da im se taj rizik isplati i to je ono sto nas ceka. Delikventnih renti ce biti odredjeni % to se uracuna u cenu rentiranja i sto veci rizik to visa renta. Po mom misljenju rente su niske jer nasi ljudi uglavnom nisu imali takvih problema u velikom procentu i na kraju se resavalo nekim dogovorima. Sa dolaskom Rusa rizik se drasticno povecao i cene zakupa moraju znacajno da idu na gore. Ne samo jer ih je vise nego i zbog povecanog rizika.
Inace isti takav problem postoji i u Americi i zato se od zakupodavca trazi:
- referenca gde si ziveo prethodnih 6 godina
- kreditna istorija i score veci od 750
- dokaz da radis kod “boljeg” poslodavca (citaj veca IT firma)
- dajes dokaz o uplatama poslodavca i obracunske listice za poslednjih 6 meseci

Ako nemas to nema nista od stana.

Inace Beograd (po mom misljenju) nije ni blizu da je finansijski nepristupacan. Ja nemam neke podatke da to potkrepim ali iz iskustva u LA, SF, HNL i slicnih gradova mogu odokativnom metodom šac da kazem odmah da smo tek na trecini puta od “finansijski nepristupacnog grada”
Da bi postigli istu finansijsku nepristupacnost kao neki gradovi trebalo bi mnogo vise ovoga da se pojavljuje (na zalost) i svakako idemo u tom smeru ali nismo ni blizu.

Da bi bili na slicnoj srazmeri kao San Francisko onda u Mirijevu treba renta da kosta 2.000 eura a plate da se ne pomere i onda pocinje ovo da se desava. Sto je po meni grozno i odvratno (toliko grozno da ja u gradove ni ne zalazim) ali ocigledno da je to trend.

Hocu reci po mom misljenju situacija ce postati mnogo gora za zakupce u nadolazecim godinama u Beogradu.
 
Poslednja izmena:
Ma bravo, samo se ugledaj na Američki sistem, mislim da goreg nema, a nisu povećali rentu Rusima jer se povećao rizik, ne funkcioniše to u tom smeru. Povećali su jer su mogli. Kad Rusi odu moraće da smanje, jer neće ovde niko moći da plaća te rente. Od mene će stanodavac pre srednji prst da dobije nego što ću da mu donosim dokaze o uplatama.
 
Ja sam čuo za slučajeve da su Rusi pokazivali stanodavcima u Beogradu dokaze o stanju na računima. Ekipa koja ima desetine miliona evra na računima iznajmljuje stanove od cca 1000 EUR na Nbg. Nit kupuju stanove (iako realno mogu), nit troše kao blesavi a uz to su odgovorni pa pokazuju ko su i šta su stanodavcima. Nit su ti stanodavci vampiri pa da dignu rentu na 5000 EUR.
 
Inace Beograd (po mom misljenju) nije ni blizu da je finansijski nepristupacan. Ja nemam neke podatke da to potkrepim ali iz iskustva u LA, SF, HNL i slicnih gradova mogu odokativnom metodom šac da kazem odmah da smo tek na trecini puta od “finansijski nepristupacnog grada”
Da bi postigli istu finansijsku nepristupacnost kao neki gradovi trebalo bi mnogo vise ovoga da se pojavljuje (na zalost) i svakako idemo u tom smeru ali nismo ni blizu.

Da bi bili na slicnoj srazmeri kao San Francisko onda u Mirijevu treba renta da kosta 2.000 eura a plate da se ne pomere i onda pocinje ovo da se desava. Sto je po meni grozno i odvratno (toliko grozno da ja u gradove ni ne zalazim) ali ocigledno da je to trend.

Hocu reci po mom misljenju situacija ce postati mnogo gora za zakupce u nadolazecim godinama u Beogradu.
Hajde malo da obnovimo gradivo i na tu temu, iako mislim da smo vec pricali o tome...

U Srbiji imamo 28,5 beskucnika na 10k stanovnika, dok u USA imaju 17.6. Ima vise izvora za ovo. Za one malo losije s matematikom, to znaci da mi vec sad imamo vise beskucnika po glavi stanovnika nego USA. Bg jeste nepristupacan za one koji su dosli da studiraju, da zavrse neki ne-IT faks i usrece se sa poslom za koji narednih 10ak god nece zaradjivati vise od 1000 eur, a i to ako grizu.
 
Vrh