U linku se radi o porezu u vezi sa inflacijom, ne o dizanjem plata. Pre nisi platio porez na prihode do 11000€ godisnje, sada se taj tarif (i sve ostale) dizu sa inflacijom, tako da je od sada tarif za 0% porez 11693€.@Marinks - Nisam preskočio već mislim da ljudi moraju da prestanu da mešaju babe i žabe.
Ali ajde redom. Što se tiče prvo rečenog AUTOMATSKOG dizanja plate za inflaciju. To do 1.1.2023 nije bilo već se kao i kod nas usklađivalo kako bude... Obično jeste bilo slično inflaciji jer je inflacija bila +-2% pa i povećanje plate bilo toliko pa su ljudi MISLILI da je to automatski. Dešava se to i u Austriji i svim zemljama da plata raste SVAKE godine ali nije automatski i nije identično inflaciji. JEDINA zemlja koja ima automatsko dizanje plate za inflaciju (znači ono što objavi zavod za statistiku) je Belgija.
Ali o Austriji - Evo vam Zvaničan sajt pa pročitajte. Do 1.1. nije bilo automatskog, a i sada kad ima kao "automatsko" i onda nije za celu stopu inflacije već 2/3 inflacije i to za najugroženije.
"Therefore, from 1 January 2023 single-earner, single-parent and maintenance tax credits, pensioner tax credits and traffic tax credits will automatically be adjusted to inflation (by two-thirds)."
Oko famoznih 14 plata - to našima izgleda kao 14 plata ali u stvarnosti nek čitaju ugovor. Dobijaju radnici 12 PLATA + 1 plata je regres (ali to je regres za godišnji i koji iznosi 1 platu - što je isto do nedavno bilo i kod nas samo sada kod nas posloavac može da isplati regres od 100din) + 1 plata je bonus (za državni sektor je to garantovan i iznosi 8,3% godišnje bruto plate). U privatnom sektoru nemaš garantovan bonus već imaš veći % ali isto koliko će ti od tog isplatiti zavisi od volje gazde ili vlasnika ili odbora.
Ukratko ljudi, Zapad samo malo bolje to sve lepo upakuje i ne ložite se na priče. Vi u Austriji dogovarate BRUTO Godišnju platu!! To je ono što je važno, a da li ću vam ja to isplatiti na 12, 14 ili 52 dela (kao u Australiji svake nedelje) to je skroz nebitno. Godišnja BRUTO plata je merodavna! Onda do nedavno i penzioneri u Srbiji su dobijali čak 24 PENZIJE (svakih pola meseca po polovina ) To su gluposti. To su trikovi koji njih ne koštaju ništa a naš polupismen misli ali su darežljivi. Pitajte vi ljude kolika je tvoja GODIŠNJA Bruto plata pa onda možeš da vidiš a ne da li isplaćuje taj iznos na 12, 15 ili 20 rata... Svaka godišnja plata bruto ispod 60k sada je za puko preživljavanje i kosti od Matijevića svake nedelje jednom. Nažalost
Pa Rođo moj!! To nije automatski ako su pregovori!!! To su dve kategorije!!U linku se radi o porezu u vezi sa inflacijom, ne o dizanjem plata. Pre nisi platio porez na prihode do 11000€ godisnje, sada se taj tarif (i sve ostale) dizu sa inflacijom, tako da je od sada tarif za 0% porez 11693€.
Plate u Austriji se dizu nakon godisnjih razgovora radnickih sindikata sa velikim poslodavcima. To sto oni dogovore vazi onda kao apsolutni minimum za svih. Ova godina je bilo kao 10% Link
O pa evo krece ChatGPT gastarbajter edition Pa ovo kao da slusam moje rodjake iz Svajcarske, koji mene ubedjuju da je meni bolji i zdraviji zivot nego tamo, i da oni cekaju "jos samo koju godinu" da kupe stan ovde i vrate se. Naravno vratice se nikada, ako i tada. Odusevljeni svaki put kad dodju u Beograd, i kako se izmenio, i da nije vise donosenje Kinder proizvoda odande docekano kao Bozic. Krenu oni meni i zeni tako, kako nas dvoje kad bi ziveli tamo ne bi imali ni kad da se vidimo, surov je to zapad znas, morali bi mnogo vise da radite nego sto radite ovde da bi normalno ziveli (a sin im radi 36 sati nedeljno u osiguravajucoj kuci, i zivi i bez druge plate skroz ok ). Uglavnom postedi nas te balkanske rapsodije i melanholije da je zivot svugde onako bljak, a ovde kod nas eto "tesko je, da, al je bolje"Ljudi ostavimo se više poređenja sa Bečom. Ko hoće nek ide tamo da živi i kraj.
Drugo, ti stanovi od 700e su SOCIJALNI STANOVI!! Znači nisu na slobodnom tržištu i ne može ih svako dobiti.
3.) Te stanove izdaju u 99% slučajeva velike korporacije njihove wohnun korporacije.
4.) Kirija raste u skladu sa inflacijom SVAKE godine i tako je u ugovoru. Kod nas npr. kad dogovoriš kiriju uglavnom je ista dok ne dođe neko veće pomeranje. Znači kod nas nema (ili barem ja nisam video ili čuo) da se svake godine kirija usklađuje sa inflacijom ili rastom cena na malo.
5.) Ko god od naših dođe na blue card (znači plata preko 60k bruto godišnje) u te stanove od 700 NE MOŽE da uđe!
6.) Postoje liste čekanja!! Za Austriju tj Beč ne znam koliko su dugačke ali znam za Holandiju ( u proseku preko 10 godina moraš da čekaš na socijalni stan)!!! Znači pre ćeš umreti nego ga dobiti i to samo ako imaš max prosečna primanja. Ako ti pređe prosek primanja onda si automatski diskvalifikovan za te stanove!! Plus ih dobiješ nenameštene tj i BEZ poda, gole zidove ili u prevodu "siva gradnja". Moraš i laminat sam stavljati a kad izlaziš moraš da ga vadiš!!!
U Danskoj isto - liste ČEKANJA za te stanove.
7.) Studentske sobe su u većini Zapadnih država od 600-800e mesec. SOBA studentska. Tako da ne zavaravajte se ljudi. Ispod 1000 eura za dvosobni stan od 60 kvm ŠANSE nema da ga nađete bilo gde a da imate primanja iznad proseka tj iznad medijalnih primanja. I to pazite računaju se porodična a primanja!! A ne partnera koji manje zarađuje. Pa ako sam ja CEO, a žena kući nezaposlena to ne znači da mi primamo socijalnu pomoć
Ukratko jeftinog života NEMA ni kod nas ni na Zapadu. Stanovi su skupi i rent je skup.
Ne postoji automatsko dizanje plate u Austriji, ti nisi razumeo sta stoji na strani ciji link si ovde kacio. U Austriji skoro svako spada pod sindikalne pregovore (>90%), tako i svi u IT strukama.Pa Rođo moj!! To nije automatski ako su pregovori!!! To su dve kategorije!!
I ako ti spadaš pod sindikalne pregovore onda si u velikom sosu, jer to su većinom niže plaćeni poslovi. Svi poslovi preko 100k sigurno nisu pod sindikalnim ugovorima i pregovorima...
Ne verujem. To često čujem najviše od onih koji se bave izdavanjem, a u stvari unose strah kod zakupaca da "ćute jer može biti gore". Mogu stanodavci da dignu kiriju za porez naravno, samo će se zapitati da li im se isplati da im stan stoji prazan i plaćaju režije ili će da spuste cenu kada ne bude bilo ljudi da ih iznajme. Zato i imamo mnogo investitora, jedini biznis gde je "legalno" ne platiti porez.
Pa Rođo moj!! To nije automatski ako su pregovori!!! To su dve kategorije!!
I ako ti spadaš pod sindikalne pregovore onda si u velikom sosu, jer to su većinom niže plaćeni poslovi. Svi poslovi preko 100k sigurno nisu pod sindikalnim ugovorima i pregovorima...
Upravo to, kad nas je regres u najboljem slučaju 300din. Nazovi kako hoćeš opet dobijaš platu na platu, koliko god ti nama ovde predstavljao da nam je mnogo bolje. Postavlja se pitanje zašto si uopšte otišao tamo da te varaju kada si ovde mogao da uživaš za minimalac, dobiješ bolje zdravstvo, bolje institucije, bolje zakone, bolje uredjenje...Oko famoznih 14 plata - to našima izgleda kao 14 plata ali u stvarnosti nek čitaju ugovor. Dobijaju radnici 12 PLATA + 1 plata je regres (ali to je regres za godišnji i koji iznosi 1 platu - što je isto do nedavno bilo i kod nas samo sada kod nas posloavac može da isplati regres od 100din) + 1 plata je bonus (za državni sektor je to garantovan i iznosi 8,3% godišnje bruto plate). U privatnom sektoru nemaš garantovan bonus već imaš veći % ali isto koliko će ti od tog isplatiti zavisi od volje gazde ili vlasnika ili odbora.
Onda ti je divlje trziste i USA. Tamo je koliko ispregovaras toliko imas.Ne postoji automatsko dizanje plate u Austriji, ti nisi razumeo sta stoji na strani ciji link si ovde kacio. U Austriji skoro svako spada pod sindikalne pregovore (>90%), tako i svi u IT strukama.
Ja licno sam dobio povecanje 7,x% na basis platu 136.000€ plus bonuse. Pocetnici sa manjom platom dobiju naravno vece povecanje. A prosek u Austriji je bio prosle godine 10,3%.
Ja ne znam zasto bih ja ili bilo neko drugi bio u "velikom sosu". Misils da je bolje da si na divljom trzistu gde svako moze da te uceni kako zeli?
Jeste, i zbog toga nisam tamo otisao. Sada mi sve ide odlicno ali ne znam da li ce uvek tako biti. Jednostavno ne zelim da zivim medu divljacima.Onda ti je divlje trziste i USA. Tamo je koliko ispregovaras toliko imas.
Ti ispravno konstatuješ činjenicu i onda doneseš potpuno pogrešan zaključak.Nemoj ni ti da sumnjaš da Ja ne znam šta država ubire, i sam sam poslodavac. Ubire poreze od malih, ako kasniš par dana preti ti blokada, inspekcije... Ako si kum, brat, drug član... možeš da kasniš i po nekoliko godina. Evo meni roba na carini dva meseca, drugovima članovima prodje za pola sata. Prekršajne prijave idu većinom malim poslodavcima da bi otvorili put za velike i njihove. Izmedju ostalog i razlog zašto je najbolje ulagati u nekretnine nego u posao. Da li si ti poslodavac pa si upućen u sve čari našeg poslovnog sistema?
Ma nemoj. Kada je to država brinula za svoje gradjane? Ne mešaju se jer je mnogo više njihovih nego tih "jadnih koji sklapaju kraj sa krajem". Neka se zaposle. ili u slučaju tvojih roditelja, pogotovo ako su penzioneri, ako ne mogu da plaćaju porez ili troškove neka prodaju stan, ionako im je višak i nek uživaju u ostatku penzije. A ne da imaju penziju + 800e (pare za koje jure frilencere koji rade za razliku od njih). Kada bi se uveli porezi srozale bi se i cene nekretnina pa bi više ljudi moglo da kupi stan.
Dakle, sve su to izgovori stanodavaca "kako se država brine za gradjane", a u stvari teše sebe i mole se da država ne počne naplaćivati porez. Da država stvarno brone o gradjanima uvela bi poreze odavno, em bi se pare slivale u državnu kasu em bi cene nekretnina bile jeftinije. Ja kad sam pričao da treba ograničiti cene parking mesta u zavisnosti od lokacije kako parking mesto ne bi koštralo ko trećina stana i kako bi više ljudi kupovalo parking mesta u zgradi, a ne parkiralo na ulicama rekli su mi da to tako ne sme i ne može. A vidimo da Beč ograničava sve što se ograničiti može. Verovatno im zato toliko loše ide.
@G.I.Joe
Fino si preskočio deo o 13toj i 14toj plati kao i povećanju plate i uskladjivanju sa inflacijom, ali si brže bolje napisao kako kirije skaču sa inflacijom. Znamo mi da je Srbija mnogo bolja zemlja od Austrije, Beograd mnogo bolji od Beča, ali ne moramo to trljati ljudima na nos. Neka ih bude sramota koliko je nama dobro.
Kao sto vidis i kao sto si sam rekao. Svako bira gde ce da zivi. Od beograda, Beca, Toronta, Moskve, Pjong Janga do Sidneja. Siroka je zemaljka kugla pa moze da si svako izabere. Tema diskusije nije gde je bolje ziveti vec cena nekretnina u BGu.Jeste, i zbog toga nisam tamo otisao. Sada mi sve ide odlicno ali ne znam da li ce uvek tako biti. Jednostavno ne zelim da zivim medu divljacima.
Ako u ugovoru piše sa je godišnja bruto plata x eur, jel se u Austriji isplaćuje tih x eur godišnje ili se automatski dobija neki dodatak? Znam da u UK mnogi primaju platu fortnightly, na svake 2 sedmice. Učestalost isplate međutim ne utiče na iznos plate koja je ugovorena u godišnjem bruto iznosu.1) U Austriji svako prima 14 plata i to bas plata znaci dve duple ( plata za jun i plata za novembar) nikakav regres, ugovori i procenti.
2) Zakonom je regulisana kirija za stanove u privatnom vlasnistvu samo za starogradnju. Starogradnja je sve sto je izgradjeno do 1945 i podeljeno je u 4 kategorije i dva tipa ugovora ograniceni i neograniceni. A kategorija ogranicenih ugovora maksimum iznosi 4.185 kod neogranicenih 5,58e po kvm plus naravno ostali troskovi. Privatni stanovi koji potpadaju pod novogradnju nemaju ogranicenja.
Tema je cena nekretnine/kirije u BGu i ja navedem razlozi zasto je uzasno precenjeno kad ih uporedis sa gradovima u Austriji, Nemackoj itd.Kao sto vidis i kao sto si sam rekao. Svako bira gde ce da zivi. Od beograda, Beca, Toronta, Moskve, Pjong Janga do Sidneja. Siroka je zemaljka kugla pa moze da si svako izabere. Tema diskusije nije gde je bolje ziveti vec cena nekretnina u BGu.
U mom a i ugovorima svih ljudi koje ja znam nigde se ne spominje godisnja bruto plata vec iskljucivo mesecna bruto. U AT se ne izrazava na godisnjem nivou po pravilu.Ako u ugovoru piše sa je godišnja bruto plata x eur, jel se u Austriji isplaćuje tih x eur godišnje ili se automatski dobija neki dodatak? Znam da u UK mnogi primaju platu fortnightly, na svake 2 sedmice. Učestalost isplate međutim ne utiče na iznos plate koja je ugovorena u godišnjem bruto iznosu.
Druže, ti si sa tom platom lagano top 1% earner u Austriji- svaka čast! Bilo bi zanimljivo čuti kakav standard života možeš da priustis, gde stanujes, kakav auto voziš, gde letujes, zimujes. Da li je život glamurozan kao što se čini iz ove perspektive.Ne postoji automatsko dizanje plate u Austriji, ti nisi razumeo sta stoji na strani ciji link si ovde kacio. U Austriji skoro svako spada pod sindikalne pregovore (>90%), tako i svi u IT strukama.
Ja licno sam dobio povecanje 7,x% na basis platu 136.000€ plus bonuse. Pocetnici sa manjom platom dobiju naravno vece povecanje. A prosek u Austriji je bio prosle godine 10,3%.
Ja ne znam zasto bih ja ili bilo neko drugi bio u "velikom sosu". Misils da je bolje da si na divljom trzistu gde svako moze da te uceni kako zeli?
Ti mašiš poentu. Ko primorava tvoje roditelje da iznajmljuju "tako nisko". Neka prodaju stan. Taj stan nikako ne vredi 800e al ajde raznih ljudi ima. Tako da kada bi porez prebacili na tog mučenika ostao bi im prazan stan godinama, e onda bi usledilo smanjenje kirije i prebacivanje poreza na stanodavce, a samim tim destimulacija ulaganja u nekretnine i pad cena stanova. Šta je bolje po društvo? Rentiranje je isto BIZNIS za koji važe ista pravila kao i za poslodavce. Ako hoćeš poreske olakšice (kao npr tvoji roditelji) onda piši zahtev, da vidimo nekretnine, primanja... pa da se onda odluči. U rangu onog dede što pita ima li neko da mu pozajmi 2000din za hranu, a živi u 112 kvadrata na NBG.Ti ispravno konstatuješ činjenicu i onda doneseš potpuno pogrešan zaključak.
Što se poreske politike tiče i ja sam poslodavac i znam koliko je drzava agresivna u ubiranju poreza, naravno od "običnih" poslodavaca, a oni veliki ili partijski podobni dobijaju olakšice, razne reprograme, i na kraju ne plaćaju svoje obaveze. Nadam se da nam je svima jasno da zivimo u državi gde su poluge sistema, uključujući i poresku upravu u službi kriminogenih struktura, a ne u službi i za dobrobit "običnih" građana.
Kada se radi o porezu na rentanje stana, stanodavci u raspalim komunistickim zgradama nisu partijski drugovi, niti veliki biznismeni, već matori, osiromaseni ljudi poput mojih roditelja. Pri tome, prihod od rente stana je ionako nizak kada ga uporedis sa vrednošću nepokretnosti i naravno da je nebulozno očekivati od nekog ko malo prihiduje da porez ne prebaci na zakupca. Ako ces da posluješ po zakonu, kupiš, renoviraš i opremiš trosoban stan u tom bloku za nekih 230-240k eur, možeš da ga rentaš za 800 eur i nakon što platiš porez da ti ostane 640 eur mesecno. Pošto si u poslu, nadam se da ces se sloziti da je to je skroman prihod za taj nivo investicije i niko ne bi tako ulagao. Međutim, kao što si pravilno napisao, bolje je davati stan pod rentu makar i po ovim niskim cenama, jer je društvo siromašno i nema ko da plaća visoke stanarine. E, onda dolazimo do drugog problema, a to je da bi se taj porez ako bi bio prebačen na zakupca opet stvarao problem, jer je taj što je uzeo 70 m2 pod rentu jedva skupio i tih 800 eur I sve preko toga bi mu bilo previše. Zato se i održava ovaj status quo i ovo je jedini porez koji država za sada ne ubira od "običnog čoveka".
Neko veruje u trziste kao da je to neka mehanika ili fizika i da je to sve prirodno. Meni je poenta da dokazem da nije tako, iza toga stoje ljudi koji slabo organizuju drzavu i prevaranti koji naduvaju cene. Inace ljiudi bi platili 3000€ kiriju za 50m2 stan u Becu i ne 500€. Sve je pitanje organizacije i morala. I to se sve moze i nadam se da hoce da se ispravi. A da me ne razumete pogresno, ja ne navijam sa neku revoluciju ili da se srusi vlast. Postoje zakone za sve u Srbiji, samo ih sprovedite.Beč je glavni grad jedne od najrazvijenijih i najuređenijih država na u Evropi, ljudi iz celog sveta su spremni da daju ogromne pare da idu na njihove univerzitete ili da se cimaju godinama sa nostrifikovanjem diploma i polaganjem jezičkih sertifikata kako bi otišli tamo da rade.
Beograd je glavni grad jedne od najmanje razvijenih država u Evropi u kojoj je ostao da živi onaj ko mora.
Ne vidim poentu upoređivanja. Hajde da poredite Beč i Helsinki, imalo bi nekog smisla, ovako je potpuno bezveze.
Hvala, mislim da nisam jos ali blizu sam. Glamurozno ne zivim ali lepo i bez materijalne brige, to mnogo znaci. Imam svoj stan u Becu u dobrom kraju, ziveo sam povremeno u Beogradu i uskoro cu da se vratim sa zenom za Bec da ona nostrifikuje svoj diplom i pocne da radi kao lekar tamo. Auto mi je polovan ali solidan, 13000€ vrednost.Druže, ti si sa tom platom lagano top 1% earner u Austriji- svaka čast! Bilo bi zanimljivo čuti kakav standard života možeš da priustis, gde stanujes, kakav auto voziš, gde letujes, zimujes. Da li je život glamurozan kao što se čini iz ove perspektive.
Ne razumem. Tržište određuje cene. Bilo koji trosoban full renoviran i pristojno (da ne kažem lux) namešten stan u starogradnji u blokovima 21,22, 29, 30 se lagano renta za 800 eur u roku od max 2 dana (mi smo ovaj izrentali za 2 sata). To je makar lako proverljiva informacija i svako ko iole prati tržište nekretnina će ti to potvrditi.Ti mašiš poentu. Ko primorava tvoje roditelje da iznajmljuju "tako nisko". Neka prodaju stan. Taj stan nikako ne vredi 800e al ajde raznih ljudi ima. Tako da kada bi porez prebacili na tog mučenika ostao bi im prazan stan godinama, e onda bi usledilo smanjenje kirije i prebacivanje poreza na stanodavce, a samim tim destimulacija ulaganja u nekretnine i pad cena stanova. Šta je bolje po društvo? Rentiranje je isto BIZNIS za koji važe ista pravila kao i za poslodavce. Ako hoćeš poreske olakšice (kao npr tvoji roditelji) onda piši zahtev, da vidimo nekretnine, primanja... pa da se onda odluči. U rangu onog dede što pita ima li neko da mu pozajmi 2000din za hranu, a živi u 112 kvadrata na NBG.
Ko su stanodavci u raznim komunističkim zgradama? Pa glasači, i to oni najbrojniji. Pored dakle njihovih kojih je mnogo (raznih kriminalaca, biznismena, partijskih drugova)... Svima njima odgovara da ne plaćaju porez. Evo, hajde da ne plaćamo poreze i doprinose. Narod će biti srećniji, imaće veće plate, poslodavci će se manje opterećivati i poslovaće uspešnije. Može tako?
Samo jedna vrlo bitna stvar. Ukoliko bi uveli 30% poreza to trenutno ne bi moglo da se prelije na zakupce. I trenutne cene zakupa su prevelike. Stan + komunalije ne smeju da predju 30-35% budzeta porodice. Isto vazi i za krediteUpravo sam to i naveo, nikome drzava ne pomaže već se svesno odriče ove vrste prihoda da bi u određenoj meri održala socijalni mir.
Drugo, što se tiče vlasnika stambenog kapitala, mislim da ne znaš o čemu govoriš. Moji roditelji, kao i većina penzionera, imaju bedne penzije i dopunjuju svoj budžet rentanjem stana (koji je nasleđen) od 70 m2 u 21. Bloku za koji dobijaju 800 eur mesečno i to im omogućava da povremeno negde otputuju, da se normalno hrane, da analize rade u privatnoj laboratoriji umesto da čekaju satima u domu zdravlja itd. Dakle, nikakav luksuzan život. Sad, postoje i penzioneri koji žive sa 15.000 dinara mesečno, ali ako si skorije bio u prodavnici ili plaćao račune, znaš da to nije zivot dostojan čoveka.
Dakle, postoji vrlo jasno strategija zašto se ne ubire ovaj porez i za sada je tako. Drzava nije motivisana interesima građana, ali isto tako nisu ludi da dolivaju ulje na vatru.
Samo jedna vrlo bitna stvar. Ukoliko bi uveli 30% poreza to trenutno ne bi moglo da se prelije na zakupce. I trenutne cene zakupa su prevelike. Stan + komunalije ne smeju da predju 30-35% budzeta porodice. Isto vazi i za kredite
Žao mi je, Antoaneta, što vas nisam prepoznao, ali nisam mogao prećutati ovu iskrivljenu sliku koju poturate o Beču, a koja onda ostavlja neupućene u utisku kako u Beogradu i nije toliko loše, jer će negde drugde morati da oglođu laminat i tako u tom duhu.O čemu mi ovde pričamo, ALO BRE! O polovnim korišćenim stvari. Pa second hand roba i second hand tržište imaš svuda... Ako tako želiš da nameštaš SVOJ stan a ne stan za rentiranje, onda svaka čast! Zašto, ali zašto ići na Zapad da bi uzimao polovne stvari? Ako ideš na Zapad ideš na veću platu, bolje uslove, više para, sve veće a ne sve MANJE. Pa to možeš i ovde isto!?
No tema je cena nekretnina u Beogradu, ne Beču. Već sam rekao, kome je Beč bolji, nek ide tamo i nek se zaposli. Blue card plata 60k i vozi Miško. Široka ti EU za zapošljavanje.