Šta je novo?

Cene nekretnina

Na NBG nemas kuca pa je zagadjen vazduh, merna stanica u Oml.brigada (ne Surcin itd). Ali to je irelevatno kupcima stanova. Najskuplji su m2 u najzagadjenijim opstinama.

Poslednja izmena:
Rekao si da ce elita da ode van grada, elita zivi na Dedinju, ne na NBG.
Stavio sam "elita" :) Mislio sam na ljude koji su imućniji ali ce se smoriti od BnV i novih NBG blokova. Cisto da se zna, na Zvezdari imate blokove koji nemaju ni jedan vid grejanja osim na struju ili čvrsto gorivo dok je Vrčin gasifikovan.

Poslednja izmena:
Videcemo. Desilo se u mnogim metropolama. Mozda Beograd ostane imun na takve promene. Mozda i sredja klasa skapira da kvalitet zivota nije trazenje parkinga pola sata po kraju i slusanje brujanja busilice svakih par meseci kada se neko novi useli u zgradu.

Na NBG nemas kuca pa je zagadjen vazduh, merna stanica u Oml.brigada (ne Surcin itd). Ali to je irelevatno kupcima stanova. Najskuplji su m2 u najzagadjenijim opstinama.
Kako nema, a šta su Vojvođanska/Zemunska, Bežanija, Ledine?

Pričamo o iseljavanju imućnijih iz grada u potrazi za boljim kvalitetom života.

Poslednja izmena:
Videcemo. Desilo se u mnogim metropolama. Mozda Beograd ostane imun na takve promene. Mozda i sredja klasa skapira da kvalitet zivota nije trazenje parkinga pola sata po kraju i slusanje brujanja busilice svakih par meseci kada se neko novi useli u zgradu.
Kad smo vec kod toga, ranije su mi dosta iskakale reklame za neke projekte u podnozju Kosmaja, polu-lux tipske kuce sa bazenima ili bez.

Kako ide prodaja, da li je zavrseno/useljeno nesto od tih projekata?

Koliko znam jeste dosta projekata zavrseno i useljeno. Imas tamo i privatnu skolu https://sopothill.edu.rs/ . Generalno opstina Sopot je dobra opstina. Putevi su dobri itd. Rodjakov rodjak :) je rodjen u Svajcarskoj ali je odlucio da se preseli u Nemenikuce sa porodicom. To je apsurd - Sopot, Indjija, Pazova su razvijenije od prigradskih beogradskih naselja u svakom pogledu.

Nije za poredjenje, jer su zbog vec visokih kamata same cene bile dosta manje. Evo dva primera za kredit od 160k evra na 30 godina:
Primer 1: Kamata ode sa 3% na 7% kao sto se sad desava -> rata ode sa 675 na 1065 evra, ili povecanje rate od 57%.
Primer 2: Kamata ode sa 10% na 17% kao sto je tada bilo -> rata ode sa 1400 na 2280 evra, ili povecanje rate od 62%.

E sad, fora je sto i kad su bile niske kamate u godinama pre 81., nisu bile ludacki niske kao u poslednjih par godina, tako da ni cene nekretnina nisu bile ludacki visoke kao danas, pa ti ne bi trebalo 160k nego pola od toga ili mozda i dosta manje. Hocu da kažem da sa današnjim cenama i kamatnim stopama, nekome ko uzima kredit za stan su stanovi bukvalno duplo skuplji nego pre dve godine. Eto, toliko su i kupci i prodavci u iluziji. Ili je sad sve preskupo ili je pre dve godine bilo sve previse jeftino, a mislim da je jasno moje misljenje.
Pri sadašnjim kamatnim stopama, prosečna mesečna kamata u kreditu na 25 godina gotovo je jednaka renti za takve stanove.
Uz dalji rast kamata, obesmišljava se i formalni ekonomski razlog kupovine, jer plaćena mesečna kamata postaje veća od rente, a oba troška su "bacanje novca".

Koliko znam jeste dosta projekata zavrseno i useljeno. Imas tamo i privatnu skolu https://sopothill.edu.rs/ . Generalno opstina Sopot je dobra opstina. Putevi su dobri itd. Rodjakov rodjak :) je rodjen u Svajcarskoj ali je odlucio da se preseli u Nemenikuce sa porodicom. To je apsurd - Sopot, Indjija, Pazova su razvijenije od prigradskih beogradskih naselja u svakom pogledu.
Ta skola je veliki plus, vrlo povoljna, skoro pa 10k godisnje.

Mene je recimo ova dilema uvek zakopavala. Ako hoćeš ovako sveobuhvatno komforan i zdrav život, moraš da se pomiriš sa tim da kupuješ stan u zgradi staroj 40-60 godina, upitnog kvalteta magistralnih instalacija, verovatno sturkturalno kompromitovanoj stihijskim nadogradnjama i pregradnjama, sa hodnicima decenijama neokrečenim, i fasadama u raspadu, da ne pričam o drugim problemima održavanja. To sve onda obesmišljava život u humanom okruženju, sa zelnilom, prirodom, adekvatnim sadržajima, i razumnom gustinom. Jednostavno, ako čovek želi da živi humano, a pritom u novom stanu, toga u Beogradu jednostavno NEMA.

Ovaj post ubada celu problematiku pravo u centar! Kakva god da je cena kvadrata, ona je previsoka kad nema humanog zivljenja.

Postavicu jedno hipoteticko pitanje, voleo bih da mi bar nekoliko forumasa odgovori.

Pitanje je sledece:

Dobijate posao direktora u nekoj jakoj firmi u Beogradu, firma placa troskove stanovanja do 10.000 evra mesecno.

Sta bi ste u toj situaciji izabrali, kucu, penthaus, vilu sa bazenom i gde bi ste izabrali, centar, Dedinje, Kosmaj? I zasto bas tu?

Da dodam, firma se nalazi u blizini mostarske petlje.

Stoji i da su najhumanija naselja i blokovi zapušteni, da nema svesti da treba da se održava fasada, krov, hodnik, lift, jer baš me briga to treba neko drugi da plati ali zaboravljamo kako su izgledale zgrade u na primer savskim blokovima i ceraku 70tih i 80tih. Tu su se snimale domaće serije i filmovi da se pokaže kako eto običan radnik lepo živi. Godine su prošle, izmešali se stanovnici, nisu tu više vojna lica i piloti, radnici i kulturnjaci nego raznorazni svet. Epilog našeg mentaliteta je pomenuta nebriga za zajedničku svojinu.
Živi bili pa videli, a kako će ABlok, Savada, Sakura, Minel, Lastavice, One, itd izgledati za 50 godina?
One jesu lepe sada i postoji ugovor da ne može ništa da se dira, međutim, mogu da se opkladim da će 2070. biti u istom stanju kao stari NBg blokovi.
Daj da zastaklim terasu, daj bure sa kupusom, izbaci staru veš mašinu ispred lifta nek stoji, izvali ovo, probij zid tamo.
Dakle jeste prvobitna garnitura stanara bila ajd da kažemo sa "građanskim" vaspitanjem, uostalom nisu ni lako došli do stanova (zaduživanje kod banaka, štednja), ali kasnije će te stanove naslednici prodati, tu doći neki drugi stanari bez nivoa svesti, ali sa parama,i onda će krenuti opisano ruženje
Jedan smo isti narod i u onim i u ovim zgradama i tu se neće ništa promeniti ni u budućim generacijama, čak predviđam još veću devastaciju.

Poslednja izmena:
Te kupusare i štemače,ostavljamo onima,kojima je prvo pitanje kod kupovine stana,a koliko je trošak održavanja ???
Nedao im bog,da ima kakvog domara ili obezbeđenja,ko je lud to da plaća.Bazen je za njih tek smrt:LOL:.
Oni su prefinjeni,traže pogodnu visinu stana,odakle se najbolje lansira đubrojektil,a da ih komšijski PVO neotkrije.

Poslednja izmena:
Vrh