Šta je novo?

Cene nekretnina

Hajde da vidimo :) Ja sam sad fokusiran na Nis, da vidimo kako ce se tamo kretati cene - jer on ima bas veliki pad prometa... Ako tamo ne krenu da padaju cene znacajnije (jer su povecali cene duplo u ovo ludo vreme) - nece ni u Bg-u

edit: Dok ne krenu da padaju cene u unutrasnjosti - nece ni ovde. Ona stara - Dok ne krenu da padaju cene na periferiji, nece ni u centru

Obrati paznju da u Nisu imas 5.6% pad cena u odnosu na januar.

Nemoguće. Ušli smo u kapitalizam i jedino mesto gde će srednja klasa moći da priušti sebi da živi(iznajmljuje) je puka periferija. Široki centar Beograda, komunistička gradnja na NBGD je rezervisana za bogatu klijentelu i to će se sve izdavati. Srednja klasa koja preostane će živeti u Vojci, a oni bolje stojeći će moći da priušte nešto i u Pazovi(samo Novoj jer Stara je već Lux lokacija).
A kome će da izdaju stanove na NBG, kasirkama?

Hajde da vidimo :) Ja sam sad fokusiran na Nis, da vidimo kako ce se tamo kretati cene - jer on ima bas veliki pad prometa... Ako tamo ne krenu da padaju cene znacajnije (jer su povecali cene duplo u ovo ludo vreme) - nece ni u Bg-u

edit: Dok ne krenu da padaju cene u unutrasnjosti - nece ni ovde. Ona stara - Dok ne krenu da padaju cene na periferiji, nece ni u centru
Pa evo pogledaj parametre Niša, tamo je pad novčanog prometa počeo pre nekih 8 meseci a evo drugi mesec padaju cene. I tu je klasičan zakon tržišta zastupljen.
Li Beograd je druga priča, tu se mnogo veći novac vrti, ubeđen sam da će doći do intervencije.

Obrati paznju da u Nisu imas 5.6% pad cena u odnosu na januar.
to je i dalje pitanje i statisticka greska - moguce je da je prodato vise stanova na periferiji i eto.. A imas prodato samo nekoliko desetina stanova za ceo mesec - morace nekoliko meseci da se desava pad da bi bilo relevantno

Da, ali glavni razlog sto su cene nekretnina u zapadnim gradovima u centralnom jezgru - jeste to sto nemas nikakvu gradnju, tj postoji samo trgovina starogradnjom. Dok kod nas moze da se izgradi ceo kvart u strogom centru, samo treba da se pojavi jedan "kompletni idijot" i resi problem :D
Pravno-tehnički, u vezi tog rušenja i tog idiota mogu samo da potvrdim da je sve to normalno i da se isto tako radi u zapadnim zemljama na atraktivnim lokacijama i bivšim Industrijskim zonama. Jednostavno je to slika i prilika kapitalizma, a to su sve razvijene države već prošle. I da nije bilo tih kompletnih idiota u tim zapadnim zemljama nikada oni ne bi dostigli nivo razvoja koji sada imaju. Tako je dobro što i mi idemo u istom pravcu jer tako se svuda radi. :cool:

to je i dalje pitanje i statisticka greska - moguce je da je prodato vise stanova na periferiji i eto.. A imas prodato samo nekoliko desetina stanova za ceo mesec - morace nekoliko meseci da se desava pad da bi bilo relevantno
Slazem se, naravno. Samo, _ako_ smo usli u period pada postoji velika sansa da je ovo realan pad koji ce se ponavljati.

Pa to je taj lux kvalitet :) I ranije sam cuo da se BgH2O raspada, a evo sad jos jedne potvrde. Ali navali narode, jos malo pa nestalo. I posle ce neko da prica bajke da to vredi 4k i vise evra po m2. Vredi malo sutra.

Inace, skoro sam pisao za novogradnju u Nisu. Postoji jedna novogradnja u Nisu na dobroj lokaciji gde cisto informativno pratim situaciju, s obzirom da investitor ima sajt na kome se moze pratiti koji stanovi su prodati, a koji dostupni za prodaju. Uglavnom, u zadnjih mesec dana nije prodat nijedan stan, a prodato je ukupno svega 25% stanova za vise od godinu dana, a zgrada ce biti gotova do kraja godine. Ali zato mi reklame tog investitora izlaze svakodnevno. Ipak, pohvala za transparentnost.
Kako sad probija voda u malom Dubaiju, zar nije BGH2O premium priča.

Nemoguće. Ušli smo u kapitalizam i jedino mesto gde će srednja klasa moći da priušti sebi da živi(iznajmljuje) je puka periferija. Široki centar Beograda, komunistička gradnja na NBGD je rezervisana za bogatu klijentelu i to će se sve izdavati. Srednja klasa koja preostane će živeti u Vojci, a oni bolje stojeći će moći da priušte nešto i u Pazovi(samo Novoj jer Stara je već Lux lokacija).
Ne. Srednja klasa će moći da iznajmljuje po gradu (tako da skoro cela jedna plata iz kuće, tipa dve trećine, ode na rentu - tako je, kad ga već neko pomenu, i u Parizu), ali ne i da kupi. Kupovina će biti za bogate investitore - koji će im izdavati. I već je tako; ne bih ni razmišljao o kupovini stana u ovo vreme.

Gomila gluposti. Opet, uvek stalno.

Vinča i Banovci i Ruma ne mogu da se porede sa periferijom Pariza i Londona ili Minhena gde "običan svet" živi. Mi nemamo ni metro ni regionalnu železnicu da spoji sva ta daleka naselja sa Beogradom da omogući commute. Onog trenutka kada bi dovoljan broj ljudi tu živeo i radio u centru BG i jeli putovao kolima jer druge opcije bend, taj put neće više biti pola sata (dole je od Rume pola sata leba ti, do Tošinog Bunara?) nego 2 sata to pada u vodu. Nije moguće raditi 10+ sati, 4 sata u tranzitu i imati porodicu.

Dalje. London i Pariz guraju najbogatiji sveta kao sigurnu investiciju za zaštekavanje para. I to uglavnom mutno bogati, Ruski oligarsi i Arapski šeikovi. Bogati Francuzi Engleski Amerikanci pare naravno drže na berzi i u PE. Gde imaju prinose. Novogradnja u Minhenu je 10000 po kvadratu znači jedva duplo skuplje nego u Beogradu. I to je najskuplji grad u bundes republici.

Za razliku od ekonomskog tigrića cena nekretnina u UK pada. Ne znam kako je u Francuskoj. Kvartovi Londona i Pariza će verovatno ostati ne naseljena mesta za držanje milijardi ali ukupne cene će pasti. Sem milijardera tamo se za razliku od Beograda stanovi ne kupuju kešom.

Ali naravno u Beogradu bogati ne kupuju nekretnine, oni ih prave i prodaju nižim delovima više i najvišim srednje klase kao način da "ulože na sigurno". Jer zbog patriotske želje da ne budemo deo sveta naši građani nemaju pristup stranom tržištu hartija od vrednosti. Evro je bio na 117 a Milka čokolada od 100 grama sve lakša, a bankarske kamate 0.02% 5 i više godina pre kovida.

Naravno da nije vama problem što naš narod odlazi, ali neće ni Bangladešani biti zainteresovani da dolaze ovamo da žive i rade za iste cene kao u Evropi, ali da troše mnogo više vremena i novca (kola, benzin, delovi) na put do posla.

No dao Bog da USA legalizuje kokain, pada kvadratu Beogradu na 800 evra (i u Tivatu i Budvi)

Ne. Srednja klasa će moći da iznajmljuje po gradu (tako da skoro cela jedna plata iz kuće, tipa dve trećine, ode na rentu - tako je, kad ga već neko pomenu, i u Parizu), ali ne i da kupi. Kupovina će biti za bogate investitore - koji će im izdavati. I već je tako; ne bih ni razmišljao o kupovini stana u ovo vreme.
Ova priča pije vodu kada dođe neki bogati investitor na recimo Novi Beograd. Krene autoputem i posle Geneksa ugleda arhitektonsko čudo bloka 28, zgradu televizorku. I onda kaže to je to, ovde ulažem. Isplati sve stanare, renovira celu zgradu i krene sa izdavanjem. To se uklapa u tu priču. Samo što se to neće nikada desiti jer će ti stanovi biti u nečijem vlasništvu, nekog fizičkog lica, iz nekog nasledstva i slično. Stvarno ne vidim kako će to izvesti u Beogradu, osim da poruše ui renoviraju sve starogradnje. Za novogradnje mesta je sve manje(na atraktivnim lokacijama).

Bogata klijentela ce kupovati na NBG i izdavati bogatoj klijenteli???

Mediji i agencije nikako ne utiču na tržište, evo pitaj Defketa. I ja sam bio u zabludi dok mi on to nije objasnio na relativno-banalno plastičnom primeru. Sve je pitanje ponude, potražnje i slobodnog tržišta. Mi smo slobodna demokratija sa slobodnim učesnicima na tržištu bez mešanja ikakvih eksternih i internih faktora. Mediji ne služe da kreiraju trendove, već ih samo prate i prenose. Not.
Da da evo i ssd je promet u padu jer svaki dan u medijima cujes poruku da ne treba kupovati jel?

Gomila gluposti. Opet, uvek stalno.

Vinča i Banovci i Ruma ne mogu da se porede sa periferijom Pariza i Londona ili Minhena gde "običan svet" živi. Mi nemamo ni metro ni regionalnu železnicu da spoji sva ta daleka naselja sa Beogradom da omogući commute. Onog trenutka kada bi dovoljan broj ljudi tu živeo i radio u centru BG i jeli putovao kolima jer druge opcije bend, taj put neće više biti pola sata (dole je od Rume pola sata leba ti, do Tošinog Bunara?) nego 2 sata to pada u vodu. Nije moguće raditi 10+ sati, 4 sata u tranzitu i imati porodicu.

Dalje. London i Pariz guraju najbogatiji sveta kao sigurnu investiciju za zaštekavanje para. I to uglavnom mutno bogati, Ruski oligarsi i Arapski šeikovi. Bogati Francuzi Engleski Amerikanci pare naravno drže na berzi i u PE. Gde imaju prinose. Novogradnja u Minhenu je 10000 po kvadratu znači jedva duplo skuplje nego u Beogradu. I to je najskuplji grad u bundes republici.
Od centra Rume do Bulevara M Milankovica malo jace od pola sata.

A ovo boldovano si ubo u centar, cenu nekretnina ISKLJUCIVO dižu ljudi sa strane. Isto vazi i za Beograd.

@Aleksandar

Do skoro je bilo 1000 e u Rumi, možda je u međuvremenu skočilo, nisam pratio.

Da da evo i ssd je promet u padu jer svaki dan u medijima cujes poruku da ne treba kupovati jel?
Ne slušam ja medije, oni više nemaju uticaj na mene. Ali kada pročitam tvoje postove, meni u trenutku postane sve jasno jer shvatam da si ti jedini koji daje objektivna objašnjenja, apsolutno bez upliva ega i da jednostavno drugi učesnici ove diskusije ne shvataju. Traže razloge da veruju u neku svoju kontrukciju istine koja u stvari i nije istina. Uvek im nedostaje jedan deo. I taj deo omogućavaš ti Defke. Samo ti. Do drugih je. Sada razumem zašto te ljudi ovde nipodaštavaju. Oni jednostavno ne žele da čuju istinu. I ja sam jedan od njih, to priznajem. I zato hvala nebesima što postojiš, barem ovde u ovom nepotpunom virtuelnom formatu.

Desilo se u Pešti i u Bukureštu (i upravo im jeste zakrčilo puteve, kao što ispravno kažeš da će i kod nas), pa će se desiti i u Beogradu. Doduše, jednu vrlo ozbiljnu prugu za komjuting već imamo - i Vojka i Banovci su blizu nje - a ne pomenuh slučajno Rabrovac kod S. Palanke, jer će tamo ići druga. Kupovaće ljudi stanove i u Palanci, deca će im tamo ići u školu, a oni raditi u Beogradu. O Pazovama i da ne pričamo. Nije ni loše za malograđansku Srbiju, da se malo minglujemo.

Ne znam u čemu je problem, primetio sam da na sve strane po novogradnjama je problem sa puštanjem vodom, od KD, Kneza Miloša Residance, BW …. Eno ozbiljna sprdnja sa puštanjem renoviranog krova na BEG aerodromu, ali i u još par manje zvučnih novogradnji (da ja znam) se muče sa hidro izolacijom , kako temeljnih ploca, tako i krovnih konstrukcija…nisam se detaljno udubljivao jeli razlog prelazak sa bitumenskih traka na kako ih zovu novotarija, poput “mazalica” ili neukost majstora?

U isto vreme se mi se vraćaju sećanja na zgrade po Hamburgu koje stoje pod vodom po 1-2 veka bez memle ili bilo čega… onda kažu napreduje gradnja, gips karton, siporeks, mazalice…cene nikad veće …premijum !

1678560772668.png

Vrh