Mislim da je kamata oko 85% tj jos se ne vraca duplo ali na 6.5% se vraca ...To znaci da ukupna kamatna stopa probija 5.5% sto znaci da je kamata na 30 godina ista kao glavnica, znaci vraca se duplo. Lepota.
Dobri, kvalitetni stanovi na Terazijama, u Knez Mihailovoj, Vuka Karadžića i Krunskoj prodaju se i po 3000 maraka po kvadratu. U proseku u centru za stan star oko 20 godina, sa centralnim grejanjem traži se 2500 maraka, a sa TA grejanjem 2300. Stanovi u novogradnji na Vračaru ili Starom gradu dostižu cenu od 3 do 4 hiljade maraka.
Bilo je vise od 20% ali da ne trazim sad. Svakako 20% nije uopste zanemariv broj. Tu nema vise prostora za kupovinu 20-30-40% ucesca + kredit. Kredit mogu sada da uzmu samo oni koji prodaju manji/stariji stan pa kupuju noviji/veci. Ovaj deo kupaca je van trzista neko duze vreme koliko vidim.Problem je što su stanovi preskupi za naš standard i to nema spora. ALi cene ne vuku krediti. Ovde se svega 20% stanova proda na kredit.
Da izuzmemo taj period 90ih. Bilo bi jako lepo da evro zadrži 50% svoje vrednosti za 30 godina, ali male su šanse i za to. Računaj da inflacija uvek diže kamatne stope. A mali su izgledi da će se ona smanjivati.
Fali violina jedna ovdeImao sam priliku da sedim u kafani za istim stolom sa čovekom koji nekada dosta gradio.
U penziji je. Ostao mu je jedan plac. Prodao je ga za velike pare Austrijancima.
Kad je na kraju išao da overi onu izjavu kod notara da mu je plaćeno, i na rastanku ih je pitao, ljudi pa ovo nije realno platili ste ovoliko zar mislite da će vam se isplatiti ?
Rekli su mu bez obzira i da li će cena ove ili sledeće godine rasti ili padati i kod vas dolazi vreme da će svi živeti u iznajmljenim stanovima kao kod nas u Beču jer neće imati para da kupe svoje. Mi ne kupujemo da bi gradili za prodaju, nego za izdavanje.
U Hrvatskoj su banke pune para, iz kune se prešlo u EUR svi su sve pare položili u banke. Dodatno, i važnije, viši je životni standard i ima mnogo više štednje. A u ekonomskom tigru malo manjeIstina, u Hrvatskoj koliko vidim ponudu u bankama jedva da se osetio skok euribora jer su banke smanjile svoj fiksni deo. Kod nas ne samo da su digli za skok euribora nego su dodali po 1-1.5% na fiksni deo. Cak i da Euribor padne na isti nivo kao pre rasta, kredit je skuplji jer je fiksni deo visi.
Nije mi jasna tolika razlika izmedju nas i Hrvatske.
Na zapadu, narocito u US, ljudi uzimaju HELOC kredite i tako lancano kupuju nekretnine koje izdaju i tom rentom placaju rate kedita. Nije to cista potraznja da neko samo digne kredit za nakretninu u kojoj ce da zivi vec je ovo investiciona manija. Svi oni prave racunicu po trenutnim cenama rente. Bice veselo kada FED jos vise nategne kamatne stope i izazove recesiju jer mora da se smanji zaposlenost. Njima je cilj da sada obore zaposlenost jer bez toga ne mogu da obuzdaju inflaciju, a cilj je kako rekose 2%. Recesija je planirana, ali se pazljivo u nju ulazi da ne bi previse ostetili svoju ekonomiju. Kako ovi spekulanti misle da placaju rate za sve te kredite kada im stanari ostanu bez posla i budu prinudjeni ili da spuste rentu ili ovi odose drugde da se svijaju za manje para. Dok FED krene da spasava svoju ekonomiju, ovi spekulanti i svi koji su se protegli dosta vise nego sto im je jorgan dugacak ima da budu zbrisani.Tada nisi mogao da uzmes kredit. A i da si mogao i po danasnjim uslovima, ne znam koliko bi ti plata od 80-100 maraka pomogla.
Kod nas je tu sada drugi problem za ljude koji kupuju na kredit. Npr. Uzmes kredit od 250k, zbog nase visoke kamate vracas 500k.
Na zapadu da radis i da uzmes slican kredit hipoteticki, ne bi vracao 250k kamate nego npr 150k.
Investiciono, ja da sam na zapadu, pre bih uzeo garsonjeru na kredit tamo, nego trosoban u bgu. Manji mi je trosak kamate i manji rizik pada vrednosti.
U cirkusu je video i slona i tigra, ali ne i vuka.U Hrvatskoj su banke pune para, iz kune se prešlo u EUR svi su sve pare položili u banke. Dodatno, i važnije, viši je životni standard i ima mnogo više štednje. A u ekonomskom tigru malo manje
Znam jednu osobu koja je uzela kesh kredit u BiH i uz dodatak uplatila sve na racun prodavca stana u BG. Iz perspektive Kace Lazarevic to je kesh kupac a ustvari je kreditni.Sada je period kada nema jeftinog novca, Ljudi su istrosili kes da bi investitorima finansirali zidanje po ovim cenama, a investitorima se manje isplati da ulaze u projektno finansiranje sa bankama jer rastu kamatne stope. I te banke moraju odnekud da pozajme novac i na kraju se dolazi do ECB i FED-a tj. visokih kamatnih stopa. To sto ce manje da se zida novih projekata (a i smanjuje se broj izdatih gradjevinskih dozvola) ne znaci da ce cene da rastu. Logicno jeste da bi trebalo da rastu, ali ne u recesiji.
Ne postoji kes kredit od tipa 100k evra, kes kredit obicno iznosi max 20k ili 30k evra u zavisnosti od banke i plate korisnika kredita. Kad se kaze kreditni kupac pod tim se misli na one koji su uzeli stambeni kredit, a ne one koji su uzeli kes kredit.Znam jednu osobu koja je uzela kesh kredit u BiH i uz dodatak uplatila sve na racun prodavca stana u BG. Iz perspektive Kace Lazarevic to je kesh kupac a ustvari je kreditni.
Ne mozes ni njima.Глупо питање - да ли се још некоме, осим фирми од које си купио плочице, оне могу продати по једнакој цени?
Pomislite pre 30 godina da ste uzeli kredit.
Evo jednog članka iz 2002.
A ovo su iz 90ih prosečne cene kvadrata
1991 750e
1992 560e
1993 450e
1994 650e
1995 550e
1996 575e
1997 625e
1998 625e
1999 625e
2000 600e
Pa sada razmisli da li se isplatilo platiti duplo.
Ovo sto se dobija na zapadu nije klasican kes kredit i dobijaju se cifre kojima mozes da kupis nekretninu. Kod nas je druga prica, ali opet ima ljudi koji u istom trenutku otplacuju vise stambenih kredita i rade slicnu stvar kao Ameri, renta im pokriva ratu za kredit.Ne postoji kes kredit od tipa 100k evra, kes kredit obicno iznosi max 20k ili 30k evra u zavisnosti od banke i plate korisnika kredita. Kad se kaze kreditni kupac pod tim se misli na one koji su uzeli stambeni kredit, a ne one koji su uzeli kes kredit.