Moralno i intelektualno posrnula zemlja u svakom smislu. To je ono na sta smo se postepeno doveli i na cemu sumanuto radimo. To je ono sto se ne vidi iza fasada licnih primitivnih nagona i zadovoljstava koje ova zemlja pruza. Biti okruzen prijateljima, porodicom, govoriti svoj jezik i ne pocinjati sve iz pocetka ostaje jedini kaman spoticanja pri odluci od odlaska u uredjenu zemlju. Nekom je on kamencina a nekom kamencic. Stvar je da sunovratom ovakvog gradijenta, nista drugo normalnoj osobi ne preostaje vec da izvaga da li zeli da se zadovolji ekosistemom koji je oko sebe stvorio ili mu je uredjenje, mir, uslovi i sigurnost od viseg interesa.
Pozajmicu i par stavova koje sam tu i tamo nacuo a sa cime se slazem: Nas jedva da ima ponekad na listi 500 najboljih univerziteta, istovremeno i do 60% skolaraca osnovnih skola su vukovci bez opsteg ili sa kardinalnim opstim obrazovanjem. Kad zelite da zaposljavate, uverite se da je diploma ne predstavlja nivo obrazovanja osobe, tesko da predstavlja ista. Drzava koja proizvodi kvaziintelektualce na univerzitetima. Svaka druga osoba ogranicenog kapaciteta moze imati diplomu fakulteta samo ako je to pozelela. Tako da kad zaposljavate konobara, da biste zahvatili iz kace nesto prisebnijih kandidata morate startovati od studanata ili diplomca. Problem pismenosti smo resili tako sto smo spustili kriterijume za dobijanje diploma. Tako smo mi postali pametniji. Kradja, otimanje, obmanjivanje i laganje je prakticno normalizovano i legalizovano i svakodnevni nacin funkcionisanja. Tako smo mi postali bogatiji. Pametan je onaj sto se snasao, onaj koji je posten je bu****. Na vlasti su osobe koje obmanjuju tako bahato da ni ne pokusavaju laz da zamotaju u oblandu. Nije ih ni briga da na to trose energiju i da li je ocigledana laz to sto izgovaraju. Gradonacelnik=divlja gradnja, Poslanici=lazni doktoranti i diplomci, Ministri vojske bez vojnog roka a policije sa kriminalnim dosijeima, keramicari u BIA, svi sa mnogo tetaka koje su im poboljsale imovinsku kartu bas za vreme njihovog parlamentovanja. Burazerska ekonomija na svakom mikro nivou. Svestenici sa kriminalnim voznim parkom. Raslojeni zdravstveni radnici sa vidno razlicitim materijalnim uslovima iz iste ustanove jasno pokazuju neke stvari. Ekoloske teme i teme zdravstva i prava da ne otvaram. Nikakva kontrola nad bilo cim. Mulj u kome bag** opstaje i prosperira a onaj ko radi za platu ili bez veze treba da se seli ili da bude reketiran.
Licni interes je dovoljan razlog da se prevazidje svaka sopstvena moralna ali i pravna barijera. Ova zemlja obrnutoproporcionalno srlja drustvenom sunovratu naspram ceni zivota u istoj. Neko je sjajno rekao: Nerazvijena (dodao bih infrastrukturalno ali i drustveno moralno) a skupa zemlja, idealna kombinacija. Vrlo je jasno sta su glavni interesi ostanka ovde. Mislim da obrazovanim ljudima sa porodicom (i svima koji mogu svoje mikro ekosistem da ponesu sa sobom) sve lakse da odluce gde zele da zive. Pogotovo sada tokom ove ubrzane transformacije ove zemlje u novokomponovano srbovanje.
Ja imam problem da se odreknem svog malog ekosistema i ne mogu ga poneti sa sobom. To je moj razlog ostanka oduvek bio. Tu ova drzava sada nema ama bas nikakvu zaslugu.