Naravno, moje sjajno je takođe bilo sarkastično. Realno je i da je gomila ljudi koji su ovih godina štedeli za nekretninu oštećeno još više! Ljudi koji su ušli u kredit pre 3, 5, 7, 10 godina imaju dosta vredniji kvadrat (verovatno i preko 100%), uz neke finansijske akrobacije neće biti na gubitku, mogu i da prodaju uz isplatu kamata i penala i da opet budu u plusu i još su imali godine besplatne kirije. Mogu i da izdaju i odu gde im je jeftinije, verujem da bi usled sveopšte inflacije sada renta sigurno pokrivala celu tu ratu sa sve većim kamatama, ako ne i više. Ovi prvi, štediše, nisu te sreće. Takođe, ti u kreditu će biti u mnogo većem problemu ako pukne sve, desi se nova 2008. Padne kvadrat, ljudi izgube poslove, rate ostaju. Mnogi ljudi ovde svašta pišu, a nisu ni svesni šta to znači, možda im se to i ostvari.
Lično sada nikada ne bih uzimao kredit, ali ko ima pre svega siguran posao, a onda i solidno plaćen, biće ok na dugi rok. Poenta i jeste da se ljudi destimulišu da troše i ohlade tržišta da se suzbije inflacija! Bez većeg uspeha već ozbiljan period, a svako novo dizanje sve više stresira i dovodi u rizik ceo finansijski sistem! Istorijski ovakva inflacija nikada nije zaustavljena bez dizanja kamata iznad inflacije, a daleko smo od toga, što dovodi u pitanje iskrenost namera CB-anaka i podgreva teorije zavere da u stvari gledamo reset dugova.
Treba da pokaže da inflacija još uvek raste brže od dizanja kamatnih stopa, što je gore nego što sam očekivao, a očekivao sam obrnuto, tj dezinflaciju, da cene rastu, ali sve sporije. Ljudi bez imovine, a koji nešto štede, bivaju oštećeni svaki mesec sve više i više!
Nema normalnih cena, samo tržišnih, presek koliko su ljudi spremni da plate, a drugi da prodaju! Da, sada je tkz tržište prodavaca, vreme još uvek radi za njih, bio je period ne tako davno kad smo imali tržište kupaca, tad nije bilo nenormalno/nepravedno?