@marketwatcher
Mada ja sama analiza u redu, ne mogu da se otrgnem da svesno uzimaš šta ti odgovara vremenski, a i geografski.
Ako već daješ info za ytd i yoy, hajde onda da uporedimo real interest rates tada. Ytd imamo oko 1% da su manje negativne , a ako bi eliminisali poslednji mesec (gde sam i napomenuo da možda, ali samo možda imamo nagoveštaje nečega što bi moglo malo da stabilizuje situaciju), onda ni pola %. Ako gledamo YOY, realne kamate jesu negativnije! Pratimo situaciju još par meseci zbog normalnih oscilacija, pa ćemo zaključiti, kažem ja očekujem blagu dezinflaciju, ali kako suštinski govorimo o debelo negativnim realnim kamatama, imamo ooogroman prostor i vreme dok se to ne vrati u normalne okvire! U proseku sve skuplje 10% i mi sad diskutujemo da li je 9.5 ili 10.5! U svetlu toga mi i nije jasan toliki oprez CB, što je još 1 od signala koji mi govori šta im je prioritet.
Za Evropu ne treba ni da gledam tabele valjda, jasno je da su sve negativnije. Tu ne smem ni da kažem da očekujem dezinflaciju, samo da se nadam.
Još jedan bitan uslov , a to je da verujemo zvaničnim CPI izveštajima, da nema štelovanja! Ja prvi ne verujem generalno, pogotovo kad su u pitanju metodologija i ponderi u onome što je i naslov teme, neka bude da sam subjektivan!
Bas nista nisam prezentovao pretenciozno - u tabeli su upravo prikazani referentna kamatna stopa od pre godinu dana (0.25%) i pocetkom godine (0.25%) spram inflacije u poslednjih godinu dana (8.5%) i od pocetka godine (5.2%). Dakle, realizovana realna kamatna stopa za poslednjih godinu dana je +0.25% - 8.5% = -8.25%, ali je to i dalje bolje nego prinos na bitcoin (-48% - 8.5% = -56.5%) ili na ulaganje na berzi (-7.5% - 8.5% = -16%). Isto vazi i za period od pocetka godine. Dakle, cak i da si pre godinu dana (ili pocetkom godine) ostao u kesu, uprkos toliko negativnoj realnoj kamatnoj stopi, to bi zapravo i dalje bio drugi najbolji izbor - najbolji bi bio da si kupio nekretninu.
Pitanje je - koji je sad najbolji izbor? Da li je realna kamatna stopa negativna je
irelevantno ako je ocekivani pad cena nekretnina ili na berzi
jos veci.
Da su realne kamatne stope danas negativnije nego prethodnih godina to stoji. Ali kada tvrdis da realne kamatne stope, uprkos merama Feda (koje su pocele u martu), "postaju sve negativnije
", to implicira da postaju sve negativnije
as we speak, na sta je odgovor da to ipak nije u skladu sa podacima - jer je od pocetka primene mera Feda medjugodisnja inflacija ostala ista, dok je kamatna stopa uvecana za +2.25% (i ocekuje se dalji rast). Sto se tice Evrope, prepustam nekom drugom da istrazi i prezentuje podatke. U svakom slucaju, ECB je tek pre mesec dana krenula da dize svoju referentnu stopu, trebace neko vreme da se vidi rezultat.
Ukratko, tvoja teza je da su mere centralnih banaka (Fed i ECB) slabe i nemaju rezultate i da uprkos njihovim (slabim) merama realne kamatne stope "postaju sve negativnije" (valjda u odnosu na momenat kad su poceli sa primenom mera) - to jednostavno nije u skladu sa dosadasnjim podacima (barem za Fed). Ne mogu da kazem da ne razumem sumnjicavost prema ozbiljnosti Feda s obzirom na inflaciju blizu 10% i referentnu stopu koja je tek na 2.5%, ali treba imati u vidu da je stopa podignuta sa 0.25% na 2.5% za samo cetiri i po meseca, i to uz dva skoka od po 0.75%.
- Prethodni put je za isti rast, sa 0.25% na 2.5%, bilo potrebno cak tri godine (decembar 2015 - decembar 2018).
- Pred krizu 2008. Fed je podigao stopu sa 1.25% na 5.25%, ali u koracima od po 0.25% i u periodu od dve godine (jun 2004 - jun 2006).
- Povecanje od 0.75% je poslednji put vidjeno 1994, ali i tada je Fedu za povecanje stope sa 3% na 6% trebalo skoro dve i po godine (septembar 1992 - januar 1995).
- Dva uzastopna povecanja za 0.75% nisu vidjena 40 godina.
- Trenutna inflacija jeste najveca od 1982, ali treba razumeti da je tada inflacija bila iznad 5% gotovo 10 godina (april 1973 - septembar 1982).
Pa sta si tacno ocekivao? Gledano samo u odnosu na inflaciju mere zaista mogu da izgledaju kao
too little too late, ali gledano u odnosu na celu istoriju, mislim da za sada izgledaju vrlo ozbiljno.
I konacno, ponovo, ne treba se fokusirati toliko na negativne realne stope koliko na realne alternative - da li se za neko drugo ulaganje moze osnovano tvrditi da ce u narednih godinu dana od danas obezbediti pozitivan prinos?
Sta su tvoje trenutne investicije, ukoliko nije tajna?
U sta planiras da ulazes u narednom periodu?
Mislim da je u ovako neizvesnom vremenu svaki investicioni izbor vrlo neizvestan, i da nicije licne izbore i pristrasnosti ne treba uzimati kao finansijski savet (a najmanje onih koji su izbore vec napravili pa sad ubedjuju i sebe i druge da su ti izbori pravi).
Tako da mislim da je najbolje diskusiju zadrzati na nivou cinjenica i argumentovanih ocekivanja.