Ok, mislim da dalje ubedjivanje postaje bespredmetno. Zagreb je jednako nebitan kao Beograd, ali da, ima otprilike duplo veci dohodak (BDP) po glavi stanovnika (vidi
ovde i
ovde), otprilike koliko i Hrvatska u odnosu na Srbiju. I da je "samo" 50%, ok, whatever.
Btw, 70 milijardi je Srbija sa sve trecinom Bosne i Crnom Gorom.
A koliko je srpski turbofolk, trep i ostali sund, i cinjenica da ga slusaju i deca u Hrvatskoj, relevantan pokazatelj bitnosti, a narocito za trziste nekretnina, relevantniji od BDP-a, neka prosudi svako za sebe. Bice da su cene stanova u Beogradu visoke zato sto su turbo i trep folk kulturoloska dostignuca koja ceo Balkan i siri svet privlace u Beograd da zive i investiraju
.
Rekao bih samo jos da su oba mentaliteta, i mentalitet koji iscekuje krah trzista i mentalitet koji legitimizuje svako stanje trzista ili navija da se trzisne anomalije perpetuiraju u beskonacnost, oba su izraz odredjene pristrasnosti i posledicnog suzenja percepcije ili nekog oblika fiksacije. S jedne strane, krah trzista ne bi pogodio samo one koji su se nezasluzeno obogatili nego i sve ostale koji su ulozili svoje zivotne ustedjevine kao i sve one koji bi ostali bez posla. S druge strane, trziste koje raste 10% ili 20% godisnje dok dohodak raste mnogo manje od toga ne moze vecno tako da raste i savrseno je moguce da u nekom trenutku pretera, a eventualno dalje preterivanje bi samo kasnije dovelo do jos veceg kraha. Objektivno sagledavanje moguceg razvoja u buducnosti zahteva razumevanje kretanja u proslosti, razumevanje trzisnih faktora i realno poredjenje sa drugim trzistima, ukljucujuci i parametre kao sto je dostupnost cena nekretnina.
Podelio sam neke cifre u tom smislu, toliko od mene, dalje sam se upleo u polemiku bez veze.