Takodje mi je interesantan vec godinama trend uvaljivanja dodatnih kvadrata na NBG (ne znam za druge delove grada jer me nisu ni zanimali nikad). Npr trosoban stan u novogradnji je uvek iznad 75 kvadrata, a pritom bude premala terasa (znaci ako gradis za zivot da bude siroko, napravi i terasu veliku, ako je to izgovor za uvaljivanje kvadrata). U Zemunu npr ta struktura stana krece od 60 kvadrata.
Obzirom na razliku u ceni kvadrata i broju kvadrata, Zemun mi je bio logicnije resenje. Kad pomnozis 15 kvadrata uvaljenih puta 700e razlike (najmanje) u ceni kvadrata, puta kamata na stambeni, plus skuplja garaza, ispadne mnogo, mnogo skuplje. Ako vec dajes vece pare, onda bolje 90kv u Zemunu nego 75kv na NBG.
S druge strane, nesto sto bas volim kod starogradnje (jedna od retkih stvari pored naravno lokacije), je bas velika terasa. Ranije terasa nije ulazila u kvadraturu, i cesto sam vidjao svuda po Srbiji, ne samo po Beogradu, da u stanu od 40 kvadrata ima terasa gde mogu cetvoro ljudi da rucaju. Jer naravno, ako mladi bracni par zivi u stanu, normalno je da se druzi sa drugim mladim bracnim parom i da mogu da rucaju na terasi. Sada toga nema, terasa je u okviru kvadrature stana, investitori stavljaju da budu manje jer ljudi nece da placaju kvadrat terase kao kvadrat stana, a ljudi se ne bune jer im je bitna terasa, pa makar i 3 kvadrata na 75 kvadrata ukupne povrsine.