Šta je novo?

Cene nekretnina

Gledam danas ukupno izlistanih oglasa na halo nekretninama za Beograd 8214, kada se u pretrazi iskljuce podrumi, sutereni, potkrovlja i prizemlje onda je taj broj 2760 (dakle malo više od četvrtine) , ako još čekiramo da je nekretnina uknjižena pa još da nije stan u kući i da je odmah useljiv dolazimo do impresivne brojke od 346 oglasa na dvomilionski grad. Ponuda je dakle poprilično očajna za nekog ko bi da u ovom trenutku kupi stan i da se useli odmah, ne ulazeći u način plaćanja.

Dodaj na to bar 50 tak stanova koji promene vlasnike a da ni neodu u oglase
Takodje tu ima i oglasa za stanove koji su prodati nisu uklonjeni
Pa duplih oglasa za isti stan itd
Imamo katastrofa ne uredjeno tržište

Takodje iz tog teksta bih izvukao ovo
,,u jednom momentu će se uspostaviti održiv sistem da stanovi neće biti traženi ako nema demografskog rasta i rasta kirija,,.
Onda kada se to uspostavi, investicioni kupci će se fokusirati na druga tržišta nekretnina u inostranstvu ili u nešto drugo u Srbiji(zemlja)ili iz nje(berza).

Opisali su šta se trenutno dešava na tržištu nekretnina.
Seneši koliko sam ja njega malo ispratio uglavnom sve pogreši, iako svaki put ima samouverene izjave i kao da zaboravi koliko je do sada puta pogrešio i suprotno predvideo.

Seneši koliko sam ja njega malo ispratio uglavnom sve pogreši, iako svaki put ima samouverene izjave i kao da zaboravi koliko je do sada puta pogrešio i suprotno predvideo.
Pa da, slično kao ovi. Mogli su samo da napišu da građevinska aktivnost blago usporava, i to bi im bilo dosta. Ovako kad su krenuli da se frljaju sve od subprime-a do koke na Floridi.

Poslednja izmena:
Šta je tačno lux u projektu gde je prosečna kvadratura stana 55m²?!?
Pa kad ništa nije lux ti lepo pazari jedan dva stana sad kad kreneš po hleba i mleka da se nađe...
Tom logikom šta je lux i u Mercedesu A klase? Em mali em ništa, čak je i Dacia više lux! Ali cena, brend...
Tako i ovde. Pogledaj samo cene starogradnji pored hotela Jugoslavije a ne najnoviju novogradnju.

Ekonomski tigar goes brrrr. Pretpostavljam da ce i ovo uticati na rast cena nekretnina.
Ovo na tržište nekretnina (za kupovinu) neće uticati ni malo! Ma ni jednu jedinu paru. Ti ljudi i kad su radili i sad nažalost kad dobiju otkaz nisu ni kupovali stanove po BGu.
Može da utiče na cene izdavanja jer im deca možda idu studirati u BG pa samim tim manji broj će ih se odlučiti studirati u BG nego pre kad su radili.

Pa kad ništa nije lux ti lepo pazari jedan dva stana sad kad kreneš po hleba i mleka da se nađe...
Tom logikom šta je lux i u Mercedesu A klase? Em mali em ništa, čak je i Dacia više lux! Ali cena, brend...
Tako i ovde. Pogledaj samo cene starogradnji pored hotela Jugoslavije a ne najnoviju novogradnju.
Postoje odredjeni standardi gradnje koji se uglavnom nepoštuju. Pisali smo ovde već o spavaćim sobama od 7 m2 u nekim lux projektima i slično. Ima čak i projekata koji u 55 m2 spakuju 2 spavaće sobe i balkon što je zaista van pameti. Ne može nešto biti lux ako nema prostora makar za queen size krevet, ugradne ormane i slično. Ok je da postoji apartman od 55 m2 za nekog ko je samac, ili eventualno par. Ali kada vidim da ljudi podižu decu u tako minijaturnim stanovima, a u nekim fancy zgradama, onda se stvarno zapitaš koliko su ljudi spremni da se muče zarad toga da izgleda da žive nekakav privid luksuznog života.

Postoje odredjeni standardi gradnje koji se uglavnom nepoštuju. Pisali smo ovde već o spavaćim sobama od 7 m2 u nekim lux projektima i slično. Ima čak i projekata koji u 55 m2 spakuju 2 spavaće sobe i balkon što je zaista van pameti. Ne može nešto biti lux ako nema prostora makar za queen size krevet, ugradne ormane i slično. Ok je da postoji apartman od 55 m2 za nekog ko je samac, ili eventualno par. Ali kada vidim da ljudi podižu decu u tako minijaturnim stanovima, a u nekim fancy zgradama, onda se stvarno zapitaš koliko su ljudi spremni da se muče zarad toga da izgleda da žive nekakav privid luksuznog života.
To sto se kod nas prodaje kao soba - spavaca soba je zalosno. Jednokrevetna spavaca soba ne bi smela da ima manje od 10 kvadrata dok dvokrevetna ne bi smela da bude manja od 12 kvadrata. Ima gomila primera po oglasima gde su svokrevetne "spavace" sobe ispod ovih mera za jednokrevetne samo da bi se stan na papiru vodio kao 2.0 ili 3.0 a u sustini to su funkcionalno i prakticno manji stanovi. Drugo, sada je moda da kuhinja bude u okviru dnevne sobe koja je cesto i prolazna pa se ustedi na hodnicima i delovima trpezarije gde dnevna soba preuzima tu funkciju. Onda imamo apsurd da se prodaje lux stan od 50-ak kvadrata kao trosoban i ako je funkcionalno i prakticno jednoiposoban do dvosoban sa jednim kupatilom a pravi trosoban stan bi trebalo da ima dve postene spavace sobe, lepu dnevnu sobu i kupatilo i toalet kao minimum.

Na stranu to, nego sto je ludacki trend da se projektuju stanovi i zgrade prema obliku parcele a sve u smislu maksimizacije kvadrata. Tako sam imao priliku da vidim stanove gde je jednina kvadratna soba toalet/kupatilo. Stepeniste je minimizovano samo da bi se dobilo na kvadraturi stanova pa vise lici na merdevine nego na stepeniste a hodnici van stanova prakticno i da ne postoje. To je ono o cemu sam pricao, sta se dobija za ulozeni novac i koje sve kompromise kupac mora da pravi samo da bi dosao do nekih kvadrata ...

To sto se kod nas prodaje kao soba - spavaca soba je zalosno. Jednokrevetna spavaca soba ne bi smela da ima manje od 10 kvadrata dok dvokrevetna ne bi smela da bude manja od 12 kvadrata. Ima gomila primera po oglasima gde su svokrevetne "spavace" sobe ispod ovih mera za jednokrevetne samo da bi se stan na papiru vodio kao 2.0 ili 3.0 a u sustini to su funkcionalno i prakticno manji stanovi. Drugo, sada je moda da kuhinja bude u okviru dnevne sobe koja je cesto i prolazna pa se ustedi na hodnicima i delovima trpezarije gde dnevna soba preuzima tu funkciju. Onda imamo apsurd da se prodaje lux stan od 50-ak kvadrata kao trosoban i ako je funkcionalno i prakticno jednoiposoban do dvosoban sa jednim kupatilom a pravi trosoban stan bi trebalo da ima dve postene spavace sobe, lepu dnevnu sobu i kupatilo i toalet kao minimum.

Na stranu to, nego sto je ludacki trend da se projektuju stanovi i zgrade prema obliku parcele a sve u smislu maksimizacije kvadrata. Tako sam imao priliku da vidim stanove gde je jednina kvadratna soba toalet/kupatilo. Stepeniste je minimizovano samo da bi se dobilo na kvadraturi stanova pa vise lici na merdevine nego na stepeniste a hodnici van stanova prakticno i da ne postoje. To je ono o cemu sam pricao, sta se dobija za ulozeni novac i koje sve kompromise kupac mora da pravi samo da bi dosao do nekih kvadrata ...
Pa slažem se s tobom i logično da se tako gradi. Ali ako nećeš kompromise po tom pitanju preporučio bi ti Apatin. Placevi 1000+ kvm. Kuće velike sve. Za 100k eura imaš vrh kuće i nema kompromisa. Sam svoj gazda.

Negde se ne štedi na širini hodnika to po meni isto je plus kod takvih novogradnji.
Ovo za trosobne sa dva kupatila mislim da nije neophodno i toga nema u pravilnicima o gradnji koji trebaju da se poštuju,ali da to je već bolji komfor.
E sada i za te širine hodnika uglavnom ne mare toliko ljudi za razliku od jeftinijeg kavdrata ili ako će dobiti m2 na osnovu toga u svom stanu.
Isto kao i što kupci gledaju da kupe manje kvadrature stanove ali veće sobnosti.
Retko ko gleda širinu hodnika i površinu sobe, mnogo važnija je cena i broj soba, zato se tako i gradi, pa i projektuje i izvodi.

Poslednja izmena:
Takodje mi je interesantan vec godinama trend uvaljivanja dodatnih kvadrata na NBG (ne znam za druge delove grada jer me nisu ni zanimali nikad). Npr trosoban stan u novogradnji je uvek iznad 75 kvadrata, a pritom bude premala terasa (znaci ako gradis za zivot da bude siroko, napravi i terasu veliku, ako je to izgovor za uvaljivanje kvadrata). U Zemunu npr ta struktura stana krece od 60 kvadrata.
Obzirom na razliku u ceni kvadrata i broju kvadrata, Zemun mi je bio logicnije resenje. Kad pomnozis 15 kvadrata uvaljenih puta 700e razlike (najmanje) u ceni kvadrata, puta kamata na stambeni, plus skuplja garaza, ispadne mnogo, mnogo skuplje. Ako vec dajes vece pare, onda bolje 90kv u Zemunu nego 75kv na NBG.

S druge strane, nesto sto bas volim kod starogradnje (jedna od retkih stvari pored naravno lokacije), je bas velika terasa. Ranije terasa nije ulazila u kvadraturu, i cesto sam vidjao svuda po Srbiji, ne samo po Beogradu, da u stanu od 40 kvadrata ima terasa gde mogu cetvoro ljudi da rucaju. Jer naravno, ako mladi bracni par zivi u stanu, normalno je da se druzi sa drugim mladim bracnim parom i da mogu da rucaju na terasi. Sada toga nema, terasa je u okviru kvadrature stana, investitori stavljaju da budu manje jer ljudi nece da placaju kvadrat terase kao kvadrat stana, a ljudi se ne bune jer im je bitna terasa, pa makar i 3 kvadrata na 75 kvadrata ukupne povrsine.

U starogradnji imaš dosta slučajeva kada i zastakle ljudi terasu i pokušavaju da od nje naprave dodatnu sobu.
Sada u nekim kompleksima novogradnje to nije tako lako jer se u Ugovoru potpisuje da ne može da se bez većinske saglasnosti a ni Investitorske naružava arhitektura-vizuelna fasada objekta.
Ovo je tvoje subjektivno vidjenje, po meni objektivno ljudi hoće više stambenog prostora na uštrb terase.

Ovo je tvoje subjektivno vidjenje, po meni objektivno ljudi hoće više stambenog prostora na uštrb terase.
Slazem se, ja zelim vecu terasu jer mislim da je humanije za zivot (opet moje misljenje). Isto kao sto ja volim svetle stanove i przicu se na suncu, neko voli mracne i bira severnu stranu. 100 ljudi, 100 ćudi.

Pa slažem se s tobom i logično da se tako gradi. Ali ako nećeš kompromise po tom pitanju preporučio bi ti Apatin. Placevi 1000+ kvm. Kuće velike sve. Za 100k eura imaš vrh kuće i nema kompromisa. Sam svoj gazda.
Daleko mi je Apatin, moze to i blize isto tako da se odradi. Sve je to lepo ali ne menja cinjenicu da placeno-dobijeno je trenutno jedna velika sarena laza. Meni uopste nije logicno da se tako gradi, tj logicno je iz perspektive onoga ko zeli da maksimizuje profit ali mi nije logicno da to placa kupac. Ocigledno kupac kod nas pristaje na sve ... kad im je valjao jugo koji se raspadao iz fabrike sto ne bi mogli i takvi stanovi, sve spram mentaliteta, samo da je Beograd.

Takodje mi je interesantan vec godinama trend uvaljivanja dodatnih kvadrata na NBG (ne znam za druge delove grada jer me nisu ni zanimali nikad). Npr trosoban stan u novogradnji je uvek iznad 75 kvadrata, a pritom bude premala terasa (znaci ako gradis za zivot da bude siroko, napravi i terasu veliku, ako je to izgovor za uvaljivanje kvadrata). U Zemunu npr ta struktura stana krece od 60 kvadrata.
Skroz je interesanto kako se raspodeljuju stanovi po kvadratima. Ili su neki "trosobni" prcevi od 55-65 kvadrata ili su dosta veci. Nema mnogo lepih stanovaod od 75 do 85 kvadrata sa terasama i lepim rasporedom.

Vrh