Ако треба да се пише само о појединачним објектима и директним локалним факторима који би утицали на цену, то апс. поздрављам. Нисам ни улазио у те дискусије.
Eto imamo od čega da krenemo, i to je nešto...ovo ostalo što si napisao jedino je dobro što je napisano ćirilicom, dalje neću komentarisati da ne smaramo
Ok, na tu temu, da li smatrate da se kvalitet gradnje i ocekivanja istog poboljsao sa ovim rastom cena?
Meni se cini da su novogradnje danas ipak na nesto visem nivou od novogradnji iz prethodne manije pred SEKA-u. Zgrade u bloku 29 (gde je svojevrmeeno kvadrwt isao i do 4k) ili Belvilu koje su u to vreme bile mozda i najveci i najizvikaniji projekti danas bi mozda bile i ispodprosecne po materijalizaciji, pogotovo na NBG. Manje novogradnje su cesto bile samo kocke premazane pastelnom bojom dok su danas cak i mini projekti uglavnom arhitekturalno ‘hrabriji’.
Procedura i sigurnost, iako jos uvek daleko od savrsenih, mi se cine dosta zategnutije nego danas, valjda zato sto je i zbog digitalizacije sve transparentnije.
Mozda gresim, jer sam twd jos uvek bio student i daleko od ulaska u proces kupovine, ali cini mi se da se danas dobije vise nego tad. I da ako tako gledamo, jos uvek nismo dostigli visine koje smo imali tamo negde 2009.
Teško je reći, za jedan bolji objekat obično treba oko 2 pa i više godina, samim tim i vreme da se podvuče crta.
Poslednjih 2-3 godine uglavnom pratim Zlatibor jer tražim nešto Top kvaliteta što će mi održati vrednost kroz godine i usput samo sebe otplaćivati bolje od "običnih" apartmana/stanova. Tamo su cene samo prošle godine porasle oko 20%. Ono što je pre par godina stvarno ličilo na tzv demituše ili stiroporuše, kako se pogrdno nazivaju takve zgrade, od prošle godine se tu i tamo može videti nešto više ulaganja u izgled-estetiku objekata primenom interesantnijih rešenja sa drvetom i kamenom, koji svakako poskupljuju fasadu. Verujem da smo svi mi koji smo u to vreme tražili i zapitkivali investitore u neku ruku doprineli u tome da se odluče na takva lepša i kvalitetnija rešenja (bar sa onim sramežljivim pitanjem:"Hoće li biti malo više u duhu planinske arhitekture?"). Naravno nije to ni blizu onom vrhunskom nivou koji svi očekujemo, ali određeni napredak je primetan i treba ga istaći.
To što ja tražim mora da ima sve elemente ekskluzive, i to možda očekuje ne više od 5% kupaca, ali verujem da ni ovu temu neprati više od toga tako da bi mi trebali biti neka vrsta korektivnog faktora da se nešto promeni na bolje, pa ko pročita shvatiće
Mi u svakom slučaju imamo problem što je dobar deo investitora ustvari pored ćelavosti (pa i krezubosti ponekad) i namrgođenosti uglavnom sa dva ili sl razreda škole, a o nekim usmerenjima i fakultetima da i ne govorim...i što je takvim ljudima "matematika" (čitaj: pohlepa i halapljivost) ono glavno što ih rukovodi, a ovo drugo je uglavnom stihijsko (tipa ako se baš većina kupaca počne pitati ajmo i mi nešto menjati!).
Za proceduru i sigurnost se isto slažem, sve je mnogo bolje i skoro da nema nezavršenih objekata u novijem periodu, takođe više nema prevarenih kupaca i duplo prodatih stanova, ustvari sad je to nemoguće
Po pitanju kvaliteta nije ni čudo, tehnologija izrade samih građ.materijala napreduje svake godine tako da se može očekivati samo bolji kvalitet, ma da ne treba bežati ni od stare gradnje bar kad je u pitanju Beograd i drugi veći gradovi
Konačno, naravno da ove sadašnje cene ne prate faktore koje ja prvo gledam i koje bih voleo da kroz temu više razradimo:
- ESTETIKA
- FUNKCIONALNOST
- KVALITET
- ZAVRŠNI MATERIJALI (izbor tipova)
- SADRŽAJI
- EKO, TERMO, AKUSTIČNA svojstva