Šta je novo?

Cene nekretnina

ima tu još jedan zanimljiv momenat. zamisli da neko ima neki kapital za inicijalno ulaganje da nešto svoje započne. međutim, radi od 9 do 5 za neku platu koja ga susštinski zadovoljava. tada dolaziš u situaciju da je jako teško doći do neke ideje koji bi to bio posao koji bi te naterao da se odrekneš te sigurne i solidne plate i da uložiš taj startni kapital. ljudi koji nemaju solidnu platu, tj oni koji nemaju šta da izgube mnogo lakše dolaze do ideje za privatan biznis i mnogo lakše "srljalju" u nepoznato. zaj**** je dosta izaći iz komforne zone i uploviti u nešto dosta neizvesno u našoj zemlji
To nije samo u našoj zemlji već u svim zemljama sveta! Zašto da se mučiš zbog iste ili možda 20% veće plate a radiš 2x više i još nesigurnost ogromna?

Sudeći prema objavama na forumu, izgleda da vlada čamotinja na tržištu nekretnina
Zato što niko neće da ode na prodajne dane velikih projekata i da vidi stanje! Od BWa pa nadalje! Tako ćete osetiti puls tržišta! Ne trebaju vam statistike! 1 ili 2 prodajna dana i znaš na čemu si i kuda ide tržište!

Dobro, ali je poenta da je Sloba izgubio izbore- ubedljivo, a nije hteo da odstupi.

Ove priče da se ne zna da li je izgubio, čujem samo od ljudi koji su se ložili na SPS.

Došlo je milion ljudi, nezadovoljnih bedom, izdajom, izgubljenim ratovima. Niko nije došao da ga brani. Čak i vojska nije htela da reaguje kao 9. marta. Policija je pružila neki bedan otpor i praktično se predala.

Cela zemlja je stala. Rudari su zaustavili proizvodnju uglja za TE Obrenovac. Po skoro svim privatnim firmama je tih dana pisalo "Zatvoreno zbog krađe".

To ne može da se poredi sa ovim sada. Vučić mora da izgubi izbore- i to ubedljivo. I onda ga niko neće braniti.
Sve tačno! Samo što i studenti blokaderi a i Vučić misle da će pomesti jedni druge, a neće! Svako može da se nada max 40% I opet s drugom stranom mora praviti koaliciju!
A sada hteli priznati ili ne je situacija daleko bolja od onoga i koliko god me kritikovali na to se svodi, nema rata, nema sankcija i stabilan dinar i dobre plate i ekonomija. Znam da nisu dovoljne ali ljudi imaju. Eto kritikovali ste me na forumu kako je teško dići minimalac a sad će dekretom da se digne na 550e. I pazi čuda nista nece da se desi! Dinar će ostati stabilan, nezaposlenost neće porasti! Možda se par STR zatvori ali ništa epohalno. Komotno minimalac može otići i na 700-750 e bez ikakvih potresa na tržištu.
I dalje tvrdim (iako je nepopularno) da Vučića jedino može da smeni globalna ekonomska kriza! A sve ostalo piši propalo!

Sve tačno! Samo što i studenti blokaderi a i Vučić misle da će pomesti jedni druge, a neće! Svako može da se nada max 40% I opet s drugom stranom mora praviti koaliciju!
A sada hteli priznati ili ne je situacija daleko bolja od onoga i koliko god me kritikovali na to se svodi, nema rata, nema sankcija i stabilan dinar i dobre plate i ekonomija. Znam da nisu dovoljne ali ljudi imaju. Eto kritikovali ste me na forumu kako je teško dići minimalac a sad će dekretom da se digne na 550e. I pazi čuda nista nece da se desi! Dinar će ostati stabilan, nezaposlenost neće porasti! Možda se par STR zatvori ali ništa epohalno. Komotno minimalac može otići i na 700-750 e bez ikakvih potresa na tržištu.
I dalje tvrdim (iako je nepopularno) da Vučića jedino može da smeni globalna ekonomska kriza! A sve ostalo piši propalo!
Dinar če ostati stabilan ali ce cene porasti...kao i svaki put do sada kada su rađena povečana plate...penzija ili minimalca...

:) prisutan sam tamo ali ne iz tog razloga :)
svakako si se dugoročno obezbedio, mirna ti glava :)
Vidim gledaš reprizu Srećnih ljudi sada na RTS-U pa onda zato i pričaš o reketu. To je bilo 92 i 93. Sad smo u 2025oj.
čekaj, sad mi već nije jasno da li ti stvarno misliš da je 2025 godina u srbiji donela švajcarsko blagostanje/uređenje/kulturu/obrazovanje i sve ostalo što se plasira na informeru, pinku i ostalim trovačnicama ili imaš ipak neki interes (najčešće materijalnog tipa) od toga da širiš takav narativ?

Svako ko studente naziva blokaderima je izabrao svoju stranu. Sto se ti ne vratis Joe ako je tako dobro ovde? Nemoj da me shvatis pogresno, ali ja sam iskren covek, postavljam direktna pitanja kad mi nesto nije jasno.

Dinar če ostati stabilan ali ce cene porasti...kao i svaki put do sada kada su rađena povečana plate...penzija ili minimalca...
To je već oprobani model u Hrvatskoj! Dupliraju plate I cene! Samo neka rade tako. Bolje je i lepše zvuči. Ako kažeš minimalac 550 e ili 200 e. Jel se naši još loze kad čuju da je minimalac u Nemačkoj 1300e. Misle živeo bi ko kralj. A ustvari sama reč minimalac ti kaže dovoljno

To je već oprobani model u Hrvatskoj! Dupliraju plate I cene! Samo neka rade tako. Bolje je i lepše zvuči. Ako kažeš minimalac 550 e ili 200 e. Jel se naši još loze kad čuju da je minimalac u Nemačkoj 1300e. Misle živeo bi ko kralj. A ustvari sama reč minimalac ti kaže dovoljno
Joe. Ja stvarno ne znam kome trenutno odgovara da minimalac i sve cene odu 30% gore? Osim :
1. države kojoj novac nedostaje pa pravi inflaciju
2. Ljudima koji žive van Srbije pa ovde kupuju nekretnine
3. Onaj ko gradi nekretnine
Evo neka neko dopuni listu. Ja stvarno ne znam.

Joe. Ja stvarno ne znam kome trenutno odgovara da minimalac i sve cene odu 30% gore? Osim :
1. države kojoj novac nedostaje pa pravi inflaciju
2. Ljudima koji žive van Srbije pa ovde kupuju nekretnine
3. Onaj ko gradi nekretnine
Evo neka neko dopuni listu. Ja stvarno ne znam.
Ljudima koji rade za minimalac možda? Njima najviše!

Joe ja ne znam da li ti znas da i danas imas ljude koji prime minimalac pa vrate gazdi na ruke 10 hiljada dinara?
Dizanje minimalca drasticno ce samo povecati tu ucestalost plus ce prodavnice dici dalje cene jer znaju da ljudi imaju vise para.

Od minimalca se ne zivi vec prezivljava, i to je tako u svakoj drzavi.

Umeren rast cene rada pracen povecanjem industrije i produktivnosti podrzavam, populisticke mere ne jer nisu zasnovane na racionalnom razmisljanju i imace lose efekte na celu ekonomiju i ljude.

Ova tema je vec duze vreme prilicno depresivna ako mogu da primetim. Jel neko nasao nesto dobro ili cuo neku dobru vest kada su nekretnine u pitanju?

Joe. Ljudi koji rade za minimalac njima je iskreno nepromenjeno stanje.
Rast minimalca samo prati inflaciju, neće dovesti do rasta realne kupovne moći. Njima je isto a svi ostali su opljačkani za smanjenje kupovne moći za iznos inflacije.

U manjim mestima će ljudi vraćati novac na ruke poslodavcu. Sve prodavnice, butici, restorani, trafike itd će biti zatvoreni zbog visokih troškova. Jednostavno, ne postoji toliko promet koliko je država nezajažljiva. To je već počela još pre dve godine, sada će samo da se ubrza. I ove strane firme što su kao dolazile kod nas, nemoj da misliš da neće da dignu sidro i da predju u Albaniju i Makedoniju.
Ja iskreno ne vidim ništa dobro.

Svako ko studente naziva blokaderima je izabrao svoju stranu. Sto se ti ne vratis Joe ako je tako dobro ovde? Nemoj da me shvatis pogresno, ali ja sam iskren covek, postavljam direktna pitanja kad mi nesto nije jasno.
Ne ljutim se ja ni malo. Pitaj slobodno. Pazi ja ne vređam studente ako kažem da su blokaderi, jer ja bolji termin ne bi znao da kažem. Ono što sam već napisao pre par nedelja, mislim da se evo pre 3 dana i ispunilo. Kontaktirala me je koleginica iz Beograda da od njenog kolege ćerka ide da studira u Amsterdam i traži stan/sobu i kaže nemoguće da nađe i da li ja izdajem još stan ili znam nekoga?!
Evo koliki god si protivnik vlasti ja ne mogu da zamislim da bi kao roditelj dopustio svom detetu da izgubi dve godine zbog tamo nekih... Ova je izgubljena a i sledeća kako mi se čini. I još za sve te dve godine plaćao stan, hranu i sve tom detetu...
Evo ja sam bio student na Farmaceutskom fakultetu od 1998-2004 i prošao sam kroz najgore što bi se reklo - bombardovanje, sankcije, revolucija i posle DOS vlast što je bilo super moram priznati. Bio sam protiv Slobe ali nikada nisam išao dole u grad na proteste.
I sada sam gledao slike na facebooku s farmacije, pa ti što blokiraju fakultet to je 30-tak studenata. I sad zbog 30-tak studenata blokadera da većina ne može ići na vežbe i studirati i polagati.
Ja ne branim da protestuju, neka budu na ulici celi dan i noć. Neće da studiraju - OK, ne moraš. Ali ovako totalno će uništiti BG univerzitet. Nakon 2 godine eto BG Univerziteta s 400 na 2500 mesto na Šangajskoj listi.

Ono što sam rekao i ponoviću. Najpametnije će uzeti Harvardi i Jelovi. Najbogatiji će otići da studiraju po zapadnoj Evropi, bogatiji srednji sloj po Beču, Budimpešti, Ljubljani, Bratislavi i Pragu.
Ostali će čekati Godoa i idu godine...
Žalosno i tužno. A pre 3 dana sam i dobio potvrdu tog mog razmišljanja. Čim su ljudi počeli da se upisuju na Amsterdam onda znam koliko je sati. I to su pretpostavljam bogatiji ljudi jer ovde nema sobe ispod 1000e. Iako je zvanična cena 500-600 :)) Holanđani s ograničavanjem cena renta su doveli do situacije kao kod Slobe, benzin 7 dinara na pumpi ali ga nema a ako hoćeš gde ga ima onda idi kupuj iz Coca Cola boca. Tako i oni, ograničili cenu renta a tih stanova nema. Tj. zvanično ima ali jedno 400-500 njih konkuriše za isti :))

Umeren rast cene rada pracen povecanjem industrije i produktivnosti podrzavam, populisticke mere ne jer nisu zasnovane na racionalnom razmisljanju i imace lose efekte na celu ekonomiju i ljude.

Ova tema je vec duze vreme prilicno depresivna ako mogu da primetim. Jel neko nasao nesto dobro ili cuo neku dobru vest kada su nekretnine u pitanju?
Sve vesti su lose za onog ko kupuje prvi put. Mislim da se najvise zeznu ovi sto cekaju da cene padnu. Cene su jake, na NBG evo juce sam cuo na ulici da je otisao stan od 30 kvadrata za 120k.

Joe. Ljudi koji rade za minimalac njima je iskreno nepromenjeno stanje.
Rast minimalca samo prati inflaciju, neće dovesti do rasta realne kupovne moći. Njima je isto a svi ostali su opljačkani za smanjenje kupovne moći za iznos inflacije.

U manjim mestima će ljudi vraćati novac na ruke poslodavcu. Sve prodavnice, butici, restorani, trafike itd će biti zatvoreni zbog visokih troškova. Jednostavno, ne postoji toliko promet koliko je država nezajažljiva. To je već počela još pre dve godine, sada će samo da se ubrza
Tačno je da se stanje ne menja. Ali minimalac je minimalac bilo gde u svetu. Makar on bio i 4k kao u Švajcarskoj. Nominalna vrednost je nebitna.
Vraćanje na ruke poslodavcu, pa to nisam čuo da neko radi od 2009-2010 iskren da budem, a imam rodbinu koja mi radi po trafikama, taxijima i slično. Prijava jeste na minimalac i još dobijaju keš na ruke ali da neko vraća pare to stvarno nisam čuo. Barem za Vojvodinu to ne važi... Za ostalo ne znam.

Tačno je da se stanje ne menja. Ali minimalac je minimalac bilo gde u svetu. Makar on bio i 4k kao u Švajcarskoj. Nominalna vrednost je nebitna.
Nije nominalna vrednost nebitna. Covek koji radi za minimalac u Svajcarskoj ce voziti najmanje novu Astru za 250e mesecno na kredit. Covek koji radi u Srbiji za minimalac nece voziti kola. Takodje, covek koji radi u Svajcarskoj ce moci da nosi bolji telefon, da ide na skuplje letovanje. Cene na Majorci su iste i za coveka iz Srbije i iz Svajcarske. Nije isto.

Vraćanje na ruke poslodavcu, pa to nisam čuo da neko radi od 2009-2010 iskren da budem, a imam rodbinu koja mi radi po trafikama, taxijima i slično. Prijava jeste na minimalac i još dobijaju keš na ruke ali da neko vraća pare to stvarno nisam čuo. Barem za Vojvodinu to ne važi... Za ostalo ne znam.
Ja sam čuo prošle godine. Znam i gde. Zato i kažem da je loše. Vraćaju se pare na ruke ponovo Joe verovao ili ne, tako je u manjim mestima. Nije dobro ni sad a kako će tek da bude ako inflacija ode 30% u ove dve godine zaista ne znam.

Sto se ti ne vratis Joe ako je tako dobro ovde? Nemoj da me shvatis pogresno, ali ja sam iskren covek, postavljam direktna pitanja kad mi nesto nije jasno.
Evo i odgovor na drugo pitanje. U procesu sam vraćanja. Ali kao što nisam došao u NL bez da nisam imao rešen posao i gde dolazim tako isto neću ni da se vratim dok ne sredim situaciju. Hazarder nisam. Već sada mogu da ti kažem da 90% investicija sam prebacio u Srbiju. Krenuo sam i deo poslovnih aktivnosti oko 10-20% da obavljam preko Srbije, s tendencijom rasta. Tako da ide polako.
Iskreno ću ti reći i kad se prebacim da i dalje ću da balansiram između dva sistema - NL i SR i uzimati najbolje od oba. Pogotovo s obzirom kako se situacija u EU odvija - masovno spremanje za rat - bez obzira šta vi mislili, ja i dalje mislim da se situacija ne odvija dobro za obične ljude i da moram imati spremnu odstupnicu u Srbiji. Ako tražiš konkretan datum mislim +/- 5-7 godina od sada, ukoliko ne dođe do vanrednih (ratnih) okolnosti. Onda dolazim isti sekund.

Nije nominalna vrednost nebitna. Covek koji radi za minimalac u Svajcarskoj ce voziti najmanje novu Astru za 250e mesecno na kredit. Covek koji radi u Srbiji za minimalac nece voziti kola. Takodje, covek koji radi u Svajcarskoj ce moci da nosi bolji telefon, da ide na skuplje letovanje. Cene na Majorci su iste i za coveka iz Srbije i iz Svajcarske. Nije isto.
Znaci dobro je sto dizu minimalac? Nece Astra i Majorka da poskupe zbog njega.

Ta "sitna" zadovoljstva da. Ali ni Švajcarac ni Srbin neće nikada da kupe nekretninu (barem ne u državi gde žive).
A Astra za 250e mesečno:)) Malo teže. Nova Astra je 35-40k na Zapadu. Ali nebitno.

Vrh