Šta je novo?

Cene nekretnina

Не знам Мићо.То раде твоје комшије па их питај.Ја сам у Поморављу где пшеницу не видим а ни кукуруз.Али у Војводини гаје пшеницу на стотине хектара.Можда дотирају из свог џепа или имају неки проблем са главом а могуће да су нашли неку рачуницу и имају зараду.Најбоље да питаш неког тамо
Ne treba da pitam. Bavio sam se time ...znam

Manje redita je sta? Izraz utehe onima ispod nadstresnice?

Shvatate li vi da ova ekipa sta god da je uradila je zasrala, ne umeju ni da okrece kako treba. Njima je najbitnije koliko ce para da pokradu u izgradnji i totalno nebitno da li ce posle da pogine 10, 100, 1000, 10000 ... ljudi, jer zaboga Srbija ne sme da stane.

Sta mislite koliko ce da vredi preplaceni beton kad se izlije jaloviste u Jadru, ili iscuri radioaktivna voda, ili ...

Pa to je pitanje sada od kvaliteta novogradnje i ovoga što kažeš trajanja izgradnje od projekta do projekta.
Razlika je ovde bila 40% da je skuplja novogradnja.
Meni je to ok razlika ukoliko se nalazi starogradnja i novogradnja na istoj lokaciji.
Naravno uvek zavisi koja zgrada i koja novogradnja, ovde ne možemo generalizovati .
Ovaj LUX51 projekat je na odlicnoj lokaciji ali ocajnoj mikrolokaciji.
Sa jedne strane prometna ulica Partizanske Avijacije, koja je prilicno bucna, sa druge jedna od najvecih trafo stanica u Bgd (neprestano se cuje prilicno glasno zujanje, da ne ulazim u stetnost zracenja itd).
Sa trece strane planiraju isto neku zgradu, tako da ces da gledas u komsije.

Na Bezaniji mi je bolji Kosa Kvart, ali on je na losijoj lokaciji, zabacen je, okolo nema nista, samo je groblje blizu :)
Ali je fenomenalna mikrolokacija, mir, tisina, i niska spratnost.
I dosta je jeftiniji.
Ali nema vise stanova, doduse bilo je pre par godina.

I onda se čudimo zašto starogradnja drži cenu.
Često i u starogradnju koja imaju dvorišta unutar blokova je dobra opcija i 1 sprat. Ne moraš da koristiš lift, ispod tebe su garaže, a ne lokali. Tada je to bilo na ceni.
Sada se po nekim novogradnjama diže cena po spratnosti baš zbog mikrolokacije novogradnje(buka od saobraćaja, lokali ispod 1 sprata itd...

Kafic je problem i za treci a kamoli prvi
Mozda ako kafic ima bastu. Ako je kafic zatvoren ili je u pitanju kockarnica, samo prvi sprat ima problem, a ostale komsije moze da boli uvo. Po zakonu i pravilnicima o stanovanju nije dozvoljeno praviti tu vrstu buke, ali ko kod nas uopste postuje zakon.

Mozda ako kafic ima bastu. Ako je kafic zatvoren ili je u pitanju kockarnica, samo prvi sprat ima problem. Po zakonu i pravilnicima o stanovanju nije dozvoljeno praviti tu vrstu buke, ali ko kod nas uopste postuje zakon.

haha, tebra, svi imaju problem. zvuk / vibracije se prenose kroz zidove.

ja znam horor price i iz starogradnje a i novogradnji sa 4k+

ako ima bastu, nije problem u samoj zgradi vec i okolini, jer ljudi su st*** i ko da su svi dosli iz hercegovine

to je meni i glavni problem cena u bgu.
nije problem skupoca koliko los kvalitet svega

Plafoni nastavljaju da padaju.

Prilozi

• Screenshot_20250525_153924_Instagram.jpg
    Screenshot_20250525_153924_Instagram.jpg
    119,6 KB · Pregleda: 35
Kupujete stan na kojem se štedelo na AB radovima, pa potom na zidovima, kvalitetu blokova, postavka običnog stiropora kao popuna između bloka i ploče...neki su i padali sami od sebe, kvalitet elektroinstalacija, radioaktivni materijali u pločicama iz kine...ako bi bio zemljotres stambeni kontejneri i kamp prikolice bi dostigle neviđene cene. Zato kada kupujete stan (novogradnju), obavezno tražite od nekog da vas uvede, ako treba potplatite, i povedite iskusnog građevinca sa sobom. Garantujem da biste preskočili bar 90% novogradnji. Čak i one sa cenama 3000+ eura znaju biti očaj.

Kupujete stan na kojem se štedelo na AB radovima, pa potom na zidovima, kvalitetu blokova, postavka običnog stiropora kao popuna između bloka i ploče...neki su i padali sami od sebe, kvalitet elektroinstalacija, radioaktivni materijali u pločicama iz kine...ako bi bio zemljotres stambeni kontejneri i kamp prikolice bi dostigle neviđene cene. Zato kada kupujete stan (novogradnju), obavezno tražite od nekog da vas uvede, ako treba potplatite, i povedite iskusnog građevinca sa sobom. Garantujem da biste preskočili bar 90% novogradnji. Čak i one sa cenama 3000+ eura znaju biti očaj.
А шта ако се купује пре почетка градње?
Не може се све видети ни ако је зграда готова.Некад нема избора,видим недостатке и проценим да ли су довољни за одустајање од куповине или могу да поправим.Нема други избор,сваком стану нешто фали,нема идеалне куповине.
У праву си за квалитет градње.Као неко ко је градио кућу изненађен сам како се граде станови.Може им се,продају све што направе

Plocice su uglavnom iz Indije (doduse dolaze i iz Kine u znatnom procentu) i definitivno imaju povisen nivo torijuma, olova, radona, i uranijuma (jer koriste slug iz elektrana u procesu proizvodnje). No mene vise brine sto kinezi uvoze sad odpad iz Ukrajne u celicanu, ko zna cega tu sve ima i ko (ne)kontrolise. Moracu da idem sa gajgerovim brojacem po stanovima kad krenem u gledanje :)

Ovo za kvalitet gradnje, prosle godine slucaj iz kraja. Investitor je odlucio da pregradne zidove napravi od gips kartona a ne pregradnih blokova (kako je bilo po projektu) i ustedi na malterisanju. Dokumentovano, evo sad se sude ...

А шта ако се купује пре почетка градње?
Не може се све видети ни ако је зграда готова.Некад нема избора,видим недостатке и проценим да ли су довољни за одустајање од куповине или могу да поправим.Нема други избор,сваком стану нешто фали,нема идеалне куповине.
У праву си за квалитет градње.Као неко ко је градио кућу изненађен сам како се граде станови.Може им се,продају све што направе
Odes na gradiliste i pogledas radnike (mahom iz Turske) obuvene u adidas patike sa Temu-a, bez slemova, bez zastitne opreme ... sve ti jasno!

PO ovome se vidi da nikad u životu nisi kupio išta... Kontrole postoje...radni dnevnici...ne znam o kakvim blokovima ili kablovima pricaš - sve je to u standardu i uglavnim 2 - 3 firme...beton isto...
Lupate ...takve fuseracije moze biti samo bez dozvole gradevinske ..a to se ne kupuje

Dobro u nekim starogradnjama se koristio azbest, da ne preterujemo sada.
Kontrola je ključna i kod novogradnje. Neki Investitori se svojski trude da bude to sve ok, pa imaš treću ruku podizvodjača koji pokušava da uvali lošiji materijal sa nekad čak falsifikovanim sertifikatima.
Dosta novih sistema je uznapredovalo i sam kvalitet. Stolarija, liftovi ...
Na armirano-betonakim radovima se ne štedi, barem ja nisam video čak i kod malih-novih i lošijih Investitora koji se ne razumeju u gradjevinu, izbačena je glatka armatura na primer, sve se radi sa rebrastom.
Ali ponavljam, ako nema kontrole, možeš i da ne znaš ti kao Investitor da li te je neko zeznuo čak i ako si unajmio iskusne inženjere, lako se progleda nešto kroz prate zarad neke koristi(pogotovo neke beznačajne stvari).
Ozbiljniji projekti svi koriste kamenu-mineralnu vunu i nema stiropora.
Protivpožarna zaštita u novogradnji je bolja, jedna od najvažnijih inspekcija je upravo ta.
Što se tiče zemljotresa, kao što sam i pričao projektuje se ovde na veći stepen nego što i može da se desi(tako je neko usvojio), i dogradnje su problematične, ali i zgrade gde nesavesni pojedinci ili zakupci(neki lokali) ruše noseće zidove.
Ja bih tu uveo da inspekcija(inženjeri) povremeno prave vizualno ispitivanje zgrade i da udje u sve stanove.

Odes na gradiliste i pogledas radnike (mahom iz Turske) obuvene u adidas patike sa Temu-a, bez slemova, bez zastitne opreme ... sve ti jasno!
Ovo se podiglo na veći nivo, ponavljam nije svuda(vidjam i ja ovo što si napisao), ali na ozbiljnijim gradilištima i kod ozbiljnijih Investitora, obavezna je upotreba zaštitne opreme, svi radnici moraju biti prijavljeni, radi se Plan preventivnih mera, elaborat o gradilištu. Negde se uvodilo alko-testiranje, nema alkohola.
Kazne su za to, slikaju se svi redovno. Negde čak imaš i zabranu pušenja i mesta odredjena za to.
Stranci poštuju sve što im se kaže, kao i naši kada odu preko.
Kontrola mora biti i tu jer ako je nema opuste se svi.

Ovo se podiglo na veći nivo, ponavljam nije svuda(vidjam i ja ovo što si napisao), ali na ozbiljnijim gradilištima i kod ozbiljnijih Investitora, obavezna je upotreba zaštitne opreme, svi radnici moraju biti prijavljeni, radi se Plan preventivnih mera, elaborat o gradilištu. Negde se uvodilo alko-testiranje, nema alkohola.
Kazne su za to, slikaju se svi redovno. Negde čak imaš i zabranu pušenja i mesta odredjena za to.
Ko i gde moze da fuserise beton...kablove..pvc...blokove. Ko uopste proizvodi nešto sto nije po Jusu...propao bi za 3 dana

Tamo gde su ozbiljni projekti nema problema. Dovoljno je da vidis kako su organizovali gradiliste, sta su navukli od materjala i kako radnici rade sat vremena pa da provalis o kome i o cemu se radi. Problem su najcesce ova mala gradilista, tu se fuseraji na sve strane.

Ko i gde moze da fuserise beton...kablove..pvc...blokove. Ko uopste proizvodi nešto sto nije po Jusu...propao bi za 3 dana
Da ne otkrivam i ne dajem nekom ideje.
Teško jeste i bivaju uhvaćeni, ako imaš ozbiljnu kontrolu i proveravaš svakog ne može, to jest skoro da ne možeš.
Zato se to neko poverenje stiče i biraš te.
Beton možeš, sipaš vodu u njega prilikom betoniranja. Pre toga uzmeš probne kocke. Nadzor došao video uzimanje kocki i otišao, ovi pustili vodu da lakše betoniraju.
Svi pokriveni sa papirima.
Evo sada baš pišem interni pravilnik i sva iskustva i moguće zloupotrebe za mladje inženjere na šta da obraćaju pažnju.
Kontrola i prisustvo je važno, kamere se mogu sada ugraditi na gradilišta(nije kao po zakonu da možeš to da snimaš, ali eto).
Ali ni sa kamerama ni sa papirima nisi skroz siguran(pokrio si se formalno).

Vrh