MrGood2016
Advanced
- Učlanjen(a)
- 17.06.2018.
- Pohvaljen
- 3.083
a jel i okolina ima izbore u aprilu? kad ce se tamo videti, isto u aprilu ili?
@Tin zasto bi gledali samo period od 2016 kada uporedjujemo sa UK kad smo mi pre toga imali pad? To je statisticka manipulacija kojom se recimo i vlast sluzi pa pricaju o ‘nezapamcenom rastu’ poslednje 4 godine zgodno ignorisuci periode gde nam je rast bio i negativan.
Isto vazi za ostale zemlje. Naveli ste da su u ‘svetu cene pocele da rastu tek nakon 2020’ sto veze s mozgom nema i sto svako ko iole prati svetsko trziste nekretnina zna da je netacno.
Sad lad sam vam naveo 4 zemlje (koje cak nisu ni medjusobno slicne po dosta faktora) vidimo da je rast svuda znacajan, i da traje duze nego u Srbiji. I vi sad trazite neke izgovore zasto se bas te zemlje ‘ne vaze’. Mogu sad dalje da idem po zemljama i videcemo da se ovo desava u 90% severne hemisfere + Australija.
Hrvatska: https://www.danas.rs/svet/hrvatska-treca-u-evropi-po-rastu-cena-nekretnina/ (kapiram ne racunaju se jer imaju more)
Poljska: https://www.economy.com/poland/house-price-index (kapiram ne racunaju se jer su im imena smesna)
Francuska: https://tradingeconomics.com/france/housing-index (interesantno slicno kao ko mi rastu tek od 2016. al kapiram da se ne racunaju jer jedu puzeve)
Austrija: https://tradingeconomics.com/austria/housing-index (ne racunaju se jer i oni imaju dosta Srba)
-Kad je objekat izgradjen to je stvorena vrednost u koji su ulozeni resursi drustva.Zašto bih uključio trošak samih objekata? Ko kaže da bi uopšte bilo zamene? Na 80% tih površina prosto ne može da se gradi i tačka! Upravo primer jačanja institucija i suzbijanje korupcije je potpuno rušenje SVIH nelegalnih objekata! Kazna je upravo to što će sami morati da plate to rušenje! Jedino tako se može suzbiti ovaj Bangladeš-urbanizam!
Sem toga, opet Vam kažem, ti nelegalno sagrađeni objekti nisu konkurencija novogradnjama po BG! Ljudi koji daju po 200K+ eur npr za te stanove, nisu zainteresovani za budževine po Kaluđerici i sl, tj gde god je bilo šta sumnjivo. Nisu konkurencija čak ni većini uknjižene i legalne starogradnje sa NBG, po centru i sl. Većina tih nelegalnih objekata je po unutrašnjosti Srbije, što i nije neki problem, a u Bg najviše pored reka i u obodnim naseljima.
Vidim napadate druge da su agenti, a možda su samo statističari, uz to još i na tržištu zbog rešavanja sopstvenih stvari.
Pre bih rekao da ste Vi jedan od onih koji su "malo dozidali", a pozivate se na neku legalnost!
Lično sad bih već voleo da stane ovo ludilo, iako nemam ni lične koristi, ni gubitka, mada ne vidim po trendu!
Niste u pravu.Tih 1,3 miliona objekata nisu samo stambeni objekti.
To su stale, svinjci, supe, pusnice, garaze, bunari.
Moj komsija ima nelegalnu garazu, pusnicu i ostavu. To su tri objekta koji su deo jedne kuce. Komsija sa druge strane isto, nelegalna pusnica.
I mahom su ti objekti po Srbiji u manjim gradovima i selima. I ogroman broj uopste nisu za stanovanje.
Pa pola Srbije ima dozidanu ostavu ili sobu na kuci koju su sami zidali bez dozvole.
Najrelevatniji članak je broj 5 Nešovanović CBRE jer je čovek iz te branše i stručan, nema interes da govori ni za ni protiv.Evo vesti u poslednjih 48 sati vezano za cene nekretnina. Stavio sam ovde da bi ispratili. Nisam stavljao nista sto je starije od 48 sati.
Jel ovo neka svetska zavera protiv srpskog trzista? Deluje mi kao da je neka opsesija agenata za nekretnine krenula da dizu cene. (prema pisanju pojedinih forumasa).
Ovo je po meni nista sta tek ocekujemo da bude po onom decijem principu ko poslednji magarac ....
OD CENE UŠI OTPADAJU! Vrednost kvadrata na našoj planini premašila sva očekivanja - Beograd ispadne kao najpovoljniji
Nastavlja se prodaja skupih stanova. Kvadrat u nekim delovima Kopaonika vredi 4.000 evrawww.srbijadanas.comZa ar placa u Čačku i do 5.000 evra, a cene će još da rastu
"U centru Čačka nemamo plac na prodaju, ali u Aveniji 1, što je veoma blizu, izvođač je nedavno platio 5 ari zemlje sa starijom kućom 120.000 evra", kaže za Nova.rs Vladan Ljubisavljević, vlasnik agencije za nekretnine i izvođač dodajući da u gradu gotovo nema zemljišta za kupovinu ukoliko nije...nova.rsSrbija kao zamena za Rusiju i Ukrajinu: Sve više firmi iz Zapadne Evrope premešta poslovanje u druge zemlje
Sve više firmi iz Zapadne Evrope, koje rade u Rusiji ili Ukrajini, zbog rata i sankcija prema Rusiji premešta poslovanje u druge zemlje.www.euronews.rsKVADRAT NA DIVČIBARAMA I DO 2.000 EVRA Gradnja bukvalno cveta, a tražnja raste: Cene kao u Beogradu
Od 1.200 do skoro 2.000 evra, nove su maksimalne cene stambenog prostora u Valjevu i na Divčibarama, pokazuju novi podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). Cene kao u Beogradu, rekli bi mnogi.www.blic.rsNešovanović: Neće više biti kvadrata u novogradnji po 1.000 evra
"Neće više biti moguće izgraditi novogradnju po ceni od 900 do hiljadu, 1.100 evra po kvadratu - sva novogradnja biće skuplja od toga. Otpadaju jeftiniji projekti, gradiće se samo skuplji projekti. Čak i ti skuplji se odlažu zbog neizvesnosti cene gradnje, pa nas očekuje nešto manja ponuda u...rs.n1info.com
Priča o verovatnoći- najveću šansu daje da ćs da porastu i da kumulativ rasta će biti veći od nekog pada u međuvremenu.O Nešanovićevoj stručnosti govori jedna njegova rečenica.
"Očekujemo da cene porastu. Može da dođe do stagnacije, ali svakako ne i do značajnog pada cena. Ako tog pada cena i bude - biće manji pad od rasta koji će se desiti u međuvremenu."
Bogami pokrio je sve scenarije ))
Moja hipoteza je da je rast 2012. - 2022. otprilike isti i u svetu i u Srbiji. Ne mozemo ignorisati pad do 2016. jer je on sluzio kao ‘sabijanje opruge’ za brzi rast nakon toga. Vecina zemalja navedene kao primeri nisu imale taj pad ali ako se gleda ceo period onda je i ukupan rast bio uporeeiviji sa Srbijom.Pre svega, hvala vam na simpaticnim komentarima u vezi zemalja. Slatko ste me nasmejali.
Vi ste jedna kreativna osoba. Ne znam puno tako kreativnih IT-evaca.
Da predjemo na stvar.
Period od 2016 do 2020. nije manipulacija. Niste ovde u pravu.
Hipoteza koju vi branite je da je globalna makroekonomija pokretala rast cena nekretnina u Srbiji sto je u skladu sa situacijom ostalim zemljama sveta.
Rast cena u Srbiji se desio u periodu 2016.-2020. (period pandemije iskljucujemo - razlog naveden ranije).
Zbog uporedivosti posmatramo druge zemlje u istom periodu 2016. do 2020. (necemo da uporedjujemo babe i zabe)
Iz vasih tabela (dodato za Poljsku i Hrvatsku iz istog izvora):
Austrija HPI
Jan 2016 105
Jan 2020 130
Prosecno godisnje u odnosu na baznu godinu pp: 6,25
Francuska HPI
Jan 2016 98
Jan 2020 113
Prosecno godisnje u odnosu na baznu godinu pp: 3,75
Poljska HPI
Jan 2016 95
Jan 2020 127
Prosecno godisnje u odnosu na baznu godinu pp: 8
Hrvatska HPI
Jan 2016 100
Jan 2020 125
Prosecno godisnje u odnosu na baznu godinu pp: 6,25
Ovde se posmatra rast u odnosu na baznu HPI godinu pa su cifre nesto precenjene jer se ne gleda YoY i u odnosu na pocetak rasta, odnosno pocetak 2016.
Da bismo imali uporedivu sliku sa YoY inflacijom i stopom YoY rasta cena nekretnina u Srbiji moramo da postavimo 2016. god za baznu i posmatramo rast.
Iz gore navedenih iznosa racunamo CAGR (prosecnu YoY stopu rasta) za bazni iznos u 2016. I dobijamo:
CAGR 2020-2016:
Austrija 5,5%
Francuska 3,6%
Poljska 7,5%
Hrvatska 5,7%
Sta se jos da primetiti.
-Francuska i Poljska 2016 bio pad cena u odnosu na HPI bazu
-Hrvatska u 2016. i 2017. rast bio oko nula
U pravu ste za jednu stvar.
Rast cena je u ovim zemljama bio nesto brzi od inflacije,
...medjutim za sta niste u pravu i sto opovrgava vasu hipotezu je
...da je rast cena u ovim zemljama bio daleko sporiji od rasta cena u Srbiji,
sto znaci da postoji druga varijabla koja je stvarala taj brzi rast u Srbiji u odnosu na pomenute zemlje.
Nadam se da sam pomogao.
Uzdravlje!
Kolko se nezadrživo razvija ovaj Beograd evo čujem i nakon ukidanja svih mera u dijaspori svi hrle u maticu. Ne videh u tom razvoju hoće li biti skoro kanalizacije na levoj obali Dunava i zašto neće? Je l' se to rešava u ovoj eksploziji razvoja pre ili posle metroa? Al dobro, u odnosu na Bupadest možemo se pohvaliti najvećim divljim naseljem u Evropi, treba to videti, nešto nesvakidašnje za evropske turiste.Ti se sprdas, ali videces za koju godinu najezdu turista iz Budimpeste kao sada najezdu turista iz NS zbog brzog sokola.
Kolko se nezadrživo razvija ovaj Beograd evo čujem i nakon ukidanja svih mera u dijaspori svi hrle u maticu. Ne videh u tom razvoju hoće li biti skoro kanalizacije na levoj obali Dunava i zašto neće? Je l' se to rešava u ovoj eksploziji razvoja pre ili posle metroa? Al dobro, u odnosu na Bupadest možemo se pohvaliti najvećim divljim naseljem u Evropi, treba to videti, nešto nesvakidašnje za evropske turiste.
Svako ko misli da će cene nekretnina još rasti ili stagnirati, neka je čuva i diže joj cenu.Pad kada krene biće brutalan i nezaustavljiv. Ova kriza jeste veštačka, a ono čemu jedino može rasti cena je obradivo zemljište (tek je krenuo rast cena). U vremenu koje dolazi hrana, voda i energenti, biće jedini prioriteti. Čak i da niko trenutno ne izgubi radno mesto u Bg, mislim da će se siromaštvo uskoro veoma osetiti, zbog toga što će hrana još znatno posk
Ako budu cene nominalno na istom nivou to je onda pad cena za inflaciju eura 5%-6%. Isto toliko možeš da izgubiš na kešu ali ti keš daje flelsibilnost da kupiš akcije u slučaju zanimljivih mogućnosti i sl. Takođe u recesiji cene nekretnina padaju. Ali može rasti cena luksuznih dobara tipa najluksuzniji stanovi.Kasno je za zemlju, ko je kupio, kupio je. Ko ce sada davati 20 000e za hektar.
Stanovi ne mogu rasti beskonacno. Ali zato ako predvidjas inflaciju, i cena stanova nikada nominalno nece pasti ispod sadasnje cene, iako realno padne. Tako da ko god ima novac u slamarici, ne isplati mu se cekanje, nikada nece za npr. 100k e kupiti vise nego sada.
Svako ko misli da će cene nekretnina još rasti ili stagnirati, neka je čuva i diže joj cenu.Pad kada krene biće brutalan i nezaustavljiv. Ova kriza jeste veštačka, a ono čemu jedino može rasti cena je obradivo zemljište (tek je krenuo rast cena). U vremenu koje dolazi hrana, voda i energenti, biće jedini prioriteti. Čak i da niko trenutno ne izgubi radno mesto u Bg, mislim da će se siromaštvo uskoro veoma osetiti, zbog toga što će hrana još znatno poskupeti, kao i mesečni troškovi stanovanja, prevoza, usluga prevoza i drugo. Ja sam jedan od onih, čiji posao zavisi od stanogradnje (ne želim da stane), i samo čudo može da nas spasi od prekida stanogradnje.Jednostavno ko ima keša neka kupuje odmah stan, njemu je uvek pravo vreme.Sirotinja svakako od sad neće nikako (porodice sa primanjima do 200 hiljada mesečno). Ovo je samo moje mišljenje, i iskreno želim da čujem predloge za podsticaj prodaje stanova, ali realan.
Jesmo poljoprivredna zemlja. Evo vidi kako ovi tvoji pomazu poljoprivrednicima.Kvadrati ce jos vise vredeti jer ce nasa poljoprivreda da eksplodira. Vojvodina ima da bude ludilo mozga. Krece pravi bull market u Srbiji jer smo poljoprivredna zemlja. Bukvalno nam se sve zivo ukrstilo da nas tera na gore. Rusi sve vise rentiraju nekretnine. Krece mother of all bull markets u Srbiji.
Problem je u nasem mentalitetu. Nas narod ne veruje mnogo u te druge mogucnosti za ulaganje. Ovde retko ko uopste zna da barata finansijama i ulaganjem. Najlakse i najsigurnije je uloziti u nekretnine. Opipljivo je.Ako budu cene nominalno na istom nivou to je onda pad cena za inflaciju eura 5%-6%. Isto toliko možeš da izgubiš na kešu ali ti keš daje flelsibilnost da kupiš akcije u slučaju zanimljivih mogućnosti i sl. Takođe u recesiji cene nekretnina padaju.
Dugoročno investiciono ko ulaže ne isplati se u odnosu na druge mogućnosti na tržištu kapitala ali pruža neku sigurnost.