Slažem se da je komplikovano računati, tim pre što novi proizvodi (tehnologija) ulaze u korpu. Ipak mislim da primer nije loš. Ako se inflacija posmatra u svetlu očuvanja istog standarda, za flagship telefon je potrebno 3x više, a prihodi od rada nisu toliko porasli! Sa druge strane uzimaju efekat supstitucije kao legitiman. Zašto? Ne zanima mene što unosim možda isti nivo proteina, hoću da jedem junetinu. Dakle to je pad standarda, nek povećaju onda zvaničnu inflaciju.
Namerno sam uzeo 2007. svojim izborom pa posle vukao zvanične podatke CPI (1.27% godišnje do 2021.), jer je tad izašao prvi Iphone, ostali flagship telefoni tog doba su bili dosta jeftiniji. Neka bude i tako, daću bolji primer,
najjeftiniji brendirani telefoni na tržištu! Dakle telefoni čija je jedina funkcija javljanje na telefon i slanje SMS. Dakle da kažemo da nema tog
hedonističkog efekta. Znam jer sam kupovao dedi, godinama su bili oko 800, 900, 1000 dinara, a evo sad sam pogledao, najjeftiniji takvi brendirani u zvaničnim prodavnicama su oko 3000 dinara. Dakle i tu se na neki način vrtimo oko te 3x veće cifre.
Još 1 primer koji je verovatno blizak većini, najbolji telefoni u smislu uloženo/dobijeno, koji su ujedno i najprodavaniji. Dugo su bili reda veličina oko 100 eur, pa 150 eur, pa onda 200, sad su 250-300.
Primer i za automobilsku industriju koja je isto ulazila u zvanične izveštaje sa mizernom inflacijom. Pre 13, 14 godina je mogao da se uzme nov dizel auto, ogoljen od svega (čak nije imao ni obrtomer ) sa vrhunskim 1.9 Reno dizel motorom, bez elektronike i sl. za 6000 eur. Sad je najjeftiniji dizel koji se može naći na tržištu u klot verziji više nego duplo skuplji. Naravno, u računanju inflacije se to neće videti više od 2% godišnje, jer kažu, pa sad imaš elektroniku ovu, onu itd. Sve to stoji, ali možda je za mene korisnost veća da imam taj neki maltene neuništivi motor, mesto ovih malolitražnih novih sa gomilom čipova i elektronike koji pitanje da li će nagurati 150K km. Što tu ne računaju pad mog
hedonizma i korisnosti?
Inače sama tehnologija bez edukacije u tim godinama u mnogim godinama ulazi sa negativnom inflacijom. Vrlo je jasan je raskorak zvanične inflacije i realnosti. Naravno da ne možemo da kvantifikujemo, ali zato možemo da kvantifikujemo razliku između 2 metoda i u ovom konkretnom slučaju razlika je ozbiljnih 7% (za 10 godina tom inflacijom se dupliraju cene). Tada su smatrali da je inflacija precenjena, pa su const menjali, sve u cilju da se brojka smanji. Verovatno je istina negde između, ali je brojka sigurno veća od zvanične!