Šta je novo?

Cene nekretnina

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899040#p899040:3gih7704 je napisao(la):
vradovic » Uto Nov 16, 2021 8:18 am[/url]":3gih7704]
Drzim poziciju iskljucivo u nekretninama ili kriptovalutama.

Kripto je zanimacija za sirotinju koja nije ni čula za instrumente u kojima milioneri čuvaju i ulažu novac.

Nekretnine po radničkim krajevima kao što je BnV su za radničku klasu (programeri, estrada, razni ljudi koji po ceo dan moraju da nose odela i sede u kancelarijama, kolike god da su im plate), milioneri ulažu u nekretnine na mnogo ozbiljnijim lokacijama.

Hvala na pažnji, a sad me izvinite, čema me menadžer hedž fonda da još malo diverzifikujem svoj milionerski portfolio. :sesir:

Što se kriptovaluta tiče, post koji je sve objasnio:
BTC.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900172#p900172:12tpumaj je napisao(la):
Populist » Pet Nov 19, 2021 2:22 pm[/url]":12tpumaj]
A propo ovoga,
ja sam u starom komsiluku imao slučaj stana koji se redovno oglašavao na AirBnB-u, imao dobre recenzije i sve. Ali srećem ja te goste po hodniku i liftu, tanki socijalisticki zidovi... Sa sigurnošću tvrdim da su pravi turisti u debeloj manjini. Sa njima na kraju i nije neki problem, izađu ujutru i nema ih ceo dan, noću se ne primećuju. Stan se uglavnom izdavao za švaleraciju, prostituciju, narkomanske aktivnosti i druge kriminalne radnje. Svašta se tu moglo videti i čuti.
Apsolutno. U 99% slučajeva je tako. Imao sam i ja u staroj zgradi čak dva hostela. Jedna ekipa (ili dve partnerske, kako se zume) držala dva hostela u dva stana. Bilo je svega i svačega. Čak i jedno ubistvo sa sve racijom Interventne pod šlemovima i štitovima nakon toga.

O šteti koju su doneli AirBnB i uopšte svi ti koncepti (modernih) hostela i ''stana na dan'' su puni i internet komentari, i mediji, i emisije i dosijei i fioke inspekcija. Ne samo ovde kod nas nego i po svetu. Sećam se baš jednog članka o tome kako su uništili da li delove Pariza ili Barselone i ispraznili ih od starosedelaca. Jer gde nikne jedan hostel, niče i drugi, pa treći... pa dok se ne isprazni cela zgrada jer niko neće da živi uz buku, haos, štroku i ugroženu bezbednost. Onda nikne i u zgradi pored, i tako u beskraj. To je naravno bio članak pre Korone, ne znam kako je sad.

A kad bih se suprotstavljao tim ljudima, slušao bih čuvene izgovore ''ne daju nam da raaadimooo''. Pa ženo, niko tebi ne brani da radiš, ali ne tako što ćeš tuđi dom, mir, pa i bezbednost (kao što rekoh, bilo je i ubistvo čak, usred noći!!!) da ugrožavaš. To ''ne daju nam da raaadimooo'' sam do sad čuo samo od najgorih vrsta ljudi s kojima sam imao posla i sukoba - vlasnicima hostela i vlasnicima kafića. Kad god sam imao rasprave sa nekim drugim, ali koji su normalni i korektni, nikad se nije potezala ta žalopojka. To kao ''ti meni ne daš da radim''. Nego samo ovi najveći šljamovi uvek potežu taj ''argument''. Valjda time i sami sebe ubeđuju da su oni u pravu i da su oni časni vredni marljivi radnici (al malo morgen) koje eto, neki zlikovci i ljubomorci hoće da sabotiraju. A ja bio u toj zgradi duže nego obe te krave. I kao pojedinac sam uradio za tu zgradu a bogami i za kraj više nego što će te krave i cele njihove familije ikad za bilo koga.

Zato mi se gade ljudi koji to rade, jer znaju oni savršeno dobro šta rade i šta će to doneti ostalima u okolini. Čast retkim, ali baš retkim izuzecima koji to uspevaju da rade a da bude em zarade za njih, em mira i reda za ostale stanare.

Porez na izdavanje, porez na imovinu, apsolutna prava 2.5%, opremanje stana, potencijalni kvarovi, izdavanje svih 12 meseci, stalna kamata 3%, odrzanje trenutnih cena nekretnina, vreme i zivci za cimanje sa stanarima, kolika je kirija bila u blokovima pre 5-6 godina...

Ko planira da kupi stan za rentiranje najbolje da poprica sa nekim prijateljom koji ima iskustva sa izdavanjem. Vecina pogresno krece sa 12 meseci x xxx

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900160#p900160:2fyb7p5u je napisao(la):
Populist » Pet Nov 19, 2021 2:56 pm[/url]":2fyb7p5u]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900117#p900117:2fyb7p5u je napisao(la):
Darko993 » Pet Nov 19, 2021 1:57 pm[/url]":2fyb7p5u]
jer si ti posle dve godine recimo otplatio blizu 10.000 EUR na taj način, a stan je tvoj, možeš vrlo verovatno da ga prodaš za iste ili slične pare.

Samo malo upozorenje.
Posle dve godine si platio 10.000eur, ali si platio više od 90% te sume banci za kamatu, a glavnicu si tek okrnjio. Kredit na 30 godina koji se zatvara posle 2-3 godine... slobodno racunaj da ti je sve sto si dao banci cist trosak.
I ne samo to, nego u racunicu gore nije uracunat porez na izdavanje od 15%, koji skoro niko ziv u Beogradu ne placa. I porez na nekretninu bi trebao da bude duplo veci, jer se stan izdaje, ali jelte uvek je neko od vlasnika prijavljen tu, da cak ni to ne placa. A tek ako vlasnik zaradjuje vise od 3 prosecne plate, treba jos 10-15% da plati na sve sto je zaradio od stana, pa porez postaje ~25%. Ali nekretnine su jedno ogromno crno trziste koje niko ne kontrolise.

leobutters":1o1wajuu je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899040#p899040 je napisao(la):
vradovic » Uto Nov 16, 2021 8:18 am[/url]":1o1wajuu]

Kripto je zanimacija za sirotinju koja nije ni čula za instrumente u kojima milioneri čuvaju i ulažu novac.

Nekretnine po radničkim krajevima kao što je BnV su za radničku klasu (programeri, estrada, razni ljudi koji po ceo dan moraju da nose odela i sede u kancelarijama, kolike god da su im plate), milioneri ulažu u nekretnine na mnogo ozbiljnijim lokacijama.

Hvala na pažnji, a sad me izvinite, čema me menadžer hedž fonda da još malo diverzifikujem svoj milionerski portfolio. :sesir:
I pored svog trolovanja ovo je 100% tačno.
Zašto se kockati sa kriptom kada u klubu gde je učip preko par miliona može da se garantuje godišnji prinos preko 10% gde bukvalno ne možeš da izgubiš investirano samo je dobit varijabilna.

A o BG tržištu nekretnina sve govori što se vodeći evropski real estate fondovi nisu još uvek sjatili u Beograd.

Bender Rodriguez":2mb93w1n je napisao(la):
“actual money’s gotta come from somewhere”
I onda imamo
“Fed prints $3 trillion”

Da da defitivino mora doci od negde…
Mislim da je samo ta cicnjenica dovoljna normalnom coveku da shvati vrednost bitcoina.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900214#p900214:hazyyhvn je napisao(la):
unedfined » Pet Nov 19, 2021 4:02 pm[/url]":hazyyhvn]
leobutters":hazyyhvn je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899040#p899040 je napisao(la):
vradovic » Uto Nov 16, 2021 8:18 am[/url]":hazyyhvn]

I pored svog trolovanja ovo je 100% tačno.
Zašto se kockati sa kriptom kada u klubu gde je učip preko par miliona može da se garantuje godišnji prinos preko 10% gde bukvalno ne možeš da izgubiš investirano samo je dobit varijabilna.

A o BG tržištu nekretnina sve govori što se vodeći evropski real estate fondovi nisu još uvek sjatili u Beograd.
Ma naravno da je tačno nego je cela priča prerasla u parodiju pa nije bilo baš mnogo smisla pisati ozbiljnim tonom :violina:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900218#p900218:4bpvy59l je napisao(la):
gmr_x » Pet Nov 19, 2021 4:12 pm[/url]":4bpvy59l]
Bender Rodriguez":4bpvy59l je napisao(la):
I onda imamo
“Fed prints $3 trillion”

Mislim da je samo ta cicnjenica dovoljna normalnom coveku da shvati vrednost bitcoina.
Ja ja ja, znam, sad idu serije pamfleta o kriptovalutama i odbijanje da se prihvati činjenica da dok iza tih svetskih valuta koje se ''štampaju'' ipak stoje svetske sile, države, ekonomije i institucije. Dok iza kriptovaluta stoje samo Ponzijeve šeme, lepe želje, ljubav i fantazije. Tako da slobodno ti veruj u šta god hoćeš i daj svoje prave pare u zamenu za virtuelne. Uopšte nemam nameru da raspravljam o tome, jer znam mentalitet ljudi koji se bave time (kahmkockarikahm). Ovo sam okačio čisto kao mali suštinski podsetnik oko čega se vrte kriptovalute, a pogotovu ko su i šta su ljudi koji ih propagiraju i reklamiraju.

Bender Rodriguez":1r67idm0 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900218#p900218 je napisao(la):
gmr_x » Pet Nov 19, 2021 4:12 pm[/url]":1r67idm0]
Bender Rodriguez":1r67idm0 je napisao(la):
I onda imamo
“Fed prints $3 trillion”

Ja ja ja, znam, sad idu serije pamfleta o kriptovalutama i odbijanje da se prihvati činjenica da dok iza tih svetskih valuta koje se ''štampaju'' ipak stoje svetske sile, države, ekonomije i institucije. Dok iza kriptovaluta stoje samo Ponzijeve šeme, lepe želje, ljubav i fantazije. Tako da slobodno ti veruj u šta god hoćeš i daj svoje prave pare u zamenu za virtuelne. Uopšte nemam nameru da raspravljam o tome, jer znam mentalitet ljudi koji se bave time (kahmkockarikahm). Ovo sam okačio čisto kao mali suštinski podsetnik oko čega se vrte kriptovalute, a pogotovu ko su i šta su ljudi koji ih propagiraju i reklamiraju.
Smatraj to kockom ili kako god hoces. Drzi novac u banci pa nek te stiti drzava i institucija od inflacije ako uopste znas sta je to.
Ja licno mislim da je davno proslo vreme kada je bilo potrebno da se bitcoin propagira ili tako nesto, ali dobro mi srbi uvek kasnimo 20 godina za svetom u svemu pa tako i u razumevanju kriptovaluta.
I nema potrebe da kazes “stampaju”, one se stampaju. Bez pokrica. Jer im se moze.

E ali pazi, imam ja nešto još bolje za vas virtuelne i kripto kockare. Ne znam jel si video, ali Mark Ješa je najavio da će Facebook da napravi čitav univerzum online. Imaće virtuelnu ekonomiju, virtuelne poslove, virtuelne veze... Kao onaj Second life, samo mnogo veće, luđe, opičenije i bolesnije. Pardon - hoću reći avangardnije i realističnije.

Znaš šta se ja mislim? Vama naprednim i informatički prosvećenim Srbima u manjini, prave, materijalne vrednosti, neće biti potrebne u tom Metaverzumu. Kada se preselite u Metaverzum, zašto ih ne biste ostavili meni na čuvanje?

Mislim, ioanko je sve materijalno ''soooo 20th century'', jel tako? Pa da. Pa zato brale pravac Metaverzum a ostavi meni te materijalne stvari. Pa ću se snaći ja nekako s njima, preživeću. Prihvatiću da budem ''u zaostatku 20 godina''. A ti se spasi na vreme i pridruži se drugim virtuelnim milijarderima. :)

Kao što rekoh, sve je kocka. Da li uložio u kriptovalute, berzu (ajde da vidim nekoga iz Srbije da se bavi ozbiljno berzom kao što se ovde predlaže, jer je to trenutno nemoguća misija) ili neki privatan posao sve je to kocka. Možda uspe možda ne. Neki su verovatno propustili ulaganje u kripto pa sada plaču za propuštenom zaradom i dok se smeju pojedinima oni kupuju stanove o kojima mogu samo da sanjaju. Možda vradovic nije pravi milioner jer je slučajno "ubo" investiciju ali eto, bar mu se rizik isplatio. I istina je, u kriptu postoji mnogo prevara, valuta koje su izmišljene samo da bi uzele nekome novac ali je to više za ove "uložim 100e i za godinu dana imam 10000e". Bukvalno veća manja. Možda iza kripta stoji ljubav ali ni "umetnička dela", nakit i td nije ništa bolji. Ne branim kripto ni berzu, niti ikoga savetujem da ulaže u iste, samo nema smisla prozivati nešto(ili nekoga) sa čim nemamo dodira zbog ljubomore, sujete ili čega već. Sa malo para se može pokrenuti i neki privatan biznis pa ako ste sposobni kao što tvrdite napravićete od njega milione umesto što pojedini čekaju 1000e m2 u centru.

A sad da se vratimo pljuvanju :sesir:

Nek se kockaju ljudi, samo neka ne uvlače druge u to. I neka se ne foliraju. I neka prestanu da lažu.

To je sve.

Isto ovo bih napisao i da neko došao ovde i pričao ''e ljudi, ja sam baja tajkun, sad došao iz El-Eja, kupio sam stan u Beogradu na vodi, a inicijalno bogatstvo sam zaradio u MaxBetu...'' Jeste, jeste...

A to je samo vrh ledenog brega vradovićevih aktivnosti ovde. Čovek je nedavno pričao kako svi putevi, pruge i metroi treba da vode u Beograd na vodi a ostatak grada ko šiša. Jer je on takav uspešan biznismen iz El-Eja, trenutno u bear-u dok čeka sledeći bull, u svoj svojoj virtuelnoj mudrosti, odlučio da je naselju gde svi voze automobile (Poršee na plin uglavnom) metro potrebniji nego 20 puta brojnijim naseljima sa radničkim klasama. A bilo je tu i predloga da se poukidaju sve železnice na svetu i da se sve pretvori u Hyperloop jer su mu Musk i Investopedia rekli da je to budućnost i rešenje za sve.

Ajde bre... ćorava posla. (mislim na te njegove ispade)

Ma ja ne znam da li njega stvarno neko shvata ozbiljno. Možda lik i jeste zaradio fino na bitkoinu, ima dosta takvih po Srbiji, ali taman posla da je neki milioner ili biznismen svetskog glasa, sama činjenica da bleji i piše po ovom forumu garantuje da on to nije.

Ne znam, za mnogo godina na srpskim forumima, naletao sam na razne trolove. On deli karakteristike mnogih vrsta, ali nijedne konkretno.

Primera radi, ne vidim zašto bi neko imao interes da npr u jednoj Srbiji propagira Hyperloop. Osim ako nema interes nego zaista fanatično veruje u to. Da propagira npr da se u Srbiji sve podredi Huaweiju, što je fizički izvodljivo i moguće, onda bih razumeo koja mu je svrha pisanja i cilj. I ko stoji iza njega. Ovako, na srpskom forumu pišeš o nekim stvarima koje ne usvajaju ni mnogo naprednije ili liberalnije zemlje... (ne, ovde ne pričam o kriptovalutama, držim se ideja vezanih baš za Muska i slične kategorije)... ne znam, ili mora da se bude fanatik ili ima više agendi. Šta je od toga, bog sveti zna. Pošto lik ionako stalno menja teme. Ne bi me čudilo da sledećeg meseca promoviše ideju da se u Srbiji otvori kosmodrom za svemirski turizam.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900235#p900235:57hkpgzm je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Nov 19, 2021 5:42 pm[/url]":57hkpgzm]Nek se kockaju ljudi, samo neka ne uvlače druge u to. I neka se ne foliraju. I neka prestanu da lažu.

To je sve.

Isto ovo bih napisao i da neko došao ovde i pričao ''e ljudi, ja sam baja tajkun, sad došao iz El-Eja, kupio sam stan u Beogradu na vodi, a inicijalno bogatstvo sam zaradio u MaxBetu...'' Jeste, jeste...

A to je samo vrh ledenog brega vradovićevih aktivnosti ovde. Čovek je nedavno pričao kako svi putevi, pruge i metroi treba da vode u Beograd na vodi a ostatak grada ko šiša. Jer je on takav uspešan biznismen iz El-Eja, trenutno u bear-u dok čeka sledeći bull, u svoj svojoj virtuelnoj mudrosti, odlučio da je naselju gde svi voze automobile (Poršee na plin uglavnom) metro potrebniji nego 20 puta brojnijim naseljima sa radničkim klasama. A bilo je tu i predloga da se poukidaju sve železnice na svetu i da se sve pretvori u Hyperloop jer su mu Musk i Investopedia rekli da je to budućnost i rešenje za sve.

Ajde bre... ćorava posla. (mislim na te njegove ispade)
Tako je, neka ljude ne vole kripto, samo neka prestanu da pljuju ljude koji su u njega uložili i zaradili (ne mislim na vradovica). Nisam mislio ni na tebe ni na vradovica nego generalno. Što se vradovica tiče koliko sam razumeo, a delili su i njegov profil ovde, čovek ima biznise i van kripta ali ono što mu je donelo glavnu zaradu je BTC tako da se ne može svrstati samo u kockare kada i pored kripta ima svoj biznis koji radi. Sa većinom njegovih postova se ne slažem jer deluje kao da su želje i čestitke, a neke čak i propaganda ali ko zna, možda mu je Amerika promenila svest :) ali ima i kada kaže nešto pametno (npr da ga je neko poslušao da kupi btc kada je bio 3-4k kada je pisao sada bi imao višestruko). Možda mu je forum ostao u nekoj navici. A prevaranata ima svuda, pa i u nekretninama tj svuda su gde se pare okreću.

Pazi, ja sam pre oko godinu dana napravio takoreći dogovor na temi o kriptovalutama. Znaš na šta mislim, čini mi se da si ga i ti video. I od tada nisam zalazio tamo. Iako je vradovic nekoliko puta kršio taj dogovor. Ali, što jes jes, na kraju je i on počeo da ga poštuje i pridržava se i on toga što smo se dogovorili. A i s tobom sam našao kompromis i dogovor kad smo se videli. Sad sam ovde bio na kratko izašao iz tog okvira, i zato ću ovde i da stanem sa time. Za sada. Pošto su se nedavno desili još neki događaji koji su imali uticaja na ceo svet, a imaju veze i sa kriptovalutama i kripto zajednicom. Tako da ne znam šta će biti s time u narednim mesecima i koliko će još to imati uticaja na druge van kriptosfere, na ostale aspekte života i društva. ALI, kažem, za sad stajem ovde s tim temama i držim se one prakse koja je važila do sad, tj. zadnjih godinu dana. :wink:

Znam, video sam. Zato i ne pišem puno na tu temu. Sa trenutnom situacijom u svetu niko ne zna šta će biti. Da li će btc biti 0 ili 100k, da li će cene nekretnina padati ili rasti, da li će nastaviti da štampaju novac ili ne...? Ostaje samo da nagadjamo tj da se kockamo :) Valjda nam je svima cilj da uzmemo od ljudi koji imaju previše i da nas kriza što manje pogodi jer čim i pišemo na nekom tamo forumu nismo ni mi neki biznismeni vredni pomena :) a i ne predstavljamo se tako.

Sad pročitah dižu cenu kvadrata na 10.000 eura...poslednji vapaj...ljudi ajde bre kupujte više te stanove nestalo stanova po starim cenama od 2500 eura.Mislim da ljudi još nisu shvatili šta nas čeka u 2022, cena će pre da tresne ispod 1000, nego što će gore.SEKA nas opet čeka.

Nece toliko da tresne, ali nece napredovati vise. Ovo je maksimum po mom osecaju. Ne racunam tu ako dodje do inflacije od 50% pa zato cifra bude veca.

Нема сврхе говорити било шта о било коме овде и нагађати ко је ко и шта и да ли је милионер или не. Нпр. слушати некога са форум надимком Врадовић(или било којим другим, нпр.савоир28 и сл :D ), промишљати о његовим ставовима, а да се се са особом никада нисте ни срели и у очи погледали стварно нема логике. Можда је Врадовић милионер који жели да просветли заблуделе, финансијски необразоване земљаке, а можда је само портир у БНВ, који се досађује у ноћној смени и тролује масу која покушава да се скрпи за један стан.

Sve to stoji, suština je da na osnovu različitih mišljenja (pa makar i od nepoznatih ljudi sa foruma) formiramo svoje i sami donosimo odluke, a ne da to drugi čine za nas.

Nece toliko da tresne, ali nece napredovati vise. Ovo je maksimum po mom osecaju. Ne racunam tu ako dodje do inflacije od 50% pa zato cifra bude veca.

I po meni je 2022 pokazatelj daljeg trenda. Ili nastavak pumpanja svega ili korekcija svega.

Sto se tice racunice za kredit i iznajmljivanje. Ima dosta njih koji su tako uzeli par komada i izdaju. Prvo ne moze svako vise komada da zaredja. Bitno je
1. Da imas dobre i sigurne prihode, da izguras ako negde zapne sa izdavanjem i ako iskrsnu neplanirani troskovi. Plus i da se sakupi za ucesce.
2. Bolje je uzimati manje stanove jer se lakse izdaju, bolji roi, a i manja rata ako krene po zlu, ne treba biti alav. I manje je ucesce.
3. Bolje je uzeti kredit na sto kraci period jer je onda znacajno manja ukupna suma koju banka uzima kroz kamatu. To se lepo vidi na kalkulatoru nbs. Duplo vise meseci otplate, duplo se vise da banci preko vrednosti kredita.

U svakom slucaju rizik, ali ko izgura ostaju mu stanovi koje je ako ne za dz, a ono jeftino dobio. Investicija za penzijske dane i decu.
I opet najbitniji je tajming kupovine. Sigurno da ce neuporedivo bolje da prodje neko ko je uzeo stan od 2012. do 2019. nego neko ko se zaleti sada po ovim cenama. Moze da zaradi i na preprodaji ako mu zatrebaju pare.

Ko uzima prvi stan da zivi, to i razumem, ali sada uletati u biznis iznad je veliki rizik.

Gledam i ja neku garazu ili parking mesto i ne znam sta je vise precenjeno, stan ili parking. Za oba ti treba vise od 20 godina da se otplate, to 10-15 je moglo pre jedno 1.5-2 godine ko je uzeo. Izbor je jadan, a klackalice su bezveze, to i ne gledam.

Vrh