Da, drzava je vlasnik 30% BnV, medjutim kad se projekat zavrsi, bice vlasnik 30% firme koja ce otici u likvidaciju, tj. nicega. Cak ni Beogradu ne placaju takse za uredjenje zemljista, duguju 16 milijardi dinara gradu Beogradu i to je jedino sto ce ostati kad se firma zatvori - dug. Novac se ispumpava i nestaje preko 'proizvodnih usluga', sve lepo moze da se vidi u zvanicnom bilansu firme, i dug prema gradu koji se godinama vuce i to da 'proizvodne usluge' cine skoro 80% prodajne cene stanova i pored toga sto su besplatno dobili zemljiste.
Ja ne mogu licno da tvrdim da znam investitora kojeg su zvali da ne sme da spusta cene, cuo sam samo govorkanja. No s obzirom da znam iz pouzdanih izvora da postoje odredjene 'protivusluga' ako neko zeli da udje u projekat gradnje, i s obzirom na silan novac koji se ispumpava iz BnV, ne bih bio nimalo zacudjen da su govorkanja istinita.
A to da se svi stanovi prodaju i pre prve lopate, to je bilo nekad. Sad vec ima dosta projekata koji se zavrsavaju i ima jos neprodanih stanova. Urnisu me reklamama jer povremeno gledam oglase, pokusavaju i sa nekim pogodnostima da privuku kupce (besplatan smart home sistem, besplatno drugo garazno mesto, bonovi za belu tehniku), samo se cene ne spustaju.
Osim toga gomile projekata nikako da krenu u gradnju (Marina Dorcol, Jakub Kuburevic), postojeci projekti kasne cesto i vise od godinu dana itd.
Na osnovu svega sto sam do sad ispratio, ne bih rekao da postoji slobodna ponuda na trzistu novogradnje, vec da postoji ogranicena ponuda u obliku oligopola.