Znači dovodimo desetine hiljada ljudi i planiramo da ih držimo decenijama bez državljanstva. Hm.Praktično nikad, mi smo tu vrlo zaje*******ani. Mozes da radis i da placas porez, ali ti ne dajemo nista. Mozes i stan da kupis, ali pasos..
Znači dovodimo desetine hiljada ljudi i planiramo da ih držimo decenijama bez državljanstva. Hm.Praktično nikad, mi smo tu vrlo zaje*******ani. Mozes da radis i da placas porez, ali ti ne dajemo nista. Mozes i stan da kupis, ali pasos..
zar nije bila ona neka fora posle 3 godine za ruse?Praktično nikad, mi smo tu vrlo zaje*******ani. Mozes da radis i da placas porez, ali ti ne dajemo nista. Mozes i stan da kupis, ali pasos..
Ne znam šta je plan, kazem ti kako je do sada biloZnači dovodimo desetine hiljada ljudi i planiramo da ih držimo decenijama bez državljanstva. Hm.
Da dobiju drzavljanstvo?zar nije bila ona neka fora posle 3 godine za ruse?
Znači dovodimo desetine hiljada ljudi i planiramo da ih držimo decenijama bez državljanstva. Hm.
Zato sam napisao "uslovno receno retroaktivno", tacno znam sta je razlika izmedju frilensera i preduzetnika i tacno znam sta znaci retroaktivno. Problem je u tome sto mnogi nisu zaradjivali toliko novac nego tipa max 1000 evra mesecno u proseku, sto je malo da bi se cimao sa preduzetnikom. Poenta posta je bila da su neki ljudi i uspeli da se snadju, ali su bili kaznjeni. Da li opravdano ili ne, to je druga prica, ali je poenta da mnogi drugi ne placaju poreze isto kao frilenseri, ali ne posotji mehanizam i volja za njihovim kaznjavanjem. Da li Maja Nokti placa poreze?Pametni Srbin freelancer misli da će da preje*******e sistem i neće da otvori preduzetničku radnju i sa par stotina evra namiri sve mesečne obaveze vezane za poslovanje firme a sasvim legalno da prihoduje do 50 hiljada evra godišnje. U potencijalu stopa od 2.5% za poreze i doprinose. Pa šta ćeš bolje? I nije ih drzava kaznila ništa više nego što kažnjava kasirku iz maksija ili bilo kog zaposlenog. I ništa tu nije retroaktivno, poreske obaveze zastarevaju tek nakon 5 godina.
Nisu poslovi nisko placeni, nego poslodavci nece da plate radnika koliko treba. Plati naseg radnika dobro za sve te nisko palcene poslove, pa da vidis da ima ljudi koji i to hoce da rade.Mislis bolja? Posla sve vise ali te nisko placene poslove nece vise nasi raditi nego ce raditi neki ljudi iz drzava treceg sveta.
Dolaze kod nas jer je stanje mnogo bolje nego odakle oni dolaze. Nisam presrecan zbog imigranata iskreno ali to je jednostavno tako svaka drzava se bori da ima sto vecu produktivnost a jedan od nacina je uvoz radne snage.
Pa to nije dobro. Pravi se podela između nas i njih i loša energija (građani prvog i drugog reda). Ljudi treba da se integrišu u društvo.Ne znam šta je plan, kazem ti kako je do sada bilo
zar nije bila ona neka fora posle 3 godine za ruse?
Mrzim taj narativ gde se obicnom coveku namece krivica da je sam kriv za to sto mu je lose, a da je neko mnogo sposoban samo zato sto je nasledio X stanova i imao idealne uslove (obezbedili mu mama i tata) u zivotu da se obrazuje i ima normalan zivot, pa sad se*e po drugima.
50 ljudi dobilo pasoš, možda su se venčali sa našim, šta znam.. Znam da je frka bila i za Srbe iz Republike Srpske, da se jako teško završavao pasoš.Trend davanja državljanstva Rusima u Srbiji nastavljen i u 2023.
www.slobodnaevropa.org
Gorane mnogo tražiš od mene, stvarno nisam stručnjak za socijalna i imigraciona pitanjaPa to nije dobro. Pravi se podela između nas i njih i loša energija (građani prvog i drugog reda). Ljudi treba da se integrišu u društvo.
definitivno mali broj pasosa a desetine hiljada stranaca svakodnevno u gradu
Nisam pitao. Samo sam konstatovao.Gorane mnogo tražiš od mene, stvarno nisam stručnjak za socijalna i imigraciona pitanja
U principu, većina svetskih pasoša može legalno da se kupi, gledao sam neki sajt sa cenama. E sad ako hošeš 'za džabe' ne znam koji su uslovi kod nas. Činjenica je da malo pasoša izdajemo, a ima stranaca koji decenijama živi ovde.
Ajde da vidimo 2024. i 2025. Rast u 2023. u odnosu na 2022. je dosta jak.Nema ništa od masovnih migracija u Srbiju, niti u EU na nivou od pre. Jednostavno je ekonomska situacija svuda lošija, inflacija je prisutna, rat koji se rasplamsava je na granici EU, troškovi stanovanja sve veći, plate u stagnaciji, krediti skupi.
Na današnji dan, malo argumenta vidim za masovne migracije u Srbiju. Istina, ima tu i tamo prostora za uvoz radne snage za neke poslove koje ne žele Srbi da rade, ali je to ograničenog broja. Takodje, možda je prisutna i potreba da se Srbija uskladi sa svetskim modernim trendovima mešanja naroda.
Možda grešim, ne bi mi bilo prvi put. A mislio sam na EU, sa delimičnom refleksijom na Srbiju.Ajde da vidimo 2024. i 2025. Rast u 2023. u odnosu na 2022. je dosta jak.
Možda grešim, ne bi mi bilo prvi put. A mislio sam na EU, sa delimičnom refleksijom na Srbiju.
Inače oduvek dolaze i odu radnici iz Srbije. Na primer, do ulaska Rumunije u EU, su redovno dolazili Rumuni u velikom broju da rade poljoprivredne radove u Srbiji. Poslednjih godina u građevini puno radi azijata, kao i dostavljača. Ništa novo se ne dešava u 2023oj, makar da ja vidim.