Zašto uopšte pitate, kada unapred očekujete određen odgovor.Da li ce mozda uvozenje stranaca za radnu snagu u brojnim oblastima uticati na potraznju za nekretninama ili ce svi ziveti u kontejnerima?
Hoce. Ali ce ih biti 8 u stanu od 60 kvadrata. I vojna disciplina kada se ide u WC.Iznajmljivaće Mirijevo 4 za 2000 eur mesečno
Prilikom obracuna realnog rasta GDP-a inflacija se izbacuje, npr. u 2022-oj je nominalni rast GDP-a bio 13,2% ali nakon eliminacije inflacije dobije se realni rast GDP od 2,5%:Zar nije onda stopa realnog rasta negativna? Mislim, ako je rast ispod nivoa inflacije?
Industrial production in the European Union dropped more than 5% over the last year, according to data published by Eurostat on Monday.
While the year-over-year decrease between February 2023 and 2024 reached 5.4%
Evo par zanimljivosti iz sveta starogradnje i mog iskustva. Nudio sam 190k za stan od nekih 80m2 u Paviljonima. Tražili su 195k (bio je oglašen za koju hiljadu više), ali ja nisam hteo zato što mi je i ovo za budžet bilo previše. Posle sam saznao od poznanika da je gazdarica tražila jedno 40% od iznosa kao kaparu, pa su svi odustali. Tragikomično.Da li je neko išao na neke prodajne dane? Da li je neko išao videti neki stan? Da li je neko dao neku ponudu? Da li neko može napisati iskustva o cenama nekretnina a ne šta bi bilo kad bi bilo i kad dođu Kinezi i Nepalci da rade na baušeli u Beogradu...?
Dokle god je prisutna predimenzionisano školovanje i količina medicinskih kadrova u Srbiji, i manjak istih u EU, nema razloga da ta migracija stane.
Evo par zanimljivosti iz sveta starogradnje i mog iskustva. Nudio sam 190k za stan od nekih 80m2 u Paviljonima. Tražili su 195k (bio je oglašen za koju hiljadu više), ali ja nisam hteo zato što mi je i ovo za budžet bilo previše. Posle sam saznao od poznanika da je gazdarica tražila jedno 40% od iznosa kao kaparu, pa su svi odustali. Tragikomično.
Nudio sam i 190k za stan od 70m2+ iza one novogradnje prekoputa Novog Merkatora. Univerzitetsko naselje beše. Tu mi je gradnja nekako izgledala skroz fuš, puno jeftinih materijala, ali reko lokacija odlična, aj da nudim. Hteli su 197k, čini mi se. I to sam odustao.
U suštini, nudio sam više zbog lokacije , nego što su mi se stanovi baš svideli, a budžet mi je bio tesan za oba. Za ovaj drugi sam se možda i prevario..
Ima još tu priča za manje iznose, ali da ne širim
Hvala, na pauzi sam trenutno. Sabijam borbene redove. Učim neke nove stvari, radim dodatni posao. Treba biti realan, a ne ogorčen.Otona Župančića, 84m2 ID#4759
Uknjižen, 2.0, cg, renoviran, 9/9, lift. Odlična lokacija. Sjajan dvosoban, uknjižen stan. Nedavno renoviran kompletno. Bez ulaganja, sem higijenskog krečewww.halooglasi.com
Vidi ovde dal bi ti spustili cenu, moze komotno da se adaptira u trosoban
Verovatno stoji jer je poslednji sprat i orijentisan ka severo istoku.
Poslednji sprat u starogradnji je bas kocka zbog krova iznad i samog kvaliteta izolacije.
U proslom stanu koji sam iznajmljivao bio sam na poslednjem spratu blizu hotela Jugoslavije, leti vruce a zimi hladno, krov je krenuo bio da prokisnjava i gazdarice su morale da dizu kredit od banke, same finansiraju popravku pa da tuze stambenu zajednicu nazad za pare.
Jeste bio OK stan uredjen i komforan sa OK pogledom ali ovi problemi u starogradnji su prisutni (nevoljna stambena zajednica da resava probleme zgrade), u novogradnji je to uglavnom manji slucaj rekao bih.
Ali mi nemamo preveliku količinu kadrova. Bar nam fale mnogi kadrovi iz određenih oblasti tzv specijalisti, a naročito anesteziolozi koliko znam. Mislim i to je svet za sebe i ima milion specijalizacija i zanimanja u okviru medicineDa ti odgovorim na pitanje. Dokle god je prisutna predimenzionisano školovanje i količina medicinskih kadrova u Srbiji, i manjak istih u EU, nema razloga da ta migracija stane.
Medicinski kadrovi su svi koji su se školovali u domenu medicine, ne moraju da budu zaposleni, ni da budu retki specijalisti. To su i medicinske sestre, lekari opšte prakse, fizijatri, oftamolozi i da ne nabrajam. Zdravstveni sistem i školovanje specijalista je tema za sebe, ne bih ulazio u detalje, niti sam upućen.Ali mi nemamo preveliku količinu kadrova. Bar nam fale mnogi kadrovi iz određenih oblasti tzv specijalisti, a naročito anesteziolozi koliko znam. Mislim i to je svet za sebe i ima milion specijalizacija i zanimanja u okviru medicine
Na jednog lekara u Srbiji ide 339 građana, a to još nije najgori deo: Koje su posledice?
U Srbiji na jednog lekara ide 339 stanovnika, a po jednoj bolničkoj postelji 160, objavio je Republički zavod za statistiku.www.021.rs
Na žalost, slobodno tržište je razlog. Mnoge evropske države i konkretni gradovi su suštinskim otvaranjem ka slobodnom tržistu izgubili mnoge poslove koji su bili okosnice tih država i gradova.Mi trenutno svuda (ne računajući IT) imamo deficit što se tiče kvalifikovane radne snage - a poraznije je što nam i ti deficitarni odlaze. Najprostiji primer je EMS (pa i EPS) gde svi inženjeri elektroenergetike sa iskustvom ekspresno odlaze iz tih firmi dalje na zapad (neke naše firme su prepoznale tržište i oformile timove koji rade po zapadnim zemljama, a u isto vreme održavaju i opremu u Srbiji, recimo kod telekomunikacija ranije bio Roaming Networks, UBConnect...) - a to je razumljivo jer inženjeri sa najviše iskustva u EMS-u ne mogu prikupiti više od 1300-1400eur na mesečnom nivou (redovna plata im je manja od 1000eur)
Činjenica je da Srbija školuje daleko više medicinskog kadra nego što ih je zaposleno u Srbiji ili je potrebno, i EU delimično usisava višak kadra. Ne ulazim u sud da li je to dobro ili ne, samo konstatujem.
Moja keva je pedijatar, ona ima preko 2000 pacijenata, granica je tipa 1000 moze da se prijavi kod nje, a zapravo se prijavilo skoro 2500, ona za smenu pregleda preko 70 dece, a druge kolege zajedno za smenu ne pregledaju ni 20Ali mi nemamo preveliku količinu kadrova. Bar nam fale mnogi kadrovi iz određenih oblasti tzv specijalisti, a naročito anesteziolozi koliko znam. Mislim i to je svet za sebe i ima milion specijalizacija i zanimanja u okviru medicine
Na jednog lekara u Srbiji ide 339 građana, a to još nije najgori deo: Koje su posledice?
U Srbiji na jednog lekara ide 339 stanovnika, a po jednoj bolničkoj postelji 160, objavio je Republički zavod za statistiku.www.021.rs
Mi trenutno svuda (ne računajući IT) imamo deficit što se tiče kvalifikovane radne snage - a poraznije je što nam i ti deficitarni odlaze. Najprostiji primer je EMS (pa i EPS) gde svi inženjeri elektroenergetike sa iskustvom ekspresno odlaze iz tih firmi dalje na zapad (neke naše firme su prepoznale tržište i oformile timove koji rade po zapadnim zemljama, a u isto vreme održavaju i opremu u Srbiji, recimo kod telekomunikacija ranije bio Roaming Networks, UBConnect...) - a to je razumljivo jer inženjeri sa najviše iskustva u EMS-u ne mogu prikupiti više od 1300-1400eur na mesečnom nivou (redovna plata im je manja od 1000eur)
Moja zgrada ima lift i cg. Sve zgrade su spolja u lošem stanju. Neke imaju nove ulaze, interfone, sređene ormariće i slično.O
Ima tu dosta stavki koje utiču na cenu. Dosta zgrada bez lifta, neke su ok. održane, neke su skroz ruinirane, pošto su iz 1960-ih. Paviljoni su generalno super mesto za život, međa Zemuna i Nbg, sve je na dohvat ruke, a porodičan je kraj. Samo, renoviranje je zahtevno, stanovi su uglavnom manji... Videćemo, ne verujem da će rasti tu, jer se i sad slabo prodaje. Možda se i varam.