Poštovani Klisko,
Mislim da si skroz na klizavom terenu. Prvo ti upoređuješ prodaju stanova (novogradnje) i prodaju parizera u Maxiju ili televizora u Tehnomaniji na 6 rata bez kamate čekovima građana?! Pa to nisu uporedive kategorije. Kako ti misliš da dobiješ gotov proizvod (u ovom slučju STAN) na otplatu bez kamate na 6 rata? Pa to nije isto kao kad kupuješ TV i onda ti daju na 6 rata bez kamate.
Pošto hoćeš da uporedim evo visoko razvijenu zemlju - Holandiju i srednje razvijenu - Srbiju. Mogu slobodno reći da Srbije nudi bolje uslove za kupovinu stana u novogradnji od NL. Evo konkretan primer. Kod nas u Srbiji ti možeš da potpišeš i samo da se "obavežeš" da ćeš narednih 6 ili 7 rata ti isplaćivati kad dođe na naplatu, BEZ ikakvih bankarskih garancija! I sve to bez kamate!
U isto vreme u NL - ti MORAŠ obezbediti odmah kredit na ceo iznos. Samo za tvoju informaciju - u Holandiji neće ni da POČNU da grade dok se ne proda 70% zgrade! Znači ni da zabodu ašov! Ako kojim slučajem kupiš stan a zgrada se ne proda do 70%, oni vrate pare i NE grade zgradu! Tako da tvoja priča da grade s tvojim parama, jeste delimočno tačna ali TAKO JE SVUDA u svetu!
E sad da li se to tebi sviđa ili ne je druga priča. Ti idi lepo na teren, pa popričaj s investitorima pa im reci lepo da hoćeš popust ili da hoćeš da plaćaš na rate kad se ceo stan izgradi, pa čekaj reakciju...
Evo ti informacija iz prve ruke. BW na primer PODIGNE cene za oko 4% ako neko vrati stan sa prodajnog dana sa rezervacije. Znači neko ko je platio rezervaciju 3000e i ne potpiše predugovor u roku gubi stan po toj ceni i stan se vraća u prodaju po VEĆOJ ceni za 4% u proseku! I pazi čuda - PRODA SE!!
Tako da tvoja priča da čekaš da se stan izgradi pa da onda ti kupiš - možeš da
zaboraviš!! Ono što još moraš da znaš da cene rastu s stepenom izgrađenosti, pa čak i u Lastavicama koje ste pominjali. Pročitajte cene Lastavica na Forumu kad je krenula prodaja i danas od nekih 3500e kvm ( sa PDV-om) naravno u zavisnosti od položaja i veličine...
Plus ti plaćaš po stepenu izgrađenosti. Pa ako hoćeš ti stavi pare u banku na kamatu dok ne dođe taj stepen izgrađenosti kad treba da platiš.
Mislim da ti nisi dugo bio u kontaktu s tržištem nekretnina (bez ikakve uvrede). Ovaj forum je dobar izvor informacija, ali moraš izaći na teren i videti situaciju. E sad da li ti se ta situacija sviđa ili ne je druga priča. Ti i tada imaš dve opcije:
1
Da prihvatiš realnost (koliko god se tebi sviđala ili ne) i da u skladu s tim doneseš odluku da li ćeš da kupuješ ili ne. Ako da nađeš šta hoćeš i kraj. Ako ne, reci nemam para i kraj.
2.) Da ne prihvatiš realnost, da kukaš na forumu i to je to. Možda i dođe tvojih 5 minuta i da kupiš po nekoj manjoj ceni ali to je lutrija.
Evo primer i Lastavica, ja sam počeo gledati 1,5 stanove prošlog maja i bilo je oko 20tak u ponudi. Danas ih ima 2kom i oba su okrenuta ka severu!! I to 100% sever, znači depresija gratis za godinu dana zagarantovana! I da mi daju za 1000e kvm ne bi uzeo. E sad da sam uzeo na leto 2023 imao bi da biram i sprat i južnu stranu. Sada skoro godinu dana kasnije imam da biram između dva stna na severu... A cena ista! Da li je to dobar potez. NE.
Ja sam prvi mislio da će cene pasti, ali nisu. Priznajem da sam pogrešio. Ja sam realnost prihvatio i to je to.
Ti možeš meni držati kurs o ekonomiji koliko hoćeš časova, ja sam svoje rešio. Ja sam na terenu bio i video situaciju u novogradnji (u velikim projektima) tu možeš samo da izabereš stan i cena je ta. Popusta nema, ali možeš sve da biraš (dok izbora ima). E sad ako ostane neki stan - pa ga puste na akciju onda eto... Jedan kolega Forumaš mi je lepo savetovao oko prodajnih dana - da se tamo ne ide zbog popusta već da izabereš stan koji hoćeš. I bio je 100% u pravu. Ja mu iskreno nisam verovao do decembra prošle godine kad sam video svojim očima da je u pravu.
Moja zapažanja se odnose na novogradnju na velike projekte (BW, Lastavice, Soul 64, Belmondo, The One, Marina Dorćol, Kings Circle, WellPort). Da li možeš s nekim malim investitorom u Sremčici da dogovoriš te neke tvoje uslove, sigurno da da. Kod ovih budi srećan da potpišeš i rezervacioni ugovor za manje stanove do 60kvm. Tačno je da se sporije prodaje ali prodaje se sigurno.