Ono što meni zapada za oko, pored umešanosti i interesa države da cene što vise i što duže divljaju, je količina ljudi koji brane sve ovo i žele da ludilo, ne ostane isto, nego ode još gore. Mislim i na ljude ovde na forumu i na komentatore na drugim sajtovima.
Stvorila se određena klika ljudi koji ovo vide kao neki bogom dan način da zarade svoje bogom dane pare. I radije će godinama da gledaju mase ljudi kako nisu u stanju da nađu sebi dom u sopstvenom gradu, u zemlji koja se osipa, smanjuje u brojnosti, nego da jednom makar priznaju "e ok, sad je dosta, stvarno jeste otišlo predaleko". A da ne pričam tek o reakcijama koje prave kada neko konstatuje da su cene nenormalne, neprirodne, naduvane i da se sve pretvara u mehur. To ko porodicu da si im opsovao ili rekao da se odreknu celokupnog životnog mukotrpnog rada u rudniku, ko da im otimaš nešto. Odma slede predavanja o slobodnom tržištu (fensi reč za opšti grabež, jer zna se šta je slobodno tržište i zdrava konkurencija, a šta sistemski grabež i kaubojština), o ljubomorcima koji ih ne vole, o prikrivenim komunistima koji bi da se vrati SFRJ, o ne znam ni ja čemu... Kao da se radi o sukobu na relaciji rudari : metalurgijska industrija, a ne 1% pohlepnih neofeudalaca : 99% preostalih ljudi.
Nisam mislio da ću doživeti da trzište nekretnina u Beogradu ikad ovako oboli. A tek nisam ni zamišljao da ću čitati besne reakcije jedne manjine koja se masno bogati na svima ostalima i nije joj dosta svega ni posle 5 godina bolesnog bogacenja nego bi još i još i još... To jest, znao sam da je uvek bilo i biće odabranih mutnih figura koji mlate dobre pare od nekretnina. Ali sam mislio da ih ima par desetina (i nekad je tako i bilo), i nisam mislio da će se toliko namnožiti da ih svaki forum i portal ima u komentarima, i da drže pola grada u svojoj milosti i nemilosti. I da će se toliko zaboraviti i osiliti da im sve ovo nije dosta, nego kad neko konstatuje da ovo nije održivo i da je bolesno, da još slede besne reakcije i elaborati zašto je fantastično i sasvim normalno da kvadrat u jednom Beogradu u Srbiji košta ko u Monte Karlu... (karikiram, ali suština je ista)
Sve je više bolesnih ljudi u zadnje vreme. Što možda i ne treba da čudi, pošto se već 15 godina širom sveta ređaju redovi grabeži i redovi kriza. Pa valjda onda poiskaču svi ovi što kao mali nisu imali, ili su mislili da nemaju dovoljno, pa ih sad vozaju bolesti i kompleksi. Ali stvarno nisam mislio da će ta kultura grabeža i pohlepe ovoliko da se rascveta, bar ne na polju nekretnina u jednom... Beogradu. o.O