Elem, razmišljao sam danas nešto o onoj Hristinoj tezi, da je pad prosečne cene "zamagljen" aktivnošću tržišta u oblasti luksuznih stanova, te da je realni pad veći nego što nam sajtovi govore. Nisam sujetan, pa rekoh da proverimo da li je to zaista tako kad već imamo Wolfov sajt
Malo sam se igrao filterima i zaključio da bi neki arbitrarni presek između luks tržišta i tržišta za smrtnike bila cena od oko 3500 EUR po kvadratu (ovo je blizu cene po kojoj se najjeftiniji stanovi u BW prodaju).
Evo ga rezultat:
Pogledajte prilog 183987
Dakle, šta vidimo na tržištu za smrtnike:
- Prosečna cena novogradnje je gotovo ista kao prošle godine (razlika od 3.6% je mala pa pripisujem to tržišnim oscilacijama), ali promet je skoro pa prepolovljen. Ovo je deo tržišta gde se najviše očekuje nekakvo pomeranje na dole po mom mišljenju, jer mi je teško razumljivo da je investitorima ok da im prodaja ide ovako slabo.
- Prosečna cena starogradnje je porasla, iako je promet pao za značajnih 26%. Ovo pripisujem tome što se potencijalni kupci novogradnje odlučuju za starogradnju jer su cene novogradnje previsoke za apetit kupaca - svakako, otvoreno je za interpretaciju
- Prosečna cena za Q3 je veća, a promet je manji za oko trećinu - ovo kvartalno poređenje sam uradio jer je jasniji trend u odnosu na jedan mesec - dakle cena je opet skočila u odnosu na prošlu godinu (zbog skoka cene starogradnje).
Ergo, Hristijana i Milić Đoković nisu u pravu i pada još uvek nema, čak i kad isključimo veoma lux nekretnine iz opticaja.