Šta je novo?

Cene nekretnina

Nemoj samo pridavati značaj sub-u r/programiranje. Tamo se gađaju ciframa samo tako, ispadne da svaki iole potkovaniji senior lagano izlazi na 10k mesecno. Kao neka antiteza argumentu da u provinciji inzenjeri elekrrotehnike ne mogu da prebace 1k mesecno...
Mrtva trka da li je jaci r/finansije ili r/programiranje
Inace postoji i r/financije

Inzenjeri elektrotehnike stvarno u proviniciji retko prebacuju 1k mesecno mozete vi da se sprdate sa time koliko hocete jadna vam je ta vrsta sprdnje

Poslednja izmena:
Inzenjeri elektrotehnike, koji se nisu preusmerili na programiranje, su se usrecili otprilike koliko i sa bilo kojom diplomom. Ima inzenjera poljoprivrede koji kod nas rade za nekoliko hiljada evra, al ima ih ogroman broj koji rade za 90k dinara... Jedina prodja ETF-ovcima je ta sto ce ih pre prihvatiti u IT, makar kao QA, support, ili dev opse, nego sa drugih fakseva. I da, prosecne plate u IT nisu skocile mnogo, a cene jesu, mislite o tome.

Inzenjeri elektrotehnike, koji se nisu preusmerili na programiranje, su se usrecili otprilike koliko i sa bilo kojom diplomom. Ima inzenjera poljoprivrede koji kod nas rade za nekoliko hiljada evra, al ima ih ogroman broj koji rade za 90k dinara... Jedina prodja ETF-ovcima je ta sto ce ih pre prihvatiti u IT, makar kao QA, support, ili dev opse, nego sa drugih fakseva. I da, prosecne plate u IT nisu skocile mnogo, a cene jesu, mislite o tome.
Programiranje (i delatnosti u vezi sa tim) su postale izvikane zbog velikog talasa prekvalifikanata koji (čast izuzecima) nemaju ni talenta ni interesovanja za predmetnu materiju. Međutim, pravi inženjerski posao se ne može tek tako naučiti a ni outsource-ovati i znam dosta ljudi koji rade ozbiljne poslove u hemijskoj, farmacutskoj i srodnim industrijama.
Što se tiče toga da plate u IT padaju, dobro je da je tako i da ljudi mogu da se razvijaju i u drugim delatnostima. Pisao sam ovde primer koleginice koja je diplomirala u roku sa prosekom 10 na psihologiji i jedini posao koji je mogla da nadje 2010. godine je da bude sekretarica u nekoj korporaciji. Posle je prešla u HR, pa se prekvalifikovala u QA i sada je lead za nekih 3k eur neto. Medjutim, u medjuvremenu nije zapoatsqvljala svoju primarnu karijeru, završila je geštalt sertifikaciju i pre par meseci napustila stresan i zahtevan posao za nesto mnogo lepše i interesantiije. Kada sam je pitao da li prihvatila paycut, rekla mi je da zarađuje slično kao i do sada a da radi mnogo manje. Bas mi je bilo milo kada neko uspešno napusti zlatni kavez zvani IT i pokaze da se moze uspeti i na drugi nacin.

Pisao sam ovde primer koleginice koja je diplomirala u roku sa prosekom 10 na psihologiji i jedini posao koji je mogla da nadje 2010. godine je da bude sekretarica u nekoj korporaciji. Posle je prešla u HR, pa se prekvalifikovala u QA i sada je lead za nekih 3k eur neto. Medjutim, u medjuvremenu nije zapoatsqvljala svoju primarnu karijeru, završila je geštalt sertifikaciju i pre par meseci napustila stresan i zahtevan posao za nesto mnogo lepše i interesantiije. Kada sam je pitao da li prihvatila paycut, rekla mi je da zarađuje slično kao i do sada a da radi mnogo manje. Bas mi je bilo milo kada neko uspešno napusti zlatni kavez zvani IT i pokaze da se moze uspeti i na drugi nacin.
Jako zanimljiv timeline i stil pripovedanja, ali moja poenta je bila da cenu nekretnina nisu toliko gurale plate u IT (bar ne u toj meri kako se ovde tvrdi).

Tek elektro inženjeri mogu da zaradjuju ukoliko se bave projektovanjem izvodjenjem ili nadzorom objekata.
Zavisi koju odgovornost prihvate i koje znanje imaju, kao i prilagodljivost i brzinu i sagledavanje važnih stvari. U ovoj poslu zarada zavisi od ličnog angažovanja, prihvatanju odgovornosti, terenskog rada i same isporuke proizvoda ili znanja i prilagodljivosti.
Nakon faksa treba jedno 3-5god da bi uopšte moglo da se udje na ozbiljnije pozicije i to zavisi od pojedinca. Prvih 5 god što se tiče inženjera su po meni najteže i tu treba gledati dobru firmu i mentora, a ne toliko platu(koja jeste mala na početku). Kasnije zavisi od osobe koliko je spremna gore opisano i mogućnosti i zarada baš raste.

Programiranje (i delatnosti u vezi sa tim) su postale izvikane zbog velikog talasa prekvalifikanata koji (čast izuzecima) nemaju ni talenta ni interesovanja za predmetnu materiju. Međutim, pravi inženjerski posao se ne može tek tako naučiti a ni outsource-ovati i znam dosta ljudi koji rade ozbiljne poslove u hemijskoj, farmacutskoj i srodnim industrijama.
Ovo je surova istina ali uvek treba staviti u kontekst. Mozda ne bi bilo toliko prekvalifikanata da ima dovoljno pariotetno placenog posla u ostaloj inzenjeriji. MIslim da se ne bi inzenjeri otimali o IT ako bi mogli u svojoj struci da dobiju 80% IT plate (procenat uzeti sa rezervom navodim samo kao primer)

Što se tiče toga da plate u IT padaju, dobro je da je tako i da ljudi mogu da se razvijaju i u drugim delatnostima. Pisao sam ovde primer koleginice koja je diplomirala u roku sa prosekom 10 na psihologiji i jedini posao koji je mogla da nadje 2010. godine je da bude sekretarica u nekoj korporaciji. Posle je prešla u HR, pa se prekvalifikovala u QA i sada je lead za nekih 3k eur neto. Medjutim, u medjuvremenu nije zapoatsqvljala svoju primarnu karijeru, završila je geštalt sertifikaciju i pre par meseci napustila stresan i zahtevan posao za nesto mnogo lepše i interesantiije. Kada sam je pitao da li prihvatila paycut, rekla mi je da zarađuje slično kao i do sada a da radi mnogo manje.
Ima takvih slucajeva i to je dobro, lose je sto ih nema vise.

EDIT: Treba sve staviti tkodje i u istoriski kontekst. Mnogo zavisi od vremena kada je neko odlucio da jednu karijeru zameni drugom u gde se tada Srbija nalazila i sa kakvom industrijom (nije isto ako je neko izabrao IT 90-ih jer nije imao sta drugo da radi kao inzenjer i recimo sada, navodim ovo kao dva ekstremna primera zbog poente)

Jako zanimljiv timeline i stil pripovedanja, ali moja poenta je bila da cenu nekretnina nisu toliko gurale plate u IT (bar ne u toj meri kako se ovde tvrdi).
To nije ni bila tema, vec koji profil osobe treba da budeš da postaneš dipl.ing. elektrotehnike ( iz ličnih razloga ili preferencija živiš i radiš u provinciji) i da možeš da prebaciš 1000 eur. Tim pre što smo utvrdili za razliku od stanova, cene svega ostalog (gorivo, struja, hrana) su iste ili slične kao u BG. Mada je @enfario navodno cene stanova u Šapcu, čini mi se, od 2k eur po m2. Možda ima neki šapčanin da objasni gde se u tom gradu može naći plata da bu neko mogao kupiti takav stan.
A druga poenta je da je tržište rada mnogo napredovalo u odnosu na pre 15 godina...ovo danas je Eldorado kako je bilo

Svako tvrdi da nije ono što je do njega :) Uglavnom na cene nekretnina utiče kumulativni efekat, ne jedna stvar (npr samo kriminal kako se ovde tvrdi).

Tek elektro inženjeri mogu da zaradjuju ukoliko se bave projektovanjem izvodjenjem ili nadzorom objekata.
Zavisi koju odgovornost prihvate i koje znanje imaju, kao i prilagodljivost i brzinu i sagledavanje važnih stvari. U ovoj poslu zarada zavisi od ličnog angažovanja, prihvatanju odgovornosti, terenskog rada i same isporuke proizvoda ili znanja i prilagodljivosti.
Nakon faksa treba jedno 3-5god da bi uopšte moglo da se udje na ozbiljnije pozicije i to zavisi od pojedinca. Prvih 5 god što se tiče inženjera su po meni najteže i tu treba gledati dobru firmu i mentora, a ne toliko platu(koja jeste mala na početku). Kasnije zavisi od osobe koliko je spremna gore opisano i mogućnosti i zarada baš raste.
Tako je, ali kome god sam spomenio rad elektroinzenjera na objektima i terenski rad, svi su u fazonu da ih ne zanima. Ljudi sa izgradjenim karijerama i porodicama. Sto u potpunosti razumem. Pritom je tu mnogo velika odgovornost. A i ovi mladji, niko ne zeli da ceka 5 godina da radi za siću, nego odlazi iz zemlje. Pritom i ta prva prilika je retka, tako da ne moze bas ni da se bira mentor i firma.
Ovi sto dolaze, njih tek nece da zanima da cekaju 5 godina. Treba biti mudar poslodavac u narednim godinama, sve sto su milenijalci trpeli, zumeri nece. Pre ce da trpe gladni i sede kuci, nego da rade za sicu. Sto se kaze da ne sirimo off topic 😀

Vrh