NRakocevic
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 31.10.2019.
- Pohvaljen
- 868
Pogledajte prilog 208317
Eto informacija od staticara, iz trenutno vazeceg propisa, gde se vidi da se za terase usvaja minimalno 2.5 kN/m2 korisnog opterecenja (znaci tu se ne racuna sopstvena tezina i sl.). Plus na tih 2.5 kN/m2 ide koeficijent sigurnosti 50% vise. Ovde nije bilo armature (ili je bila u pogresnoj zoni), zato je puklo. Sumnjam da je projektant ostavio nearmiranu terasu, a sve i da jeste sramota je da to ne primeti niko od tehnicke kontrole, glavnog izvodjaca, podizvodjaca pa sve do nadzora...
Obzirom da sam ja brodar, gore navedeni zemaljski propisi su zaista "tanki" u poredjenju sa nasima. Mislim 0.15t/m2 je bolesno.
Obicna brodska paluba nosi 5t/m2 tereta sa sve inercijalnim ubrzanjima, a u kabinama minimalna nosivost je 0.5t/m2 ali u praksi niko ne pravi manje od tone. Pricam o brodskoj kabini koja je analogna sobi u stanu.
Dosta kolega koji se bave zemaljskim konstrukcijama (visokogradnjom) mi je uvek pricalo o nekoj minimalnoj nosivosti AB ploca, bez obzira da li se radi o balkonu, podu itd. od 400kg po kvadratu, i da takvo staticko opterecenje (do 400 kg po kvadratu) ne bi smelo da ima bilo kakav efekat. Primera radi, ja imam u jednoj sobi u stanu teretanu i kad radim cucanj to je mojih 115kg +150kg nekih 260-270kg na pola kvadrata, i gle cuda nisam propao kod komsije.
Ovde naravno lom nije izazvala tangencijalna sila vec momenat savijanja na spoju terase i zgrade, jer je balkon jedna obicna konzola. kr**** je verovatno postavio paletu na spoljnu ivicu balkona koji izgleda sirok i time izazvao ogroman moment savijanja. Da je stavio istu paletu pored vrata verovatno se nista ne bi dogodilo.
Kako god, sigurno je da pravilno armirana terasa mora da podnese pola tone po kvadratu, te da zbog ustede ovde terase nisu armirane kako treba, plus kr**** koji je preopteretio balkon sa tonom plocica.
Evo Viki Miljkovic je digla Djakuzi na balkon u BW Residence i isti se nije srusio jer ga je gradio Energoprojekt. Sa vodom i korisnicima to je minimum 300kg po kvadratu.