Zion Williamson
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 14.05.2019.
- Pohvaljen
- 3.397
Kako ne shvatate da nisu ni Mcdonalds ni Starbucks dosli ovde jer su hteli nego je neko kod nas otkupio fransize i otvorio. Isto vazi za vecinu radnji koje vidite. Na primer znam za ameriku da se za jedan Starbucks placa 250.000 i mora da se obavezes da ces otvoriti na 10 lokacija najmanje, znaci 2.5 miliona. To moze svako ako ima pare. Ocigledno ne postoji zelja nekog kod nas da verovatno sebi pravi konkurenciju za Mcdonalds da otvara Burger King a lokalne mafijoze ne zanima da otkupljuju razne fransize nego otvaraju svoje Madere i Boutique gde deru kozuMeni je, generalno, velika misterija ponašanje stranih investitora kada je uslužni sektor u Srbiji u pitanju. Koliko god bili mali globalno, u regionu bivše Jugoslavije (+Albanija) smo najveće tržište, a kupovna moć nije više zanemarljiva (to se vidi i po značajnom rastu prometa u trgovini čak i kad se isključi inflacija). U najmanju ruku, svi koji posluju u Sloveniji, Hrvatskoj ili Bugarskoj, trebalo bi da budu zainteresovani i za Srbiju. Ne gubim dah pred masovnim lancima brze hrane ili velikim supermarketima, no za konkurentnost i ponudu su sigurno dragoceni.
Zašto u pomenutim zemljama posluju, recimo, Domino's, Subway, Pizza Hut, Burger King, Spar, Kaufland, Bauhaus, Mueller, a kod nas niko? Kako je, da se zaputimo dalje u zakavkaske "pitomine", siromašnija i manja Gruzija, na primer, poželjno tle za francuske pekare Paul, a mi jok? Hleb i kifle, njihovi epigoni/plagijatori, su im nesavladiva konkurencija?
A kada se, naposletku, u priču još uvedu Makedonija, Kosovo, Albanija i Crna Gora, onda stvari postaju zaista urnebesne. Tu mi se sve kosi sa zdravim razumom, izgleda da sam prespavao novo saznanje da 2+2 više nije 4.
Evo ti definicija ako zelis da naucis nesto https://en.wikipedia.org/wiki/Franchising
Poslednja izmena: