Express » 04 Nov 2018 10:43 pm[/url]":1rhglsni]Ju naopako. Invazivna vrsta poče da se množi. :shock: :roll:
Bljak. Mislio sam da će svaki blok imati sopstveni kompleks, ne i da kopira u potpunosti zgrade prekoputa.
Sve bre bliznakinje iste visine. Čak su i u komunizmu kod nas gradili komplekse poput 5 solitera na Banjici. Zapravo približili smo se arhitekturi postsovjetskih zemalja. Sreća pa nisu počeli lamele kao u Belvilu. To bi tek bio horor.
Ja sam se nadao nečemu sličnom Vankuveru, međutim sada vidim da se očigledno nazire repetitivna spavaonica sa monstruoznim molom za isterivanje poslednjeg dinara iz džepa ovdašnje sirotinje.
Vidim ovo kao sumornu sliku budućnosti šireg centra grada. To čeka priobalje ukoliko ne podignu kvalitet "situacije" pojedinačnih kompleksa pa i arhitekture samih objekata. Gabarit isto igra bitnu ulogu.
Prosto je neverovatno kako su samo četiri nelamelizovane, ne preterano visoke stambene zgrade uspele da "zazidaju" Savu.
To je moglo i ovako:
^^^La Defense Grande Arche
Nit veće zgrade, nit manjeg skrnavljenja vizure.
Posebno obratite pažnju na okolne "kanjone". Oni su blokirali pogled na horizont iza njih ali je dovljno bilo da jedna zgrada otvori prostor i to ni manje ni više nego baš na samoj sredini.
E to se zove genijalan urbanizam.
Zgrada nije toliko visoka koliko je monumentalna i prozirna sa one strane gde je taj efekat poželjan radi čuvanja vizure.
Ne radi se samo o pogledu sa Terazija već i sa ulice. Ako ne budu inventivni i nastave ovako zatvoriće vizuru u potpunosti.