Šta je novo?

Buvljak .. OTC blok 43

Daj beli, smiri strasti, odmori malo, lisi se te malogradjanstine, to sto je tebi OTC u blizini nije razlog zbog koga bi trebalo tu i da ostane. Hej, pa u ovom gradu zivi jos 2 miliona ljudi! Posto ti je OTC vec blizu, prosetaj malo okolo, vidi sta se sve gradi, sagledaj mogucnosti tog prostora i sliku OTC u celoj toj prici. Ovde niko ne govori o gusenju OTC, vec o njegovom preseljenju na prikladniju lokaciju, ne shvataj to toliko licno.
 
premestanje buvljaka, ali gasenje kineza, nazalost imam tu nesrecu da zivim u blokovima... ono koliko je prljavo i strokavo... gadno mi je da udjem unutra! Dobili su onaj novi tc (sivu kutiju) koja iole dobro izgleda iznutra i to su uspeli unistiti.... (ja se izvinjavam zbog digresije)... i potkupljivanje komunalne je postalo kao dobar dan! sve to izbaciti sa NBG, ako smo najbolja opstina u Srbiji, to govori da je prosecna plata ovde najveca, i da stanovnistvo nbga nema potrebu za kinezima i buvljakom, vec nego kao sto je neko rekao, prebaciti to negde preko dunava ili ka aerodromu gde generalno zivi siromasniji sloj gradjana!
(ja se btw izvinjavam ako sam nekog uvredio sa ovim "preko dunava, ili ka aerodromu")
 
Ma kakvi uvredio, druze. Evo ja npr. zivim u Bolecu, i nista ne bi falilo da ovde u blizini nikne jedan pristojan OTC, jer je jednostavno ova opstina (Grocka) trenutno na tom nivou razvoja. Realno, nesto poput Delta city-ja bi ovde puklo jer nema trziste, odnosno ovde ta roba nema svog kupca.

Fakat je da na NBG-u kvadrat stana dostize, a u nekim delovima i prestize, centar grada i da ta opstina rapidno menja izgled. Ovde s druge strane cela moja kuca od ~ 180kvm, pomocna zgrada (tj. garaza i trem sa rostiljem) i nekoliko ari placa vredi manje nego stan na NBG-u.

Zato je realnost da ce OTC garant biti izmesten jer jednostavno milion faktora utice na takvu sudbinu tog prostora. To zemljiste je zlata vredno i niko pametan nece dozvolidi da mu "pare propadaju" i da daje malim privrednicima jednu od najatraktivnijih lokacija "na crtu"... (mislim, opet ta prica oko toga kako moja kuca vredi manje nego jedan stan na NBG-u, pa ko razume, shvatice)
 
rodiro5.jpg

Kvantaš pored autoputa

Na označenoj lokaciji se uređuje zemljište za komercijalni sadržaj, a
vlasnik je Grad-Direkcija, pa i tu može da se premesti OTC pored
svih ostalih mega-marketa u okolini ..... da im pravi konkurenciju. :)
 
^^Dragane, a jel znas mozda sta se gradi preko puta gore zaokruzene lokacije (odmah do groblja)?
 
Gradi se isto neki mini-mega-matket :)

Ima podzemni sprat, lep velik perking, ali nije imao neku tablu.
Ne mogu sada da nađem par slika što sam uradio letos ...
 
Hvala Dragane :) Kad se vec "kreces" u tom kraju, jel se radi nesto na gradnji ulice prema Dr. Ivana Ribara? (Sorry za off, ali kad smo vec poceli ovde..)
 
dragan":tiizyp3t je napisao(la):
Gradi se isto neki mini-mega-matket :)

Ima podzemni sprat, lep velik perking, ali nije imao neku tablu.
Ne mogu sada da nađem par slika što sam uradio letos ...
Mislim da se tu gradi nova uprava JKP Pogrebne usluge, koja se tu seli iz Grobljanske( Ruzveltove). Tu treba da bude i glavni ulaz za Bezanijsko Groblje.
 
Steva":t2k3ms75 je napisao(la):
beli01":t2k3ms75 je napisao(la):
E ovde tek pršti od sebičnosti, ti ne bi da ideš do Pančeva nego samo da se prošetaš do OTC, a upravo finansijski slabije stanovništvo živi u tim jugoistočnim i istočnim delovima grada. Njima nije problem da se dovuku do NBGD-a, tako da ovde treba biti fer i napraviti kulturni OTC u tom kraju, ili napraviti dva manja, jedan na NBGD-u ali na obodu gde i pripada, a drugi u leštanima ili kaludjerici.
Dobro Stevo,najzad neki za mene (licno)prihvatljiv predlog.Treba napraviti sto ti kazes KULTURNI OTC,negde na NBGD(placeva ima),ili dva manja,a taj drugi negde na obodu.Ni ovo kod kvantasa nije losa lokacija.
Neznam sto sam sebican,pa ne moze Homer iz Boleca da se pita sta ce kod "mene" na N.Bgd-u da se gradi!!!Tu bi po nekom pravilu trebali pitati i stanovnistvo N.Bgd-a,pa ako se vecina slozi sto bi ja bio protiv.
Samo hocu da kazem (i siguran sam u to),da izmestanje OTC na neadekvatnu lokaciju dovodi do nestajanja OTC-a u smislu da niko od sadasnjih (ili novih)zakupaca nece raditi na tim lokacijama jer je jednostavno neisplativo,ja o tome sve vreme govorim.ZA rad OTC-a je isplativa samo opstina sa ovolikim brojem stanovnistva.
Drugo,na sta ce liciti ta okolina sa silnim autobusima, benzinskim isparenjima,smogom,flekama od ulja i benzina na putu.Pitajte stanovnike okolnih blokova sta misle o tome!Disace sa maskama na licu.Vec sam pisao o tome.samo 22% putnika dolazi sa Novobeogradske strane na sadasnju stanicu.Zamislite kad 78% putnika ( samo neznam kako???)bude trebalo da predje na ovu stranu,kakav ce to krkljanac da bude.
 
@ . beli01

A, šta kažeš za moj predlog : OTC kod Kvantaša

Vidi gornji post sa mapom za tu lokaciju.
 
dragan":10gii99v je napisao(la):
@ . beli01

A, šta kažeš za moj predlog : OTC kod Kvantaša

Vidi gornji post sa mapom za tu lokaciju.
Izvini na tebe sam i mislio kad sam ovo pomenuo,po meni najbitnije za zakupce da nova lokacija bude u blizini najmnogoljudnije opstine...
 
He, he... kukash kako nemash kinte da kupujesh u delta city-ju, a kvadrat stana ti dva soma evra :rolleyes:
Dodji, pa zivi ovde :D Prodash stan, kupish lepo ovde plac i montaznu kuci iz Ivanjice za te pare, a i OTC ti blizu... I Vuk sit, i ovce na broju!
 
^^To je ona prica sa babom i stanom od 100 kvadrata na Vracaru gde se stan raspada a baba nema leba da jede. Vrednost stana cirka 200 000 evra.
 
Homere,nisi me bas razumeo...i da imam te kinte ne bih kupovao u D.C.,jer necu da svojim novcem potpomazem tajkune.
Radije kupujem od nekog ko ceo dan stoji na -5C,da bi zaradio nesto.
Sto se tice lokacije gde ko zivi ili stanuje(neznam koje si godiste,i da li pamtis),ali ja imam dovoljno godina i zivim na NBGD-u od nastanka istog.Secam se pre 20 i vise godina za nas na NBGD-u su govorili da smo teska provincija i da smo austrougarska,tad je i stan na NBGD-u bio duplo jevtiniji nego u centru, i sta sad...sad smo i prestigli cene u centru.I pre 20-30 god sam govorio da ne bi ziveo u centru ni za kakve pare(tamo su i labudovi crni-govorio sam),a kamoli sad.Zbog svega toga sam mozda "ljubomorno" vezan za N.BGD i ne dam da iko dira u njega -pogotovo ovi iz centra.Ziveo sam ovde i kad je kvm2 bio 800DM,i zivecu ako bude i 5000E,i to nema veze sa cenom kvm2.Sad hoce sav haos i smrad od izduvnih gasova iz centra da presele kod nas.Ali nazalost mogu da se borim jedino ovako-pisanjem.
 
^^^

Ma, ja se malo shalim, choveche... Nemoj mi zameriti shto sam nekada pain in the butt ;)

U pravu si za NBG sa ekoloske strane, svi na desnoj obali Save kazu da je NBG gomila betona, a ima vise zelenila, vazduha i svetlosti nego li igde u Beogradu (ne racunam bas prigradska sela ko moje).... Ali ne verujem da ce NBG zadesiti neka ekoloska katastrofa, ako bude bilo pameti sve lepo moze da se izvede, a da ne ugrozi nikoga.
 
20.11.2007, BEOGRAD
SELIDBA NA POMOLU
Buvljak na Novom Beogradu biće iseljen krajem sledeće godine, a njegovo mesto zauzeće nova Glavna autobuska stanica
image.jpg

Novobeogradski buvljak krajem sledeće godine ustupiće mesto novoj Glavnoj autobuskoj stanici, a tezge će biti preseljene na jednu od lokacija u blizini Pančevačkog mosta, Ibarske magistrale ili autoputa.

Ideja da se autobuska stanica izgradi na Novom Beogradu, u Bloku 43, potpuno odgovara sadašnjem tempu razvoja ove opštine, smatraju urbanisti. Pored novoizgrađenih tržnih centara i Univerzitetskog sela koje se gradi, ovaj deo Novog Beograda uskoro će biti povezan i sa mostom preko Ade Ciganlije.

Glavni gradski arhitekta, Đorđe Bobić, kaže da je odluka o premeštanju buvljaka predviđena Generalnim planom i da je u skladu s tim i konačna. U toku je izrada Plana detaljne regulacije, tako da još uvek nije odlučeno gde će tačno buvljak biti premešten.
- To je pitanje o kom odlučuju urbanisti. Vodiće se računa i o tome koliko će nova lokacija pijace biti dostupna Beograđanima - rekao je za Press Đorđe Bobić.

U upravi Otvorenog tržnog centra kažu da nisu dobili zvanično obaveštenje o preseljenju. S druge strane, prodavci se ne slažu sa najavljenom selidbom.

- To je pitanje egzistencije! Bar je Novi Beograd dovoljno prostran i ima drugih mesta za stanicu - ogorčena je Stoja Stanković, jedna od prodavačica na Buvljaku.

Ni građani koji tu pazare nisu zadovoljni planom da se buvljak izmesti.

- Meni, a mislim ni većini ljudi ne odgovara nijedna od do sada predloženih lokacija. Političari prave planove, a oni nikada neće ići na taj buvljak - rekla je Olivera Karagunović.

Tržni centri kradu mušterije
Većina prodavaca na buvljaku nije zadovoljna prometom robe.
- Ništa ne radimo, poseta je sve lošija. Izgradnjom velikih tržnih centara dovodi se u pitanje rad buvljaka. Niko više neće da dođe ovde da kupuje. Postaje svejedno da li će buvljak ostati ovde ili će biti izmešten - rekao je jedan od prodavaca.
J. DRAGIĆEVIĆ
Izvor: Press
Link: http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=24280
 
Kraj sledece godine je objektivno rano.... Treba da se prica o alternativama, i zna se da sam ja za preseljenje, ali dzepovi trenutno govore da OTC treba da ostane tu gde jeste jos neke tri godine... No, videcemo.
 
Homer Jay":1870tbqm je napisao(la):
Kraj sledece godine je objektivno rano.... Treba da se prica o alternativama, i zna se da sam ja za preseljenje, ali dzepovi trenutno govore da OTC treba da ostane tu gde jeste jos neke tri godine... No, videcemo.
Verovatno imas pravo ali je onda problem da se odlaze premestanje stare autobuske stanice na NBG a time i prolongira rasciscavanje savskog amfiteatra itd. Znaci zaustavis jedan projekat, zaustavio si ceo pipeline. Takva je trenutno situacija u Beogradu. :/
 
Pa, znas kako, prijatelju, autobuska stanica nece mnogo poboljsati poziciju Savskog amfiteatra. Cak stavise, bojim se da bi u slucaju njenog skorijeg izmestanja tu nikla neka poslovna zgrada slicna vec postojecim u Karadjordjevoj (MPS npr.)

Situacija sa Savskim je takva da iako bih voleo da se sto pre izgradi, ne bih voleo da se brzopleto izgradi. Mozda i on treba da saceka bolja vremena kada u BG budu dolazili investitori iz celog sveta, a ne samo iz Izraela :D I kada bude bilo jos domacih investitora jakih kao Delta.

U krajnjem, autobuski terminal je najlakse izmestiti. NBG ce imati vec spremnu infrastrukturu, u pitanju je samo izgradnja zgrade, sto objektivno ukoliko je bas toliki prioritet moze da traje i samo godinu-dve dana. Mnogo sporniji na desnoj obali Save su zeleznicki koloseci, onih zilion skladista, nehigijenska naselja, fudbalski teren itd. S tim ce grad imati ozbiljne glavobolje.
 
Homer Jay":9ynb280a je napisao(la):
Kraj sledece godine je objektivno rano.... Treba da se prica o alternativama, i zna se da sam ja za preseljenje, ali dzepovi trenutno govore da OTC treba da ostane tu gde jeste jos neke tri godine... No, videcemo.
Najzad da se ja i ti u necemo slozimo.Mislim da je rok od neke tri godine objektivno dobar da bi se zakupci tezge na vreme preorjentisali.Ne bi bilo dobro da izmeste OTC za recimo godinu dana ,a onda da se ceka sledece tri na most i izmestanje stanice,to bi bilo bas glupo,ali kako se radi kod nas ne bi me ni to cudilo.
 
^^Po svemu sudeci, pristupne saobracajnice za most ce krenuti da se rade na prolece. U tom slucaju ce verovatno jedan deo OTC-a morati da se oslobodi...
 
^^To znaci da je za tu oblast u crvenoj boji uradjen urbanisticki plan.
 
Citajuci Vase postove, skapirala sam da nijedan od Vas nije zakupac tezgi i da niste bas potpuno upuceni u citavu problematiku i ne znate sta znaci izmestanje OTC Novi Beograd za nas koji tamo radimo i od toga zivimo.

Pa ajmo redom, mada cu se truditi da budem sto kraca i jasnija.

Istorijat:
1994 otvoren Buvljak.
1996 zakupci tezgi primorani da otvore STR, SZR i STRK, - time je Buvljak prestao da postoji i na njegovom mestu je preko noci osvanuo OTC.
2006 uvedene fiskalne kase

Prihodi od OTC:
Registrovano je oko 2000 tezgi ciji je mesecni zakup( u zavisnosti od mesta) izmedju 7 000 - 12 000 dinara.
Na ime firmarine, socijalnog, zdrastvenog i penzijskog osiguranja drzavi sa svake tezge ode jos 10 000 - 15 000.
Sto je suma sumarum izmedju 34 000 000 - 57 000 000, mesecno ne racunajuci pri tom obavezni godisnji tehnicki pregled kase koji kosta 100 eura i normalno PDV ( koga odmah po kupovini robe placas drzavi) i poreza na promet za one koji su usli u PDV.

Uslovi rada:
Ispod lima u kutijama temperatura leti prelazi 50 C (leta 2000,2005,2007), a zimi se spusta do -20 C ( zime 1995, 1997, 2002).
Nemamo struje
WC se placa 6 dinara
Sistem kanalizacije je uradjen ocajno, pa i pri najmanjem pljusku II i IV red plivaju, a prodavci stoje u vodi do kolena.
Placamo ciscenje centra, ali izgleda dzaba jer je higijena ocajna i na i oko centra, tako da cesto zateknemo po nekog pacovcica unutar tezge.
Posto fiskalne kase rade na baterije, a velike su promene temperature cesto dolazi do kvarova kasa sto ti 2-3 puta godisnje izbije jos po 100 evrica.

Marza:
Kao i svi ostali lokali u gradu i mi nabavljamo robu od potpuno istih veleprodaja , uvoznika i domacih fabrika. Placamo PDV, imamo ulaze, kalkulacije i izdajemo racune,ali,......nam je marza drasticno manja od ostalih, pa samim tim i cena.

Sta znaci premestiti OTC Novi Beograd:
Prvo i osnovno STR, SZR ili STRK na OTC-u vazi samo za taj prostor i tu tezgu. Naime ako neko zeli da se prebaci sa tezge 255 na tezgu 254 mora da ugasi svoj STR i da otvara novi za novo prodajno mesto, sto vuce niz komplikacija. Ako nas premestaju na drugo mesto moramo da gasimo nase radnje i da se pod hitno oslobadjamo naseg lagera na koji smo , uzgred, vec platili porez drzavi ( prodali ga ili ne), to znaci drasticno spustanje cena ( vrlo cesto ispod nabavne) i opet mora da ostane nesto od robe jer ne moze bas sve da se proda do komada. Sve to za one koji se imalo razumeju u matematiku znaci - gubitak !
Svako premestanje koje nije u krugu od 1-2 km znaci i gasenje. To znaci ponovno razradjivanje lokacije, a mi za to nismo dovoljno ekonomsko jaki, jer nam tezge donose samo platu, a ne bogatstvo. Znaci 2 000 - 3 000 ljudi ostaje bez posla, a oni su vec tu jer su ranije ostali bez istog i nema sanse ni da ga nadju jer su vec odavno premasili neke godine do kojih si dobro dosao kod Miskovica i slicnih.

Zanimljivost:
Znate li da u poslednjih 5 godina veliki broj turista posecuje nas grad i glavne destinacije koje moraju da obidju ( jer to pre svega zele) su : Kuca cveca, Kalemegdan i Buvljak. Ove godine smo pored standardnih Slovenaca, Nemaca i Danaca imali i pojacanu posetu Amera. Volimo kad stizu njihovi busevi - kupuju ko da je dzabe.

Predlog:
Ocigledno da i grad i drzava i mi i oni imaju koristi od OTC Novi Beograd. Zar ne bi bilo pametnije da se ovaj prostor uredi ( natkrije, elektrifikuje i kultivise), ostane tu gde jeste i postane sve drugo sem ruglo i izvor bolesti. Verujem da zakupci ne bi imali nista protiv da se u tom slucaju povecaju cene zakupa, ovako.....placas koliko ti traze a za to dobijes - nista!
 
Uz duzno postovanje, jedna stvar mi nije jasna.... Ukoliko vec zakupci tezgi ne dobijaju "nista", ukoliko su uz to uslovi toliko nepovoljni, marze toliko visoke, okolnosti u kojima rade nehumani, cemu toliko insistiranje na ostajanju na tom mestu??
 
Vrh