Šta je novo?

Bulevar patrijarha Pavla

Onda još manje razumem da je dozvoljeno da izlivanje vode toliko dugo uništava park.
Nisam siguran koliko dugo ovo drveće može da izdrži višak vode pre nego što počne da truli.
 
U koju fazu radova spada deo od Pere Velimirovića do Rakovice, ako je uopšte u planu da se to radi, ili je samo bilo planirano do Pere Velimirovića? 😁
 
Ma ne, nisam na to mislio nego sam se našalio da nije uopšte bilo da se radi, nego se eto iz nekog razloga odlučili da ga rade.

Inače, u planu je da se odradi celom dužinom, i da se onaj deo što ide kroz fabrički krug a počinje od okretnice u Kneževcu, pretvori u saobraćajnicu koju će moći svi da koriste, i kroz koju će se po prvi put provući tramvajska pruga, uz ostanak sadašnje trase od Big centra Rakovica do okretnice. Prema ranijim najavama, tom novom trasom bi trebalo da idu tramvaji na novosupostavljenoj liniji koja bi išla na NBG, da li do bloka 45 ili nekadašnjom trasom linije 11 preko MIlentija Popovića do Beka, nije rečeno. Takođe, nije se spominjala ni rekonstrukcija trenutne pruge od Biga do okretnice.​
 
Sada smo na 11 meseci od početka radova na drugoj fazi, tj. na potezu od Rasadnika do Mosta na Adi. Planirani rok završetka je bio 360 dana, tj. do kraja ovog meseca. U stvarnosti, na celokupnoj saobraćajnici nije urađeno više od 10% radova. Poslednji radnici RAS inženjeringa su viđeni na gradilištu krajem leta. Apsurdno je što je tek naknadno uveden drugi izvođač da radi na uklanjanju železnice, umesto da to bude preduslov za početak glavnih radova. Mada ni to nikako nije opravdanje da se sami radovi na izgradnji saobraćajnice potpuno obustave, jer su mogle paralelno da se rade druge stvari, recimo ceo potez od Rasadnika do bivše NIS pumpe, koji nikako ne zavisi od uklanjanja pruge. Dakle, i uz novu gradsku garnituru na vlasti i kompletno nove izvođače, faza II projekta nastavlja neslavnu tradiciju katastrofalnog kašnjenja, i to na najgori mogući način.
 
Vodovodnu cev koja je presečena kod železničke stanice su sanirali posle 10-ak dana, tj, pre desetak dana, trenutno je prilično mrtvo osim kopanja šahte i provlaćenja cevi za neki energetski kabl u pravcu Topčiderska - zgrada ETP-a, veći deo mehanizacije je na prostoru iznad tunela ka košutnjaku, mada je i tu veći deo raščišćen.
Ne deluje da će radovi brzo, recimo pored presečene vodovodne cevi je nekoliko ukopanih telefonskih kablova koji sada vise i stoje poluoštećeni napolju, ostaje naravno pitanje infrastukture ispod puta, kablovi, vodovodne cevi i kanalizacija.
Celo naselje preko puta stanice zapravo nema uređenu kanalizaciju već je železnica pri gradnji tih objekata u periodu od 1930-1970-e sve njih povezala na sistem kišne kanalizacije. Kišna kanalizacija se cevima koji se nalaze negde između 2 i 3 koloseka pruža u pravcu kovnice novca i mosta na adi, tu se spaja sa dodatnom kanalizacjom zgrade kod skretanja za Topčidersko groblje i odatle najverovatnije završava kao i kanalizacija većine Rakovice i tog dela grada direktno u Topčiderci. Po planovima beogradskog vodovoda ta mreža i ne postoji, a relano stanje je još katastofalnije jer se na jednom delu izliva na dosadašnju prugu jer je cev verovatno pukla/zapušena i to godinama stoji tako a u ovom delu raščišćavanja pruge je taj deo prosto preskočen. Po rečima ljudi iz vodovoda za ovu godinu nemaju nikakvih planiranih radova na ovoj lokaciji, što govori da ćemo ili imati fekalije po novom putu ili dokumentacija za infrastukturu nije ni došla do vodovoda.
Slična je i priča sa Telekomom koji zbog renoviranja puta odlaže dovođenje optičkih kablova na lokaciju i za sada razmatraju razvlačenje putem bandera javne rasvete koja je skoro postavljena, koliko mi je rečeno nisu dobili od grada nikakve pozive i informacije za svoju infrastrukturu ispod puta.

@IgorBG pomenuti Bauwesen je učestvovao i na prvoj deonici puta ali mislim kao podizvođač, pričao sa nekim vozačima znam da je bilo natezanja da kasne uplate organizatora posla i slično.
 
Ova firma je dobila posao za Bulevar.

BAUWESEN DOO LAZAREVAC
Na koju foru ovo vise prolazi i zasto i kako meni stvarno nije jasno. Svi pragovi tolerancije su odavno predjeni.. OK bratovljeva firma, pa odradi posao, OK preplati se posao ali se uradi, OK kasni se sa radovima - ali ovoliki projekti, ovoliko novca i nula rezultata, meni to nije jasno nikako. Tolika bahatost i smelost, dal se svi kopcamo na ledjima...
 
20230221_170512.jpg
 
A samo treba da posade drvo, nikakva priprema, održavanje i zalivanje nisu potrebni, sve ima.
 
Park pod vodom sam prijavio nekoliko puta, BVK je odgovorio da je problem na odvodnoj strani, loptica prebačena na inspekciju.
Pre tri dana se pojavio rovokopač BVK kod ograde na granici između Garde i restorana, izgleda da su tu pokušali da iskopaju neku drenažu ka kanalu. Efekat nisam primetio, sve je i dalje pod vodom.

Baru, koja se pojavila pored puta a na deonici koju je primio RAS pa prekinuo radove, od juče saniraju zatrpavanjem tucanikom.

Meni se čini da ne znaju šta (da) rade.
 
Poz. Nisam pratio temu, možda je neko već spomenuo.


Da li postoje indicije da će saobraćaj za motorna vozila kroz Košutnjak biti zabranjen kada se završi ovaj Bulevar? Hvala.
 
Ne, predviđeno je uklapanje sa svim postojećim saobraćajnicama uključujući i apsolutno nepotrebne, kao što su patrljak ispred Železničke stanice i ulica po sred Topčiderskog parka. Razmišljanje o prirodi, ekologiji i ljudima nula.
 
Užas. Ponadao sam se da bismo mogli imati šumu kao zaokruženu prirodnu celinu za rekreaciju bez automobila i motora.
 
I ja sam se isto nadao da ćemo dobiti zaokružen Topčiderski park, ali džabe, ostaje samo lepo saobraćajno ostrvo.
 
Postoji nešto što se zove "previše zelenila", a to su slučajevi kada se toliko zelenila posadi da međusobno guše jedni druge. Bilo je primera toga na forumu. Sa druge strane, zelenilo nije potrebno celom dužinom bulevara, ali bi mogo na pojedinim delovima, uglavnom tamo dalje od Pere Velimirovića ka BIG - u. Drugo, oko samog Topčiderskog parka, uz novoformiranu trasu bulevara, posadio bih živicu umesto onog samoniklog rastinja i šiblja.​
 
Jednom je neko ovde na forumu postavio neku starinsku fotografiju Bulevara. Koliko se sećam, na njoj se video nekadašnji drvored, i baš je lepo izgledao, pre nego što su izgrađeni auto servisi, perionice i sl.
 
Vrh