@temp852
Može i tako da se gleda, ne sporim. Ali su na kraju računice kad se sve svede i sabere više donirali i doprineli razvoju nego Rusija i Kina.
Da moram i ja bih tako, Kinu i Rusiju ne bih razmatrao uopšte. Samo bih dodao da Zapad nije uništio Balkan 90ih, ljudi ne bi u ovoj meri emigrirali. Ali ako uđemo nekad u EU onda će tek biti problem jer će mnogo više ljudi otići.
Naši ljudi su masovno odlazili u zemlje Evrope i u Ameriku još pre nego što je EU uopšte postojala. Što se tiče bojazni da će ljudi da odu iz Srbije ako ona postane EU, mislim da su to malo prenaduvane priče aktuelnog režima koji stalno pokušava da nametne ideju da se sada živi bolje nego ikad i da su izdajnici i otpadnici oni koji se usude da traže bolje ili drukčije. Druga stvar, više ljudi koji bi otišlo bi ipak značilo da bi i zarađivali tamo više para i više slali u Srbiju. A
Srbija godišnje od svoje dijaspore dobije 4.2 milijarde evra. Što je jako puno. I treća stvar, Srbija verovatno neće još dugo ući u EU tako da ne treba sada brinuti o tome šta će biti ako bi se granice otvorile. Čak je pitanje i da li će se to ikada desiti.
Svi bi želeli da se odvoje od svojih kolonizatora kad bi mogli. Misliš da prosečan Nemac ili Šveđanin u 2023. voli što su mu migranti sa Bliskog Istoka u državi i što im se forsiraju gluposti iz USA (lgbt, woke, non-binary polovi, skoro sam čuo za gej vrtiće). Ne bih rekao. Zatim Nemačka auto industrija koja mnogo znači za državu je u problemu. Mislim da USA hoće da pogura svoje brendove i postanu glavni kada se pređe na EV i posledica će biti manji životni standard Nemaca a samim tim i cele EU. Isto i energetska zavisnost od Rusije da se smanji da bi kupovali gas od USA. Verujem da je nakon WW2 bio dobar uticaj USA na Nemačku jer su im mnogo pomogli i prosečnom Nemcu je bilo generalno dobro sve do skoro. Sada i oni ne vole svoje političare, ne znam da li su svesni da su kolonija.
Pa ko želi da se odvoji od EU, ili Amerike ili NATOa? Osim Britišera koji su izašli iz EU, i to na jedvite jade i uz velike podele samog naroda, niko drugi ni ne razmišlja o bilo čemu od ta tri navedena. Da, povremeno neko kokodače i buni se, ali i dalje se niko ne otkačinje.
Što se tiče toga šta migranti rade po EU, to je kompleksna tema mada mislim da su najviše krivi i odgovorni sami Evropljani, odnosno jedan deo Evrope koji je sebe pretvorio u šonje. Na primer jednoj Nemačkoj nije bila potrebna Amerika da odluči da ugasi nuklearne elektrane u vreme najgore energetske krize jer ''nisu dovoljno zelene''. Sami su to istripovali i odlučili. Ok, ostavljam mogućnost da je tu možda bilo nekog spoljnog uticaja, ali mislim najpre da su sami Evropljani, odnosno delovi EU prosto prsli s mozgom. A ne odbacujem i teoriju da su Ameri ti koji finansiraju preplavljivanje EU škartom iz svetskih bestragija. Mada ja imam neke druge teorije da iza svega toga stoji Rijad. Kažem kako iskreno mislim, pa neka zvuči ludo. S druge strane, nisu svi u EU kao Nemci i Šveđani. Višegradska grupa se opire tom nenormalnom prilivu svega i svačega. A neke druge članice, se ne protive, ali ni ne trče kao glupi Nemci da prime sve što naiđe. Nemci i Šveđani su otišli predaleko.
Što se tiče života i ekonomije Vijetnamaca nakon uspostavljanja saradnje sa Amerikom, evo kratkog opisa šta je bilo odmah posle toga, a ispod su iznosi zarada kroz godine:
The signing of the Bilateral Trade Agreement (BTA) between the United States and Vietnam on July 13, 2000, was a significant milestone. The BTA provided for "normal trade relations" (NTR) status of Vietnamese goods in the U.S. market. It was expected that access to the U.S. market would allow Vietnam to hasten its transformation into a manufacturing-based, export-oriented economy. Furthermore, it would attract foreign investment, not only from the U.S., but also from Europe, Asia and other regions.[48]
en.wikipedia.org
Au otkud ovo? Ja sam čuo da mi kupujemo gas od njih povoljno i ako bi uveli sankcije Rusiji da bi podigli cenu a to bi bio problem. Moram proveriti opet.
Ja sam čuo da nas i dalje deru, i prošle godine je valjda bio skandal kada je Nelečeni javno izjavio da smo dobili od Rusa gas po povoljnoj bratskoj ceni ali nije hteo da otkriva više, i onda se otkrilo da je ta ''bratska cena'' viša nego što naplaćuju nekim svojim rivalima i neprijateljima. Tako se sećam. Ako grešim, ispraviću se.