Šta je novo?

Brana, Akumulacija Stubo-Rovni

@boca-ica
Вода иде у левак, тј. преливник, само у ситуацијама када је водостај изузетно висок. У нормалним околностима, вода иде кроз објекат с леве стране слике.

Преливник је обавезан код сваке бране, било да се ради о потоку преграђеном у рекреативне сврхе или мегабрани. Никада се не дозвољава да се воде прелије преко тела бране. Овде се ради о звонастом преливнику (bell-mouth spillway, нисам сигуран како се зове на српском).

morning-glory-plughole-spillway_large.jpg
 
A što ovde nije stavljen neki generator?
Pretpostavljam da može da se uglavi ispred vodovodnih cevi.
 
I ja sam to pomislio ali neko rece da ce voda samo u ekstremnim situacijama dostizati ovaj nivo. Nadam se da ce biti i neka resetka preko otvora jer ovako mi izgleda sablasno.

Ovo jezero ce biti raj za kajakase i ribolovce. Ovi drugi ce morati malo vise da sacekaju. Inace od kajakasa u Valjevu poznajem jedino sebe. Imam trenutno 3 touring kayaka. 2 na moru i jedan ovde koji ceka jezero. Bice interesantno obilaziti rukavce-kanjone Susice i Tare kao i voznja po plicem i razlivenom delu na pocetku jezera gde se uliva Jablanica. Moze se napraviti lepa tura od 10-12km.

Kao is svi gradovi koji u blizini nemaju velike vodene povrsine, Valjevo je prilicno bolesna sredina sto dokazuje i poveci broj potpisnika peticije protiv jezera.

Bice to veliki asset za grad kao i za celu Srbiju. Nadam se da necemo cekati dugo.
Saljem slike iz kayaka cim puste vodu.
 
trialin":3tch3tgc je napisao(la):
@vucko

Do ove linije se puni,a punjenje tek pocinje na prolece
Čekaj malo, ako se do tog nivoa puni akumulacija gde su onda turbina odnosno kuda se dovodi voda do turbina???!
I kada je uopšte izgrađena ova brana, ja iskreno nisam nikada čuo da se kod Valjeva gradi brana a bio sam bar 20ak puta u Valjevu? :kafa:
 
Nick Slaughter":1ucih3l6 je napisao(la):
Čekaj malo, ako se do tog nivoa puni akumulacija gde su onda turbina odnosno kuda se dovodi voda do turbina???!
I kada je uopšte izgrađena ova brana, ja iskreno nisam nikada čuo da se kod Valjeva gradi brana a bio sam bar 20ak puta u Valjevu? :kafa:
Вода иде кроз објекат са леве стране.

800px-Brana_Stubo_-_Rovni.JPG
 
Ako dobro shvatam, leva strana brane je na slici prikazana sa desne strane (gleda se "nizvodno", a ne "uzvodno").

@Nick
Levak je sa desne strane slike. :)
 
Nick Slaughter":1mog5xvu je napisao(la):
Kroz ovaj toranj sa leve strane, je l' tako?
Да, у редовној употреби вода пролази туда.
 
Na kontrolnom tornju vidi se 6 otvora. Oni omogucuju da se voda uzima i testira sa razlicitih dubina.
Tako se moze birati voda odgovarajuce toplote (hladnoce) i cistoce.

Na brani je trenutno zavrsen i put sa trotoarima za pesake kao i ograda i svetiljke. Jedan red svetiljki osvetljava put a na stranama brane se nalaze svetiljke koje ce osvetljavati telo brane i jezero.
Napravicu par fotografija kada sledeci put odem tamo.
 
Ова акумулација је предвиђена само ѕа водоснабдевање. Није могуће сваки поток преградити и направити хидроцентралу. Овде је једноставно мали проток воде за тако нешто, тако да нема турбине и генератора.
Nick Slaughter":2jayfkxh je napisao(la):
trialin":2jayfkxh je napisao(la):
@vucko

Do ove linije se puni,a punjenje tek pocinje na prolece
Čekaj malo, ako se do tog nivoa puni akumulacija gde su onda turbina odnosno kuda se dovodi voda do turbina???!
I kada je uopšte izgrađena ova brana, ja iskreno nisam nikada čuo da se kod Valjeva gradi brana a bio sam bar 20ak puta u Valjevu? :kafa:
 
vladanc":3grj1tnw je napisao(la):
Ова акумулација је предвиђена само ѕа водоснабдевање. Није могуће сваки поток преградити и направити хидроцентралу. Овде је једноставно мали проток воде за тако нешто, тако да нема турбине и генератора.

Uloga prekidne komore je da smanji radni pritisak u cevovodu sirove vode i omogući rad male hidroelektrane uz branu.

извор
 
Punjenje jezera buduće akumulacije „Rovni“, čija je izgradnja počela pre više od dve decenije, očekuje se na jesen. Punjenje brane, koje bi dugoročno trebalo da reši problem vodosnabdevanja za više od 200.000 stanovnika u naseljima od Valjeva do Lazarevca, do sada je više puta odlagano zbog nedostatka para. Direktor JP “ Kolubara za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni“ Miodrag Marković kaže da su završeni svi građevinski radovi na izgradnji buduće akumulacije, a u toku je njeno čišćenje.


Procenjuje se da će za punjenje brane biti potrebno skoro godinu dana. Od naredne jeseni počeće i radovi na izgradnji cevovoda u dužini od 11,2 kilometra. Za taj posao EU će kroz Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave izdvojiti više od osam miliona evra.

Tim povodom u gradskoj kući je održan sastanak za predstavnicima domaćih i stranih kompanija koje su zainteresovane za realizaciju ovog projekta. Miodrag Marković kaže da će izvođač radova biti izabran u roku od 90 dana i pošto projekat sprovodi EU, eventualno ulaganje žalbe nekog od zainteresovanih preduzeća, neće moći da odloži celokupan posao, kao što je to bio slučaj ranije. Izgradnja regionalnog sistema za vodosnabdevanje, koje je trenutno najveća državna investicija iz te oblasti, započeta je još 1988.godine.

Pored Valjeva, vodom sa akumulacije „Stubo-Rovni“ snabdevaće se Mionica, Ub, Lajkovac i Lazarevac. Brana i akumulacija trebalo bi da obezbedi i tehničku vodu za buduću termoelektranu "Kolubara B" u Kaleniću.

http://www.ugradu.info/index.php/valjevo-vesti/9434-na-jesen-poinje-punjenje-brane
 
@trialin
+1 :)

a proizvodnja ribe ?
nema na sličici ni traga od nekih započetih objekata ni struktura
za industrisku proizvodnju ribe ,

cena ribe kod nas jeste niska ali u izvozu je lepa parica
te tako ovaj predivan objekat ne samo da je koristan za pijacu vodu :kk:
nego može da donosi i lepe pare i radna mesta
ili se opet razbacujemo praznim resursima :(
 
morning-glory-plughole-spillway_large.jpg


E ovde su trebali MYTHBUSTERSi da proveravaju da li se voda okreće u pravcu kazaljke na satu na severnoj zemljinoj polulopti. :D
 
savanbg":1w24vu4z je napisao(la):
jer brana pustena u funkciju

је л' !!!!!!!!

пишем погрешно ЈЕР сам неписмен, ЈЕ Л' тако?


иначе сјајна вест, која је мени потпуно промакла. не разумем се у акумулације, али било би дивно да се потпуно искористи дакле рекреативно, производња рибе, водоснабдевање наравно, а било би дивно кад би могла да буде и електрана (схватио сам да се о томе никад није ни размишљало јер је су мале притоке).
 
zelja87":19zibeoc je napisao(la):
а било би дивно кад би могла да буде и електрана (схватио сам да се о томе никад није ни размишљало јер је су мале притоке).
Види пост 36.
 
ZAUSTAVLJENI RADNICI NA BRANI,RAŠČINJENI MONAH SRUŠIO STUBOVE

U utorak 22. maja u sklopu radova na brani "Rovni" grupa drvoseča zaustavljena je na imanju manastira Gračanica od strane grupe građana koja sebe naziva "stražari Gračanički". Radnici su sprečeni u radovima na sređivanju terena za prolazak građevinskih mašina, a po pozivu nadležnih radnika policija je izašla na teren i legitimisala prisutne građane koji štite manastir Gračanicu i traže da se zaustavi formiranje jezera na planiranom maksimalnom nivou. Nakon tih dešavanja raščinjeni monah Antonije u znak protesta protiv planiranih radova srušio je dva od četiri studa buduće kućice za video nadzor na brani.

gracanicamaj%20%281%29.jpg

gracanicamaj%20%2810%29.jpg

gracanicamaj%20%2811%29.jpg

gracanicamaj%20%2812%29.jpg

gracanicamaj%20%2813%29.jpg

gracanicamaj%20%2814%29.jpg

gracanicamaj%20%282%29.jpg

gracanicamaj%20%283%29.jpg

gracanicamaj%20%285%29.jpg

gracanicamaj%20%286%29.jpg

gracanicamaj%20%287%29.jpg

gracanicamaj%20%288%29.jpg

gracanicamaj%20%289%29.jpg

gracanicamaj.jpg
 
Kakva plemenita i bogougodna družina. :bash: Šta bi rekao bogomladenac Isus?
 
Jednostavno je. . .
žedne treba napojiti. . .
stoga takvo dobro delo ne može se ni meriti sa delom očuvanja ikakvog kamena . . .

i opet kamile , kamile. . . .

Ne dozvoliti svim sredstvima, ikakva ometanja izgradnje Brane Stubo-Rovni :kk:
 
Ovaj deo gde je skidan humus a vidi se na slici je gornji deo buduceg jezera.Vidi se da je manastir ispod tog nivoa znaci bice pod vodom,sad sto treba da se uradi je da se ovaj deo oko manastira pripremi korito jezera.


2reqjv6.jpg
 
Jos nesto zanimljivo


" Sekcija geologa valjevske kancelarije Inženjerske komore Srbije smatra da će buduća najveća veštačka bara u zapadnoj Srbiji zagaditi podzemne vode.
- U buduće akumulaciono jezero slivaće se mulj, lišće i metali iz pesticida i veštačkih đubriva, tako da je upotrebljivost takve vode krajnje diskutabilna. Takva voda iz jezera će kroz krečnjak zagaditi podzemne vode i vrela Gradac i Paklje koja Valjevo snabdevaju najkvalitetnijo m vodom u Srbiji. Valjevci moraju biti svesni da dobijaju potencijalnu hidrogeološku bombu nad glavom jer nisu urađene ni analize uticaja akumulacije na seizmičnost i mikroklimatske odnose - upozorava geolog Dragan Petrović. "
.......................................
" Da li će naše potomstvo da pije barsku vodu punu fekalija ili najkvalitetniju izvorsku sa vrela Paklje? Barsku vodu niko neće da kupuje. Vek akumulacije „Rovni“ biće 30 godina, a nakon toga preko 80 odsto njene zapremine biće mulj koji će ostati trajni zagađivač podzemnih voda - pisali su iz kancelarije Inženjerske komore nadležnima u Valjevu i Beogradu. "

Preuzeto sa: http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/46701/Prepoloviti-visinu-brane-Rovni
 
Sekcija geologa Valjeske kancalarije INŽINJERSKE komore Srbije
sigurno su upravu za prirodne procese jezera

Kako li se vadi pesak iz Dunava, trava i mulj sa dna Ade ?
Da su Egipcani za vode Nila imali takve inžinjere
bili bi poznati po flaširanoj vodi :laugh: :lool: :laugh:


Da je za ovo znao Viktor M Igo
svoj roman bi nazvao po njima
 
Vrh