trialin, ja sam isto kao i ti siguran da će jezero biti estetski lepo, nema sumnje. Po obliku me podseća na Zaovinsko na Tari. Verujem i da će ubrzo postati turistički mini centar od kojih ljudi koji žive u blizini mogu da profitiraju. Samo treba lepo urbanistički da planiraju razvoj (da izvuku pouku iz lošeg primera što se sada dešava na Zlatiboru, ali da ne širim temu).
Sem toga slažem se i sa ostalim prednostima koji su ovde navedeni kao razlog izgradnje: voda za piće i zaštita od poplava. Ali i kritikujem što crkva nije premeštena i što nije izgrađena dodatna zaštita za Valjevo u slučaju havarije brane. Ipak nije baš često da se velika brana gradi par km iznad centra grada ka kom je voda usmerena klisurom. Ako je do 1997. sagrađeno 800.000 brana a puklo 50tak, verovatnoća je 1:16.000 (naravno ne u beskrajno vreme). Međutim ako bi se ta verovatnoća realizovala bilo bi ugroženo desetine hiljada ljudi (u samom gradu živi 60.000, te avion kola, lift i sl nije za poređenje). Ali ako bi se izgradio sistem kaskada između brane i grada, u slučaju havarije broj žrtava bi se sveo na skoro 0.
Marat, Božja volja je viša sila, kao na primer zemljotres. U slučaju "South Fork Dam" (SAD) koja je pukla 1889. usled ekstremnih padavina i usmrtila 2.209 ljudi, američki sud je slučaj okarakterisao kao "Act of God". Stoga preživeli nisu dobili zakonske nadoknade.
Stf, što se tiče novca, na nekoj od prethodnih strana sam pokušao da izračunam koliko bi preseljenje bilo skuplje od izgradnje nove crkve i došao sam do cifre oko 112.000 evra (jer se od cene preseljenja i krčenja puta do nove lokacije oduzme cena izgradnje nove crkve). Naravno ova cena je samo orjentaciona na osnovu sličnih slučajeva koje sam našao na netu.