Šta je novo?

Blok 13 - Filharmonija

Да није мало превише и за тог Великана? Има их на овим сликама изнад који се мрште и мрмљају: "А што не по мени, што не по мени..."
 
Ovo se priprema već godinu dana, pozvano je dosta najvećih svetskih imena arhitekture medju kojima su: Renzo Piano, BIG, Ala architects i drugi. Čudi me da rešenje nisu objavili pre izbora.
 
@Zaza Bg
Ko ima ozbiljnu nameru?
Vlast.
Baš sam ga pitao šta misli od Tasovcu, jer se politički angažovao. Rekao je da ni samom Ivanu nije bilo drago zbog toga, ali da je to uradio upravo zbog ove zgrade. Kada je zadnji put pričao sa njim, par dana pred smrt, Ivan mu je rekao da samo želi da izgura izgradnju zgrade Filharmonije i konačno se penzioniše, jer mu smeta sav taj pritisak.
 
Pa Ivan i dolazi iz porodice intelektualaca i divnih roditelja, zato je moju širu rodbinu i mene, koji ga/ih znamo, uvek čudilo šta se petljao s ovima. Sad su mi neke stvari malo jasnije. Mislim pretpostavljali smo da je da bi izneo Filharmoniju, uostalom to je bila maltene javna tajna. Ali mi je uvek delovalo da se mešao s njima više nego što je morao.

No dobro, kako god, da ne nagađam sad. Sve u svemu, lepo bi bilo da se ovo izgradi.
 
То је отприлике иста шема као и доктор Радојичић и докторка Дана, политичка подршка за зграду.
 
Доста више цеви, шиљака, алуминијумских панела, шиљака на крововима, решеткастих конструкција и других структура које подсећају на постројења нафтне индустрије.
 
Vlast sigurno nema nameru da radi Filharmoniju. Tasovac sigurno jeste imao nameru, ali on se nije pitao previše. Oni koji daju pare, sigurno neće graditi ovakav objekat koji im neće doneti nikakve političke poene jer oni koji vole klasičnu muziku i umetnost nisu njihovi glasači.

Ovi grade samo nešto gde mogu da uzmu neku kintu, a ovde je kinta premala u odnosu na "njihove" projekte.
 
Jeste, Tasovac se infiltrirao da bi napravio zgradu, dajte, molim vas.

Kad prestanemo da opravdavamo izdajnike, mozda nam i krene na bolje.

Zamisli da ti je i to plan, pa sedis jedan dan sa SNS ekipom, pa drugi, pa treci...pa sestoti... I gledas i sta rade i sta pricaju i nista, da bar samo cutis nego i ucestvujes u svemu tome.

Covek, bre, bio Kajzer Soze. Hau jes nou.
 
Није се инфилтрирао него је навучен. Као што су и сви остали нестранчки ликови навучени неком понудом. Само ето њега су израдили, није добио што му је обећано. Пошто је Брнаби било лакше средити шему због које је ушла у игру.
 
Hajde da kažemo da je navučen. Ali onda je valjda u nekom trenutku skapirao da je navučen, zar ne? Zašto onda nije izašao i rekao da su ga navukli i da im je to šema?
Em bi se oprao, em bi postao heroj opozicije. A čega je mogao da se boji, da će Filharmoniji biti gore nego sad?! Kako bi to tačno moglo da bude gore nego sad?

Nego, što kaže astrodule, nema ništa od ovoga jer nije namenjeno njihovim glasačima. Isto kao što su ulice u prigradskim opštinama sad asfaltirali, a u centru Beograda su krateri. Možda će danas da dođu neki drugi, ali sumnjam da će njima ovo biti prioritet.
 
Ко зна како све људе уцењују, навуку их прво на причу, онда им наместе лоше потезе и после иду уцене.
 
Ne želim da ga branim, povod zašto sam tog momka i pitao jeste bio nesimpatičnost njegovog približavanja SNS-u. Sa druge strane, verujem da je prišao SNS jer mu je glavni motiv bila zgrada Filharmonije, oko koje se dosta trudio dok je bio na njenom čelu.
Nevezano za to, pitanje da li će zgrade biti ili ne je drugi par cipela, na stranu netransparentnost oko izabranog rešenja i njegovo izvlačenje iz fioke samo pred izbore.
 
 
_20220406_195831.JPG
DSC_0052.JPG
_20220406_194926.JPG

Muzej Revolucije.
 
I sad zvanično 🥁🥁🥁

Amanda Levit (AL_A) pobednik konkursa za Arhitektonsko idejno rešenje buduće Koncertne dvorane Beogradske filharmonije

Beograd, 12. april 2022. – Nakon temeljnog i transparentnog procesa izbora najboljeg ponuđača, u velikoj konkurenciji pristiglih rešenja, tim projektnog studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona izabran je za pobednika međunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije. Planirana lokacija objekta je na Novom Beogradu pored Palate Srbije, u Bloku 13.

Dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije, Ivan Tasovac, započeo je rad na ideji nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije pre više od jedne decenije smatrajući je neophodnom ne samo za dalji napredak vodećeg orkestra u regionu, već novim simbolom Beograda i Srbije i tačkom susretanja celoga sveta.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije je najveća kulturna investicija u regionu decenijama. Smešten pored istorijske Palate Srbija na Novom Beogradu, projekat predstavlja izuzetnu posvećenost izgradnji svetlije, održivije budućnosti grada prema viziji Ivana Tasovca. Sa više prostorija za izvođenje, održavanje proba i kreativni rad, uključujući simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta, dvorana će biti prva te vrste na Balkanu, međunarodno priznata platforma za muzičko izvođenje svetske klase koja će doprineti društvenom, ekonomskom i ekološkom razvoju Srbije.

U ime Vlade Srbije u partnerstvu sa Kabinetom premijera, Ministarstvom kulture i informisanja, Gradom Beogradom i Beogradskom filharmonijom, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je 2021. godine pokrenuo međunarodni konkurs za dizajn namenjen najpoznatijim svetskim arhitektonskim firmama. Pristiglo je 37 prijava iz 15 zemalja, a 8 kandidata je pozvano da pređe u sledeću fazu.

Međunarodni žiri, sastavljen od arhitekata, stručnjaka za koncertne dvorane i konkurse, kao i od predstavnika Vlade RS, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda i Beogradske filahrmonije, ocenjivao je nacrte razvijene po detaljnim smernicama i tehničkim konceptima koje su izradili konsultanti za strateško planiranje umetnosti i kulture britanske multinacionalne firme Arup, kao i prema planu detaljne regulacije Grada Beograda. Žiri je ocenjivao šest predloga u finalnoj fazi konkursa, koji će uskoro bit dostupni na sajtu UNDP Srbija.
1. Belgrade Concert Hall_AL_A.jpg
2. Belgrade Concert Hall_AL_A.jpg
3. Belgrade Concert Hall_AL_A.jpg
4. Belgrade Concert Hall_AL_A.jpg
5. Belgrade Concert Hall_AL_A.jpg
6. Belgrade Concert Hall_AL_A.jpg
7. Belgrade Concert Hall_AL_A.jpg
8. Belgrade Concert Hall_AL_A.jpg
 
Vrh